Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinaras A.Ivanauskas pataria, kaip tinkamai pasiruošti maistą vasaros festivaliams ir iškyloms gamtoje

Miesto betoną laisvalaikiu mieliau keičiate į gamtos oazę? Savaitgalius dažniau leidžiate vasaros festivaliuose? Jūs, veikiausiai, kaip ir dauguma, susidūrėte su bendra dilema – kaip paruošti bei susipakuoti maistą taip, kad šis karštyje nesugestų per keletą valandų. Anot kulinaro, pelniusio geriausio pasaulyje VMG kulinarinio žurnalo redaktoriaus titulą Alfo Ivanausko, šį rebusą išspręsti labai paprasta. Tereikia žinoti keletą svarbiausių gamybos paslapčių.
Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr. / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr.

A.Ivanauskas dalijasi specialiai 15min.lt skaitytojams parengtu patarimų gidu. Kulinaras šiame tekste atsako į šiuos aktualius klausimus:

1) Kokį maistą (kuris nesugestų) galime pasigaminti kelioms dienoms gamtoje, esant aukštai oro temperatūrai? Kokio maisto ilgesnėse išvykose rekomenduojama atsisakyti?

2) Kaip susipakuoti maistą: į maišelius, foliją, dėžutes ar kt. pakavimo indus?

3) Ką galime pasiruošti gamtoje, neturint virtuvės? Ar kokius produktus  (pavyzdžiui, mėsą kepimui) turime atsivežti paruoštus iš anksto?

– A.Ivanauskas: Geriausias palydovas šiltuoju sezonu yra šaltkrepšis, kuris ilgiau padėtų išlaikyti maistą šviežią. Norėdami ilgiau išlaikyti produktus šaltus, šaltkrepšį laikykite pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje ir keiskite ledukus.

Ilgose vasaros kelionėse geriau vengti visokių pieno produktų, žuvies ir mėsos, išskyrus rūkytą ar vytintą, jei neturite sąlygų jų laikyti vėsiai. Varškė, jogurtas, paštetai, mišrainės su majonezu ir grietine nėra tas maistas, kurį derėtų imtis į išvykas.

Riebias mišraines keiskite paprastomis salotomis

Riebias mišraines keiskite paprastomis salotomis. Dar namuose nuplaukite ir supjaustykite daržoves, o aliejumi jas apšlakstykite prieš pat valgymą. Ilgesnėse išvykose reiktų rinktis kietus vaisius ir daržoves, t.y. vietoje bananų imti obuolius, morkas, pomidorus, agurkus.

Rankoms ir maisto produktams plauti būtina turėti vandens, tam netinka vanduo iš vandens telkinių, kadangi jame gali būti įvairių mikroorganizmų.

Mėsos kepimas

Keliaujant maistą geriau pakuoti į tam skirtas dėžutes, o ne į maišelius, nes juose maistas greičiau praranda gerą išvaizdą, o ir plyšta jie lengviau, todėl maistas gali būti lengvai užterštas.

Žalios mėsos vasarą jokiu būdu negalima ilgesnį laiką paprastai vežtis automobilyje, nes ji suges.

Gamtoje galima pasiruošti labai daug dalykų, tam virtuvė nebūtina. Nereikia net specialių dujų balionų, nes yra kepsninių, kurios veikia ir be dujų ar malkų. Taigi galite išsikepti tiek kiaušinienę pusryčiams, tiek kepsnį pietums.

Mėsą galima pasiruošti ir vietoje, jei turite galimybių ją atsivežti ir laikyti vėsiai. Žalios mėsos vasarą jokiu būdu negalima ilgesnį laiką paprastai vežtis automobilyje, nes ji suges. Saugiam transportavimui ir laikymui būtinas šaltkrepšis.

Fotolia nuotr./Ant grotelių iškeptas jautienos didkepsnis
Fotolia nuotr./Ant grotelių iškeptas jautienos didkepsnis

Mėsai, pavyzdžiui, vištienai, išsimarinuoti užtenka 30 min. Kiaulieną reiktų palaikyti iki 2 valandų. Marinuojant gamtoje, puikiausiai tiks citrinos arba apelsinų sultys.

Prieskonių dėkite pagal skonį: pipirų, druskos, krapų, svogūno, česnakų (svogūnai ir česnakai – natūralus antiseptikas, kovai su mikrobais), petražolių (susmulkintos tinka ir salotoms) ar čiobrelių, kurių pilna pievose.

gamtoje reiktų laikytis taisyklės, kad geriau perkaitinti mėsą, negu jos neiškepti

Kepant svarbu, kad temperatūra mėsos viduje pasiektų 80 – 90° C, kuomet žūva infekcijų sukėlėjai. Net ir iškeptą mėsą, jei jos nevalgote, reikia laikyti ant grotelių, kad mikroorganizmai neturėtų sąlygų daugintis.

Ir gamtoje reiktų laikytis taisyklės, kad geriau perkaitinti mėsą, negu jos neiškepti. Tik svarbu nesudeginti, nes degėsyje kaupiasi kancerogeninės medžiagos.

Duona ant grotelių

Ant grotelių galite išsikepti įvairios duonos, pavyzdžiui, su žolelėmis. 8 porcijoms reikės pusės stiklinės vandens, 5 šaukštų kvietinių ir 5 šaukštų kukurūzų miltų, 1 šaukštelio sausų mielių, 1 šaukšto cukraus, 4 šaukštų aliejaus, druskos, saujos smulkintų žolelių (krapo, čiobrelio, petražolės, kalendros, baziliko).

Duona ant šakos / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr.
Duona ant šakos / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr.

Į miltus suberkite mieles, supilkite vandenį (svarbu, kad nebūtų šaltas), cukrų, druską, supilkite aliejų ir užminkykite tešlą. Į ją įmaišykite smulkintų žolelių. Tešlą uždenkite ir palikite kilti apie 20 min. Iš pakilusios tešlos formuokite pirštelius ir kepkite ant grotelių. Žarijos turėtų būti vidutinio karštumo. Kepkite 7-10 min. ir būtinai vartykite. Tokia duonelė ypač tinka su salotomis.

Sumuštiniai

Norėdami mėsainio, rinkitės jautienos faršą. Pagardinkite jį druska ir pipirais, suformuokite plonus paplotėlius ir apkepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Taip pat apskrudinkite ir bandelės vidinę pusę.

pasiruoškite sumuštinį be daržovių, o jų įsipjaustykite tik tuo metu, kai valgysite patiekalą

Padažą galite pasiruošti namie arba naudokite garstyčias ar pomidorų padažą. Sluoksniuokite su salotomis, pomidorais, žaliais ar marinuotais agurkais, svogūnų žiedais.

O jei norite paprasčiausio sumuštinio, tai jokiais būdais nenaudokite sviesto, majonezo ar kito padažo, rinkitės marinuotus agurkus ar šviežią pomidorą, nes tiek sviestas, tiek majonezas – labai greitai šilumoje gendantys produktai.

Mėsainis / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr.
Mėsainis / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr.

Jeigu turite galimybę, pasiruoškite sumuštinį be daržovių, o jų įsipjaustykite tik tuo metu, kai valgysite patiekalą, nes, pvz. pomidoras lėčiau ges, jeigu jis bus nesupjaustytas.

Arba dar geriau, jeigu sumuštinį valgysite vienoje rankoje, o kitoje laikysite pomidorą ar agurką – taip, kaip tai darėme vaikystėje.

Ką įsidėti?

puikiai tinka įvairūs duoniukai, džiūvėsiai, prancūziškas batonas, taip pat ir tam pritaikyti mėsos ar žuvies konservai, šalto rūkymo dešra, kumpis, kietai virti kiaušiniai

Išvykoms puikiai tinka įvairūs duoniukai, džiūvėsiai, prancūziškas batonas, taip pat ir tam pritaikyti mėsos ar žuvies konservai, šalto rūkymo dešra, kumpis, kietai virti kiaušiniai.

Svarbiausia, nerizikuoti ir pajutus, kad maisto skonis pasikeitęs, jį mesti lauk, o ne dar bandyti atgaivinti.

Siūlome dar vieną receptą, kuris papildys išvykų krepšį. Viščiuką reiktų pasiruošti namuose ir į išvyką atsivežti šaltkrepšyje. Beliks tik prigriebti duonos ir pomidorą ar agurką. Skanaus! 

Viščiukas / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr.
Viščiukas / VMG Kulinarinio žurnalo nuotr.

Višta su šviežiais čiobreliais ir citrinomis 

Patiekalui reikės: 1 viščiuko (1,2 – 1,4 kg) 

Marinatui:

150 g sviesto

3 skiltelių česnako

1 tarkuotos citrinos žievelės

2 laurų lapų

1 šaukštelio cukraus

½ saujos šviežių

čiobrelių

druskos, pipirų

Gamybinis procesas:

  1. Į kambario temperatūros sviestą suberkite tarkuotą česnaką, citrinos žievelę, sutrintus laurų lapus, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite.

  2. Gautu sviestu įtrinkite viščiuką ir palikite marinuotis kelioms valandoms arba per naktį.

  3. Vištą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius