Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2014 lapkričio 5d. 18:57

Kodėl lietuviams virtuvėje trūksta išradingumo?

Įdaryta bulvė
Photos.com nuotr. / Įdaryta bulvė

„Bulvės su mėsa, mėsa su bulvėmis ir mėsa su mėsa ir su bulvėmis – klasikinis lietuvių asorti“, – juokaudama ironizuoja žinomo tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“, kulinarinių knygų ir straipsnių autorė, diplomuota konditerė Elžbieta Monkevič. Šefės pastebėjimu, lietuvių kulinarinis išradingumas vis dar yra striukas, nors galimybių eksperimentuoti virtuvėje neišleidžiant krūvos pinigų – apstu.

„Turiu įprotį studijuoti, ką žmonės perka prekybos centruose. Kadangi domiuosi maistu, stebiu žmonių pasirinkimus, ir turiu pripažinti, jog kartais jie mane tiesiog šokiruoja, – teigia šefė. – Jeigu mamos su vaikais kulinarijos skyriuje perka paruoštas paprasčiausias kopūstų salotas, apie kokius eksperimentus virtuvėje mes galime kalbėti?“

E.Monkevič pastebėjimu, Lietuvoje kulinariniais eksperimentais daugiau užsiima tie, kurie turi didesnes finansines išgales, gali įsigyti egzotiškus, Lietuvoje kultūros neturinčius produktus.

Ribotą biudžetą galintys skirti maistui lietuviai įprastai renkasi bulves ir mėsą, nors čia pat esančių grūdinių kultūrų produktų bei sezono gėrybių ragas leidžia gaminti ne tik įdomiau sukomponuotą, bet ir žymiai sveikesnį maistą.

Sezono vaisiai ir daržovės – patys geriausi

„Geriausias pasirinkimas – tai, ką mums diktuoja pati gamta. Tarkime, šiuo metu yra raugintų kopūstų metas. Galima rauginti net ir burokėlius, nors Lietuvoje dar tai nėra populiaru. Tiek kopūstai, tiek burokėliai – labai sveiki produktai, kurie mus aprūpina reikalingais fermentais“, – teigia kulinarė.

Lęšiai – labai pigus ir sveikas produktas, ir tikrai labai skanus. Galima gaminti nuostabias salotas, garnyrus, paštetus, kukulius, lietinius. 

Šefė atkreipia dėmesį, jog įvairias patiekalų variacijas galima paruošti, panaudojant paprasčiausią moliūgą: „Iš moliūgų galima paruošti praktiškai viską: nuo desertų iki užkandžių, sriubų, karštųjų patiekalų, ir net ledų.“

E.Monkevič rekomenduoja išmėginti bulvių košę su moliūgais: išvirtas bulves ir moliūgą sumaišyti į vieną bendrą košės masę. Daržovių kiekį galima pasirinkti proporcija – 50/50.

„Lietuvių mėgiamą bulvių košę galima maišyti ir su žiediniais kopūstais, brokoliais ar špinatais. Tai – jau šioks toks išlipimas iš tradicinių rėmų“, – pastebi kulinarė.

Sezonui įsibėgėjus, prasidės griežčių, pastarnokų ir šakniavaisių metas. Esant galimybei, geriausia daržoves pirkti tiesiogiai iš ūkininkų.

„Fotolia“ nuotr./Rudeniniai vaisiai
„Fotolia“ nuotr./Rudeniniai vaisiai

Saikingumas ir sveikata

Mano požiūris į maistą yra toks: kuo jis paprastesnis, mažiau sugadintas manipuliacijomis ir įvairiausiais prieskoniais – tuo yra skaniau

Net 40 kilogramų sulieknėjusi moteris teigia, jog numestas svoris – joks nuopelnas ar didvyriškumas.

„Tai yra savo gyvenimo būdo klaidų taisymas. Ankščiau daugiau dėmesio kreipdavau į skonį, norėdavosi, kad tik visko būtų kuo daugiau. Šiandien labiau rūpinuosi sveikata ir produktų kokybe“, – teigia E.Monkevič.

Paklausta, kokius produktus dažniausiai naudoja ruošdama maistą savo šeimai, pašnekovė atsako, jog ypatingai daug gamina įvairiausių kruopų patiekalų.

„Kartu su vyru mėgstame įvairius lęšius, avinžirnius. Mano vyras yra pietietis, ta pietietiškoji maisto kultūra į namus atėjo senokai. Pusę savo giminės jau išmokiau virti lęšių sriubą.

Lęšiai – labai pigus ir sveikas produktas, ir tikrai labai skanus. Galima gaminti nuostabias salotas, garnyrus, paštetus, kukulius, lietinius. Ši kulinarijos sritis – didelis neartas laukas“, – pastebi kulinarė.

„Shuterstock“ nuotr./Raudonieji lęšiai
„Shuterstock“ nuotr./Raudonieji lęšiai

Dėmesio verti yra ir kiti grūdinės kilmės produktai, tokie kaip raudonieji ryžiai, kurie yra paplitę vidurinėje Azijoje. Salotoms, sriuboms, karštiesiems patiekalams ar apkepams ruošti puikia tinka grikiai. Grikių košės likučius galima panaudoti blynelių kepimui.

„Mano požiūris į maistą yra toks: kuo jis paprastesnis, mažiau sugadintas manipuliacijomis ir įvairiausiais prieskoniais – tuo yra skaniau. Reikia rinktis kuo geresnės kokybės produktus. Geriau valgyti saikingiau, bet sveiką maistą.“

Sveikos mitybos puoselėtojais, moters teigimu, pirmiausia turi tapti vaikų turintys tėvai: "Jeigu norime, kad mūsų vaikai išaugtų sveiki, turime rodyti jiems deramą pavyzdį. Juk vėliau jie kurs savo gyvenimus, turės mokėti pasirūpinti savo pačių vaikais.“

Lapkričio 6-8 d. Litexpo parodų rūmuose vyksta Baltijos maisto ir gėrimų mugė (BAF), skirta maisto idėjai ir mitybos kultūrai puoselėti.

Mugėje dalyvaus daugiau nei 80 įmonių iš 9 pasaulio šalių – Argentinos, Indonezijos, Italijos, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos, Uzbekistano. Užsienio kompanijos čia ieškos naujų rinkų savo produktams, taip pat ir lietuviškų tiekėjų į užsienio rinkas.   

Čia bus galima išvysti pasaulinio garso konditerijos žvaigždę iš Italijos Piero Mazzei ir Lietuvos garsiausius šefus bei virtuvės žvaigždes, tarp jų – Gian Luca, Alfą Ivanauską, Gražiną, GUM, Alesią Litvinionok, mėgautis jų kuriamais naujais receptais ir šou elementais.

Pažymėkite klaidą tekste pele, paspaudę kairįjį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Bauginami Lenkijos teisėjai papasakojo apie represijas: tapome valstybės priešais

Sportas

Kai triumfą keičia apmaudas: Ispanija tik su VAR įsikišimu palaužė Iraną

24sek

P.Motiejūnas: apie Šaro ateitį „Žalgiryje“, nesaugumo jausmą ir M.Kalnietį Kaune

Pasaulis kišenėje

Šventosios namukai – laiko mašina į taip ir neišaušusį šviesų komunizmo rytojų

Verslas

Naujasis „Radisson Blu Lietuva“ viešbučio vadovas: Vilnių reikia atgaivinti

Vardai

Aktorė V.Bičkutė: prireikė dvidešimties metų, kad draugystė taptų meile

Aktualu

Minint Pasaulinę pabėgėlių dieną – dėmesys ir buičiai, ir tebesitęsiančiai krizei   

Sportas

Ekstrem(alus) troškulys: futbolo sirgaliai baigia išmaukti alaus atsargas Maskvoje

Aktualu

Pasidavė spaudimui: D.Trumpas pasirašė įsakymą „išlaikyti šeimas kartu“ Meksikos pasienyje

Gazas

„Deals on Wheels“: naudotas automobilis perkant iš oficialaus atstovo – šventa karvė?

24sek

Rimas Kurtinaitis nuo scenos įgėlė „Lietuvos ryto“ klubo vadovams

Vardai

Krepšinio sezono uždarymas – atokvėpis ir žmonoms: dabar laikas šeimai ir atostogoms

24sek

Sezono uždarymo šventė: LKL titulai byrėjo žalgiriečiams

Taivano menininkas kuria itin detalias miniatūras

Verslas

Proamerikietiškas pokalbis „Astorijoje“: kokie ribojimai labiausiai erzina verslą?

Gyvenimas

Jei ryte sunku išlipti iš lovos, jaučiatės vangūs ir apsnūdę – kaltas gali būti hormono stygius

Vardai

Vilniuje apvogta R.Žiogo žmona liko be švarko ir automobilio rakto: „Nusisukau vos sekundei“

Verslas

Radviliškyje gaminami žaisliniai baldai tenka britams ir švedams, lietuviams – tik kiniški

Sportas

Tinklininkai A.Rumševičius ir L.Každailis Čekijoje iškopė į pagrindines varžybas

Pasaulis kišenėje

Svarbūs patarimai keliaujantiems: taupo laiką, pinigus ir energiją

Naujienos

Aktualu

Bauginami Lenkijos teisėjai papasakojo apie represijas: tapome valstybės priešais

Sportas

Kai triumfą keičia apmaudas: Ispanija tik su VAR įsikišimu palaužė Iraną

24sek

P.Motiejūnas: apie Šaro ateitį „Žalgiryje“, nesaugumo jausmą ir M.Kalnietį Kaune

Pasaulis kišenėje

Šventosios namukai – laiko mašina į taip ir neišaušusį šviesų komunizmo rytojų

Verslas

Naujasis „Radisson Blu Lietuva“ viešbučio vadovas: Vilnių reikia atgaivinti

Vardai

Aktorė V.Bičkutė: prireikė dvidešimties metų, kad draugystė taptų meile

Aktualu

Minint Pasaulinę pabėgėlių dieną – dėmesys ir buičiai, ir tebesitęsiančiai krizei   

Sportas

Ekstrem(alus) troškulys: futbolo sirgaliai baigia išmaukti alaus atsargas Maskvoje

Aktualu

Pasidavė spaudimui: D.Trumpas pasirašė įsakymą „išlaikyti šeimas kartu“ Meksikos pasienyje

Gazas

„Deals on Wheels“: naudotas automobilis perkant iš oficialaus atstovo – šventa karvė?

24sek

Rimas Kurtinaitis nuo scenos įgėlė „Lietuvos ryto“ klubo vadovams

Vardai

Krepšinio sezono uždarymas – atokvėpis ir žmonoms: dabar laikas šeimai ir atostogoms

24sek

Sezono uždarymo šventė: LKL titulai byrėjo žalgiriečiams

Taivano menininkas kuria itin detalias miniatiūras

Verslas

Proamerikietiškas pokalbis „Astorijoje“: kokie ribojimai labiausiai erzina verslą?

Gyvenimas

Jei ryte sunku išlipti iš lovos, jaučiatės vangūs ir apsnūdę – kaltas gali būti hormono stygius

Vardai

Vilniuje apvogta R.Žiogo žmona liko be švarko ir automobilio rakto: „Nusisukau vos sekundei“

Verslas

Radviliškyje gaminami žaisliniai baldai tenka britams ir švedams, lietuviams – tik kiniški

Sportas

Tinklininkai A.Rumševičius ir L.Každailis Čekijoje iškopė į pagrindines varžybas

Pasaulis kišenėje

Svarbūs patarimai keliaujantiems: taupo laiką, pinigus ir energiją

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Dienos šviesa

Video

Maudymosi kostiumėlių tendencijos

Pinigai mano ateičiai

30 geriausių restoranų

Remontas be nervų

Sveikata

Grožis vasarą

Parašykite atsiliepimą apie 15min