Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klausiame dietologės: laikantis dietos – kokią mėsą rinktis?

Žiema – iššūkių metas tiems, kurie laikosi dietos ar stengiasi riboti kaloringo maisto kiekius. Šaltuoju periodu norisi valgyti kiek riebiau, o ir artėjančių švenčių stalas viliote vilioja įvairiausiais patiekalais. Kadangi Lietuvoje gausu mėsos patiekalų mylėtojų, apie mėsos rūšies pasirinkimus prieš didžiąsias šventes kalbamės su dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologe Žana Antonova.
Moters figūra
Moters figūra / Shutterstock nuotr.

 „Mėsa yra vienas iš pagrindinių gyvūninės kilmės baltymų šaltinių. Daugiau vertinama raumeninis mėsos audinys, kadangi juose esantys baltymai yra visaverčiai ir turi visas būtinas aminorūgštis.

Vertinant mėsos visavertiškumą, reikia atkreipti dėmesį į pagrindines nepakeičiamąsias aminorūgštis – triptofano, lizino ir metionino kiekį. Kuo jų daugiau, tuo mėsa yra vertingesnė“, – teigia dietologė. Gydytojos klausiame:

Dietologė Žana Antanova / Dietos.lt nuotr.
Dietologė Žana Antonova / Dietos.lt nuotr.

– Kurios rūšies mėsa yra vertingiausia?

– Į šį klausimą atsakyti sunku, kadangi mėsos vertingumas priklauso ne tiek nuo mėsos rūšies, bet nuo skerdenos dalies, kuri yra valgoma.

Tarkime, jeigu tai yra jautiena ar kiauliena, tai vertingiausios yra nugarinė ir juosmeninė dalys; jeigu vištiena – vištienos krūtinėlė.

Kiaulienos ir jautienos nugarinės pagal baltymo kiekį skiriasi labai mažai. Lyginat paukštienos rūšis, tai vištiena turi daugiau baltymų nei kalakutiena ir žąsieną. Pastaroje yra daugiau riebalų.

Reikia nepamiršti, kad mėsoje dar yra įvairiausių mikroelementų ir mineralų, nes valgome ne tik dėl baltymų. Tai – kalis, fosforas, geležis, natris, magnis, cinkas. Iš mikroelementų – vario, mangano, nikelio, kobalto. Iš vitaminų – B, A, D vitaminų grupės. Jos yra visose mėsos rūšyse, tik skiriasi jų kiekis.

Mėsos vertė priklauso ir nuo daugybės kitų faktorių – gyvūno amžiaus, įmitimo bei kulinarinio mėsos paruošimo.

– Kokie mėsos ruošimo būdai yra laikomi sveikiausiais?

– Sveikiausi maisto paruošimo būdai – virimas, troškinimas, kepimas orkaitėje, nenaudojant riebalų.

– Ar yra dalis mėsos, kurią, laikantis dietos ar stengiantis riboti kalorijų kiekį, siūlytumėte atsisakyti?

– Tiek laikantis dienos, tiek jos ir nesilaikant reikėtų vengti gyvūninės odos, kuri turi daug cholesterolio, skatinančio įvairių širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymą.

Kalbant bendrai, patariama visada rinktis liesesnę skerdienos dalį ir tinkamai ją paruošti, nes net ir patį sveikiausią produktą galima sugadinti neteisingai jį ruošiant.

– Koks yra pats žalingiausias terminis mėsos apdorojimo būdas?

– Kepimas riebaluose ir ypač ilgai, ir ant aukštos temperatūros, atviros ugnies. Pats kepimas nėra tiek žalingas, jeigu yra trumpalaikis, naudojami tam tikri riebalai, jie nėra perkaitinami.

– Ar yra svarbu, kuriuo paros metu valgyti mėsą ir kiek kartų per dieną?

– Tiems, kurie laikosi dietos, tai nėra svarbu. Tai daugiau svarbu sportininkams, kurie baltymus renkasi vakare, po treniruočių.

Norėčiau labiau akcentuoti suvartojamą mėsos kiekis per dieną ar savaitę. Žmogus per dieną turėtų suvalgyti ne daugiau kaip 90 g. raudonos ar apdorotos mėsos.

Pagal maisto pasirinkimo piramidę, rekomenduojama, kad raudona mėsa būtų valgoma 1 – 2 kartus per savaitę, dažniau galima valgyti vištieną – 2 – 3 kartus per savaitę ir bent vieną dieną per savaitę rinktis racioną, kuriame dominuotų augalinės kilmės produktai.

Taip pat reikia stengtis, jog racionas būtų kuo įvairesnis. Per dieną mes turime gauti virš 40 įvairių maistinių medžiagų, tai valgant net patį sveikiausią produktą, bet monotoniškai, bėgant laikui gali trūkti kokių nors medžiagų.

15min.lt portalo siūlomų dietų sąrašas:

6 žingsnių dieta – dailesnės formos vos per savaitę

„5 ir 2“ – dieta, užkariavusi pasaulį

Norite plokščio pilvo? Išbandykite Cynthios Sass dietą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius