Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 30

Melagienų – visiems skoniams: skiepai esą keičia DNR, užkrečia ŽIV, sukelia nevaisingumą

Gąsdinimai, kad vakcinos nuo COVID-19 pakeis žmogaus genomą ir sukels nevaisingumą, papildyti dar keliomis fantazijomis: kad paveiks intelektą, net užkrės ŽIV. Tokiais žinomos melagienų skleidėjos, osteopatės dr. Carrie Madej išvedžiojimais, kuriuos jau yra paneigę užsienio žurnalistai, socialiniuose tinkluose ėmė dalytis ir mūsų šalies gyventojai. Tai nėra tiesa: vakcinos net neturi sąlyčio su DNR, o testai klaidingai diagnozavo ŽIV, mat vienoje iš vakcinų buvo panaudotas šio viruso fragmentas.
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose
Vakcinavimo centras „Litexpo“ rūmuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Gydytoja perspėja: „COV!D“ vakcinos neigiamai veikia intelektą ir vaisingumą“, – taip pradedamas jau porą savaičių socialiniame tinkle „Facebook“ platinamas įrašas.

Ši gydytoja yra dr. C.Madej – amerikietė vidaus ligų gydytoja osteopatė.

„Siekdama optimalios sveikatos, derinu tradicinę ir holistinę mediciną, – savo paskyroje „Twitter“ rašo ji. – Esu Dievo vaikas ir tikiu Jėzumi Kristumi.“

Kalbėjo per riaušes prie Kapitolijaus

Sausį medikė kalbėjo per riaušes prie Kapitolijaus Vašingtone.

Jai kalbant vadinamajame „MAGA laisvės mitinge“, tuomečio prezidento Donaldo Trumpo šalininkai šturmavo vienų iš JAV parlamento rūmų – Senato – pastatą.

Aidint policijos sirenoms, šalies vadovo pakviesta kalbėtoja su minia, kurią sudarė daugiausia sąmokslo teorijų rinkinio, vadinamojo „QAnon“, šalininkai ir kraštutiniai dešinieji, dalijosi savo mintimis apie vakcinas nuo COVID-19.

Jos esą prikimštos „nanomašinų“ ir sukurtos tam, kad pakeistų DNR bei kontroliuotų žmonių mintis.

„Tai nėra normali vakcina nuo gripo, – aiškino C.Madej. – Tai yra kai kas visiškai skirtingo. Tai yra „raganos viralas“ (angl. witches’ brew – taip vadinamas nemalonių, pavojingų daiktų ar dalykų mišinys – 15min). Moksle ar medicinoje nesu mačiusi nieko panašaus.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Osteopatė dr. Carrie Madej yra žinoma melagienų skleidėja
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Osteopatė dr. Carrie Madej yra žinoma melagienų skleidėja

Pasak osteopatės, vakcinai prasiskverbti į genomą yra daug būdų.

„Kai ji patenka į genomą, jei tai nutinka visam laikui, žinote, kas įvyksta? Jūs, kaip žmogus, galite būti patentuotas ir kam nors priklausyti“, – gąsdino C.Madej.

Vakcinos placentos formavimosi nestabdo

Šios ir dar daugiau jos minčių cituojamos minėtame „Facebook“ įraše, kuris surinktas iš internete plintančių filmuotų jos pasisakymų.

Pirmiausia teigiama, esą vakcinos nuo COVID-19 „gali turėti didžiulę įtaką vaisingumui“, nes dėl skiepo susidarantis viruso spyglio baltymas panašus į sincitiną-1, kuris reikalingas formuojantis placentai.

Iš to daroma išvada, kad paskiepytų žmonių imunitetas kovos su šiuo baltymu, tad neleis susidaryti placentai.

123RF.com nuotr./Nėščios moterys
123RF.com nuotr./Nėščios moterys

Pirmieji šią teoriją iškėlė žinomi COVID-19 skeptikai vokietis pulmonologas dr. Wolfgangas Wodargas ir buvęs „Pfizer“ darbuotojas dr. Michaelas Yeadonas iš Jungtinės Karalystės.

Jų išvedžiojimus paneigė ne vienas mokslininkas.

Teisingas faktas, kad žmogaus kūne esama baltymo sincitino-1, kuris būtinas nėštumo metu placentai vystytis.

Tačiau jis ir SARS-CoV-2 spyglio baltymas nepanašūs tiek, kad vakcina paskatintų organizmą priešintis sincitino-1 gamybai.

ŽIV virusą testai rado klaidingai

Toliau rašoma, kad „genetiniame smaigalio baltymo kode taip pat yra ŽIV-1, o tai reiškia, kad paskiepytas jūsų organizmas gamins ŽIV-1“.

Anot C.Madej, niekas nežino, ar vakcinuotas žmogus vėliau gali „užsikrėsti ŽIV ar AIDS“. Taip jau esą nutiko Australijoje.

Kai kurie šios šalies kompanijos CSL ir Kvinslendo universiteto sukurtos vakcinos nuo COVID-19 bandymuose dalyvavę žmonės išties sulaukė teigiamų ŽIV testų rezultatų, nors šiuo virusu nebuvo užsikrėtę.

123RF.com nuotr./ŽIV testas
123RF.com nuotr./ŽIV testas

Nors vakcina teikė daug vilčių, mat pirmieji bandymai rodė, kad ji sėkmingai paskatina antikūnų gamybą, Australijos vyriausybė po teigiamų ŽIV testų rezultatų nutraukė susitarimą pirkti 51 mln. šios vakcinos dozių, buvo sustabdyti tyrimai.

Anot CSL ir Kvinslendo universiteto, ŽIV testų rezultatai buvo klaidingai teigiami, kitaip tariant, žmonės nebuvo užsikrėtę.

Tai parodė ir papildomi patikrinimai.

Testai rodė užkratą, kadangi mokslininkai vakcinai kaip stabilizuojantį komponentą panaudojo ŽIV proteino fragmentą (ne visą virusą) ir kai kurių savanorių organizmuose atsirado antikūnų.

Vakcinos net neturi sąlyčio su DNR

Galiausiai cituojami C.Madej žodžiai, esą vakcinos nuo COVID-19 (sukurtos kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“ bei paremtos informacine RNR) pakeis žmogaus DNR.

Į vakcinas esą buvo įterptas dirbtinis baltymas, reikalingas imuninei sistemai slopinti, kad „kodą būtų galima suleisti į kūną nesunaikinant“.

123RF.com nuotr./Žmogaus DNR
123RF.com nuotr./Žmogaus DNR

Pavyzdžiui, „Pfizer“/„BioNTech“ vakciną sudaro SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojanti iRNR, keturi skirtingi lipidai (šios vandenyje netirpios molekulės supa iRNR ir užtikrina, kad ji nesuirtų), keturios skirtingos druskos (jos užtikrina, kad vakcinos pH būtų panašus į organizmo pH ir vakcina nepažeistų ląstelių), cukrus.

„Vakcinų gamintojai teigia, kad vakcinoje esanti RNR negali pakeisti jūsų DNR. Jie meluoja, – cituojama gydytoja. – Vakcinomis į jūsų kūną patenka nanodalelės ar nanobotai, kurie lėtai keičia jus iš vidaus.“

Šiame vaizdo įraše osteopatė pasakoja apie taip, kaip paskiepyti žmonės bus sujungti su dirbtiniu intelektu (šį procesą angliškai ji vadina transhumanism), o vakcinų kūrėjai „turės dalį mūsų genomo“.

Ekrano nuotr. iš „Vimeo“/Osteopatė dr. Carrie Madej aiškina, esą vakcinos nuo COVID-19 pakeis DNR
Ekrano nuotr. iš „Vimeo“/Osteopatė dr. Carrie Madej aiškina, esą vakcinos nuo COVID-19 pakeis DNR

Aiškinimai, esą vakcinos nuo COVID-19 pakeis žmonių DNR ir pavers juos genetiškai modifikuotais organizmais, yra šiuo metu viena populiariausių sąmokslo teorijų.

Tai nėra tiesa. Nė viena iš šiuo metu naudojamų ar bandymų stadiją pasiekusių vakcinų, sukurtų pagal iRNR technologiją, negali pakeisti DNR.

Iš tiesų iRNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR.

Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR.

Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas.

Šios vakcinos veikia panašiai – įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą.

SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrengtas vakcinacijos punktas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Buvusiame pašte įrengtas vakcinacijos punktas

Kitaip tariant, iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką.

Vos patekusi į ląstelę, ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR.

Patikimi šaltiniai

Informacinę erdvę stebinčių institucijų atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Statistikos departamentas, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius