Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 01

Svarbiausios šio trečiadienio naujienos apie koronavirusą

Kadangi pastaruoju metu naujienų srautas apie koronavirusą yra labai didelis, 15min siūlo čia, vienoje vietoje, perskaityti pagrindines šio trečiadienio, balandžio 1 d., naujienas apie jo plitimą.
Koronavirusas
Koronavirusas / 123RF.com nuotr.

1. Lietuvoje koronavirusas nustatytas 581 žmogui. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad 108 pacientai šiuo metu stacionare, 8 – reanimacijoje, 3 atvejai – su dirbtine plaučių ventiliacija, 11 atvejų sunkūs, 8 atvejai – nėra ypač sunkūs. Pranešama, kad virusas diagnozuotas 108 medikams.

2. Interviu 15min infektologas, Vilniaus universiteto profesorius Arvydas Ambrozaitis pasidalijo įžvalgomis: kokie pokyčiai pradeda vykti, kai virusas patenka į organizmą?

3. Nacionalinės laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas sakė, kad Lietuvoje turimų ir užsakytų reagentų užteks iki trijų mėnesių intensyviai atliekant tyrimus dėl koronaviruso. Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje jis sakė, kad laboratorija yra užsakiusi po pusę milijono reagentų tyrimams ir greitųjų testų.

Tačiau sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė teigė, kad iš greitųjų testų labai daug tikimasi, tačiau ekspertų nuomone, jie netinkami ligos diagnostikai, jų nerekomenduojama naudoti, kai kurios šalys net tą uždraudė. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė Ligita Jančorienė taip pat tvirtino, kad greitieji testai yra nerekomenduojami ir gali būti apskritai nekokybiški.

VIDEO: Kaip atliekami tyrimai dėl koronaviruso

4. Premjeras Saulius Skvernelis tikisi, kad kitą antradienį pataisos dėl priedų gydytojams bus priimtos ir žada, kad visi karantino metu dirbantys medikai gaus 15 proc. didesnį darbo užmokestį, o tie, kurie dirba koronaviruso židiniuose, 50 proc.–100 proc. didesnes algas.

5. Taip pat Vyriausybė nusprendė, kad nuo balandžio 4-osios bus uždraustas keliavimas keltais ir lėktuvais, atvertas kelias trumpalaikės nuomos draudimui.

6. Mokslininkai aiškinasi, kaip COVID-19 pakeitė žmonių gyvenimą – apklausą kūrė ir du lietuviai, galite dalyvauti tyrime.

7. Vilniaus savivaldybė lengva forma sergantiems COVID-19 infekcija rado naują vietą – iškėlė iš Psichikos sveikatos centro patalpų.

8. Pateikti duomenys, kiek asmens apsaugos priemonių ligoninės gavo kovo mėnesį.

9. S.Skvernelis sako manantis, jog Kauno klinikinėje ligoninėje atsiras darbuotojų, kurie prabils apie situaciją, kai įstaigoje buvo kaupiamos vienkartinės apsaugos priemonės, galbūt – netinkamai naudojamos. Taip pat jis reiškia viltį, kad kažkas už šiuos veiksmus atsakys. Pasak tyrimo metu nušalinto ligoninės vadovo Albino Naudžiūno, darbas gydymo įstaigoje tęsiasi, situaciją kolektyvas vertina kaip nesusipratimą ir tikisi išvadų sulaukti per savaitę.

10. Šeškinės poliklinika uždaroma baiminantis plintančio koronaviruso. Šiuo metu poliklinikoje patvirtinti 4 užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

11. Koronavirusas pasaulyje: mirčių skaičius viršijo 42 tūkstančius, o atvejų skaičius artėja link 900 tūkst. Dalis Švedijos mokslininkų abejoja pandemijos strategija, bet švedai kol kas ramūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius