Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 25

Melagienų TOP-5: apgavystės apie karą Ukrainoje, ateivius ir savigydą musmirėmis

Nuo karo Ukrainoje iki gydymosi musmirėmis ir ateivių – pastarosiomis dienomis aktyviai platintos melagienos pačiomis įvairiausiomis temomis. Be kita ko, gąsdinta prasidėjusiu Trečiuoju pasauliniu karu ir tariamai į parduotuves grįžusiu QR kodų tikrinimu. Portalas 15min primena kai kurias pastaruoju metu internete aktyviai platintas melagienas.
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda / „AFP“/„Scanpix“

Trišalio prezidentų susitikimo nebuvo

Praėjusią savaitę vykusią Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos sesiją palydėjo per neapdairumą gimusi melagiena.

Po prezidento Gitano Nausėdos susitikimų su kolegomis iš Ukrainos ir Lenkijos Volodymyru Zelenskiu bei Andrzejumi Duda socialiniuose tinkluose imta platinti žinią, esą jie kartu susėdo numalšinti emocijas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pranešimai apie tariamą trišalį susitikimą iliustruoti senomis nuotraukomis
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Pranešimai apie tariamą trišalį susitikimą iliustruoti senomis nuotraukomis

Lietuvos vadovas išties pasisiūlė būti tarpininku tarp šių šalių, kilus nesutarimų dėl Ukrainos grūdų eksporto. Bet trišalio lyderių susitikimo nebuvo, jis su kolegomis buvo susitikęs atskirai.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Gitanas Nausėda, Volodymyras Zelenskis ir Andrzejus Duda susitiko trise?

Žinia apie trišalį susitikimą paskelbta ketvirtadienio popietę. Ji vos kelių minučių skirtumu pasirodė naujienų kanalo „Nexta“ ir naujienų agregatoriaus „Visegrad 24“ paskyrose socialiniame tinkle „Twitter“.

Abu įrašai buvo iliustruoti nuotraukomis, kuriose skirtingose vietose ir skirtingu metu įamžinti visi trys prezidentai. Nors nenurodyta, kad kadrai yra iš trišalio susitikimo Niujorke, iš pirmo žvilgsnio buvo galima susidaryti tokį įspūdį.

G.Nausėda tikrai buvo susitikęs su Ukrainos ir Lenkijos vadovais, bet jie bendravo atskirai – joks trišalis susitikimas nevyko.

Tai patvirtino ir prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis: „Nebuvo tokio susitikimo. Prezidentas buvo atskirai susitikęs ir su A.Duda, ir su V.Zelenskiu, perdavė jiems savo poziciją.“

Lietuvos vadovas kolegoms išsakė, kad nesutarimai tarp šalių turėtų būti išspręsti maksimaliai greitai, paskelbė Prezidentūra. Jis pasiūlė supaprastinti grūdų transportavimo per Lenkiją procedūras ir padidinti tranzitą per mūsų šalį.

Kad trišalio susitikimo nebuvo, paneigė ir Ukrainos naujienų agentūra UNIAN: „V.Zelenskis nebuvo bendrame susitikime su A.Duda ir G.Nausėda.“

Kaimynų karas išgalvotas propagandininkų

Lenkijai ir Ukrainai bandant spręsti kilusius nesutarimus, Rusijos propagandininkai nesnaudžia. Socialiniuose tinkluose imta aktyviai platinti melagieną apie Lenkijoje neva įvykusį sprogimą ir dėl to prasidėjusį Trečiąjį pasaulinį karą.

„Prieš 3 minutes smūgis Lenkijai, daug aukų, prasidėjo Trečiasis pasaulinis karas? Šiąnakt į Ukrainą įžengs Lenkijos kariai“, – paskelbta netikrų naujienų svetainėje.

Taip pat skaitykite: Išnaudoja santykių krizę: Rusijos portalai skelbia apie prasidėjusį Trečiąjį pasaulinį karą

Tekste primintas incidentas, kai rugpjūčio pradžioje Lenkija pranešė apie jos oro erdvę pažeidusius du Baltarusijos sraigtasparnius. Tai paskatino Varšuvą pasiųsti prie sienos daugiau karių.

Taip pat skaitykite: Varšuva žeria įspėjimus dėl „Wagner“ ir perkelia karius, bet tai nėra karo pradžia

Tai yra melas. Publikacijoje nėra nei vieno įrodymo apie tokius sprogimus ar kad ši šalis ketina įvesti karius į Ukrainą. Teksto antraštė – atvirai manipuliatyvi ir klaidinanti.

Rusijos propaganda, siekiama įkalti pleištą tarp dviejų tautų. savai auditorijai nuolat pasakoja istoriją, kad Lenkija ruošiasi prisijungti dalį Ukrainos. Aiškinama, kad Lenkija nori užkariauti Vakarų Ukrainą,

Taip pat skaitykite: Toliau kala pleištą tarp lenkų ir ukrainiečių: Lvivas neketina jungtis prie Lenkijos

Taip pat skaitykite: Lenkijos kariai nesiruošia į Ukrainą: tai yra Rusijos propagandos sukurtas melas

Taip pat skaitykite: Propagandos taikinys – ukrainiečių ir lenkų santykiai: gąsdina, kad vieni puls kitus

Musmirės ne išgydys, o susargdins

Rudenį, kai daugybė lietuvių patraukia į miškus grybauti, padaugėja su tuo susijusių nelaimių – apsinuodiję žmonės patenka į ligonines, kur gydytojams kartais net tenka grumtis dėl jų gyvybių.

Tačiau ne visi nuodingų grybų užvalgo netyčia. Dalis prisiskaito patarimų apie tariamai stebuklingą musmirių gydomąjį poveikį, todėl bando užsiimti savigyda gamindami trauktines ar tiesiog jas valgydami.

Nors liaudies medicinoje gausu patarimų, kaip gydytis iš musmirių pagamintais preparatais, jie nepajėgūs išgydyti socialiniuose tinkluose minimų susirgimų. Be to, yra rimta rizika apsinuodyti šiais grybais arba pažeisti gleivinę tepant trauktinėmis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Musmirė
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Musmirė

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamame vaizdo įraše rodoma senjorė, rankose laikanti musmirių užpiltinę. Ji pasakoja, kaip pasigaminti šį tirpalą ir vėliau vartoti geriant. Paklausta, nuo kokio negalavimo padeda musmirių tinktūra, senolė guviai atsako, esą gydo vėžį.

Taip pat skaitykite: Užsidirbti galima ir iš musmirių: kilogramas džiovintų – ir po 160 eurų

Internete gausu patarimų, kaip panaudoti įvairių musmirių preparatus – tvirtinama, neva jie gydo skydliaukės susirgimus, paralyžių, reumatą, net onkologines ligas.

Nemažai internautų pastaruoju metu dalijasi nuorodomis į rusakalbes svetaines, kuriose skelbiama informacija apie tariamas gydomąsias musmirių savybes jau pasiekusi naują pseudomedicinos lygį.

Ten tvirtinama, neva musmirių nuovirais ir tinktūromis galima išgydyti net tuberkuliozę, epilepsiją, vėžį, akių tinklainės ligas ir net klimaksą.

Taip pat skaitykite: Grybų sezono naujiena: musmires perka ir gydyti vėžį, ir pigiai svaigintis

Tačiau medikai įspėja, kad tokie bandymai namuose, nepasitarus su specialistu, bandyti išsigydyti rimtas ligas arba atsisakymas kreiptis į gydytojus gali baigtis liūdnai.

Ekrano nuotr./Skelbimų portaluose supirkinėjamos musmirės
Ekrano nuotr./Skelbimų portaluose supirkinėjamos musmirės

Lietuvoje auga apie 400 rūšių grybų, iš kurių nuodingomis laikomos apie 40. Visus nuodinguosius grybus lengva supainioti su valgomais, o tada padariniai – neišvengiami.

Plačiau skaitykite: Ekspertas apie grybus: kur rinkti, kurie mirtinai nuodingi ir kaip užsiauginti pačiam

Kaip galite padėti grybais apsinuodijusiam artimajam, skaitykite čia.

Vėl gąsdina QR kodų tikrinimu

Net ir nuslopus COVID-19 pandemijai vis pasirodo manipuliacijų žmonių laisvės ribojimo tema.

Pastaruoju metu tokių kaltinimų sulaukė Vokietijos žemų kainų prekybos tinklas „Aldi“, kuris esą verčiamas „skaitmeniniu kalėjimu“ ir net atima iš žmonių galimybę gauti būtiniausių maisto prekių.

Aistras kursto socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame į parduotuvę užsukęs anglakalbis vyras filmuoja apsaugos sistemas.

Jis demonstruoja, kad įeinant į parduotuvę būtina nuskaityti skaitmeninį kodą, kurio sistema įrengta prie įėjimo esančiuose turniketuose.

Tai yra naujas apsipirkimo būdas „Aldi“ parduotuvėse, ne pirkėjų QR kodų tikrinimas
Tai yra naujas apsipirkimo būdas „Aldi“ parduotuvėse, ne pirkėjų QR kodų tikrinimas

Šis vaizdo įrašas sulaukė daugybės pasidalijimų ir dar daugiau pasipiktinimo. Anot komentatorių, „Aldi SHOP&GO“, prekybos centras Grinviče, Londone, yra „skaitmeninio kalėjimo“ „pradinio etapo“ dalis.

Iš tiesų prekybos centras nevirto „skaitmeniniu kalėjimu“, taip pat nedeklaravo jokių planų „marinti iš bado“ lankytojus, neturinčius QR kodo.

Atidžiau įsižiūrėjus į vaizdo įrašą matyti, kad filmuojantis asmuo eina ne į tradicinę „Aldi“ parduotuvę. Prieš įėjimą išdėstyti gerai matomi ženklai sufleruoja tam tikrą veiksmų seką, kurioje nurodyta ir būtinybė nuskanuoti QR kodą.

Taip pat skaitykite: Parduotuves kaltina virstant skaitmeniniu kalėjimu: kam jose reikalingi QR kodai?

Tačiau taip daroma ne dėl „totalinės kontrolės“, kaip teigia kai kurie komentatoriai, o dėl to, kad „Aldi SHOP&GO“ ženklo parduotuvės veikia be kasų.

Pasak BBC, pirmoji tokia parduotuvė buvo atidaryta Jungtinėje Karalystėje pernai sausį. Dirbtinio intelekto valdomoje parduotuvėje pirkėjas visą vartotojo kelią įveikia savarankiškai – išsirenka prekes, susikrauna jas į savo krepšį ir atsiskaito už jas.

Tokia parduotuvė jau veikia ir Lietuvoje.

Taip pat skaitykite: Be kasų ir kasininkų: „Iki“ atidarė pirmąją savo autonominę parduotuvę

Ateivių neparodė

Meksikos įstatymų leidėjams surengtas informacinis posėdis, kuriame buvo išklausyti pranešimai apie neatpažintus anomalius reiškinius ir parodyti du tariami nežemiškų būtybių kūnai, sukėlė daugybę kalbų internete. Bet tai nereiškia, kad ateivių ir NSO egzistavimas jau patvirtintas – nei parlamentas, nei vyriausybė to nepripažino.

Kongrese pademonstruoti tariami ateivių kūnai turi pailgas galvas, o ant plaštakų – tik po tris pirštus. Pilkšvos spalvos, panašių į žmonių veido bruožų mumijas atgabeno prieštaringai vertinamas meksikiečių žurnalistas ir tyrėjas Jaime Maussanas.

Vyras nurodė kūnus 2017-aisiais aptikęs Peru ir kad jie esantys akivaizdus nežemiškos gyvybės įrodymas. Meksikos nacionalinis autonominis universitetas esą nustatęs, kad būtybės yra 700 ir 1 800 metų amžiaus.

Jis patvirtino, kad atliko bandymus. Tačiau Nacionalinėje greitintuvo masių spektrometrijos laboratorijoje buvo atlikta datavimo radioanglies metodu analizė tik nustatė mėginių amžių ir „jokiu būdu nepateikė išvadų apie minėtų mėginių kilmę“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksikos Kongrese parodyti neva ateivių palaikai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksikos Kongrese parodyti neva ateivių palaikai

Nors prieš viešą posėdį parlamentaras Sergio Gutierrezas sakė, kad jis vyks „siekiant išgirsti skirtingus požiūrius“ į NSO iš JAV ir kitų šalių mokslininkų, socialiniuose tinkluose pasirodė žinučių, kuriose tvirtinama, kad Meksikos vyriausybė pripažino ateivių egzistavimą.

Taip pat skaitykite: Atrasti tariami ateivių palaikai demonstruojami Meksikos Kongrese: sureagavo NASA

Kongreso posėdis buvo tiesiogiai transliuojamas oficialiame „YouTube“ kanale. Jo metu buvo parodytos dvi nedidelio ūgio mumijos, turinčios tik tris pirštus ir pailgas galvas – gana panašios į tai, kaip fantastiniuose filmuose vaizduojami ateiviai.

©CGP Grey (CC BY 2.0) | commons.wikimedia.org/Nežemiška gyvybė nebūtinai atrodys taip
©CGP Grey (CC BY 2.0) | commons.wikimedia.org/Nežemiška gyvybė nebūtinai atrodys taip

Pasak „Live Science“ ir „San Diego Tribune“ publikacijų, mokslininkai suabejojo J.Maussano teiginiais apie pademonstruotus pavyzdžius.Tyrėjų teigimu, šie eksponatai galėtų būti pagaminti iš žmonių mumijų dalių, nes kai kurie DNR tyrimai parodė, kad juose yra žmogaus genetinės medžiagos.

Po kilusios informacinės bangos dėl tariamų ateivių kūnų, Meksikos mokslininkai ėmė tvirtinti apgailestaujantys, kad šalies Kongrese išvis galėjo būti surengtas toks „pasirodymas“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius