Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 02 /23:37

Karas Ukrainoje. Kovo mėnesį Ukraina sunaikino rekordinį kiekį rusiškos artilerijos sistemų

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Rusijos „MiG-31“ naikintuvas su „Kinžal“ raketa
Rusijos „MiG-31“ naikintuvas su „Kinžal“ raketa / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Kovo mėn. Ukraina sunaikino rekordinį kiekį rusiškos artilerijos sistemų – 976

20:49

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MIG-31 su raketa „Kinžal“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MIG-31 su raketa „Kinžal“

Kovo mėnesį Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 976 Rusijos artilerijos sistemas – tai rekordinis skaičius per vieną mėnesį nuo plataus masto invazijos pradžios, balandžio 2 d. pranešė Ukrainos gynybos ministerija.

Ankstesnis rekordas buvo pasiektas 2023 m. rugsėjį, kai Ukrainos kariuomenė sunaikino 947 Rusijos artilerijos sistemas, teigia Gynybos ministerija.

Iš viso nuo plataus masto karo pradžios Rusija neteko 11 112 artilerijos sistemų, balandžio 2 d. pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Žiemos pradžioje Ukraina pasiekė dar vieną rekordą – per vieną naktį numušė 10 Rusijos iš oro paleistų balistinių raketų Kh-47M2 „Kinžal“, paleistų sausio 2 d. Atakos taikinys buvo Kyjivas, aplinkinis regionas ir Charkivas, žuvo penki žmonės, 130 buvo sužeista.

Gynybos ministerijos duomenimis, vasario mėnesį Ukraina taip pat numušė 13 Rusijos orlaivių. Tai didžiausias skaičius lėktuvų, kuriuos Ukrainai pavyko sunaikinti per vieną mėnesį nuo 2022 m. spalio, nurodė ministerija.

Naujausios žinios apie Ukrainą

06:23

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Estija svarsto galimybę prisijungti prie Čekijos vadovaujamos iniciatyvos pirkti artilerijos sviedinius Ukrainai

00:18

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Margus Tsahkna
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Margus Tsahkna

Estijos užsienio reikalų ministras Margus Tsahkna sakė, kad Talinas svarsto galimybę prisijungti prie Čekijos vadovaujamos iniciatyvos pirkti Ukrainai itin reikalingus artilerijos sviedinius, pranešė Čekijos žiniasklaidos priemonė „Ceske Noviny“.

Pranešama, kad šis pareiškimas buvo padarytas bendroje M.Tsahknos ir jo Čekijos kolegos Jano Lipavskio spaudos konferencijoje po jų susitikimo balandžio 2 d.

Ukraina patiria vis didesnį spaudimą, nes jos amunicijos atsargos senka, o JAV užsienio pagalbos įstatymas Kongrese buvo užblokuotas dėl politinių kovų. Įstatymo projektas, pagal kurį Ukrainai būtų skirta 60 mlrd. dolerių, jau kelis mėnesius stovi vietoje, nepaisant Baltųjų rūmų ir kitų Kongreso narių spaudimo.

M.Tsahkna sakė, kad Estija remia šią iniciatyvą ir šiuo metu rengia „konkrečius pasiūlymus“, cituoja „Ceske Noviny“.

J.Lipavskis palankiai įvertino Estijos susidomėjimą prisijungti prie iniciatyvos. „Manau, mes aiškiai sutariame, kad tinkama Ukrainos gynyba yra mūsų visų gynyba“, – sakė J.Lipavskis.

Čekijos prezidentas Petras Pavelas vasario mėn. sakė, kad Čekija nustatė 500 000 155 mm ir 300 000 122 mm sviedinių už Europos ribų, kuriuos būtų galima nupirkti ir nusiųsti Ukrainai, kai bus skirta reikiamų lėšų. Nuo to laiko prie šios iniciatyvos prisidėjo nemažai šalių, įskaitant Belgiją, Nyderlandus, Vokietiją, Švediją, Kanadą, Lenkiją, Prancūziją, Daniją ir kitas šalis.

 

A.Blinkenas įspėja apie „kritinį momentą“ Ukrainai

23:54

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas

Antradienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Ukrainos karas su Rusija pasiekė „kritinį momentą“ ir jai skubiai reikia didesnės Vakarų paramos, ir apgailestavo, kad Kongresas atsidūrė aklavietėje dėl daugiamilijardinio karinio paketo Kyjivui.

„Absoliučiai būtina suteikti ukrainiečiams tai, ko jiems ir toliau reikia apsiginti, ypač kalbant apie amuniciją ir oro gynybą“, – sakė A.Blinkenas žurnalistams viešėdamas Prancūzijoje.

„Tai dar viena priežastis, kodėl papildomas biudžeto prašymas, kurį prezidentas (Joe) Bidenas pateikė (JAV) Kongresui, turi būti kuo greičiau įvykdytas.“

J.Bidenas ragino respublikonų kontroliuojamus JAV Atstovų Rūmus pritarti karinės ir finansinės pagalbos paketui, tačiau Atstovų Rūmų pirmininkas Mike'as Džonsonas kelis mėnesius stabdė šį klausimą, motyvuodamas vidaus prioritetais.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs, kad jei Ukraina negaus pagalbos, jo pajėgos turės atsitraukti „mažais žingsneliais“.

 

NATO svarsto galimybę įsteigti 100 mlrd. dolerių fondą, iš kurio būtų teikiama pagalba Ukrainai

23:44

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasiūlė per penkerius metus sukurti 100 mlrd. dolerių vertės sąjungininkų fondą Ukrainai, balandžio 2 d. pranešė „Bloomberg“, remdamasi neįvardytais šaltiniais, susipažinusiais su šiuo klausimu.

Žinia apie pasiūlymą pasirodė prieš balandžio 3-4 d. Briuselyje vyksiantį NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame bus švenčiamos aljanso 75-osios metinės ir aptariama tolesnė pagalba Ukrainai, taip pat galimi kandidatai į generalinio sekretoriaus postą pasibaigus J.Stoltenbergo kadencijai spalio mėn.

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, pasiūlymas, kuriam turės pritarti visos 32 aljanso narės, greičiausiai bus iš dalies pakeistas iki liepos mėn. įvyksiančio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo. Be to, „sąjungininkai vis dar aptarinėja J.Stoltenbergo pasiūlymą ir bet kokią apskaitos mechaniką, įskaitant tai, ar į bendrą sumą įtraukti dvišalę pagalbą Ukrainai“, – pranešė „Bloomberg“.

Pasak pranešimo, NATO taip pat galėtų perimti JAV vadovaujamos Ukrainos kontaktinės gynybos grupės, kuri koordinuoja maždaug 50 šalių ginklų tiekimą Ukrainai, operatyvines pareigas.

„Vadovaujant NATO vyriausiajam sąjungininkų vadui generolui Krisui Kavoliui, toks žingsnis galėtų apsaugoti struktūrą nuo bet kokių politinių pokyčių, galinčių įvykti po lapkričio mėn. rinkimų“, – teigė „Bloomberg“, turėdama omenyje galimą Donaldo Trumpo pergalę artėjančiuose JAV prezidento rinkimuose, atsižvelgiant į jo prieštaringus pasisakymus apie aljanso ateitį ir paramą Ukrainai.

Pasak „Bloomberg“, J.Stoltenbergo pasiūlymo palaikymas galėtų reikšti „paradigmos pokytį“ NATO, kuri anksčiau atsiribodavo nuo panašių pastangų, kad nebūtų įtraukta į platesnį karą su Rusija.

Nors ir būdamos vieningos kaip blokas prieš visapusišką Rusijos invaziją, NATO valstybių narių paramos lygis ir jų vieši pareiškimai dėl Kremliaus keliamos grėsmės Europos saugumui skiriasi.

Geografiškai arčiau Rusijos esančios NATO narės, pavyzdžiui, Baltijos šalys, buvo atviresnės nei kitos.

Anksčiau Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas sakė, kad „ne visos šalys supranta, koks yra skubos veikti jausmas“, turėdamas omenyje Rusijos karą ir paramą Ukrainai.

Kovo 20 d. Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas sakė, kad Rusijos pralaimėjimas Ukrainoje padėtų išvengti Trečiojo pasaulinio karo.

Naujausias Ukrainos išpuolis – didžiausias smūgis Rusijoje

23:26

Antradienį Rusijos valdžios institucijos pranešė, kad Ukrainos bepiločiai lėktuvai atakavo pramoninius objektus Tatarstano provincijoje – tai būtų didžiausias Kyjivo smūgis Rusijos teritorijoje nuo karo pradžios prieš daugiau nei dvejus metus.

Per išpuolį prieš objektus netoli Jelabugos ir Nižnekamsko miestų, esančių maždaug už 1 200 km į rytus nuo Ukrainos, buvo sužeisti septyni žmonės, pranešė Rusijos regioninė valdžia.

Per smūgį buvo apgadintas studentų ir darbuotojų bendrabutis laisvojoje ekonominėje zonoje, kurioje, kaip pranešama, yra įsikūrusi Irano sukurtų bepiločių orlaivių gamybos gamykla, sakoma kituose žiniasklaidos pranešimuose. Tatarstanas garsėja aukštu industrializacijos lygiu.

Teroristiniai išpuoliai, metę šešėlį ant Kremliaus: per V.Putino valdymą tokių buvo ne vienas

23:05

Vida Press ir „Scanpix“/AFP nuotr./1999 m. daugiabučių sprogdinimai Rusijoje
Vida Press ir „Scanpix“/AFP nuotr./1999 m. daugiabučių sprogdinimai Rusijoje

Kovo pabaigoje įvykusios žiaurios žudynės Rusijos koncertų salėje, per kurias žuvo mažiausiai 140 žmonių, o dar per 180 sužeista, tapo naujausiu išpuoliu ilgame teroristinių išpuolių ir įkaitų grobimų sąraše per beveik ketvirtį amžiaus trunkantį Rusijos lyderio Vladimiro Putino valdymą.

Leidinys TVNET apžvelgia didžiausius pastarųjų dviejų dešimtmečių teroristinius išpuolius Rusijoje, kurie sukrėtė ne tik Kremlių, bet ir metė šešėlį ant Rusijos valdžios.

Išpuolis prieš Kroko rotušę Maskvoje, už kurį atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ Centrinės Azijos padalinys, po kelerius metus trukusios ramybės tapo vienu žiauriausių ir labiausiai sukrečiančių Rusijoje.

V.Putino požiūris į kovą su teroristais pasižymi tvirta pozicija nenusileisti jokiems jų reikalavimams. Vis dėlto šalyje, kurioje riba tarp tiesos ir melo dažnai ištrinama, kalbama ne tik apie Rusijos galimybes užkirsti kelią kruviniems išpuoliams, bet ir, tamsiems debesims tvenkiantis virš Kremliaus, apie saugumo tarnybų dalyvavimą šiuose žiaurumuose.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje – Rusijos prezidento Boriso Jelcino valdymo pabaigoje – padėtis Rusijoje buvo gana apgailėtina. 1998 m. šalies ekonomika tapo nemoki, rublio vertė smarkiai krito, o B.Jelcino fiskalinė politika prarado pasitikėjimą tarptautinių partnerių akyse. Rusijos piliečiai prarado savo santaupas – antrą kartą per dešimtmetį.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

 

A.Blinkenas: JAV neremia Ukrainos smūgių Rusijos naftos perdirbimo gamykloms

22:54

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

Balandžio 2 d. spaudos konferencijoje Paryžiuje JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad JAV „neparėmė ir nesudarė sąlygų Ukrainai smogti už savo teritorijos ribų“.

Kovo mėn. laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad JAV įspėjo Ukrainą nustoti pulti Rusijos naftos perdirbimo gamyklas, perspėdamos, kad smūgiai prieš šiuos objektus gali pakelti pasaulines naftos kainas ir padidinti tolesnių atsakomųjų veiksmų riziką.

Kovo 29 d. interviu laikraščiui „Washington Post“ Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtino, kad taikiniai prieš Rusijos energetikos infrastruktūrą yra teisėta karinė strategija.

Pasak V.Zelenskio, šie smūgiai yra atsakomieji veiksmai už Rusijos išpuolius prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą ir atitinka Ukrainos karinius tikslus.

Kalbėdamas bendroje spaudos konferencijoje su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Stefanu Sejournu, A.Blinkenas sakė, kad JAV daro „viską, ką gali, kad padėtų Ukrainai apsiginti nuo šios Rusijos agresijos“.

„Tuo pat metu mes nei rėmėme, nei sudarėme sąlygas Ukrainos smūgiams už jos teritorijos ribų“, – sakė A.Blinkenas, atsakydamas į žurnalisto klausimą apie Ukrainos smūgius Rusijos naftos perdirbimo gamykloms.

 

JAV nerimauja dėl Kinijos, kuri atkuria Rusijos kariuomenę

22:13

JAV pareigūnas teigia, kad Vašingtonas yra susirūpinęs, jog Kinija padeda Rusijai atkurti savo karinę gynybos bazę, kuri buvo išeikvota po invazijos į Ukrainą.

„Mes tikrai matome, kad KLR pradeda padėti atkurti Rusijos gynybos pramoninę bazę“, – sakė pareigūnas, kuris informavo apie prezidentų Joe Bideno ir Xi Jinpingo derybas.

Ji pridūrė, kad Pekinas tiekia komponentus, kurie gali veikti „pamažu didinant Rusijos pajėgumus Ukrainoje – o tai, žinoma, turi ilgalaikį poveikį Europos saugumui“.

Rusijos puolimas prie Dnipro: aukų skaičius pasiekė 18

21:42

Balandžio 2 d. Rusijos raketų atakos prieš Dnipro miestą metu sužeistų žmonių skaičius išaugo iki 18, pranešė Dnepropetrovsko srities karinės administracijos pirmininkas Sergejus Lysakas „Telegram“.

Pasak jo, 12 žmonių buvo hospitalizuoti, įskaitant penkis vaikus.

Naujais vaizdo įrašais bando paneigti gandus apie prastėjančią R.Kadyrovo sveikatą

21:36

Pirmadienį Ramzano Kadyrovo „Telegram“ kanale pasirodė vaizdo įrašas, kuris turėtų išsklaidyti gandus apie blogėjančią Čečėnijos lyderio sveikatą. Tačiau vietoj to jis gali juos tik sustiprinti. Čečėnijos valstybės vadovas į kamerą pasisveikina tik eidamas, o visą kitą laiką vaikšto susikoncentravęs į vieną tašką, tarsi jam būtų sunku daryti judesius, skelbia nepriklausomas portalas „Agentstvo“.

VIDEO: Susirūpino R.Kadyrovo sveikata: žiūri į vieną tašką, silpnai reiškia emocijas

Vaizdo įraše R.Kadyrovas apžiūri renginių agentūros „IRSE DE“ statomus Grozno švenčių rūmus, o po to eina pasivaikščioti. Pasivaikščiojimo metu R.Kadyrovui pasakojama apie statybvietę, pro kurią jis eina. Tačiau R.Kadyrovas neprataria nė žodžio.

Daugiau skaitykite ČIA.

Baltimorės tilto griūtis: ar tikrai nelaimė buvo kapitono iš Ukrainos kerštas?

21:25

Baltimorės tilto griūtis
Baltimorės tilto griūtis

Prieš savaitę Baltimorėje (JAV) krovininiam laivui sugriovus tiltą ir pražudžius šešis žmones, gimė sąmokslo teorija, esą jį vairavo Ukrainos pilietis. Socialiniuose tinkluose imta šaipytis, esą jis taikėsi į Krymo tiltą, bet susipainiojo. Tai nėra tiesa – incidento metu laive buvo tik indų tautybės įgulos nariai ir du vietos locmanai, turėję jį išvesti iš uosto.

Nelaimė buvo susieta ne tik su Ukrainoje vykstančiu karu, bet netiesiogiai – ir su neseniai Maskvos koncertų salėje įvykdytu išpuoliu, atsakomybę už kurį prisiėmė vadinamoji „Islamo valstybė“.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Estija svarsto nakčiai uždaryti Narvos pasienio kontrolės punktą su Rusija

21:03

 / AP
/ AP

Estų policija, Pasienio apsaugos valdyba bei Vidaus reikalų ministerija nori nuo gegužės nakčiai uždaryti Estijos ir Rusijos pasienyje esantį Narvos sienos perėjimo punktą, nes ten smarkiai sumažėjo sieną kertančių žmonių skaičius.

Planuojama, jog Narvos pasienio kontrolės punktas dirbtų kasdien nuo 7 val. iki 22 val., o naujoji tvarka galiotų neribotą laiką. 

Rusų sprendimu nuo vasario transportui uždaryta Rusijos ir Estijos sienos perėja – priešais Narvą esantis Ivangorodo punktas. Dėl to Estijoje gerokai sumažėjo sienos kirtimo atvejų: sausį jų buvo daugiau nei 170 tūkst., o vasarį – apie 108 tūkstančiai.

Pranešama, kad naktį sienos kirtimų skaičius sumažėjo beveik perpus ir vasarį siekė apie 13 tūkstančių.

Pasieniečių viršininkas Veiko Kommusaaras nurodė, kad, atsižvelgiant į visas aplinkybes, Narvos pasienio kontrolės punktą geriausia būtų uždarinėti nakčiai. 

„Šį sprendimą pagrindžia keli veiksniai. Pirma, labai sumažėjo naktį kertančių sieną skaičius, todėl netikslinga laikyti sienos perėjimo punktą atidarytą visą parą. Antra, nemanome, kad yra teisinga, jog tuo metu, kai Rusija vykdo plataus masto karą prieš savo kaimynę ir Estija pataria nesilankyti Rusijoje, policijos ir sienos apsaugos valdyba leidžia Estijos mokesčių mokėtojų pinigus tam, kad Narvos sienos perėjimo punktas dirbtų visą parą“, – sakė jis. 

Estų pareigūnai pažymi, kad sienos perėjimo punkto uždarymas nakčiai nereiškia, kad jis būtų paliktas be priežiūros. Pareigūnai ir toliau visą parą budėtų teritorijoje.

Vidaus reikalų ministerijos generalinio sekretoriaus pavaduotojas vidaus saugumui Joosepas Kaasikas teigė, kad ministerija ketina kuo greičiau nusiųsti Vyriausybei pasiūlymą pakeisti pasienio kontrolės punkto darbo laiką.

„Tikimės, kad sprendimas bus priimtas per porą savaičių, tada naują tvarką galėsime įvesti nuo gegužės“, – sakė jis.

Kovo mėn. Ukraina sunaikino rekordinį kiekį rusiškos artilerijos sistemų – 976

20:49

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MIG-31 su raketa „Kinžal“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./MIG-31 su raketa „Kinžal“

Kovo mėnesį Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 976 Rusijos artilerijos sistemas – tai rekordinis skaičius per vieną mėnesį nuo plataus masto invazijos pradžios, balandžio 2 d. pranešė Ukrainos gynybos ministerija.

Ankstesnis rekordas buvo pasiektas 2023 m. rugsėjį, kai Ukrainos kariuomenė sunaikino 947 Rusijos artilerijos sistemas, teigia Gynybos ministerija.

Iš viso nuo plataus masto karo pradžios Rusija neteko 11 112 artilerijos sistemų, balandžio 2 d. pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Žiemos pradžioje Ukraina pasiekė dar vieną rekordą – per vieną naktį numušė 10 Rusijos iš oro paleistų balistinių raketų Kh-47M2 „Kinžal“, paleistų sausio 2 d. Atakos taikinys buvo Kyjivas, aplinkinis regionas ir Charkivas, žuvo penki žmonės, 130 buvo sužeista.

Gynybos ministerijos duomenimis, vasario mėnesį Ukraina taip pat numušė 13 Rusijos orlaivių. Tai didžiausias skaičius lėktuvų, kuriuos Ukrainai pavyko sunaikinti per vieną mėnesį nuo 2022 m. spalio, nurodė ministerija.

Per Rusijos raketų ataką Ukrainos Dnipro mieste sužeista 13 žmonių

20:13

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dnipras
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dnipras

Antradienį per Rusijos raketų ataką buvo apgadinta Ukrainos Dnipro miesto švietimo įstaiga ir sužeista 13 žmonių, pranešė vietos valdžios institucijos.

Tarp sužeistųjų buvo penki vaikai, „Telegram“ pranešė regiono gubernatorius Serhijus Lysakas.

„Aštuoni sužeistieji paguldyti į ligoninę“, – pridūrė jis, apibūdindamas sužeidimų mastą kaip vidutinio sunkumo.

Pastaruoju metu Rusija suintensyvino savo atakas prieš Ukrainą, kovo 22 d. suduodama didžiausią smūgį tinklo infrastruktūrai per dvejus metus trunkantį karą. Ji taip pat dažniau naudojo sunkiau perimamas balistines raketas.

Rusija neigia sąmoningai taikanti į civilius gyventojus, nors 2022 m. vasario mėn. prasidėjusiame jos plataus masto invazijos kare žuvo tūkstančiai žmonių, milijonai buvo išvaryti iš namų ir sugriauti Ukrainos miestai ir miesteliai.

 

JAV pareigūnė: Vašingtonas nerimauja, kad Kinija padeda atkurti Rusijos gynybos pramonę

19:32

Jungtinėms Valstijoms nerimą kelia tai, kad Kinija padeda Rusijai atkurti savo gynybos pramonę po to, kai ji buvo išeikvota dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, antradienį pareiškė viena JAV pareigūnė.

„Mes tikrai matome, kad KLR (Kinijos Liaudies Respublika) pradeda padėti atkurti Rusijos gynybos pramonės bazę“, – sakė pareigūnė, informavusi apie antradienį įvykusį JAV ir Kinijos prezidentų Joe Bideno ir Xi Jinpingo telefoninį pokalbį.

Kinija teikia komponentus, kurie gali padėti „pamažu didinti Rusijos pajėgumus Ukrainoje, o tai, žinoma, turi ilgalaikį poveikį Europos saugumui“, teigė ji.

Aukščiausioji Rada: V.Zelenskis sumažino mobilizacijos amžių nuo 27 iki 25 metų

19:31

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pasirašė įstatymą, kuriuo šalies kariuomenės mobilizacijai tinkamų asmenų amžius sumažinamas nuo 27 iki 25 metų, pranešė Aukščiausioji Rada savo interneto svetainėje.

Ukrainai trūksta karių, kurie galėtų priešintis Rusijos invazinėms pajėgoms, įsiveržusioms prieš daugiau nei dvejus metus.

Parlamentas šią priemonę patvirtino prieš metus.

 

Ch.Michelis: Ukrainai turime padėti daugiau, įskaitant ir karinę pagalbą

19:30

Europos Parlamento nuotr./Charlesas Michelis
Europos Parlamento nuotr./Charlesas Michelis

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis sako, kad vienas svarbiausių artėjančio Europos Sąjungos (ES) politinio ciklo prioritetų yra paramos, įskaitant ir karinę, Ukrainai stiprinimas.

Taip jis kalbėjo antradienį viešėdamas Vilniuje, kur kartu su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda ir dar keturių keturių Europos Sąjungos valstybių lyderiais diskutuoja apie naujo ES politinio ciklo, prasidėsiančio po Europos Parlamento rinkimų birželį, prioritetus.

Anot EVT pirmininko, ES padarė istorinį sprendimą suteikdama kandidatės statusą Ukrainai, patvirtindama finansinį paramos paketą.

„Tačiau to nepakanka, turime daryti daugiau, įskaitant ir karinės pagalbos srityje“, – kalbėjo Ch.Michelis.

Jis teigė, kad „mūsų laukia neįtikėtini sunkumai ir iššūkiai“, ir sakė, kad parama Ukrainai bei Europos gynybos stiprinimas yra viena iš prioritetinių sričių.

„Turime daryti viską, kad stiprintume Europos Sąjungą, užtikrintume saugumą. (...) Turime pagerinti gynybinį pasirengimą, aiškiai pasakyti, kad remsime Ukrainą tiek, kiek reikės, kad mobilizuosime visus įmanomus finansinius, karinius išteklius, taip pat – politinę paramą“, – sakė jis.

Kita prioritetinė sritis, anot Ch.Michelio – Europos ekonomikos stiprinimas.

„Bendroji rinka yra vienas svarbiausių dalykų mums. Turime stiprinti ją, daugiau investuoti, kad atlieptume skaitmeninę pertvarką ir klimato kaitą“, – sakė jis.

Trečiąja prioritetine sritimi EVT pirmininkas išskyrė demokratijos stiprinimą.

„Mes niekada nepasiduosime, niekada neapleisime demokratinių principų, tai yra Europos projekto pagrindas“, – teigė Ch.Michelis.

Pasak G.Nausėdos, didžiausias prioritetas Europos lyderiams turi išlikti tolesnė parama Ukrainai, taip pat laikyti Rusiją atsakinga už padarytus nusikaltimus Ukrainoje.

Jis ragino panaudoti įšaldytą Rusijos turtą atstatyti Ukrainos ekonomiką.

„Svarbiausias iššūkis mums visiems – turime išlikti vieningi, turime toliau remti Ukrainą ir išlikti stiprūs kaip pasaulinė jėga“, – teigė prezidentas.

Diskusijoje Vilniuje antradienį taip pat dalyvauja Nyderlandų, Švedijos, Čekijos ir Bulgarijos vadovai.

Diskusijos šiuo klausimu balandį taip pat vyks Varšuvoje, Romoje ir Bukarešte.

G.Nausėda tikisi, kad tapęs NATO vadovu M.Rutte spaus nares dėl gynybos finansavimo

18:46

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitano Nausėdos ir Nyderlandų premjero Marko Rutte spaudos konferencija
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitano Nausėdos ir Nyderlandų premjero Marko Rutte spaudos konferencija

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda viliasi, kad tapęs NATO vadovu Markas Rutte spaus sąjungininkus sparčiau finansuoti gynybą.

„Tikimės iš kandidato į generalinius sekretorius taip pat ir raginimo, spaudimo kitoms NATO valstybėms, kurios šiuo metu dar nėra pasiekusios 2 proc. BVP išlaidų gynybai lygio, padaryti tai kiek galima greičiau“, – antradienį sakė Lietuvos vadovas.

Jis pabrėžė, kad 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai „dabartinėmis aplinkybėmis, net ir kaip minimali riba, yra pernelyg mažas ir nepakankamai adekvatus uždavinys.“

Taip G. Nausėda kalbėjo Vilniuje per bendrą spaudos konferenciją su Nyderlandų premjeru M. Rutte.

Kiek anksčiau jis pareiškė, kad Lietuva remia šio politiko kandidatūrą į NATO vadovus.

„Lietuva remia pono M. Rutte'ės kandidatūrą NATO generalinio sekretoriaus pozicijai užimti“, – žurnalistams sakė šalies vadovas.

M. Rutte šiuo metu laikomas realiausiu kandidatu tapti NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo įpėdiniu.

„Tai buvo vienas iš tų politikų, kuris labai anksti atpažino Rusijos grėsmes, kuris adaptavo ir pakeitė savo požiūrį į Rusiją labai smarkiai. Ir kuris yra ypatingai jautrus ir suprantantis NATO rytiniam flangui kylančias grėsmes“, – sakė G. Nausėda.

Jis tvirtino, kad labai svarbu turėti kandidatą, suprantantį, jog Rusijos grėsmės yra ilgalaikės ir jos – ne tik karinės.

Pats M. Rutte teigė, kad „agituoti už save nėra lengva“.

„Nyderlandų matymu, pirmiausia mes siekiame Rusijos pralaimėjimo ir Ukrainos pergalės. Rytinis NATO flangas, mūsų manymu, turi būti ginamas, todėl prisidedame prie daugelio iniciatyvų, skirtų rytinio flango gynybai“, – sakė kandidatas į Aljanso vadovus.

Nyderlandų premjerui paramą yra išreiškusi Jungtinė Karalystė, Vokietija bei kitos šalys. Vengrija tvirtina, kad nerems anksčiau jos vyriausybę kritikavusio M. Rutte'ės.

Norą siekti NATO vadovo posto yra išreiškęs ir Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas).

Neradus naujojo kandidato, dabartinio NATO vadovo J. Stoltenbergo kadencija jau buvo kelis kartus pratęsta.

Rusija teigia užgrobusi 400 kv. km Ukrainos žemės

18:45

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Rusija antradienį pareiškė, kad jos pajėgos šiais metais užėmė 400 kvadratinių kilometrų Ukrainos teritorijos.

Pastaraisiais mėnesiais puolimą intensyvinantiems Maskvos kariams pavyko užsitikrinti pirmuosius per beveik metus teritorinius laimėjimus, Kyjivui vargstant su personalo ir amunicijos trūkumu, vėluojant gyvybiškai svarbiai Vakarų pagalbai.

„Nuo metų pradžios 403 kvadratiniai kilometrai (...) pateko į mūsų kontrolę“, – sakė rusų gynybos ministras Sergejus Šoigu, turėdamas omenyje laimėjimus Donecko, Chersono, Luhansko ir Zaporižios regionuose, kuriuos Maskva teigė aneksavusi 2022 metais, nors jų visiškai nekontroliuoja.

„Rusijos ginkluotosios pajėgos toliau stumia Ukrainos dalinius į vakarus“, – sakė S.Šoigu per Rusijos kariuomenės vadų susitikimą, nurodoma Gynybos ministerijos paskelbtame pranešime.

Vasarį Rusija užėmė Avdijivkos miestą, esantį prie pat Rusijos kontroliuojamos Donecko regiono to paties pavadinimo sostinės, ir taip pasiekė ryškiausią teritorinį progresą nuo praėjusių metų gegužės.

S.Šoigu teigė, kad per pastarąjį mėnesį Rusijos pajėgos užėmė penkias gyvenvietes – keturias Donecko srityje ir vieną Zaporižios regione.

JAV įsikūręs Karo studijų institutas (ISW) praėjusią savaitę pareiškė, kad pastaruoju metu spartėjantys Rusijos laimėjimai mūšio lauke „neatspindi Rusijos operacijų sėkmės grėsmės, JAV saugumo pagalbai [Kyjivui] ir toliau vėluojant“.

ISW teigė, kad Ukraina susiduria su materialių resursų apribojimais savo gynybiniams pajėgumams.

JAV Kongresas vis dar stabdo 60 mlrd. dolerių (55,8 mlrd. eurų) vertės karinės paramos paketo patvirtinimą, o Europos Sąjungos pažadėti artilerijos sviediniai vėluoja.

ISW apskaičiavo, kad Rusija kontroliuoja daugiau kaip 100 tūkst. kv. km – beveik penktadalį – Ukrainos teritorijos.

Lietuva remia M.Ruttes kandidatūrą į NATO vadovus

18:17

Lukas Balandis / BNS nuotr./Markas Rutte
Lukas Balandis / BNS nuotr./Markas Rutte

Lietuva remia Nyderlandų premjero Marko Ruttes kandidatūrą į NATO vadovus, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Tą jis pareiškė antradienį bendroje spaudos konferencijoje su Nyderlandų premjeru Vilniuje.

„Lietuva remia pono M. Rutte kandidatūrą NATO generalinio sekretoriaus pozicijai užimti“, – žurnalistams sakė šalies vadovas.

UJ-22: ukrainiečių dronas, smogęs taikiniams už 1 tūkst.km

17:51

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos dronas UJ-22
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos dronas UJ-22

Dronai atakavo objektus Alabugos ir Nižnekamsko miestuose Rusijoje. Rusijos žiniasklaida teigė, kad objektus atakavo bendrovės „Ukrjet“ pagaminti dronai UJ-22.

Drono UJ-22 gamintojas skelbia, kad tai daugiafunkcinė bepilotė orlaivio sistema, galinti skraidyti bet kuriuo metų laiku, dieną ir naktį, bet kokiomis oro sąlygomis, priešui aktyviai naudojant radioelektroninės kovos priemones.

Nurodoma, kad dronas gali vykdyti paieškos ir gelbėjimo bei žvalgybos užduotis. Pirmą kartą jis buvo pristatytas 2021 m. birželio 16 d. tarptautinėje ginkluotės parodoje „Ginklai ir saugumas – 2021“.

UJ-22 „Airbone“ specifikacijos:

  • maksimalus keliamasis svoris – 85 kg;
  • bendras ilgis – 3300 mm;
  • sparnų plotis – 4600 mm;
  • didžiausias skrydžio aukštis – 6000 metrų;
  • maksimali skrydžio trukmė – 14 valandų;
  • maksimalus greitis/kreiserinis greitis – 200 km/h / 140 km/h;
  • variklis – benzininis dvitaktis;
  • naudingosios apkrovos svoris – 20 kg.

Taip pat pranešama, kad prietaise gali būti įrengta kamera ir optoelektroninė stotelė. Dronas gali būti valdomas automatiniu, pusiau automatiniu ir rankiniu režimais, skelbia „Unian“.

Dronų ataka Rusijoje

Balandžio 2 d. buvo užpulta gamykla, kurioje surinkinėjami „Shahed“ tipo dronai-kamikadzės, ir padaryta didelė žala.

Tuo pačiu metu pranešta apie išpuolį prieš naftos perdirbimo gamyklą Rusijos Tatarstano regione. Šaltinių teigimu, Ukrainos tolimojo nuotolio dronas pataikė į Nižnekamsko naftos perdirbimo gamyklos pirminio naftos perdirbimo įrenginį, po to jame kilo gaisras.

Analitikas įvardijo geriausią galimą tolesnį karo scenarijų Ukrainai

17:13

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Prieš pat antrąsias Rusijos karo prieš Ukrainą metines pasaulio gynybos ekspertai prognozavo, kad 2024 m. karas pasieks aklavietę ir nė viena pusė neįgaus ir nepraras reikšmingos teritorijos dalies.

Tačiau amerikiečių žiniasklaidos grupė CNBS pažymėjo, kad, praėjus vos keliems mėnesiams nuo metu pradžios, matyti, kad Rusija, turėdama gyvosios jėgos ir ginkluotės persvarą, sugebėjo susilpninti Ukrainos gynybą ir pasistūmėti į priekį – ypač Rytų Ukrainoje, kur paskutinė didelė Rusijos pergalė yra Avdijivkos miesto ir kelių kitų aplinkinių gyvenviečių užėmimas.

Pastaruoju metu Rusija įgavo pagreitį, be to, nuolat nerimaujama dėl ginkluotės ir amunicijos trūkumo, kurį patiria Ukraina dėl sustabdytos JAV karinės pagalbos, todėl dabar svarstoma, kad aklavietė iš tiesų gali būti geriausias scenarijus, kurio Kyjivas gali tikėtis šiais metais.

Blogiausiu atveju Ukraina gali susidurti su tuo, kad Rusijos pajėgos pralauš Ukrainos gynybines pozicijas dalyje fronto linijos, rašoma CNBS straipsnyje.

„Rusija įgauna vis didesnį pagreitį puolime prieš Ukrainą, Vakarų pagalbos teikimui įstrigus, todėl artimiausi mėnesiai bus labai svarbūs konflikto krypčiai. Blogiausiu atveju dalims Kyjivo fronto linijos gali grėsti žlugimas“, – kovo mėn. atliktoje analizėje teigė Tarptautinių strateginių studijų instituto (IISS) gynybos ir saugumo ekspertas Benas Barry.

Jis pažymėjo, kad Rusijos sėkmė užimant Avdijivkos miestą ir nuo to laiko įgytos teritorijos „kelia klausimą, ar 2023 m. pabaigoje Ukrainos vertinimas, kad karas 2024 m. atsidurs aklavietėje, galėjo būti optimistinis“.

„Maskvos noras užimti teritoriją esant dideliam aukų skaičiui, kartu su padidėjusia artilerijos sviedinių gamyba, kontrastuoja su tuo, kad Vakarai neužtikrina Kyjivui pastovaus artilerijos amunicijos tiekimo. Ši dinamika sudarė sąlygas naujausiam sausumos kampanijos pagreičio pasikeitimui, kai prasideda treti Rusijos visapusiškos invazijos kovų metai“, – pažymėjo žinovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau įspėjo, kad Rusija vasaros pradžioje planuoja pradėti naują puolimas, todėl šaudmenų ir ginkluotės trūkumas taps kritiniu.

B.Barry įvertino, kad Rusija pavasarį ir vasarą tikriausiai surengs kelias dideles atakas, kuriomis „siekiama sukelti ukrainiečių aukų, nustumti gynėjus į vakarus ir išplėsti okupuotų teritorijų kontrolę“, ypač Donecko ir Luhansko srityse Rytų Ukrainoje.

IISS vertinimu, Rusija, kuri jau mobilizavo kelis šimtus tūkstančių vyrų, gali kurį laiką išlaikyti puolamąją kampaniją.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai prie Avdijivkos
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai prie Avdijivkos

„Maskvai pavyko pritraukti pakankamai kontraktinių karių, kad išlaikytų savo pajėgų struktūrą, ir ji turėtų sugebėti papildyti tankų nuostolius mūšio lauke dvejus ar daugiau metų. Be to, Maskva savo ekonomiką įtraukė į karo režimą, o bendros karinės išlaidos dabar sudaro trečdalį jos nacionalinio biudžeto ir siekia apie 7,5 proc. BVP“, – aiškino analitikas.

Pasak jo, artilerijos šaudmenų, amunicijos ir balistinių raketų tiekimas iš Irano ir Šiaurės Korėjos keičia ugnies jėgų pusiausvyrą Ukrainos nenaudai. Iranas ir Šiaurės Korėja neigia bet kokius ginkluotės sandorius su Rusija, nors plačiai paplitę įrodymai, kad iš abiejų šalių siunčiami bepilčiai atakos orlaiviai ir raketos.

„Tai reiškia, kad per ateinančius metus Rusija tikriausiai sugebės pasigaminti pakankamai raketų ir bepiločių lėktuvų, kad išlaikytų pastaruoju metu daromą spaudimą Ukrainos priešlėktuvinei gynybai, atakuotų jos gynybos pramonę ir bandytų pakirsti Ukrainos civilių ir karių dvasią“, – perspėjo B.Barry.

Baltarusija skelbia norinti taikos, bet ruošiasi karui ir pradeda karines pratybas prie sienos su Lietuva

16:39

AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Lukašenka ir Baltarusijos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./A.Lukašenka ir Baltarusijos kariai

Baltarusijos kariuomenė antradienį pradėjo karines pratybas prie sienų su Lenkija ir Lietuva vakaruose bei Ukraina pietuose, pranešė šalies gynybos ministerija.

Baltarusija reguliariai rengia karines pratybas, be kita ko, netoli savo sienų su Ukraina ir dviem Europos Sąjungos narėmis.

Pratybos, kurios, pasak Gynybos ministerijos, skirtos imituoti gynybos scenarijus karo padėties įvedimo atveju, vyksta vakarinėje Gardino srityje ir pietinėje Gomelio srityje, į šiaurę nuo sienos su Ukraina.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainiečiai medžioja milijonus kainuojančią rusų raketą: atskleidė, kaip sekinamas Kremlius

16:15

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

Nutrūkus Vakarų paramai, Ukrainos kariuomenė pradėjo vis dažniau saugoti prastai veikiančią karinę techniką nuo rusų atakų, o tam pasitelkiami ir karinės technikos maketai maketus, kurie gaminami iš to, kas pasitaiko po ranka. Tokie maketai, palyginus su rusų naudojamų šaudmenų kaina, kainuoja labai nedaug. Pasinaudoję tokia taktika ukrainiečiai medžioja milijonus kainuojančią Kremliaus raketą.

Vienas žmonių, kurie padeda kurti ginklų maketus, yra 32 metų Mychaila Romanas, kuris vadovauja nedidelei architektūros įmonei Vynohradivo mieste, esančiame netoli Vengrijos sienos.

Dienos metu jis dažniausiai projektuoja gyvenamuosius pastatus, o vakarais imasi planuoti vadinamąją Potiomkino armiją.

Plačiau skaitykite ČIA.

Britų žvalgyba atskleidė, kaip Rusija bando slėpti savo orlaivius

16:12

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija/ „X“/Rusijos bandymai slėpti savo orlaivius
Jungtinės Karalystės gynybos ministerija/ „X“/Rusijos bandymai slėpti savo orlaivius

Dėl sėkmingų Ukrainos smūgių kariniams taikiniams Rusija buvo priversta pasitelkti įvairius maskavimo metodus, kad paslėptų karinėse bazėse dislokuotus savo orlaivius, naujausioje karo apžvalgoje skelbia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

pastebėta, kad netikri Rusijos naikintuvai buvo nupiešti ant betono Kirovskio aerodrome laikinai okupuotame Krymo pusiasalyje. Panašūs piešiniai taip pat pastebėti mažiausiai 12 kitų Rusijos oro bazių, pasak britų žvalgybos, tai rodo, kokio masto yra Rusijos susirūpinimas dėl būsimų Ukrainos smūgių ir jos gebėjimo juos atremti.

Tačiau, Gynybos ministerija pastebėjo, kad Rusijos sraigtasparniai ir toliau reguliariai leidžiasi ant nutapytų netikrų naikintuvų siluetų, visiškai sužlugdydami bandymą apgauti.

„Tai taip pat atskleidžia tikrąją kovinę sudėtį ar orlaivių skaičių šiose oro bazėse, kurį Rusija tikriausiai bando nuslėpti nuo Ukrainos žvalgybos vaizdo“, – teigė britų žvalgyba.

Anksčiau Gynybos ministerijos paskelbtame vertinime buvo nurodyta, kad Rusijos karinėje doktrinoje daug dėmesio skiriama maskuotės ir apgaulės metodų naudojimui, siekiant padidinti karinių pajėgų išliekamąją vertę ir nuslėpti jų operatyvinius ketinimus.

Tačiau, nepaisant šių bandymų slėpti, Rusijos orlaiviai vis dar yra pažeidžiami ore, o Rusijos laivai neapsaugoti nuo Ukrainos smūgių per operacijas Juodojoje jūroje. Pasak britų žvalgybos, mažai tikėtina, kad dėl maskuotės metodų naudojimo gerokai sumažės nuostoliai.

V.Putinas grasina išpuolio Maskvoje organizatoriams atsakomaisiais veiksmais

15:54

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Veikėjai, surengę teroristinį išpuolį netoli Maskvos esančioje „Crocus City Hall“ koncertų salėje, turėtų suprasti, kad terorizmas, kaip ginklas, gali būti nukreiptas prieš juos pačius, pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Tie, kurie naudojasi šiuo ginklu, o šis ginklas naudojamas prieš Rusiją, turi suprasti, kad jis yra dviašmenis. Nusikaltimų darymas už pinigus nėra pavienis atvejis. Šioje aplinkoje nėra patikimos agentūros. Už pinigus jie daro bet ką“, – kalbėjo V.Putinas Vidaus reikalų ministerijos valdybos posėdyje.

Pasak jo, užpuolikų „ir jų užsakovų“ tikslas buvo pasėti „nesantaiką ir paniką, neapykantą mūsų daugianacionalinėje šalyje, suskaldyti Rusiją iš vidaus“.

Prezidentas pareikalavo, kad teisėsaugos institucijos nustatytų ne tik tiesioginius nusikaltimo vykdytojus, bet ir „visas grandinės grandis, galutinius šio žiauraus nusikaltimo naudos gavėjus“.

„Bet kokia informacija yra lengvai perkama ir parduodama. Mes tikrai pasieksime galutinius pirkėjus“, – pažadėjo V.Putinas.

Prieš tai prezidentas pareiškė, kad teroristiniu išpuoliu galėjo būti suinteresuota Ukrainos valdžia, Jungtinės Valstijos ir „kolektyviniai Vakarai“. Kitą dieną po išpuolio kreipdamasis į rusus V.Putinas teigė, kad teroristai ketino pasislėpti Ukrainoje, kur jiems buvo suorganizuotas „langas“ kirsti valstybės sieną. Vėliau jis tvirtino, kad nors išpuolis buvo įvykdytas radikalių islamistų rankomis, jo užsakovai buvo kitokie.

Po to Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas tiesiogiai apkaltino Ukrainą įvykdžius teroro aktą.

Atsakomybę už teroristinį išpuolį „Crocus City Hall“ prekybos centre, per kurį žuvo 144 žmonės ir dar 551 buvo sužeistas, prisiėmė „Islamo valstybės“ Charosano padalinys Afganistane.

Ukrainos dronų sėkmės receptas: taip galima į taikinius pataikyti metro tikslumu

15:30

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Ukraina rengia drąsius smūgius prieš didžiulę Rusijos naftos ir dujų pramonę, kuri tebėra didžiausias Maskvos karinės ekonomikos pajamų šaltinis.

Tokios atakos tapo įmanomos naudojant didesnio nuotolio ir didesnių galimybių dronus, o kai kuriuose iš jų netgi įdiegtos elementarios dirbtinio intelekto technologijos, padedančios jiems orientuotis ir išvengti kliūčių, žiniasklaidos grupei CNN sakė šaltinis, susipažinęs su Ukrainos dronų programa.

„Kiekvienas dronas turi kompiuterį su palydovų ir vietovės duomenimis. Skrydžiai iš anksto suderinami su mūsų sąjungininkais, o dronai laikosi skrydžio plano, kad galėtume metro tikslumu pataikyti į taikinius“, – aiškino šaltinis.

Pažymima, kad precizišką tikslumą leidžia pasiekti dronų jutikliai.

„Jie turi tokį dalyką, vadinamą „mašinine vizija“, kuri yra dirbtinio intelekto forma. Iš esmės, jūs paimate modelį, turite jį mikroschemoje ir mokote tą modelį nustatyti geografiją ir taikinį, į kurį jis skrenda. Galiausiai jį dislokavus, jis sugeba nustatyti, kur jis yra, – aiškino Noah Sylvia, Jungtinės Karalystės RUSI analitinio centro ekspertas.

Pasak jo, tokiam dronui nereikia ryšio su palydovais, jis yra visiškai autonomiškas.

Tuo tarpu buvęs britų karininkas, kovos su dronais ir dirbtinio intelekto ekspertas Chrisas Lincolnas-Jonesas pabrėžė, kad „intelekto“ lygis dar labai žemas.

„Tokio lygio autonomijos bepiločiuose orlaiviuose dar nebuvo, tačiau mes vis dar esame ankstyvoje šios technologijos galimybių stadijoje“, – teigėė jis CNN žurnalistams.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijoje liepsnoja kuro saugykla
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijoje liepsnoja kuro saugykla

Ukrainos gynybos ministerija ir Saugumo tarnyba šią informaciją komentuoti atsisakė.

Pasak straipsnio, Ukrainai pavyko sukūrti visavertę dronų pramonę, kuri suteikė jai technologinį pranašumą prieš daug didesnius Rusijos gyvosios jėgos pajėgumus ir geriau paruoštą pramoninę įrangą.

Ekspertai mano, kad šios atakos gali turėti didesnį poveikį Rusijos ekonomikai nei dabartinės sankcijos.

Antradienį pranešta apie naujausią Ukrainos tarnybų smūgį Rusijos teritorijos gilumoje. Tatarstane, esančiame už daugiau kaip 1 000 km nuo Ukrainos, buvo atakuota bepiločių atakos orlaivių „Shahed“ surinkimo gamykla ir Taneko naftos bazė.

Rusija karui Ukrainoje grąžina lėktuvus net iš kapinyno

15:10

Antonov An-124 Ruslan
Antonov An-124 Ruslan

Karui Ukrainoje pritrūkusi transporto pajėgumų, Rusija iš vadinamojo kapinyno grąžina didžiuosius transporto lėktuvus, praneša „Defence Blog“.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad didžiulis krovininis lėktuvas AN-124 „Condor“ (rus. AN-124 „Ruslan“) po beveik 25 metus trukusių „atostogų“ aviacijos saugyklose buvo nugabentas į Uljanovsko Rytų oro uoste esančią aviacijos gamyklą „Aviastar“, kad būtų iš esmės atnaujintas ir modernizuotas.

Sprendimas atnaujinti šiuos orlaivius rodo, kad Rusijai trūksta patikimų transporto pajėgumų.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusija teigia konfiskavusi dešimtis kilogramų sprogmenų iš Ukrainos

15:04

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos saugumo pajėgos (FSB)
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos saugumo pajėgos (FSB)

Rusijos saugumo tarnyba (FSB) antradienį paskelbė konfiskavusi dešimtis kilogramų sprogmenų, esą siųstų iš Ukrainos ir, jos tvirtinimu, paslėptų stačiatikių ikonose, kurios buvo gabenamos tranzitu per Europos Sąjungą.

Krovinys buvo konfiskuotas po patikrinimo Šiaurės vakarų Pskovo srityje, netoli Latvijos sienos, sakoma FSB pranešime.

FSB teigė, kad tai buvo „dalis tarpvalstybinio sprogmenų gabenimo iš Ukrainos per Europos Sąjungą“, ir pridūrė, kad krovinys keliavo per Rumuniją, Vengriją, Slovakiją, Lenkiją, Lietuvą ir Latviją.

Sulaikytame krovinyje buvo 70 kg savadarbių sprogmenų ir sprogstamųjų įtaisų, „paslėptų ikonose ir paruoštų naudoti“.

FSB nurodė sulaikiusi vieną žmogų ir pridūrė, kad sieks surasti visus su tuo susijusius asmenis, įskaitant užsieniečius, kurie Rusijoje bus patraukti atsakomybėn.

Ukrainos žvalgyba įvertino, kiek masinių smūgių artimiausiu metu suduos Rusija

14:25

Kyjivo nepaprastųjų situacijų tarnyba/ „Telegram“/Rusijos atakos padariniai Kyjive
Kyjivo nepaprastųjų situacijų tarnyba/ „Telegram“/Rusijos atakos padariniai Kyjive

Šį pavasarį Rusijos pajėgos planuoja surengti dar 2-3 masines atakas prieš Ukrainą, pareiškė Ukrainos karinės žvalgybos vado pavaduotojas Vadymas Skibickis, kurį cituoja naujienų agentūra "RBC-Ukraina“.

Pasak jo, rusams reikia pauzės, nes jų raketų atsargos senka, tad je stengiasi pataupyti turimus 900 vienetų.

„Dabar, mūsų skaičiavimais, Rusija turi apie 950 didelio tikslumo operacinio ir strateginio lygio raketų, kurių veikimo nuotolis viršija 350 km. Pastebime tendenciją, kad jie linkę stengtis išlaikyti savo atsargas ne mažesniame nei 900 raketų lygyje. Rusai jau artėja prie šios ribos“, – pažymėjo jis.

V.Skibickis pridūrė, kad, Ukrainos karinės žvalgybos duomenimis, balandžio mėnesį Rusija planuoja pagaminti apie 40 vienetų Ch-101 raketų.

„Prognozuojame, kad rusai sugebės įvykdyti dar kelias masines atakas (2-3 masines atakas), o tada bus priversti vėl daryti pertrauką, kad sukauptų raketų ir „Shahedų“. Tačiau kai kurie lokalūs apšaudymai gali tęstis“, – įvertino žvalgybos atstovas.

Pietų Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk taip pat pažymėjo, kad rusai persiorientuoja, kad galėtų tęsti masines atakas prieš Ukrainą:

„Mes žinome, kad priešas turi raketų paleidimo įrenginių. Jos yra apginkluotos ir dislokuotos savo bazavimo punktuose. Jų parengtis yra labai aukšta. Jiems užtenka 2-3 valandų, kad jie būtų kovinėje parengtyje. Jau matėme, kad ruošdamasis masinėms raketų ir dronų atakoms, priešas į budėjimą įvedė raketų nešėjus, įskaitant povandeninius laivus.“

Rusijos fiasko: kaip per kelias valandas rusai prarado dešimtis tankų ir šarvuočių

13:16

Kai Rusijos pulkai užėmė Avdijivkos, buvusios ukrainiečių tvirtovės Rytų Ukrainos Donecko srityje, griuvėsius, o paskui tęsė puolimą į vakarus, vienas pagrindinis Rusijos dalinys likto laukti, pažymėjo naujienų svetainės „Forbes“ karo apžvalgininkai.

Nurodoma, kad 6-asis tankų pulkas buvo 90-osios tankų divizijos operatyvinis rezervas – jos proveržio dalinys. Jei Rusijos kariai, žvalgę Ukrainos gynybą į vakarus nuo Avdijivkos, aptiktų silpną vietą, 6-ojo pulko misija buvo ja pasinaudoti ir įsiveržti į Ukrainos užnugarį, kad sukeltų chaosą.

VIDEO: Kaip Ukrainos gynėjai atrėmė didžiausią Rusijos tankų puolimą

Tačiau šeštadienį 6-oji tankų diviziją buvo pasiųsta tiesiogiai pulti nepažeistas gynybines pozicijas, kurias į vakarus nuo Tonenkės kaimo užėmė 25-oji brigada, priklausanti Ukrainos elitinėms oro atakos pajėgoms.

Plačiau skaitykite ČIA.

Karybos ekspertas: Ukrainos pajėgos įveikė žiemos krizę

12:33

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ publikuotoje karo apžvalgoje pirmadienio vakarą pažymėjo, kad fronte rusai stiprina puolimą ir turi nedidelių taktinių pasiekimų.

„Įprastos operatyvinės pauzės nebus, įtampą agresorius palaikys nuolatos, nebus ir labai aiškaus perėjimo į didesnio masto puolimą. Pagrindinės kryptys išlieka tos pačios“, – rašė jis.

Pasak E.Papečkio, žinios iš fronto vis labiau traukiasi į antrą planą, smūgių į užnugario infrastruktūrą Rusijos ir Ukrainos ženkliai sumažėjo. 

„Kaip bebūtų keista, Velykos praėjo gana ramiai. Žinoma, tai tik laikina, bet, kaip neseniai rašiau, smūgių apimtys ir intervalai tarp smūgių turi neišvengiamai mažėti, nes ilgiau palaikyti tokius intensyvius apšaudymus nepajėgi nė viena pusė.“

Tai, kad kol kas nėra didelių naujienų liudija ir Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo pasisakymai. Ekspertas pastebėjo, kad pastaruoju metu jis kalba tik apie Vladimirą Putiną – kaip šis „priėmė giliai į širdį“ teroro aktą, nors ašaros viešai ir nenubraukė.

„Nieko naujo“ reiškia, kad Ukrainos pajėgos susitvarkė su žiemos krize, pasibaigusia Avdijivkos užėmimu ir pasistūmėjimu į vakarus nuo jos, pažymėjo E.Papečkys.

„Padėtis išlieka sunki, bet stabili. Agresorius mėgins pasinaudoti gerais orais, bet tikėkimės, kad netrukus būtent dėl jų rusai bent trumpam praras savo turimą aviacijos pranašumą, taip trukdantį ukrainiečiams fronte ir artimoje užfrontėje.

Jeigu žinių ir toliau bus mažiau, turėtume tik pasidžiaugti – tai reiškia, kad ukrainiečiai gauna šiek tiek atokvėpio.“

Partizanai: Krymo tilto gynybą Rusija stiprina savo miestų sąskaita

11:32

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Degantis Krymo tiltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Degantis Krymo tiltas

Prie Kerčės tilto Rusijos pajėgos stiprina savo gynybą priešlėktuvinės gynybos sistemomis. Jie taip pat pradėjo kariniams tikslams naudoti civilinius laivus, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ skelbia Krymo partizanų judėjimas „Atesh“.

Teigiama, kad jie užfiksavo, jog priešlėktuvinės gynybos sistemos dislokuotos siekiant apsaugoti tiltą nuo galimų Ukrainos gynybos pajėgų oro atakų.

„Visų pirma buvo aptiktos sistemos S-300 ir raketų „žemė-oras“ sistemos „Pantsyr-S1“. Tokie okupantų veiksmai rodo jų strateginius prioritetus, kuriais siekiama sustiprinti tilto priešlėktuvinę gynybą, pakenkiant Rusijos miestų gynybai“, – sakoma pareiškime.

Partizanams taip pat pavyko užfiksuoti civilinių laivų naudojimą kariniams kroviniams gabenti.

„Taip pat pastebime sumažėjusį Rusijos laivyno karinių laivų judėjimą“, – pažymėjo „Atesh“.

Kiek anksčiau partizanai užfiksavo, kad į laikinai okupuotą Simferopolį Kryme atvyksta Rusijos karinė technika, kuri vėliau bus perkelta į frontą.

Partizanai taip pat užfiksavo priešo priešlėktuvinės gynybos pajėgų telkimą Kryme po sėkmingų Ukrainos gynybos pajėgų smūgių į aerodromą Hvardijos kaime.

Be to, pasipriešinimo judėjimo atstovai aptiko Rusijos raketų sandėlių vietą okupuotame Kryme.

„Bloomberg“: šis Europos regionas gali tapti kitu V.Putino taikiniu

11:04

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Per visą Rusijos istoriją jos carai ieškojo būdų, kaip dominuoti tame, ką jie vadino savo besiplečiančios imperijos „artimuoju užsieniu“. Šiandieniniame pasaulyje karas Ukrainoje vyksta pagal šią strateginę liniją, pažymėjo naujienų agentūros „Bloomberg“ apžvalgininkas, buvęs buvęs JAV karinio jūrų laivyno admirolas Jamesas Stavridis.

Jis mano, kad jei Vladimiras Putinas laimės, logiška, kad jis atkreips dėmesį į Moldovą, kuri yra kita stotelė jo kelyje į Rytų Europą ir kurioje Rusija jau yra okupavusi Uždniestrės separatistinį anklavą.

„Tačiau netoliese yra dar vienas labai patrauklus taikinys – Vakarų Balkanai. Šioje neramioje teritorijoje yra keturios NATO narės: Kroatija, Albanija, Juodkalnija ir Šiaurės Makedonija. Tačiau Kremliaus akys krypsta ir į kitus prizus – Serbiją, Kosovą ir etniškai susiskaldžiusią Bosniją ir Hercegoviną. Kaip V.Putinas gali bandyti plėsti Rusijos įtaką ir pakenkti NATO ir ES bendradarbiavimui šiame svarbiame Europos kampelyje?“ – klausia analitikas.

Pasak J.Stavridžio, Rusijos prezidentas žino, kad jei NATO valstybės narės vėl bus įtrauktos į tvarkos palaikymą neramiuose Balkanuose, jos nebeturės laiko ir resursų remti Ukrainos.

Kosove, kurio nei serbai, nei rusai nepripažįsta kaip nepriklausomos valstybės, tebėra keli tūkstančiai NATO taikdarių. Praėjusiais metais Serbijos kariuomenei buvo paskelbta aukšto lygio parengtis po to, kai Kosove kilus etninių serbų protestuotojų riaušėms buvo sužeista apie 100 NATO karių. Tai privertė Aljansą pasiųsti ten dar kelis šimtus taikdarių.

V.Putinas aiškiai skatina Serbiją daryti spaudimą NATO remiamai Kosovo vyriausybei.

„Jis taip pat siekia destabilizuoti trapią Bosnijos ir Hercegovinos vyriausybę, kuri yra susiskaldžiusi į keistą trišalę prezidentūrą, kurioje yra po vieną kiekvienos iš trijų pagrindinių etnoreliginių grupių atstovą. Labiausiai patyręs politikas yra Miloradas Dodikas, palaikantis glaudžius ryšius su Maskva. Prieš dešimt metų jis man sakė, kad Serbų Respublika turėtų atsiskirti, o tai iš esmės sunaikintų šalį. Tada ši atsiskyrusi dalis susijungtų su Serbija ir sukurtų didelę Serbijos valstybę, kuriai V.Putinas mielai pritartų“, – pažymėjo atsargos admirolas.

Jis įsitikinęs, kad Vakarai turi galimybių nuo to apsisaugoti. Juk šiuo metu idėja dislokuoti Ukrainoje NATO batalionus yra mažai tikėtina. Todėl dabar Kosove dislokuotų karių skaičiaus didinimas ir numatymas neramumų, kuriuos bando kurstyti V.Putinas, yra visiškai įmanomas ir turi strateginę prasmę.

„Tai būtų veiksmingo regioninio pastangų pasidalijimo Aljanse pavyzdys. NATO šalys Balkanuose ir gretimose teritorijose (pvz., Graikija ir Italija) galėtų sutelkti dėmesį į šį regioną. Rytų ir Šiaurės Europos šalys galėtų vadovauti pastangoms dėl Ukrainos.

Pagrindinės Vakarų šalys – Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos – turi išteklių veikti abiem kryptimis. Kartu su stabilizavimo pajėgomis NATO turi nepamiršti, kad Rusija naudoja vadinamąjį hibridinį karą. V.Putinas moka meistriškai naudotis socialine žiniasklaida, dezinformacijos kampanijomis ir prorusiška propaganda, kad sukeltų įtampą už savo sienų. NATO turėtų naudoti savo informacinius tinklus, kad atskleistų ir atremtų šiuos melagingus naratyvus“, – rašo analitikas.

Pasak J.Stavridžio, jei Rusija nuspręstų padidinti apsukas, ji galėtų panaudoti kibernetines atakas prieš elektros tinklus ir kitus gyvybiškai svarbius taikinius Kosove ir neserbiškose Bosnijos dalyse. Tai sukeltų sumaištį ir padidintų socialinį nepasitenkinimą. NATO gali Balkanų sąjungininkams ir draugams suteikti geresnes kibernetinės gynybos sistemas.

„Yra ekonominių paskatų, kuriomis galima pasipriešinti Rusijos kišimuisi. Serbija, kaip ir Bosnija ir Hercegovina, desperatiškai siekia įstoti į ES. Jų lyderiai nori turėti galimybę bendradarbiauti su Vakarais ir išvengti sankcijų.

Serbijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose neseniai parašė laišką, kuriame pareiškė, kad Serbija nori tik taikos. Serbai gali parodyti, kad yra nuoširdūs, atmesdami V.Putino manipuliacijas ir leisdami Vakarams sutelkti dėmesį į pagrindinę problemą – amoralius Rusijos veiksmus Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius sakė, kad gavo naujienų, keliančių grėsmę šalies gyvybiniams interesams.

Kovo 26 d. jo oficialioje „Instagram“ paskyroje pasirodė kreipimasis į piliečius. Jame rašoma, kad Serbijos laukia sunkios dienos, bet jie kovos ir šalis laimės.

Ukrainos karinė žvalgyba smogė laikinai okupuotam Krymui

10:55

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimai Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimai Kryme

Laikinai okupuotame Sevastopolyje, Krymo pusiasalyje, susprogdinta elektros pastotė, skelbia naujienų svetainė „Ukrainska pravda“, remdamasi žvalgybos šaltiniu.

Pažymima, kad tai buvo Ukrainos karinės žvalgybos operacija.

Naktį pasirodė pranešimų, jog laikinai Rusijos okupuoto pusiasalio miesto gyventojai girdėjo sprogimus, po kurių viename iš Sevastopolio rajonų dingo elektra.

Rusijos valdžia šių įvykių kol kas nekomentavo.

Rusų dezertyro žudikai Ispanijoje paliko pėdsakų, vedančių į Maskvą

10:44

Stop kadras iš video/Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas
Stop kadras iš video/Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas

Tyrėjai, tiriantys Maksimo Kuzminovo nužudymą, įvykio vietoje rado 9 milimetrų kalibro šovinių iš Makarovo pistoleto – ginklo, plačiai naudojamo buvusiose komunistinio bloko šalyse. „Tai buvo aiškus signalas“, – laikraščiui „The New York Times“ sakė aukštas Ispanijos policijos pareigūnas. Jo prasmė, pasakojo jis, buvo tokia: „Aš tave surasiu, nužudysiu, pervažiuosiu ir iškeiksiu“.

Šis pilotas praėjusį rugpjūtį pabėgo iš Rusijos į Ukrainą su kariniu sraigtasparniu.

JAV laikraštis pateikė išsamią informaciją apie M.Kuzminovo nužudymą. Vasario 13 d. rytą baltas „Hyundai Tucson“ įvažiavo į garažą po M.Kuzminovo gyvenamuoju namu ir sustojo tarp liftų, kuriais naudojasi gyventojai, ir rampos, vedančios į gatvę. Pasak aukšto rango Civilinės gvardijos pareigūno, du vyrai automobilyje laukė kelias valandas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Žinaisklaida: Ukraina žino būdą, kaip neleisti Rusijai naudotis „Starlink“ terminalais

10:42

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Įrenginėjami „Starlink“ terminalai Kadenos oro pajėgų bazėje, Japonijoje, sausio mėn. 10, 2023. Didžiausiu greičiu veikiantys „Starlink“ terminalai yra 4000 proc. greitesni už anksčiau naudotas antenas, todėl ryšį palaikantys kariai gali lengviau bendrauti.
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Įrenginėjami „Starlink“ terminalai Kadenos oro pajėgų bazėje, Japonijoje, sausio mėn. 10, 2023. Didžiausiu greičiu veikiantys „Starlink“ terminalai yra 4000 proc. greitesni už anksčiau naudotas antenas, todėl ryšį palaikantys kariai gali lengviau bendrauti.

Ukraina rado būdą, kaip smarkiai apriboti Rusijos pajėgų galimybes naudotis palydovinio ryšio „Starlink“ terminalais, interviu metu leidiniui „Die Welt" pareiškė Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Mychailo Fiodorovas.

Jis pažymėjo, kad rusų naudojimasis šiais terminalais nėra paplitęs labai plačiai.

„Ukraina ir toliau naudosis „Starlink“, o rusams tai bus kiek įmanoma apribota. Buvo priimti būtini sprendimai. Rezultatą pamatysime artimiausiu metu“, – nurodė M.Fiodorovas.

Ministras pažymėjo, kad bendrovė „SpaceX“ palaiko ryšį su Ukraina ir visada greitai reaguoja į problemas. Jis taip pat išreiškė manantis, kad amerikiečių milijardierius Elonas Muskas yra Ukrainos pusėje. Nors plataus masto invazijos pradžioje bendrovės vadovas, iš pradžių aktyviai palaikęs Ukrainą, ėmė kalbėti apie būtinybę atsisakyti teisių į laikinai okupuotą Krymą.

Negena to, jis taip pat ne kartą pabrėžė, kad Ukraina negali laimėti karo, o internete paskelbė pašiepiančią prezidento Volodymyro Zelenskio karikatūrą.

Praėjusią savaitę E.Muskas vėl prabilo apie karą, sakydamas, kad Ukraina turėtų derėtis su Rusija, nes rusai ir toliau užgrobinės jos teritorijas.

Čečėnas, sulaikytas po teroristinio išpuolio prie Maskvos, mirė policijos areštinėje

10:07

„IMAGO“/„Scanpix“/Sulaikytas įtariamasis „Crocus City Hall“ išpuolio dalyvis
„IMAGO“/„Scanpix“/Sulaikytas įtariamasis „Crocus City Hall“ išpuolio dalyvis

Tikėtina, kad naktį iš karto po teroristinio išpuolio netoli Maskvos esančioje „Crocus City Hall“ koncertų salės sulaikytas čečėnas Askhabas Uspanovas po kelių valandų mirė policijos nuovadoje, pirmadienį pranešė naujienų svetainė „Agenstvo“, remdamasi jo motina Taisa Uspanova.

Trimis dienomis anksčiau apie jo mirtį susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė opozicinis čečėnų kanalas „1ADAT“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Po išpuolio prie Maskvos Rusija žada uždegti žalią šviesą didžiausiai teroristinei organizacijai

09:44

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Talibano kovotojas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Talibano kovotojas

Talibanas – Rusijoje teroristiniu pripažintas ir uždraustas judėjimas – šioje šalyje greitu metu gali dingti iš teroristinių organizacijų sąrašo, skelbia valstybinė naujienų agentūra „Tass“.

Nors Rusijos aukšto rango pareigūnai palaiko ryšį su Talibano atstovais, ši organizacija Rusijoje yra laikoma teroristine. Tačiau Užsienio reikalų ministerija agentūrai „Tass“ pranešė, kad šiuo metu „šis klausimas sprendžiamas“ kartu su Teisingumo ministerija ir kitomis Rusijos specialiosiomis tarnybomis, tačiau galutinį sprendimą priims šalies vadovybė.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukraina smogė „Shahed“ dronų gamyklai daugiau nei už 1 000 km nuo savo teritorijos

09:14 Atnaujinta 09:32

VIDEO: Praneša apie dronų atakas Tatarstane, daugiau nei 1 000 km nuo Ukrainos

Antradienį Rusija pranešė apie dronų atakas prieš gamyklas Tatarstane, esančiame už daugiau kaip 1 100 km nuo Ukrainos, ir nurodė, kad per šiuos smūgius buvo sužeista žmonių. Kiek vėliau, ukrainiečių žiniasklaida atskleidė, kad tai – Ukrainos karinės žvalgybos darbas.

„Dronų atakos buvo surengtos prieš gamyklas Tatarstane Lelabugoje ir Nižnekamske“, – „Telegram“ pranešė regiono lyderio Rustamo Minichanovo spaudos tarnyba.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainos oro pajėgos sako sunaikinusios 9 rusų dronus

08:59

Ukrainos oro pajėgos antradienį pranešė pernakt sunaikinusios devynis rusų paleistus atakos dronus.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai naktį į antradienį atakavo Ukrainą valdoma aviacine raketa Ch-59 bei 10 atakos dronų „Shahed“.

Devynis dronus pavyko sunaikinti Dnipropetrovsko srityje.

Žiniasklaida: Ukrainoje prasidėjo šauktinių demobilizacija

08:50

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

Antradienį Ukrainoje prasidėjo šauktinių demobilizacija, skelbia naujienų svetainė „New Voice“, su kuria informacija pasidalijo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų viešųjų ryšių departamentas.

„Balandžio 2 d. Ukraina pradėjo šauktinių išleidimo į atsargą procesą“, – rašoma straipsnyje.

Žurnalistai pažymėjo, kad šis procesas truks iki gegužės pabaigos.

Rusų gretos auga: žvalgyba atskleidė, kiek jų šiuo metu kariauja Ukrainoje

08:46

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys

Šiuo metu Ukrainos teritorijoje yra 474 tūkst. Rusijos pajėgų karių. Šis skaičius nuo metų pradžios gerokai padidėjo, ukrainiečių televizijos „Apostrofa“ eteryje pareiškė Ukrainos karinės žvalgybos vadovo pavaduotojas Vadimas Skibickis.

„Šiuo metu priešo antžeminis komponentas mūsų teritorijoje sudaro apie 474 tūkst. kariškių. Iki 2024 m. pradžios šis skaičius svyravo nuo 450 iki 460 tūkst. karių. Vyksta telkimas, tačiau formuojant vadinamuosius rezervo pulkus ir dislokuojant papildomus dalinius“, – kalbėjo jis.

Pasak karinės žvalgybos atstovo, Rusija sugebėjo gerokai sutrumpinti laiką, reikalingą naujiems pėstininkų daliniams apmokyti, ir spartina profesionalių karių paruošimą. Jis pažymėjo, kad parengti kovai pėstininką užtrunka tik 27 dienas. Per šį laiką jam suteikiamas individualus mokymas, mokymai būrio sudėtyje ir kovinis koordinavimas.

Tuo tarpu karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas pridūrė, kad Rusija taip pat sparčiai pildo artileristų, tankistų ir kitų specializuotų karių pritraukimą. Teigiama, kad tai daroma per ankstyvą mokyklos baigimą ir pinigines paskatas už dalyvavimą kursuose.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, šiuo metu daugiausia aukų patiria įprastinė Rusijos pėstininkų kariuomenė.

Pažymima, kad apie 80 proc. rusų naudojamos pėstininkų technikos yra atkurta arba modernizuota ir tik 20 proc. sudaro nauji tankai, šarvuočiai, artilerijos sistemos ir pan.

Tai yra ne daugiau kaip 200 naujų tankų per metus, pagamintų Rusijoje, nurodė žvalgybos atstovai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pažymėjo, kad vien kovo mėnesį Ukrainos gynėjai sunaikino 28 200 Rusijos kovotojų ir 5 039 vienetus jų ginklų ir karinės technikos. 

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

08:37

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą buvo likviduota 780 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė didesnį nei 443,6 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo numušta 12 tankų, 29 šarvuotosios kovos mašinos, 30 artilerijos sistemų, 31 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetų ir 6 specialiosios įrangos vienetai.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė 22 Rusijos bepiločius orlaivius ir vieną sparnuotąją raketą.

Rusija išplatino dar vieną propagandinį įrašą, kurio tikslas – pakirsti pasitikėjimą Ukrainos vyriausybe

08:03

„AFP“/„Scanpix“/Propaganda
„AFP“/„Scanpix“/Propaganda

Prorusiški kanalai platina propagandinį vaizdo įrašą apie mobilizaciją Ukrainoje, kuriuo siekiama pakirsti ukrainiečių pasitikėjimą vyriausybe, teigiama Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje.

Pasak karinių analitikų, šis propagandinis vaizdo įrašas išsiskiria didele verte ir kinematografiniu rafinuotumu, o tai rodo, kad jis yra koordinuotos ir gerai aprūpintos informacinės operacijos rezultatas.

Rusijos opozicinės žiniasklaidos priemonės „Agency“ ir „Mediazona“ pranešė, kad vaizdo įrašo aktoriai yra profesionalūs rusų aktoriai, anksčiau dalyvavę Rusijos televizijos laidose.

Vienas iš aktorių atsisakė kalbėti apie savo dalyvavimą vaizdo įraše, teigdamas, kad jis vaidina tik filmuose, o ne reklamose.

Kremlius ir anksčiau naudojo didelės vertės propagandinius vaizdo įrašus kaip centralizuotai valdomų informacinių operacijų dalį, o šio naujausio vaizdo įrašo ypatybės leidžia manyti, kad jis palaiko platesnes Kremliaus pastangas pakirsti ukrainiečių pasitikėjimą vyriausybe, pakenkti ukrainiečių mobilizacinėms pastangoms ir kurstyti nepasitenkinimą šalies viduje.

Pentagonas: Šiaurės Korėja toliau tiekia ginklus Rusijai

07:33

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija ir Šiaurės Korėja
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija ir Šiaurės Korėja

Jungtinės Valstijos įvertino, kad Šiaurės Korėja ir toliau tiekia ginklus Rusijai, balandžio 1 d. per spaudos konferenciją teigė Pentagono atstovė spaudai Sabrina Singh.

Šiaurės Korėja tampa pagrindine Rusijos ginklų tiekėja, nes, kaip pranešama, tiekia Maskvai didelius karinius paketus, įskaitant balistines raketas ir daugiau kaip 3 mln. artilerijos sviedinių.

„Mes vertiname, kad partnerystė ir toliau klesti ir kad Šiaurės Korėja ir toliau teikia paramą Rusijai, – pareiškė S.Singh. - Matome, kad partnerystė – žinote, toliau matome, kaip Rusija kreipiasi į tokius partnerius kaip Šiaurės Korėja, Iranas, kad ir toliau gautų paramą savo karui Ukrainoje.“

Kovo 14 d. Charkivo srities prokuratūros vadovas Oleksandras Filčakovas pareiškė, kad nuo visiškos invazijos pradžios Rusija panaudojo beveik 50 Šiaurės Korėjos raketų Ukrainai atakuoti.

Vienas pirmųjų atvejų, kai Rusija panaudojo Šiaurės Korėjos balistines raketas, užfiksuotas 2023 m. gruodžio 30 d. per Zaporižios puolimą.

Vėliau oficialiai patvirtinta, kad Rusija Šiaurės Korėjos raketas panaudojo per Charkivo puolimą sausio 2 d. Šiuo metu tiriami dar du Šiaurės Korėjos raketų paleidimo Charkivo srityje atvejai, pranešė vietos prokuratūra.

Kelios šalys susivienijo, kad pagerintų Ukrainos kariuomenės aprūpinimą sviediniais

07:21

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Artilerijos sviediniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Artilerijos sviediniai

Jungtinės Valstijos imasi veiksmų, kad padvigubintų artilerijos sviedinių, skirtų Ukrainai paremti, gamybą šalies viduje, rašoma Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje.

„Bloomberg" rašė apie naują Jungtinių Valstijų ir Turkijos susitarimą, kuris dabar svarstomas. Amerikiečiai nori pirkti turkiškus sprogmenis, kad galėtų padidinti amerikietiškų artilerijos sviedinių gamybą.

Pentagonas JAV gynybos bendrovei „General Dynamics Ordnance and Tactical Systems“ sudarė sutartį su Turkijos subrangovais pastatyti Teksase tris 155 mm artilerijos sviedinių metalinių dalių gamybos linijas. Tuo pačiu metu viena Teksaso gamykla turėtų pradėti gamybą 2024 m. birželio mėn.

Anksčiau JAV kariuomenės sekretoriaus padėjėjas įsigijimo, logistikos ir technologijų klausimais Dougas Bushas pareiškė, kad JAV kariuomenė siekia padvigubinti 155 mm kalibro sviedinių mėnesinę gamybą nuo 28 tūkst. sviedinių per mėnesį 2023 m. spalio mėn. iki maždaug 60 tūkst. sviedinių per mėnesį 2024 m. spalio mėn. Tačiau tai priklauso nuo Kongreso pasiūlytų papildomų asignavimų. Kadangi įstatymo projektas priimtas, dabar jis priklauso nuo sprogmenų gamybos JAV vidaus rinkoje. Turkiškų sprogmenų importas padės padidinti šovinių gamybą.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius