2022 12 01, 08:30

20 patiekalų, vertų gaminti pirmoje gruodžio pusėje: nuo sriubų iki troškinių

Kodėl patiekalų tik 20, nors gruodis turi 31-ą dieną? Nes turėsime net kelias šventines dienas su ypatingu meniu, o dar kelias dienas dorosime likučius... Taigi, kol kas siūlome receptus, kuriuos kviečiame gaminti iki švenčių. Pasiūlymų paruošėme ir tiems, kas laikosi bemėsio Advento, ir tiems, kas jo nepaiso.
Makaronų apkepas
Makaronų apkepas / Vida Press nuotr.

Patiekalai be mėsos:

Receptas: Daržovių troškinys su lęšiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 98
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 3.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Karis: 30.00 g (1,5 šaukšto)
Daržovių sultinys: 600.00 ml
Pomidorai: 400.00 g (1 indelis konservuotų pomidorų be odelių)
Lęšiai: 200.00 g (raudonieji)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, salierą – griežinėliais.

2.Puodo dugne įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, česnakus ir kelias minutes pakaitinkite. Tada sudėkite morkas, salierus, karį ir išmaišykite.

3.Supilkite sultinį, trintus pomidorus, lęšius ir užvirkite. Uždengę sumažinkite ugnį ir retkarčiais pamaišydami troškinkite 20–25 minutes.

4.Pagardinkite ką tik išspaustomis citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Receptas: Ajapsandali – vegetariškas troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 kg
Paprikos: 3.00 vnt. ((skirtingų spalvų))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. ((žalia))
Svogūnai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 600.00 g
Pomidorų tyrė: 60.00 g
Bulvės: 400.00 g
Aliejus: 120.00 ml
Kalendros: 1.00 sauja
Petražolės: 1.00 sauja
Bazilikai: 1.00 sauja
Česnakai: 4.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Kaip gaminti:

  1. Pirmiausia pasiruoškite visas daržoves ir prieskonines žoleles.
  2. Nulupkite ir juostelėmis supjaustykite baklažaną. Tuomet stambiais kubeliais supjaustykite bulves, o paprikas ir svogūną – juostelėmis. Susmulkinkite petražoles ir baziliką.
  3. Pakepinkite baklažaną, papriką ir svogūną. Kepkite bulves atskiroje keptuvėje.
  4. Joms iškepus sumaišykite su keptomis daržovėmis. Sudėkite pomidorus, supilkite pomidorų tyrę, prieskonines žoleles, susmulkintą česnaką, viską gerai išmaišykite ir dar šiek tiek patroškinkite.
Suskleisti
Receptas: Troškintas karpis su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 91
Receptas
Ingredientai
Karpis: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt.
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Karpį išvalykite ir pasūdykite.

2. Svogūną smulkiai supjaustykite, o daržoves susmulkinkite – morkas ir saliero lapkočius supjaustykite riekelėmis, o bulves kubeliais.

3. Svieste pakepinkite svogūną, suberkite pjaustytas daržoves ir patroškinkite. Karpio pilvą įdarykite daržovėmis.

4. Užpilkite vandeniu, uždenkite ir kepkite troškintuve apie 40 minučių. Baigdami troškinti galite papildomai įmesti šiek tiek kubeliais supjaustyto fermentinio sūrio ir palaukti, kol jis išsilydys.

Suskleisti
Receptas: Naminiai ir tikrai žuviški žuvies piršteliai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 40
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (baltos, filė)
Duona: 130.00 g (baltos, sužiedėjusios; džiūvėsių mišiniui)
Parmezano sūris: 30.00 g (džiūvėsių mišiniui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (džiūvėsių mišiniui)
Raudonėliai: 2.00 arbat. š. (džiovinto; džiūvėsių mišiniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; džiūvėsių mišiniui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (džiūvėsių mišiniui ir apvoliojimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (apvoliojimui)
Miltai: 4.00 valg. š. (apvoliojimui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (apvoliojimui)
Pienas: 2.00 valg. š. (apvoliojimui)
Kaip gaminti

Traškiam apvalkalui sukurti tinka sužiedėjusios baltos duonos trupiniai, o ryškesnės spalvos paslaptis – ciberžolė ir paprikos milteliai.

Šaldyti žuvies piršteliai paprastai kepami aliejuje. Taip jie gražiai apskrunda, be to, įgauna taip geidžiamo traškumo. Tačiau toks čirškinimas aliejuje turi ir tamsiąją pusę: nori nenori džiūvėsėliams teks pamirkti riebaluose. Variantas – pirštelius kepti orkaitėje. Jis tikrai laimi, jei norite liesesnio produkto, o išvaizda ir skonis nenukenčia.

1. Virtuvės kombaine pasmulkinkite duoną ir sūrį. Įspauskite česnako, įberkite prieskonių. Mišinį suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir kiškite į 180 laipsnių orkaitę. Maždaug po 10 min. mišinį pamaišykite ir kepkite, kol trupiniai įgaus gražią auksinę spalvą.

2. Trupinius atvėsinkite ir dar kartą permalkite virtuvės kombainu.

3. Viename inde paplakite kiaušinį su pienu, įberkite druskos ir šiek tiek pipirų. Į kitą įpilkite miltų.

 

4. Jei naudojate šaldytą žuvį, palikite ją per naktį atšilti šaldytuve. Tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite maždaug 3 cm pločio juostelėmis.

6. Žuvies gabaliuką viena ranka pirmiausia apvoliokite miltuose, tuomet perimkite į kitą ir pavoliokite kiaušinio plakinyje bei džiūvėsėliuose (taip išvengsite šlapių duonos bumbulų ant rankų).

7. Dėkite į aliejumi išteptą skardą ir kiškite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 10 min. mentele pirštelius apverskite ir kepkite dar apie 5–7 min.

Suskleisti
Receptas: Jaukūs naminiai kalafiorų kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (apie 1 kg)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Varškė: 2.00 valg. š. (švelnios)
Džiūvėsiai: 4.00 valg. š. (maltų; dar šiek riek reikės apvoliojimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (susmulkinta arba sutrinta presu)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (šviežių kapotų: krapų, petražolių)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kalafiorą išvirkite gerai pasūdytame vandenyje, kol jis taps visiškai minkštas. Atvėsinkite, nupjaukite tik pačius kiečiausius koto kraštelius (jei tokių apskritai yra), o likusį minkštą išvirusį kalafiorą sutrinkite, arba sumalkite, arba susmulkinkite iki vientisos masės elektriniu kombainu.

2. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį. Įmaišykite varškę, sudėkite kalafioro masę, suberkite džiūvėsius, česnakus, žaumynus, įberkite druskos ir pipirų, ir gerai išmaišykite.

3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Mažame dubenėlyje pasiruoškite saujelę džiūvėsių. Šaukštu kabinkite kalafiorų masės ir dėkite į džiūvėsius. Pavoliokite masę džiūvėsiuose, kol ji visa aplips, tada rankomis formuokite rutuliukus, juos švelniai paplokite ir dėkite į įkaitusius riebalus. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

4. Patiekite su virtomis šviežiomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Suskleisti
Receptas: Makaronų apkepas su dviejų rūšių sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 36
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (ilgų plokščių, geriausia – tagliatelle, bet galite naudoti ir kitus patinkančius)
Grietinėlė: 400.00 ml (riebios; 300 ml apkepui ir 100 ml padažui)
Parmezano sūris: 150.00 g
Sūris: 150.00 g (puskiečio fermentinio, pvz., ementalio)
Pomidorų pasta: 300.00 g (padažui)
Cukrus: 0.50 arbat. š. (padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Išvirkite makaronus, kad jie dar būtų kiek kietoki (al dente) ir palikite kelioms minutėms, kad kiek pravėstų.

2. Stambiai sutarkuokite abiejų rūšių sūrį.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite makaronus, sūrį bei apkepui skirtą grietinėlę ir verskite į sviestu pateptą kepimo indą, išlyginkite viršų.

4. Kepkite 180 C temperatūroje 20-30 min – kol viršus gražiai apskrus.

5. Padažui pomidorų pastą pakaitinkite su prieskoniais (ragaukite, ar netrūksta saldumo, cukraus gali reikėti ir daugiau) ir užbalinkite grietinėle.

6. Pjaustykite apkepą gabaliukais, užpilkite padažu ir patiekite.

Suskleisti
Receptas: Šildanti veganiška lęšių, žirnių ir saldžiųjų bulvių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 0.75 st. (neskaldytų džiovintų (juos mirkykite 8-12 valandų, per tą laiką bent du kartus nusunkite ir perplaukite po tekančiu vandeniu))
Lęšiai: 0.50 st. (raudonųjų)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Čili paprikos dribsnių: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Puode su trupučiu įkaitinto aliejaus apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Suberkite į puodą čili sėklas ir kmynus.

2. Svogūnui suminkštėjus sudėkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, keletą sekundžių pakepkite. Tuomet sudėkite supjaustytą morką, saldžiąsias bulves, nuplautus lęšius ir nusunktus žirnius.

3. Supilkite daržovių sultinį, sumažinkite kaitrą iki vidutinės, virkite iki 15-20 min.

4. Daržovėms ir ankštiniams suminkštėjus sutrinkite sriubą trintuvu ar kokteilių plaktuvu. Jeigu norisi skystesnės – įpilkite papildomai sultinio ar vandens.

Patiekdami galite paskaninti mėgstamu aliejumi ar žalumynais.

Suskleisti
Receptas: Moliūgų sriuba su kokosų pienu ir imbieru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Imbieras: 60.00 g (šviežio)
Kokosų pienas: 250.00 ml
Sultinys: 2.00 puodelis (vištienos ar daržovių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (galima naudoti ir kokosų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite plačią skardą ir išklokite ją kepimo popieriumi.

2. Nulupkite moliūgo žievę, supjaustykite jį vienodo dydžio gabalėliais. Dėkite supjaustytą moliūgą ant skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pavartykite gabalėlius, kad visi pasidengtų aliejumi. Kepkite moliūgą, kol suminkštės – maždaug 45 min.

3. Kol kepa moliūgas, nulupkite imbierą.

4. Į trintuvą sudėkite iškepusį moliūgą, imbierą, pilkite sultinį, kokosų pieną, berkite kuminą ir cinamoną. Trinkite iki vientisos masės.

5. Paskaninkite druska ir pipirais. Prieš patiekdami, pašildykite sriubą puode.

Suskleisti
Receptas: Tiršta itališka pupelių sriuba su makaronų likučiais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 300.00 g (geriausia tiks margos „borlotti“)
Alyvuogių aliejus: 60.00 ml
Morkos: 1.00 vnt. (labai smulkiai supjaustyta)
Svogūnai: 1.00 vnt. (labai smulkiai supjaustytas)
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas; labai smulkiai supjaustytas)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba paal skonį)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė)
Daržovių sultinys: 1.50 l (arba vandens)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Avies pieno sūris pecorino romano: 2.00 valg. š. (patiekimui)
Miltai: 100.00 g (makaronams; ir dar papaildomai pabarstyti darbastaliui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (makaronams)
Kaip gaminti

1. Pupeles užmerkite iš vakaro dubenyje šalto vandens.

2. Pagaminkite makaronus: visus ingredientus sudėkite į virtuvinio kombaino indą ir išminkykite elastingą tešlą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite bent 30 minučių pabrinkti. Vėliau pagaminkite makaronus: iškočiokite maždaug iki 3 mm plonumo lakšto ir supjaustykite netaisyklingos formos gabalėliais.

3. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, salierus ir morkas, įberkite žiupsnį druskos ir kepinkite ant mažos ugnies apie 10–15 minučių, kol visiškai suminkštės. Sudėkite pomidorų pastą, aitriąją papriką, rozmarinus ir česnaką ir išmaišykite dar šiek tiek pakepindami.

4. Nupilkite vandenį nuo išbrinkusių pupelių. Suberkite pupeles į puodą, supilkite sultinį (arba vandenį), užvirinkite, sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite viską, kol pupelės taps visiškai minkštos. Užtruksite apie 1 valandą (bet jei pupelės labiau padžiūvę, gali trukti ir ilgiau).

5. Pabaigoje sumeskite makaronus (nuo jų skystis dar sutirštės, tad jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens ar sultinio), ir virkite dar 5 minutes, arba kol makaronai išvirs iki al dente konsistencijos (jei naudojate pirktus makaronus, virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės). Pabaigoje pasūdykite, galite įberti pipirų, jei trūksta aštrumo.

6. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, pabarstykite tarkuotu sūriu, galite pašlakstyti aliejumi ir pagardinti šviežiomis žolelėmis.

Suskleisti
Receptas: Saldžiųjų bulvių apkepas su šalavijais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Šalavijai: 1.00 sauja (šviežių, stambiai sukapotų)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 150.00 ml (galite pilti ir 200 ml; riebios)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių temperatūros. Apvalią, kepti orkaitėje tinkamą kepimo formą ištepkite aliejumi.

2. Saldžiųjų bulvių nelupkite, tačiau labai gerai nušveiskite šepetėliu ar kempine, o tada supjaustykite kuo plonesniais – apie 2 mm storio – griežinėliais. Dėkite juos į didelį dubenį, suberkite šalavijus, sutraiškytus česnakus, druską ir labai gerai rankomis viską išmaišykite, kad priedai tolygiai pasiskirstytų.

3. Dėliokite bulvių skilteles paruoštame kepimo inde glaudžiai sustatydami taip, kad į viršų žvelgtų odelės (taip, kaip matyti nuotraukoje). Jei sudėliojus visas bulves inde dar liko priedų – šalavijų, česnakų, pabarstykite jais viršų.

4. Uždenkite indą folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite 45 min. Praėjus šiam laikui, foliją nuimkite, supilkite į kepimo indą grietinėlę ir kepkite jau neuždengę apie 25 min. – bulvės turi būti minkštutėlės, apkrudusios, o grietinėlė gerokai sutirštėjusi.

5. Tiekite karštą ar kambario temperatūros. Skanaus!

Suskleisti

Patiekalai su mėsa:

Receptas: Paprasta, skani ir soti vištienos ir ryžių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 700.00 g (šlaunelių, petukų mėsos (krūtinėlė tinka iš bėdos, nes ji suteiks mažiau skonio))
Aliejus: 2.00 valg. š.
Ryžiai: 1.00 st. (ilgagrūdžių, perplautų po tekančiu vandeniu)
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas, supjaustytas kubeliais)
Morkos: 2.00 vnt. (nuluptos ir supjaustytos pusžiedžiais ar kubeliais)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Brokoliniai kopūstai: 200.00 g (ar keli žiedynai)
Vištienos sultinys: 1.50 l (naminio, pirktinio arba pagaminto iš ekologiško kubelio)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kvapnieji pipirai: 3.00 vnt. (žirneliai)
Petražolės: 1.00 sauja (kapotų šviežių)
Kaip gaminti

1. Plačiadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, morkas ir salierus, pekepinkite kelias minutes, kol svogūnai suminkštės, o morkos ir salierai karamelizuosis. Įspauskite česnako skiltelę ir pakepkite dar minutę.

2. Į puodą supilkite sultinį, dėkite čiobrelių šakeles, lauro lapus, berkite 0,5 arbat. šaukšt. druskos, kvepiančiuosius pipirus, sudėkite ir vištieną. Užvirkite ir pavirkite ant silpnos kaitros apie 20 min.

3. Suberkite į puodą ir nuplautus ryžius, mažais žiedynais paskirstytus brokolius. Išgriebkite čiobrelio šakeles. Virkite apie 15 min. – kol ryžiai, brokoliai ir vištiena bus išvirę.

4. Išgriebkite lauro lapus ir išmeskite, o nuo vištienos pašalinkite kaulus bei odą, susmulkinkite ir grąžinkite į puodą su sriubą, įberkite petražolių, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite juodųjų pipirų.

5. Pilstykite į dubenėlius ir ragaukite.

Suskleisti
Receptas: Legendinis viščiukas tabaka
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 26
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (mažas)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 2.00 arbat. š. (kepimui)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čili pasta: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

Keletas dalykų, ką turite žinoti prieš kepdami viščiuką tabaka:

  • Pasirinkite sunkesnę keptuvę, kuri pakelia karščio išmėginimus. Kalbu apie ketaus keptuves, jokiais būdais ne nelimpančios dangos. Aš pabijojau eksperimenuoti su savo neprisvylančiomis keptuvėmis, užtai pasirinkau sunkią ketaus.
  • Svoriui viščiukui paslėgti geriausia naudokite patį sunkiausią puodą, kokį tik turite namuose. Pripilkite jį vandens, taip pat iš kepimui skirto popieriaus iškirpkite apskritimą – tokio dydžio, kokio yra jūsų puodo dugnas. Taip puodas liks neišteptas, o ir šiaip verčiau tegul puodo dugną ir mėsą skiria popierius.
  • Marinatui naudokite pipirus, druską, čili pipirus (nebūtina, jei nemėgstate aštriai, bet gruzinų virtuvė tiesiog prašosi čili) ir daug citrinos sulčių. Nepalikite marinuotis ilgai – pakaks poros valandų, daugiausiai – pernakt.
  • Jei kitais atvejais atversdami viščiuką kaip knygą, perkerpame jo nugarėlę, tai kepant viščiuką tabaka, paguldykite paukštį krūtinėle į viršų, ir perpjaukite pusiau per abi krūtinėles skiriantį kaulą, taip atversdami abi paukšio puses, ir ištiesdami visą viščiuką ant pjaustymo lentos.

Būtiniausiai privalote viščiukui atlikti dar vieną „operaciją“: mėsos plaktuku stukltelkite per kiekvieną iš viščiuko sąnarių (visur, kur yra bet koks kaulų susijungimas – nuo sparnelių, petelių iki šlaunelių) – tai užtikrins, kad kepant šie sąnariai nepradės susitraukdami kraipytis ir nepakels vienos iš viščiuko dalių į viršų, taip iškreivindami visą jūsų mėsos „blyną“.

1. Viščiuką paruoškite kepimui kaip aprašyta viršuje (perpjaukite tarp abiejų krūtinėlių, išplokštinkite gerai prispausdami ant pjaustymo lentos, mėsos plaktuku pamuškite visus sąnarius). Paukštį apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais bei čili. Palikite pasimarinuoti porą valandų.

2. Įkaitinkite sunkią keptuvę storu dugnu. Įpilkite kelis šaukštus aliejaus. Dėkite viščiuką kaulėta dalimi į apačią, prispauskite kokiu nors labai sunkiu daiktu (pvz., puodu, pilnu vandenes) taip, kad viščiukas per visą plotą liestų keptuvės dugną. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 15 minučių.

3. Apverskite viščiuką kita puse, odele į apačią, visą kaulėtą dalį pabarstykite smulkintais česnakais, vėl paslėkite sunkiu puodu ir kepkite dar apie 10–15 minučių, kol odelė labai gerai apskrus, o viščiukas bus iškepęs (patikrinkite įbesdami peiliu į storiausią vietą, ir pažiūrėdami ar mėsos sultys visai skaidrios. Taip pat patikrinti, ar mėsa iškepusi, galite termometru, jis turi rodyti ne mažiau nei 80 °C). Jei pageidaujate, dar galite abi viščiuko puses ištepti čili pasta ir trumpai jas apkepinti po kelias minutes iš abiejų pusių prieš patiekdami.

Viščiukas tabaka valgomas rankomis!

Suskleisti
Receptas: Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 1.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt. (galite keisti keliais porų stiebais, bus švelnesnis ir įdomesnis skonis)
Salierų stiebai: 3.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt. (didesnės)
Pievagrybiai: 300.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Pomidorų tyrė: 2.00 valg. š.
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Jautienos sultinys: 500.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Vorčesterio padažas: 2.00 arbat. š. (nebūtina, bet labai rekomenduojama)
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių arba džiovintų)
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustykite kubeliais, apšlakstykite aliejumi, dėkite druskos, juodųjų pipirų ir apie pusvalandį kepkite iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

2. Puode kelias minutes kartu su sviestu, šaukštu aliejaus, lauro lapais ir čiobreliais patroškinkite stambiai supjaustytas morkas ir salierus. Įdėkite ir išmaišykite miltus, tada pilkite trintus pomidorus ir Vorčesterio padažą (jei naudojate). Galiausiai supilkite jautienos sultinį ir vyną.

3. Kai užvirs dėkite apkeptą jautieną, nedidelėje kaitroje viską troškinkite orkaitėje tam tinkančiame, dangčiu uždengtame puode apie valandą. Pievagrybius galima dėti kartu su jautiena, bet geriausia – likus maždaug 15 min, kad visiškai nesuvirtų.

 

Suskleisti
Receptas: Meksikietiško stiliaus taco sriuba su jautiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (maltos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 3.00 vnt. (1 sriubai ir 2 patiekti)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kukurūzai: 2.00 vnt. (burbuolės)
Paprikos: 3.00 vnt.
Pupelės: 1.00 st. (skirtingų rūšių ir spalvų (raudonųjų, juodųjų, margųjų))
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Avokadai: 1.00 vnt. (supjaustytas; patiekti)
Kukurūzų traškučiai: 1.00 vnt. (pakuotė; patiekti)
Kalendros: 1.00 sauja (kapotų šviežių; patiekti)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto kietojo; patiekti)
Grietinė: 100.00 ml (patiekti)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (supjautyta skiltelėmis; patiekti)
Kaip gaminti

Taco sriuba savo pavadinimą gavo todėl, kad jai naudojami visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms (meksikietiškiems paplotėliams su įdaru): pomidorai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa.

Sriuba dažniausiai pateikiama su įvairiais priedais, vienas populiariausių – kukurūziniai tortilijų traškučiai. Jei sriuba bus kiek per aštri, nugesinkite aštrumą įmaišydami grietinės ar jogurto. Tokia sriuba sušildys kiekvieną, sugrįžusį namo ar užsukusį į svečius. Tik nepamirškite prie jos pateikti pilnos lėkštės įvairiausių spalvingų ir skanių priedų.

1. Iš anksto, kelios valandos iki sriubos virimo, karštu vandeniu užpilkite pupeles, kad jos spėtų išbrinkti.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite puode ant aliejaus. Kai apkeps, suberkite maltą jautieną ir kepkite nuolat maišydami, kad taptų biri. Kai mėsa apkeps, suberkite kapotą česnaką ir aitriąją papriką, dar kiek maišydami pakepkite.

 

3. Ant mėsos supilkite konservuotus pomidorus, suberkite visus prieskonius ir druską. Kai užvirs, supilkite sultinį, suberkite išbrinkusias perplautas pupeles, uždenkite puodą ir virkite apie 1 valandą, kol pupelės suminkštės.

4. Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzų sėklas (jei neturite šviežių, galite naudoti ir šaldytas). Jas berkite į puodą kartu su pjaustytomis saldžiosiomis paprikomis, pavirkite dar 10 minučių. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių, kad įsiskonėtų.

5. Per tą laiką paruoškite priedus prie sriubos: pjaustytą avokadą, smulkintą mėlynąjį svogūną, šviežas kalendras, aitriąsias paprikas, tarkuotą sūrį, tortilijų traškučius, žaliąją citriną, grietinę. Kiekvienas valgytojas sriubą galės pabarstyti norimais priedais pats.

Suskleisti
Receptas: Dešrelės su pupelėmis porų padaže
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Dešrelės: 4.00 vnt. (šviežios, pvz., kiaulienos)
Porai: 3.00 vnt. (vidutiniai)
Sviestas: 30.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (arba taukų)
Daržovių sultinys: 250.00 ml
Pupelės: 300.00 g (konservuotų ar pačių išsivirtų)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių, sukapotų)
Kaip gaminti

1. Nupjaukite porų tamsiai žalias viršūnes ir šakneles, tada supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais ir kruopščiai nuplaukite dideliame kiekyje šalto vandens.

2. Į nedidelį puodą sudėkite sviestą, pilkite vandenį, užvirinkite ir suberkite porų griežinėlius. Apdenkite puodą gabaliuku kepimo popieriaus, o tada sandariai uždenkite dangčiu ir sumažinkite ugnį, tegul porai 8–10 min. troškinasi, kol suminkštės.

3. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų ir taukus ir iškepkite dešreles, kol jos gražiai apskrus iš visų pusių. Jei norite, dešreles galite kepti ir orkaitėje, tik pradėkite tą daryti dar iki užkaičiant porus, nes užtruks kiek ilgiau.

4. Į puodą su jau suminkštėjusiais porais supilkite sultinį, pavirkite dar porą minučių, o tada nukelkite nuo ugnies ir įmerkiamu elektriniu smulkintuvu sutrinkite puodo turinį iki piurė konsistencijos.

5. Nusunkite pupeles (jei naudojate konservuotas), perskalaukite šaltu vandeniu, o tada suberkite į porų piurė ir pakaitinkite, kol pupelės sušils, įmaišykite petražoles ir nuimkite nuo ugnies.

6. Patiekite dešreles, paguldytas porų-pupelių patale, jei norite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Suskleisti
Receptas: Troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (tinkamos troškinimui)
Aliejus: 6.00 arbat. š. (kepimui; gali reikėti kiek daugiau)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutiniai, nulupti ir perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (nuskustos ir perpjautos išilgai)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (supjaustyti 6–7 cm ilgio gabaliukais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Baravykai: 2.00 vnt. (skiltelės džiovintų)
Rozmarinai: 3.00 vnt. (šakelės)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės)
Alus: 500.00 ml (tamsaus)
Pastarnokas: 400.00 g (košei)
Bulvės: 400.00 g (košei)
Grietinė: 150.00 g (arba graikiško jogurto; košei)
Sviestas: 40.00 g (galima ir daugiau; košei)
Druska: 0.50 žiupsnelis (košei)
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.

2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.

3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.

4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.

5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.

Suskleisti
Receptas: Soti ir šildanti charčio sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 128
Receptas
Ingredientai
Avienos šonkauliai: 2.00 kg (galite imti ir 3 kg, be riebalų; avienos sultiniui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (1 nuplautas, bet nenuluptas avienos sultiniui ir 1 supjaustytas kubeliais sriubai)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė, supjaustuta į keletą dalių; avienos sultiniui)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (avienos sultiniui)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (avienos sultiniui)
Druska: 2.00 arbat. š. (perpus avienos sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (perpus sultiniui ir sriubai (arba pagal skonį))
Česnakai: 7.00 skiltelės (3 avienos sultiniui ir 4 susmulkintos sriubai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sriubai)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (švieži arba džiovinti, dėkite pagal skonį, kiek toleruojate aitrumo; sriubai)
Paprikos: 2.00 vnt. (išvalytos ir supjaustytos gabalėliais raudonosios; sriubai)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis geros kokybės konservuotų savo sultyse; sriubai)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š. (galite dėti ir 3; sriubai)
Avinžirniai: 1.00 st. (išbrinkintų per naktį vandenyje; sriubai)
Ryžiai: 1.00 st. (nuplautų; sriubai)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (džiovintų sriubai ir dar saujelė šviežių kapotų patiekimui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; sriubai)
Kvapnieji pipirai: 0.50 arbat. š. (sriubai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia išsivirkite avienos sultinį. Geriausia jį išvirti iš vakaro, kad palikus šaltai ant viršaus sustingtų riebalai, kuriuos galėsite atsargiai nuimti ir išmesti (nes jie tikrai niekam nereikalingi…).

2. Į puodą sudėkite avienos kaulus ir pripilkite vandens, kad apsemtų kaulus. Kai vanduo užvirs, vandenį nupilkite, kaulus praskalaukite ir užpilkite nauju vandeniu. Užvirkite dar kartą, nugriebkite putas. Sudėkite visas daržoves (svogūno nelupkite, bus daugiau skonio ir spalvos), įberkite druskos, pipirų, sumeskite lauro lapus ir uždengę troškinkite apie 2–6 valandas (kuo ilgiau, tuo geriau). Nupilkite išvirusį sultinį, daržoves išmeskite, kaulus su mėsa padėkite atskirai, o sultinį palikite puode, kuriame virė, per naktį šaltai, kad sustingtų riebalai ir juos galėtumėte pašalinti.

3. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite česnakus, čili pipirus, pabarstykite kuminu, kalendromis, saldžiosios paprikos milteliais ir pakepinkite dar kelias minutes.

4. Sudėkite saldžiąsias paprikas, po poros minučių – pomidorus su visomis sultimis ir pomidorų pastą, kepinkite apie 5–10 min., suberkite išmirkytus avinžirnius ir supilkite pašildytą sultinį.

5. Virkite, kol avinžirniai suminkštės (apie 30 min.), tada suberkite ryžius ir toliau virkite dar apie 10 min., kol ryžiai išvirs.

6. Pabaigoje sudėkite virtus avienos kauliukus, paragaukite, ar netrūksta druskos, įberkite pipirų, jei trūksta rūgšties, įlašinkite citrinos sulčių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis.

Suskleisti
Receptas: Virtiniai su spirgučių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 50
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 300.00 ml (kambario temperatūros)
Sėlenos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rūkyti lašinukai su mėsos intarpais (200–300 g): 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Petražolės: 1.00 sauja (lapeliai)
Krapai: 1.00 sauja (lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Kaip gaminti

1. Į dubenį suberkite miltus, supilkite kambario temperatūros vandenį, įberkite žiupsnį druskos ir sėlenų. Iš visų šių produktų užminkykite tešlą. Minkykite, kol tešla taps vientisa ir nelipni. Jeigu matote, kad tešla limpa ir sunkiai minkosi, įberkite dar šiek tiek miltų. 

2. Įdarui lašinukus ir svogūnus supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite krapus ir petražoles. Visus įdarui skirtus produktus – lašinukus, svogūnus, žoleles, juoduosius pipirus ir kiaušinio trynį – sumaišykite.

3. Iš tešlos suformuokite teniso dydžio rutuliukus. Kiekvieną rankomis išplokite iki plono apvalaus apskritimo. Dėkite įdaro, užspauskite kraštus ir užraitykite juos. Jei norite, galite ruošti ir šiek tiek didesnius virtinius: ant tešlos apskritimo dėkite šaukštelį įdaro, uždenkite kitu tešlos apskritimu, kraštus užspauskite ir užraitykite.

4. Paruoštus virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį. Nuo akimirkos, kai jie iškils į vandens paviršių, virkite apie 15–20 minučių.

5. Patiekite virtinius su grietinės ir šviežių krapų padažu.

Iš šio kiekio paruošite apie 60 mažų arba 30 vidutinio dydžio virtinių.

Plačiau skaitykite: „Pažintis su Aukštaitijos virtuve“

Suskleisti
Receptas: Kugelis su antiena
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 800.00 g
Antis: 340.00 g (kulšelių mėsos su oda)
Pienas: 150.00 ml
Svogūnai: 5.00 vnt. (3 kugeliui ir 2 padažui)
Varškė: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Šalavijai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Lašinukai: 150.00 g (rūkytų arba sūdytų kiaulienos; padažui)
Grietinė: 200.00 ml (arba pagal skonį; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Nuo anties kulšelių mėsos nulupkite arba nupjaukite odeles. Mėsą šiek tiek pasmulkinkite. Nuo odelių nupjaukite riebaliukus ir pasmulkinkite – juos vėliau sukepsite su svogūnais.

2. Kulšelių mėsą valandą pamarinuokite su druska, pipirais, muškato riešutui ir čiobreliu.

3. Du svogūnus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje pačirškinkite nuo odelių nupjaustytus riebaliukus. Kai jie suspirgės, sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės.

4. Bulves sutarkuokite kartu su likusiu žaliu svogūnų, sudėkite varškę. Užplikykite bulvių masę karštu pienu. Įmaišykite į bulvių masę kepintus svogūnus, šiek tiek paplaktus kiaušinius, kulšelių mėsą, prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą. Ant plokštainio viršaus sudėliokite ančių kulšelių odeles. Pagardinkite jas druska ir pipirais.

5. Dėkite plokštainį į iki 190°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 minučių, sumažinkite temperatūrą iki 160°C, kepkite toliau, kol gražiai apskrus.

6. Padažui lašinius ir svogūnus supjaustykite kubeliais. Sudėkite į keptuvę pjaustytus lašinukus ir kepinkite, kol taps spirgučiais, sudėkite svogūnus, kepkite, kol jie suminkštės. Pagardinkite pipirais.

7. Patiekite plokštainį su spirgučių padažu ir grietine.

Suskleisti
Receptas: Lengvas ir skanus jautienos ir saldžiųjų bulvių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 700.00 g (tinkamos troškinti, supjaustytos 2 cm dydžio kubeliais)
Miltai: 0.50 st.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos kubeliais)
Česnakai: 4.00 skiltelės (smulkiai sukapotos)
Pievagrybiai: 12.00 vnt. (perpjautų perpus; galima ir nedėti)
Saldžiosios bulvės: 4.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos tokiais pat kubeliais, kaip ir mėsa)
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š. (arba tyrės be priedų)
Alus: 150.00 ml (šviesaus)
Jautienos sultinys: 500.00 ml (arba vandens)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (nuskabytų lapelių)
Kaip gaminti

1. Kiek pavyks, apšluostykite mėsos kubelius, kad nebūtų akivaizdžiai šlapi. Į tvirtą maišelį berkite miltus, šiek tiek druskos bei pipirų, o tada sudėkite mėsos kubelius, maišelį užriškite ar kitaip užsandarinkite ir gerai pakratykite – mėsa turi tolygiai pasidengti miltais.

2. Plačiadugniame troškintuve įkaitinkite pusę aliejaus, o tada vienu sluoksniu apkepinkite mėsos kubelius (jei netelpa, kepinkite per 2 kartus). Kai apskrus iš visų pusių, perdėkite į lėkštę.

3. Į tą patį puodą pilkite likusį aliejų, įkaitinkite ir suberkite morkas bei svogūnus. Maišydami kepinkite, kol svogūnai suminkštės. Suberkite česnakus bei grybus, pakepinkite, kol pakvips, sudėkite pomidorų pastą (tyrę), pakepinkite minutę, o tada supilkite alų ir leiskite atkibti nuo puodo dugno ir sienelių prikibusiems ingredientams.

4. Dėkite į puodą ir mėsą, saldžiąsias bulves, supilkite sultinį (vandenį), Vusterio (Vorčesterio) padažo, dėkite prieskonius, berkite cukrų, pasūdykite. Sumažinkite ugnį ir leiskite troškintis 45 min., kol daržovės suminkštės, o mėsa išvirs. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Nukaiskite puodą ir uždengę leiskite pastovėti 15–20 min.

5. Patiekite su ryžiais ar kuskusu, mėgstamomis salotomis.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Iliuzionistas Rokas Bernatonis priima iššūkį: degalų taupymo magija
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką