-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kriminalinė 2018-ųjų apžvalga: žmogžudystė „Akropolyje“, Kamuolinių sutriuškinimas ir nepilnamečių tragedijos

Ramių metų, kaip mėgsta sakyti pareigūnai, nebūna. Paprastiems visuomenės nariams taip pat visuomet tenka būti budriems: avarijų, gaisrų, aferistų spąstų, įžūlių užpuolimų ar apmaudžių nesėkmių darbo vietoje gali pasitaikyti kiekvienam. Vis dėlto, žvelgiant iš metų pabaigos perspektyvos, praėjusieji 2018-ieji gali būti pavadinti palyginti ramiu ir saugiu Lietuvos visuomenei laikotarpiu.
Kriminalinės fotokronikos
Kriminalinės fotokronikos / 15min archyvo nuotr.

Deja, Lietuvos gyventojus sukrėtusių kriminalų šįmet taip pat buvo nemažai, reto brutalumo nusikaltimų nepavyko išvengti.

Itin glumino spontaniškos žmogžudystės, stebino jaunimo žiaurumas. Šiemet beveik visi sunkiai protu suvokiami nužudymai įvykdyti nė 20-ies metų nesulaukusių vaikinų rankomis, už grotų dėl to atsidūrė ir keli nepilnamečiai.

2018 m. glumino jaunimo žiaurumas.

Preliminari nusikalstamumo statistika pakankamai prieštaringa. Galima pasidžiaugti, kad bendras užregistruotų nusikaltimų skaičius, palyginti su praėjusiais metais, smuko bemaž 10 proc. Bet policija dar metų pradžioje tvirtino, kad koncentruosis į sunkių ir labai sunkių nusikaltimų prevenciją. Bent 2018 m. rezultatų šis planas nedavė, nes tokių nusikaltimų 2017 m. buvo 2 669, o šiemet jų fiksuota jau apie 3 tūkst.

Pozityvių dalykų irgi negalima nepaminėti ir neįvertinti: išaiškinta dauguma nužudymų, sumažėjo žūčių avarijose, o daugelis įkliuvusių itin girtų vairuotojų išgirdo pakankamai griežtus nuosprendžius.

15min trumpai primena didžiausią rezonansą sukėlusius 2018-ųjų nusikaltimus ir teisėsaugos sujudimus.

Klaipėdos „Akropolio“ apsaugininko nužudymas

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./M.Orlovskis savo kaltės nepripažįsta.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./M.Orlovskis savo kaltės nepripažįsta.

2018 m. sausio 5 d., penktadienio, vakarą Klaipėdos „Akropolyje“ vagyste įtartas 29-erių vyras buvo nuvestas į apsaugininkų darbo vietą ir laukta atvyksiančios policijos. Sulaikytasis staiga išsitraukė statybinį peilį ištraukiama geležte ir mostelėjęs pataikė tiesiai apsaugininkui į arteriją.

Prekybos centrą saugojusio darbuotojo (gim. 1993 m.) gyvybės išsaugoti nepavyko.

Nusikaltimas įvykdytas dėl 1 eurų 26 centų sumos. Pirkėjas Maksimas Orlovskis savitarnos kasoje mandarinus įmušė kaip svogūnus.

Klaipėdos apygardos teismas M.Orlovskį pripažino kaltu ir skyrė 17 metų laisvės atėmimo bausmę. Lietuvos apeliacinis teismas vėliau nusprendė, kad nuteistasis turi kalėti tik 13,5 metų.

Sudegintame automobilyje – vagių nužudytas sargas

15min nuotr./Sargo nužudymu įtariamas Tautvydas Putys atvežtas į teismas
15min nuotr./Sargo nužudymu įtariamas Tautvydas Putys atvežtas į teismas

Sausio 7 d., sekmadienio rytą, mįslingomis aplinkybėmis dingo Mamavio kaime (Trakų r.), vienoje įmonėje sargu nelegaliai dirbęs Marijanas Siniavskis, prapuolė ir jo automobilis „VW Touran“.

Po dviejų parų Varėnos rajono miške Pirčiupių girininkas rado sudegusį automobilį, kurio viduje buvo sudegęs žmogaus kūnas.

Netrukus pareigūnai sulaikė tris įtariamuosius. Paaiškėjo, kad žudikais tapo trys vaikinai, ketinę apvogti M.Siniavskio saugomą įmonę.

Rudenį į kaltinamųjų žudikų suolą sėdusi trijulė – 23-ejų metų Tautvydas Pūtys, 20-metis Aurimas Jaruševičius ir nepilnametis K.P.S. Teisme paaiškėjo, kad dėl 400 eurų sargą subadę ir sudeginę jaunuoliai po žmogžudystės puotaudami kibininėje su draugais juokėsi iš savo nusikaltimų.

Bėglių BMW avarija Kaune: žuvo ir 6 vaikų mama

Kauno apskrities VPK nuotr./Avarija Kaune
Kauno apskrities VPK nuotr./Avarija Kaune

Kaune sausio 31 d., naktį iš antradienio į trečiadienį, avarijos metu žuvo trys žmonės, dar du sužaloti. Avarija įvyko po to, kai nuo policijos milžinišku greičiu bėgęs BMW trenkėsi į stulpą. Paaiškėjo, kad viena iš trijų šios avarijos aukų – 29 metų amžiaus šešių vaikų motina, kuri du mažylius buvo palikusi vienus namuose.

Policija nutarė paviešinti pilną šių gaudynių vaizdo įrašą. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip stabdomas BMW lyg sulėtėja, tačiau vairuotojas tarsi persigalvoja ir padidina greitį.

VIDEO: Pareigūnų užfiksuotas eismo įvykis Kaune, Šiaurės prospekte (visas vaizdo įrašas)

S.Žukausko ir Šiaurės prospekto žiede vairuotojas nesuvaldė universalo. Šis išslydo iš važiuojamosios dalies ir nuvažiavęs nuo kelio trenkėsi į troleibusų linijos stulpą.

Eismo įvykio metu žuvo automobilį vairavęs vyras (gim. 1996 m.), keleivis (gim. 1997 m.) ir moteris, gimusi 1988 m. Į gydymo įstaigą dėl patirtų sužalojimų pristatyti du keleiviai: mergina ir vaikinas, gimę 1995 m.

Į medį rėžėsi 46 Lenkijos turistus vežęs autobusas

Gedimino Ryženino/ryzeninas.lt nuotr./Įvykio vietoje
Gedimino Ryženino/ryzeninas.lt nuotr./Įvykio vietoje

Kovo 1 d. vakarą Alytaus r., vairuotojo per vėlai pastebėtoje žiedinėje sankryžoje, nuo slidaus kelio nuvažiavo ir į medį atsirėmė autobusas „Scania-Irizar“, kuriuo važiavo Lenkijos piliečiai.

46 keleiviai vyko iš Lenkijos į Kaziuko mugę Vilniuje. Incidento metu sužalota 16 žmonių, iš jų 5 nepilnamečiai. Sveiki likę keleiviai kelionę į sostinę pratęsė kitu autobusu.

Gaisre Kaune žuvo du mažyliai: gelbėti trukdė grotos

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Tunelio gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Tunelio gatvėje

Kovo 26 d., pirmadienį, per gaisrą Kaune žuvo du namie užrakinti mažyliai: vos dvejų metukų mergaitė ir penkerių berniukas. Gelbėti juos trukdė ir grotos.

Tunelio gatvėje kilus gaisrui, nerimą keliančius dūmus pamatė ir pirmuosius gelbėtojus iškvietė atsitiktinis praeivis. Apie viduje esančius vaikus nutuokė ir jiems padėti mėgino kaimynė, tačiau dėl užrakintų durų ir langus saugančių grotų moteris buvo bejėgė.

Teigiama, kad kaunietė su penkiamečiu vaiku per langą dar spėjo pasikalbėti, berniukas tik spėjo pasakyti, kad viduje darosi labai karšta. Atvykę gelbėtojai nupjovė ant langų iš vidaus sumontuotas apsaugines grotas, tačiau mažylių išgelbėti nepavyko.

Kamuolinių grupuotės sutriuškinimas

Lietuvos policijos nuotr./Kamuolinių turtai: prabangūs automobiliai, dešimčių tūkstančių verti laikrodžiai ir Pugačiovos kailiniai
Lietuvos policijos nuotr./Kamuolinių turtai: prabangūs automobiliai, dešimčių tūkstančių verti laikrodžiai ir Pugačiovos kailiniai

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2018-04-19 dviejų trijų mėnesių laikotarpiams leido suimti 18 Kamuolinių grupuotės narių. Iš viso buvo sulaikyta 19 asmenų.

Manoma, kad grupuotė veikė ir Vokietijoje, ten vykdė turtinio pobūdžio nusikalstamas veikas.

Operacijoje dalyvavo 300 policijos pareigūnų, atlikta per šimtą kratų, jų metu rasta daug ginklų (automatinių, pusiau automatinių), apribota teisė įtariamiesiems disponuoti milijoninės vertės turtu: automobiliais „Tesla“, „Porsche“, „Mercedes“. Operacija iš Kauno išsiplėtė į penkias apskritis.

„Sulaukėme padėkų iš Europolo, iš kitų kolegų, išskaidžius vieną pavojingiausių gaujų, žinomą net tik Lietuvoje bet ir Europoje. Ir ne į vieną ir ne į dvi Europos valstybes buvo išsiplėtusi jų veikla“, – yra sakęs policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Nužudymai, šūviai į policiją ir savižudybė Eidintuose

15min nuotr./Pranas Kenstavičius nusišovė savo namo sode.
15min nuotr./Pranas Kenstavičius nusišovė savo namo sode.

Šaudynės Eidintų kaime (Tauragės r.) įvyko gegužės 26 d., šeštadienį vakare. 1949 metais gimęs Pranas Kenstavičius iš legaliai laikomo ginklo „Glock-17“ nušovė kaimynystėje gyvenančią 1938 metais gimusią moterį ir pas ją besilankantį 1961 metais gimusį vyrą. Įtariamojo ir jo aukų giminystės ryšiai nesiejo, nužudytas Latvijos pilietis yra nužudytosios žentas.

Atvykus pareigūnams, ir į juos buvo paleisti du šūviai. Policijai pareikalavus pasiduoti, įtariamasis nusižudė.

P.Kenstavičius Eidintuose garsėjo nuožmiu charakteriu ir nuolatiniais nesutarimais su kaimynais, manoma, kad vyriškio agresiją padidino ir alkoholis.

Susidūrė 4 NATO šarvuočiai, sužeista 13 JAV karių

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Avarija Prienai-Kaunas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Avarija Prienai-Kaunas

Birželio 7 d. apie 11 val. Prienų r., kelyje Kaunas–Prienai–Alytus, susidūrė kolonoje važiavusios NATO pajėgų keturios pėstininkų kovos mašinos STRYKER RVII36. Per eismo įvykį sužalota trylika NATO karių (JAV piliečiai), kurie pristatyti į Kauno ligoninę.

Itin reto scenarijaus eismo įvykį apgaubė paslaptys: nei kas karinę techniką vairavo, nei kokių, pirminiais duomenimis, klaidų vairuotojai galbūt padarė, nei kokių traumų patyrė sužeistieji, nei teisėsauga, nei kariuomenė taip ir nepaskelbė.

JAV kariai tuo metu dalyvavo Baltijos šalyse birželį vykusiose kasmetinėse tarptautinėse pratybose „Saber Strike 2018“. Pratybose iš viso dalyvavo 18 tūkst. karių iš 19 NATO ir partnerių šalių.

Kaune neblaivaus mašinisto valdomu funikulieriumi krito 32 vaikai

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Birželio 8 d., penktadienio vakarą, Kaune nukrito funikulierius su vaikais. Paaiškėjo, kad į incidentą pateko iš Šiaulių atvykę moksleiviai. Nelaimės metu funikulieriuje buvo 32 vaikai, jie rimtesnių sužalojimų išvengė, tačiau patyrė išgąstį, šoką.

Pareigūnai funikulieriaus mašinistui nustatė lengvą girtumo laipsnį, vyriškis ir buvo pripažintas atsakingu už nutikusią nelaimę.

1931 m. pradėjęs veikti Žaliakalnio funikulierius, valdomas bendrovės „Kauno liftai“, yra vienas seniausių veikiančių keltuvų Europoje.

Po R.Savukyno avarijos – „CityBee“ pokyčiai

15min nuotr./Į teismą atvesdintas tragiškos avarijos kaltininkas
15min nuotr./Į teismą atvesdintas tragiškos avarijos kaltininkas

Šiemet visuomenės akys ne kartą krypo į girtus vairuotojus, sėdusius prie „CityBee“ automobilių vairo. Bendrovė, į Lietuvą atnešusi dalijimosi automobiliais paslaugą, susisiekimą daliai žmonių padarė paprastesnį.

Tačiau ši paslauga ėmė vilioti ir girtus piliečius. Išėję iš baro ir išsitraukę telefoną jie įsijungia ne taksi, o „CityBee“ programėlę. O galiausiai ne vienas jų sukėlė avarijas.

Didžiausią skandalą sukėlė verslininkas Raimundas Savukynas. Jis balandžio 22-osios naktį būtent „CityBee“ automobiliu VW smarkiai viršydamas greitį lakstė Vilniaus gatvėmis.

Girto vairuotojo kelionė baigėsi tragiškai. Pilaitės ir Laisvės prospektų sankryžoje jis dideliu greičiu rėžėsi į prie šviesoforo sustojusius automobilius.

Smūgį gavusio taksi automobilio gale sėdėjusios 22 metų merginos gyvybė užgeso vietoje, o kitas keleivis buvo sužalotas. Avariją sukėlęs 54 metų vienos didžiausių Baltijos šalyse spaustuvių direktoriaus pavaduotojas R.Savukynas į alkoholio matuoklį įpūtė 1,51 promilės.

Po šios tragedijos aukščiausi valdžios atstovai, tarp jų ir susisiekimo ministras, ėmė kalbėti apie alkoblokų įdiegimą „CityBee“ automobiliuose. Bendrovė net išbandė juos keliuose savo automobiliuose, bet priėjo išvados: tai kainuotų milijonus, būtų nehigieniška ir žmones atbaidytų nuo jų paslaugos.

Tačiau priimtas kitas sprendimas – girtas prie „CityBee“ vairo įkliuvęs vairuotojas sulauks bausmės ne tik iš policijos, bet ir iš pačios įmonės – mokės jai 2 tūkst. eurų baudą ir niekada gyvenime nebegalės naudotis šia paslauga.

Vilkikas Vilniuje sutraiškė 5 automobilius

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Avarija sostinės Kirtimų g.: susidūrė keturi lengvieji automobiliai ir vienas sunkiasvoris
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Avarija sostinės Kirtimų g.: susidūrė keturi lengvieji automobiliai ir vienas sunkiasvoris

Kelias Vilniuje, važiuojant nuo Gariūnų pusės Trakų link, kartais būna labai pavojingas. Šiame kelyje leidžiama važiuoti 80 km/h greičiu, tačiau kai žmonės artėjant savaitgaliui masiškai susiruošia į gamtą ar sodybas, ties nusukimu į Trakus pirmojoje šio kelio juostoje susidaro spūstis. Karts nuo karto neatidūs vairuotojai laiku to nepastebi ir rėžiasi į stovinčius automobilius.

Būtent taip nutiko ir liepos 20-osios, penktadienio pavakarę. Tik ši masinė avarija baigėsi itin tragiškai. Žuvo vienas žmogus, dar keturi nukentėjo, tarp jų – kūdikis.

Netikėtos spūsties intensyviame kelyje nepastebėjo vilkiko vairuotojas. Jis didžiuliu greičiu rėžėsi į 5 stovinčius automobilius, „Toyota“ atsidūrė po vilkiku ir buvo visiškai sumaitota. Medikai dar bandė čia pat pajungti nukentėjusiojo vairuotojo gyvybę palaikančią aparatūrą, tačiau fiziškai tai buvo neįmanoma.

Tik kuriam laikui uždarius kelią, pasitelkus porą kranų pavyko nukelti sunkvežimį ir iš sumaitoto automobilio ištraukti žuvusiojo kūną.

Ekvadoriečio užpuolimas virto protestu prieš policiją

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Fašistų, sumušusių ekvadorietį, teismas

Vilniuje, P.Vileišio gatvėje prie autobuso stotelės liepos 19 dieną šaukdami „Lietuva lietuviams“ sudavė keletą smūgių sostinėje gyvenančiam jaunuoliui iš Ekvadoro.

Atrodytų, įvykis pakankamai kasdienis – gatvėse kur kas žiauresnės muštynės ir smurto protrūkiai nutinka nuolat. Tačiau visuomenės reakcija buvo neeilinė.

Iš pradžių vangiai reagavusi ir net tyrimo nepradėjusi policija, po visuomenės ir žiniasklaidos spaudimo netruko nustatyti įtariamuosius – du nacionalistus Einorą Lukašavičių ir Jaroslavą Malinovskį. Šiuo metu dėl užpuolimo ir neapykantos kurstymo jie teisiami Vilniaus miesto apylinkės teisme.

Po užpuolimo sujudo žmogaus teisių gynėjai, atkreipę dėmesį, kad policija nebetiria neapykantos nusikaltimų. Galiausiai surengta protesto akcija Lukiškių aikštėje raginanti policiją veikti.

O kaltinamieji tęsė savo nacionalistinį šou. Po sprendimo suimti juos mėnesiui, abu antrankiais surakinti vaikinai šūkavo „Lietuva – lietuviams“. Į pirmąjį posėdį atėjo laikydami rankose plakatus su neapykantos simboliu 14/88, o jų palaikymo komanda šaukė: „Jie tik gina tėvynę nuo barbarų!“.

Po šių išsišokimų prokuratūra pradėjo dar vieną tyrimą dėl neapykantos, o kokių bausmių sulauks abu jaunuoliai, teismas turėtų skelbti 2019-ųjų pradžioje.

Baisūs nepilnamečių nužudymai Vilniuje, Panevėžyje

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trylikamečio nužudymo vieta
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trylikamečio nužudymo vieta

Birželio 30-osios vakarą į ligoninę iš Vilniaus Vandentiekio gatvės komos būsenos pristatytas žiauriai primuštas 13-metis. Medikams jo gyvybės nepavyko išsaugoti, mažametis kitą rytą mirė.

Iš pradžių skelbta, kad nepažįstami vaikinai berniuką uždaužė akmeniu be jokios priežasties, tačiau netrukus paaiškėjo kitokios aplinkybės.

Šiuo nusikaltimu apkaltinti du vaikinai: 16 ir 17 metų. Nusikaltimo metu jie buvo apsvaigę nuo alkoholio ir narkotikų.

Tyrėjai jau baigė savo darbą, o neatversta byla kol kas guli teisme. Tyrėjai skelbia nustatę, kad vaikas buvo užmuštas itin žiauriai be jokios aiškios priežasties, iš chuliganiškų paskatų, nuviliojus jį į nuošalią vietą.

Tačiau sklando ir daugiau įvykio versijų, viena jų – pats su teisėsauga problemų ne kartą turėjęs 13-metis nusprendė padėti pareigūnams ir liudijo prieš vaikinus, už tai ir buvo žiauriai sumuštas.

Tiesa, teisėsaugą reiktų pagirti už kitą išaiškintą nepilnamečio nužudymą, kurio tyrimas persikėlė į 2018-uosius. Panevėžyje jaunuolio kūnas buvo aptiktas dar 2017 metų gruodį. Jau atrodė, kad byla atsidūrė aklavietėje ir 17-mečio žudikų nepavyks nustatyti, tačiau pavasarį po beveik 5 mėnesių tylos policija paskelbė sulaikiusi du įtariamuosius, jie slapstydamiesi sulaukė pilnametystės.

Tragiška regata Baltijos jūroje

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ties Melnrage į krantą išmesta jachta.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ties Melnrage į krantą išmesta jachta.

Rugsėjo 22-ąją tėvas ir sūnus kartu su dar dviem įgulos nariais plaukė jachta „Defiance“, su kuria dalyvavo paskutinėje tą rudenį surengtoje regatoje Stepono Kudzevičiaus taurei laimėti.

Nelaimė įvyko Baltijos jūroje prie Melnragės molo. Bangoms talžant jachtą ši tapo nevaldoma ir vandenyje atsidūrė visi keturi įgulos nariai – trys vyrai ir moteris. Pagalbos šauksmas gautas 13.50 val.

Tik vienas šia jachta plaukęs vyras išsigelbėjo, jis nepasimetė ir prisirišo prie laivelio, kol jūra atnešė jį į krantą.

19-metė mergina taip pat buvo netrukus rasta vandenyje ir ištraukta, ją dar bandyta gelbėti, tačiau tos pačios dienos vakarą jaunuolės gyvybė užgeso reanimacijoje.

Lygiai po savaitės jūra atidavė regatos metu nuskendusį Olegą Zeleniną. Jo kūnas aptiktas Melnragėje prie molo. Porą dienų prieš tai Giruliuose buvo rastas kartu nuskendusio jo sūnaus Dmitrijaus Zelenino kūnas.

Darbuotojų žūtys geležinkelyje, uoste, šulinyje

15min archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija: nelaimingi atsitikimai darbe
15min archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija: nelaimingi atsitikimai darbe

2018 m. daug žmonių žuvo darbe, kai kurių darbuotojų žūtys buvo itin apmaudžios.

Kovo 5 d. Vaidotų geležinkelio stotyje šalia Vilniaus bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ traukinys mirtinai sužalojo du sniegą valiusius darbuotojus. Tyrimas nustatė, kad 44-erių ir 57-erių metų vyrai nesilaikė saugumo darbe reikalavimų (bėgius valė abu, nors vienas turėjo dairytis traukinių), be to, geležinkeliečių įmonė nepasirūpino įspėti mašinistų, kad vykdomas sniego valymas.

Dviguba tragedija įvyko ir Prienų rajone, kur 10 metrų gylio šulinyje žuvo du broliai – samdomi kasėjai iš Alytaus. Pranešimas apie šią nelaimę gautas birželio 11 d., pirmadienį 10.20 val. Paaiškėjo, kad Mackių kaime (Balbieriškio sen.) dar išvakarėse buvo kasamas 10 metrų gylio šulinys. Vykdant šiuos darbus įvyko grunto griūtis, žemės mirtinai užvertė brolius.

Gruodžio 13 d., anksti ryte, nelaimė įvyko Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. Vakarų laivų gamyklos krantinėje, lūžus demontuojamam senam kranui, žuvo du žmonės. Konstrukcija su montuotojais krito ant metalinio pontono iš maždaug 30 metrų aukščio. Medikai tik konstatavo 55 ir 57 metų amžiaus vyrų mirtį.

L.Pernavas: „Lietuvos policijos vardas jau geras tarptautiniu mastu“

Mato Miežonio / 15min nuotr./Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas
Mato Miežonio / 15min nuotr./Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas

– 2018 m. kriminalinių įvykių netrūko, bet išskirtinio rezonanso nusikaltimų, kaip pavyzdžiui 2017 m. (Gaižėnų tragedija, nežmoniškas Ievos Strazdauskaitės gyvybės atėmimas, mįslingas baikerio Aivaro Kilkaus dingimas) pavyko išvengti. Ar drįstumėte šiuos metus pavadinti bent sąlyginai ramiais?“,15min paklausė Lietuvos policijos generalinio komisaro L.Pernavo.

– Nors šiemet ir nebuvo tokių rezonansinių įvykių, kurie itin įaudrintų visuomenę, tačiau darbo policijai tikrai netrūko. Galime pasidžiaugti, kad nusikalstamumas mažėja.

Didelis iššūkis buvo valstybės šimtmečio renginiai, užsienio šalių valstybės vadovų ir delegacijų vizitai ir žinoma, pasirengimas istoriniam Popiežiaus vizitui. Įdėta tikrai daug darbo į pasirengimą, o rezultatai net pranoko lūkesčius. Sulaukėme daug teigiamų atsiliepimų iš saugumo ekspertų, Bažnyčios vadovų, mūsų pastangas puikiai įvertino ir Lietuvos žmonės.

​Nusikalstamumas jau seniai peržengė valstybių sienas, tad santykiai su užsienio kolegomis yra labai svarbūs.

Lietuvos policija turi puikius santykius ir gerą vardą tarptautinėse teisėsaugos organizacijose, užsienio šalių partneriai mumis pasitiki, palaikome glaudžius darbinius santykius su kaimyninėmis šalimis. Kaip žinoma, nusikalstamumas jau seniai peržengė sienas, tad tokie santykiai yra labai svarbūs.

– Šįmet daug aistrų kėlė ir jėgų pareikalavo jūsų didžiosios šeimos reikalai – policijos reformos aktualijos, pareigūnų etatų užpildymo, darbo užmokesčio, tarnybos sąlygų ir kiti reikalai. Ką pasakytumėte, reziumuodamas metus, savo kolegoms – policijos bendruomenei?

– Džiaugiuosi, kad pavyko įgyvendinti tuos tikslus, kuriuos su komanda buvome užsibrėžę. Policijos reforma baigta, tačiau matome ir iššūkių, kuriuos stengiamės spręsti.

Reforma baigta, tačiau matome ir iššūkių, kuriuos stengiamės spręsti.

Daug dėmesio šiemet skyrėme įvykdytų pokyčių įtvirtinimui. Pradėti dirbti kitaip, pakeisti savo mąstymą nėra taip lengva. Džiaugiuosi, kad sistemos viduje vis daugiau diskutuojame apie problemas ir kartu su darbuotojais bandome ieškoti geriausių sprendimo būdų.

Toliau gerinome sąlygas darbuotojams, atnaujinome savo automobilių parką, pradėjome dalinti naujas policijos uniformas, atidarėme naujus ar renovuotus policijos komisariatus.

Ne ką mažiau svarbus ir visuomenės palaikymas. Džiaugiuosi, kad nuo 2014 m. nuolat augo visuomenės pasitikėjimas (70 proc. ir daugiau), o policija yra viena iš tų institucijų, kuria žmonės pasitiki labiausiai. Didesnis pasitikėjimas leidžia mums pasiekti ir geresnių rezultatų. Esu įsitikinęs, kad be visuomenės pagalbos policijos darbas nebūtų toks efektyvus.

Dėkoju kiekvienam sąžiningai savo pareigas atliekančiam pareigūnui ir darbuotojui.

Šiemet paminėjome Lietuvos policijos įkūrimo šimtmetį, noriu nuoširdžiai padėkoti kiekvienam sąžiningai savo pareigas atliekančiam pareigūnui ir darbuotojui, nes pasiekti rezultatai yra visų pareigūnų ilgo ir atkaklaus kasdienio darbo dėka.

Asmeninio archyvo nuotr./Linas Pernavas
Asmeninio archyvo nuotr./Linas Pernavas

– 2018 m., kaip matyti iš nuotraukų, jūs asmeniškai labai sustiprėjote fiziškai. Ar daug dirbdamas, o laisvalaikiu sportuodamas, nepristigote energijos namų tvirtovės puoselėjimui?

Didžiausias krūvis tenka žmonai.

– Šeima man visuomet buvo ir yra tas pamatas, į kurį visuomet galėjau atsiremti. Nors jau daug metų tenka dirbti toli nuo namų, tačiau tas ryšys su namiškiais niekur nedingo.

Nors didžiausias krūvis tenka žmonai, stengiuosi kuo dažniau grįžti namo, pabendrauti su artimaisiais ir tas artimas ryšys tikrai nenutrūksta. To linkiu kiekvienai šeimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius