Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 05 29

Maisto derinimas: kurios taisyklės yra mitas, o kurių verta laikytis

Maisto derinimo teorija ypač populiari, kai kalbama apie norą atsikratyti nereikalingų kilogramų, arba turint virškinimo sutrikimų. Ar ji iš tiesų veikia?
Pora pietauja
Pora pietauja / 123RF.com nuotr.

Mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė-Miller „Žaliosios dėžutės“ organizuotoje nuotolinėje paskaitoje paneigė neveikiančius maisto derinimo mitus, tačiau pabrėžė, kad kelios taisyklės iš tiesų yra naudingos mūsų organizmui.

Kaip iš tiesų veikia fermentai

Maisto derinimo šalininkai dažnai sako, kad tam tikrų taisyklių nesilaikymas gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus, toksinų susikaupimą organizme ir virškinimo sistemos problemas (pilvo pūtimą, raižymą, virškinimo sutrikimus ir pan.). Ši teorija remiasi teiginiu, kad skirtingi maisto produktai (pavyzdžiui, mėsa ir bulvės) virškinami skirtingai, jie reikalauja skirtingo pH skrandyje ir jų keliavimo per virškinimo sistemą laikas yra skirtingas.

„Mes dažnai girdime, kad organizmas nesugeba suvirškinti tam tikrų produktų, kai jie valgomi kartu. Pavyzdžiui, netinka kartu valgyti bulves ar kruopas ir mėsą (kartais – visus baltymus); vaisius reikia valgyti atskirai nuo pagrindinio patiekalo ir „ant tuščio skrandžio“; negalima maišyti keleto skirtingų baltymų šaltinių (mėsos ir ankštinių ar pieno produktų); pieno produktus taip pat rekomenduojama valgyti tik „ant tuščio skrandžio“; vaisiai ir daržovės turi būti valgomi atskirai“, – vardijo lektorė.

Pasak jos, maisto derinimo šalininkai teigia, kad, jeigu maišysime skirtingus maisto produktus, skrandyje prasidės fermentacija, dėl kurios maistas ima rūgti ar pūti. Tačiau iš biologinės pusės fermentacija skrandyje gali prasidėti vieninteliu atveju – kai smarkiai sumažėjęs skrandžio rūgštingumas. Mat rūgštinėje terpėje, kokia ir yra paprastai skrandyje, fermentacija vykti negali, ji prasideda tik storajame žarnyne ir šiuo atveju tai labai svarbus ir reikalingas procesas žarnyno mikrobiotai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius