Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 06 18, 10:32

20 marinatų receptų grilio kepsniams ir daržovėms: paprasti triukai – neprasti patiekalai

Kad mėsa, žuvis ar daržovės greičiau iškeptų ir būtų pikantiškesnio skonio, būtina pamarinuoti. Kepimo lauke sezonas dar tik įsibėgėja, tad siūlome eksperimentuoti ir išbandyti įvairių marinatų receptus.
Grilyje kepti šonkauliukai
Grilyje kepti šonkauliukai / 123RF.com nuotr.

Nepabijokite eksperimentų – kartais tereikia naujų natų marinate, kad kepsnys atsiskleistų visiškai naujais skoniais! Bandykite ir ragaukite, skanaus!

KIAULIENAI, JAUTIENAI

Shutterstock nuotr./Jautiena
Shutterstock nuotr./Jautiena
  1. Specialia trintuve sutrinkite 3 skilteles česnako, apliekite 2 šaukštais balzaminio acto. Įberkite po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir čiobrelių, po 0,5 šaukštelio džiovintų peletrūnų ir kuminų. Išmaišykite.
  2. Nulupkite ir susmulkinkite 2 svogūnus. Į dubenį įberkite žiupsnį druskos ir maltų juodųjų pipirų, 3 šaukštus šviežių kapotų čiobrelių, raudonėlių, bazilikų ir kt. Sudėkite svogūnus ir išsukite mediniu šaukštu. Įpilkite stiklinę šviežių obuolių sulčių, 2 šaukštus aliejaus, išmaišykite.
  3. Sumaišykite 100 ml tekilos, 4–5 šaukštus skysto medaus, 5 šaukštus grūdėtųjų garstyčių, 3 šaukštus aliejaus. Įberkite smulkintų šviežių čiobrelių, maltų baltųjų pipirų, druskos, dar sykį išmaišykite.
  4. 1,5 stiklinės tamsiojo alaus sumaišykite su 3–4 šaukštais grūdėtųjų garstyčių. Įkrėskite tarkuotų šviežių imbierų, įberkite 2 šaukštus rudojo cukraus, smulkintų svogūnų, patrinkite mediniu grūstuvu.
  5. Iš nedidelės skardinės į dubenį sukrėskite savo sultyse konservuotus smulkintus pomidorus ir sugrūskite mediniu grūstuvu, kad gautumėte tyrę. Įpilkite 4 šaukštus viskio, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, smulkintų svogūnų, dar sykį viską sugrūskite. Sukrėskite ant mėsos.

PAUKŠTIENAI

Shutterstock nuotr./Paukštiena
Shutterstock nuotr./Paukštiena
  1. Lygiomis dalimis sumaišykite baltąjį stalo vyną ir gazuotą mineralinį vandenį. Pagal skonį įberkite smulkintų šviežių prieskoninių žolelių (čiobrelių, mairūnų, raudonėlių, petražolių), 3 smulkintus svogūnus, žiupsnį druskos, išmaišykite.
  2. Paukštienos gabalėlius gausiai apibarstykite tarkuotais imbierais, džiovintų Provanso žolių mišiniu. Apšlakstykite šviežių apelsinų ir konservuotomis svarainių sultimis, aliejumi, suspauskite (skystis mėsą turi vos semti).
  3. Dubenyje sumaišykite po 2 šaukštelius maltų kmyninių kuminų ir cinamono, po šaukštelį maltos kalendros ir saldžiosios paprikos. Įpilkite 2 šaukštus aliejaus, įkrėskite 2 šaukštus skysto medaus, gerai išsukite. Įmaišykite 3–4 trintas česnako skilteles, 1 citrinos sultis, žiupsnį maltų juodųjų pipirų. Tyrele aptepkite mėsą.
  4. Saują šviežių smulkintų mėtų mediniu šaukštu ištrinkite su šaukštu rudojo cukraus ir šaukšteliu druskos. Sudėkite ant smulkintos mėsos, pavoliokite ją rankomis. Gausiau pašlakstykite pasukomis, palikite pusdienį pasimarinuoti.
  5. Mediniu grūstuvu sugrūskite 3 saujas šviežių bruknių. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos, šaukštą malto cinamono, įdėkite 2–3 šaukštus smulkiai tarkuotų imbierų, išmaišykite.

ŽUVIAI

Shutterstock nuotr./Žuvis
Shutterstock nuotr./Žuvis
  1. 150 ml baltojo sauso vyno suplakite su 5 šaukšteliais žolelių trauktinės. Apšlakstykite maltais juodaisiais pipirais ir druska pabarstytas žuvis.
  2. Stiklinę nesaldinto kokosų pieno sumaišykite su 0,5 stiklinės baltojo sauso vyno, 2 šaukštais aliejaus ir tokiu pat kiekiu šviežių citrinų sulčių. Įberkite 2 šaukštelius džiovintų kalendrų, žiupsnį aitriųjų paprikų, įmeskite 2 smulkintas česnako skilteles, 3 šviežio imbiero riekeles, viską gerai išsukite. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos ir išmaišykite.
  3. Į 100 ml natūralaus jogurto įmaišykite 2 šaukštus indiškų žuvų prieskonių, 2 trintas česnakų skilteles.
  4. Sumaišykite 2 šaukštelius grūdėtųjų garstyčių, šaukštelį tarkuotų citrinų žievelių, 3 šaukštus vynuogių sėklų aliejaus, 2 šaukštus citrinų sulčių, 3 trintas česnakų skilteles, porą žiupsnių druskos.
  5. 3 trintas česnakų skilteles sumaišykite su 0,5 apelsino sultimis, keliomis kalendrų sėklomis, šaukštu austrių padažo ir 4 šaukštais aliejaus.

DARŽOVĖMS

Shutterstock nuotr./Daržovės
Shutterstock nuotr./Daržovės
  1. Sugrūskite kelias česnakų skilteles, sumaišykite su druskos kristalais, maltais juodaisiais pipirais, citrinų sultimis.
  2. Smulkintas daržoves gausiai pabarstykite šviežiomis smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, apšlakstykite klevų sirupo, druskos ir apelsinų arba svarainių sulčių mišiniu.
  3. Imbiero šaknį nulupkite, rupiai sutarkuokite, sudėkite į prikaistuvį. Įpilkite 100 ml vandens, kelis šaukštus citrinų sulčių, pagal skonį įberkite rudojo cukraus, druskos ir pakaitinkite, kol pastarieji produktai ištirps. Palikite atvėsti.
  4. Sumaišykite 3 šaukštus aliejaus, po kelis šlakelius austrių ir aitriųjų paprikų padažo, 2 trintas česnakų skilteles, šlakelį balzaminio acto. Jei reikia, pagal skonį pasūdykite.
  5. Sumaišykite po 2 šaukštus balzaminio acto ir sezamų arba migdolų aliejaus. Įlašinkite kelis lašus tabasko padažo, pasūdykite ir gausiai įberkite šviežių smulkintų bazilikų.

Keli patarimai

  • Druska traukia iš mėsos sultis. Kad kepsnys nebūtų sausas, sūdykite valandą prieš kepant.
  • Į mėsos marinatus tinka pilti įvairių rūšių aliejus: alyvuogių, vynuogių sėklų, sezamų, ryžių branduolių ir kt. Riešutų aliejai mėsai suteikia savitą prieskonį.
  • Prieš dedant mėsą ant grotelių ar veriant ant iešmų, prieskonius nuo jos reikia nubraukti peilio nugarėle ar medine mentele.
  • Marinuotas žuvis galima dėti ant aliejumi pateptų grotelių ar folijos padėklų, kepti suvyniotas į foliją.
  • Su daržovėmis ant iešmų ar grotelių tinka kepti šviežius nesmulkintus pievagrybius.
  • Baklažanus, prieš šlakstant marinatu, reikia pabarstyti druska (nebus kartūs), po 10 min. nuplauti tekančiu vandeniu ir nusausinti.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Inicijuotas turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką