Mokymai su psichikos sveikatos pacientais
15min nuotr. / Mokymai su psichikos sveikatos pacientais

Mokymai su psichikos sveikatos centro pacientais

Po 15min teksto „Netradiciniai mokymai vadovams – apsimetus studentais už pinigus bendrauti su psichikos ligoniais“ kilo didelis sujudimas. 15min žurnalistė Liepa Želnienė atskleidė, kad prisidengdamos socialine veikla mokymų organizatorės Birutė Garmanaitė ir Jelena Tveretina su mokymų dalyvių grupėmis įsiprašo į Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrą, Vilniaus miesto nakvynės namus ir Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namus, kad ten išmokytų įmonių vadovus rasti kontaktą su bet kokiais žmonėmis ir stiprintų jų pardavimų įgūdžius bei emocinį intelektą. Liepa pagrįstai kelia klausimą: o kaip žmogaus teisės?

2017 spalio mėnuo

Generalinė prokuratūra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl mokymų su pacientais ir galimo piktnaudžiavimo tarnyba, spalio pabaigoje nutaria nutraukti tyrimą taip ir nepareiškusi niekam įtarimų. Aiškinama, kad nerasta nusikaltimo sudėties. 

Daugiau apie tai

2017 rugsėjo 21 diena

Nors Vilniaus universiteto Akademinės etikos komisija pažeidimų A.Navicko veikloje nerado, tačiau vėliau psichiatras gavo papeikimą ir jo, kaip VU Psichiatrijos klinikos vadovo, kadencija nebuvo pratęsta. A.Navickas Psichiatrijos klinikai nebevadovauja  nuo 2017 rugsėjo.

Daugiau apie tai

2017 liepos 19 diena

Jungtinių tautų ekspertas Jonas Ruškus mokymus su pacientais įvardino kaip grubiai pažeidžiančius žmogaus teises. 

Daugiau apie tai

2017 liepos 3 diena

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras atliko situacijos tyrimą. Vieno ligoninės skyriaus, kurio pacientai dalyvavo mokymuose, vadovas iš darbo išėjo pats, o kito – nuobaudos išvengė. 

Daugiau apie tai

2017 gegužės 24 diena

Jaunųjų psichiatrų asociacija paskelbė, kad tokie mokymai pažeidė pacientų teises, tuo tarpu Lietuvos psichiatrų asociacija niekaip nereagavo į savo vadovo veiklą. Šiai organizacijai iki šiol vadovauja A.Navickas. Protestuodamas prieš tokį asociacijos abejingumą ja paliko psichiatras Dainius Pūras. 

Daugiau apie tai

2017 gegužės 24 diena

Vilniaus savivaldybės tyrimas: organizuojant „Augimo grupių“ mokymus Psichiatrijos klinikos vadovas pažeidė pacientų teises.

Daugiau apie tai

2017 gegužės 17 diena

Paaiškėja, kad „Augimo grupių“ mokymus už 7700 eurų pirko Lietuvos bankas. Tik po 15min straipsnio Lietuvos bankas nusprendė laikinai sustabdyti mokymų programą, o vėliau juos visai nutraukė. Tiesa, už ketvirtį programos – dalyvavimą individualiose motyvavimo sesijose ir apsilankymą psichinės sveikatos centre  – „Augimo grupėms“ sumokėjęs 1800 eurų. 

Daugiau apie tai

2017 gegužės 14 diena

Vilniaus psichikos sveikatos centro vadovas nieko apie tokius su jo įstaigos pacientais vykdomus eksperimentus nežino, nes mokymų dalyviai apsimeta studentais. Įmonių vadovus su ligoniais paslapčia suveda ne bet kas, o Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos vadovas, Lietuvos psichiatrų asociacijos prezidentas Alvydas Navickas. Jis pats tokiuose mokymuose pacientų teisių pažeidimo nemato. Atvirkščiai – A.Navickas sako darantis tik gera: laužantis stereotipus apie psichikos sutrikimų turinčius asmenis. Tačiau skaitant mokymų aprašymą apie stereotipų laužymą nė neužsimenama. „Augimo grupių“ tinklalapyje mokymai reklamuojami kaip galimybė išeiti iš komforto zonos, suteikiantys „stipriai emociškai užkrautų“ patyrimų.

Daugiau apie tai