-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: žiedinio kopūsto kepsniai grilyje

Pastebėjau, kad išaušus grilio sezonui, dažniausiai ant įkaitusių grotelių keliauja mėsa ir įvairūs jos gaminiai. Tačiau jei nuo mėsos esate šiek tiek pavargę, o gal norite lengvesnio vasariško maisto, kuris atrodo ne mažiau patraukliai, išsikepkite grilyje žiedinio kopūsto (kalafioro) kepsnių!
Nida Degutienė ir jos ruošti žiedinio kopūsto kepsniai
Nida Degutienė ir jos ruošti žiedinio kopūsto kepsniai / Nidos Degutienės nuotr.

Žiedinis kopūstas pastaruoju metu užkariauja vis daugiau pasaulio profesionalių ir namų virtuvių! Kodėl gi ne, tik pažiūrėkite į ištaigingas jo geometrines formas perpjovus.

Iš žiedinių kopūstų ruošiami garnyrai ir pagrindiniai patiekalai, net gaminami desertai! Tačiau užvis paprasčiausia išsikepti jo kepsnius – tai tikras vegetarų džiaugsmas! Kepsnius galite kepti orkaitėje, tačiau kepdami kamado tipo grilyje jie įgaus taip geidžiamo dūmo aromato.

Nidos Degutienės nuotr. /Iškepęs žiedinis kopūstas
Nidos Degutienės nuotr. /Iškepęs žiedinis kopūstas

Kepsnius paskaninkite aitriuoju harisos padažu (jo rasite parduotuvėse, arba galite pasigaminti patys, arba pakeisti bet kokiu kitokiu aitriųjų paprikų padažu) ir agavų sirupu. Patariu paruošti daugiau porcijų, nes didelė tikimybė, kad šiuo patiekalu susižavės ir prisiekę mėsos gerbėjai!

Ingredientai:

  • 1 žiedinio kopūsto galva (didelė);
  • 2–4 šaukštai harisa pastos (arba mažiau, jei nemėgstate aštriai);
  • 3–4 šaukštai alyvuogių aliejaus (arba kokosų aliejaus, arba kito mėgstamo);
  • 4 šaukštai agavų sirupo (galite pakeisti, pvz., klevų sirupu);
  • 150 g pekanų riešutų (arba graikinių);
  • 50 g kedrų riešutų;
  • čiobrelių.

Gaminimas:

1. Paruoškite kepimui grilį: įkurkite ugnį, uždėkite konvektorių ir palaukite, kol temperatūra pasieks 140 laipsnių. Uždėkite groteles ir paruoškite indą, kuriame kepsite žiedinį kopūstą. Tiks bet kokia skardelė, arba ketaus puodo dangtis.

2. Nupjaukite išorinius nuplauto žiedinio kopūsto lapus. Sumaišykite harisą su aliejumi, o tada šia pasta aptepkite visą žiedinį kopūstą. Dėkite taip išteptą daržovę į paruoštą skardelę ir įdėkite kepti. Kepkite 1 valandą.

Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinis kopūstas aptepamas harisa
Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinis kopūstas aptepamas harisa

3. Praėjus 1 valandai, ištepkite visą žiedinio kopūsto galvą agavų sirupu ir uždarę dangtį toliau kepkite dar 1,5 valandas.

4. Patogiu momentu (pvz., kol grilis kaista, arba, jei yra vietos, kol kepa kopūstas) grilyje apkepinkite riešutus (tik atsargiai, nesudeginkite). Atvėsinkite, pasmulkinkite.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepinami riešutai
Nidos Degutienės nuotr. /Kepinami riešutai

5. Iškepusį žiedinį kopūstą supjaustykite griežinėliais per visą plotį. Dėkite į lėkštę, pabarstykite druska ir pipirais, skrudintais riešutais, čiobrelių lapeliais, pašlakstykite dar trupučiu alyvuogių aliejaus. Šiuos kepsnius patiekite kaip ir mėsos – su bulvėmis, ryžiais, daržovėmis, salotomis, mėgstamais padažais.

Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinio kopūsto kepsniai
Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinio kopūsto kepsniai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius