Artūras Skardžius
15min nuotr. / Artūras Skardžius

#ParodykAkytes – istorija, kuri dar nesibaigė

15min žurnalistas Dovydas Pancerovas atskleidė įtartinas finansines operacijas, siejančias Seimo narį Artūrą Skardžių su vėjo energetikos milžinais, kurių interesus A.Skardžius galimai protegavo Seime. Šis žurnalistinis tyrimas sulaukė audringo visuomenės palaikymo, A.Skardžiaus atžvilgiu pradėtas parlamentinis tyrimas, o žymė #parodykAkytes tapo korupcijos sinonimu. Tačiau apie viską nuo pradžių, o apie pabaigą dar nekalbėkime, nes tikime, jog tai dar – ne pabaiga.

2017 gruodžio 12 diena

Aktyviai ir atvirai palaikant „valstiečiams“, A.Skardžius tapo Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariu.

Daugiau apie tai

2017 gruodžio 7 diena

Antausis Artūrui Skardžiui: politikas Seime lieka be komiteto.

Daugiau apie tai

2017 gruodžio 5 diena

Seimas pritarė išvadoms dėl Artūro Skardžiaus, nuskambėjo siūlymas dėl apkaltos.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 28 diena

Artūras Skardžius persigalvojo – traukiasi iš Seimo Energetikos komisijos.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 21 diena

Ramūno Karbauskio padedamas Artūras Skardžius išsaugojo svarbią kėdę Seimo Ekonomikos komitete.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 16 diena

„Valstiečiai“ skelbia sutarę, kad A.Skardžius trauksis iš Energetikos komisijos. Pats Seimo narys tai patvirtinti atsisako.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 16 diena

Seime kyla iniciatyvos A.Skardžiaus apkaltai ar bent jau jo pašalinimui iš energetikos klausimus sprendžiančio Ekonomikos komiteto ir Energetikos komisijos. Tuo metu jo bendražygiai blokuoja parlamentinio tyrimo išvadų svarstymą.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 15 diena

Tyrimo komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius pripažįsta, kad išvados buvo sušvelnintos. Esą „kompromisines“ išvadas priimti spaudė A.Skardžiaus bendražygiai „frakcijų koalicijoje“: nuo partijos atskilę socdemai ir „valstiečiai“.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 10 diena

15min Tyrimų skyrius neapleidžia šio sistorijos, bet pripažįsta, kad #ParodykAkytes tyrimą Seime ištiko klinikinė mirtis.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 9 diena

Parlamentaras Artūras Skardžius Seime rūpinosi atsinaujinančių išteklių energetika ir taip galėjo pažeisti viešųjų ir privačių interesų derinimą valstybės tarnyboje, nustatė Seimo Antikorupcijos komisija. Siūloma Seimui kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kad ji įvertintų Seimo nario elgesį. Taigi, tyrimas „numestas“ kitai insitucijai.

Daugiau apie tai

2017 lapkričio 8 diena

Parlamentaro Artūro Skardžiaus šeima žemę vėjo jėgainių savininkams nuomoja geresnėmis sąlygos nei gretimų sklypų turėtojai. Tai išsiaiškino Seimo Antikorupcijos komisija, tirianti A.Skardžiaus šeimos interesus energetikoje. Ji taip pat nustatė, kad išskirtinėmis sąlygomis žemę nuomoja dar vienas asmuo, išnuomojęs žemę savo vadovaujamai įmonei.

Daugiau apie tai

2017 spalio 27 diena

Smūgis Artūrui Skardžiui: energetikos ekspertų išvados – itin nepalankios. Seimo nario Artūro Skardžiaus teikti pasiūlymai dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo sudarė išskirtines verslo sąlygas mažųjų saulės elektrinių vystytojams, taip pat – leido jiems pasipelnyti valstybės sąskaita. Taip pat jo pasiūlymai galėjo būti naudingi verslo grupėms, kurios pradėjo procedūras dėl vėjo jėgainių Baltijos jūroje. Prie tokių išvadų priėjo Energetikos ministerijos ekspertai, įvertinę 10 šio parlamentaro teiktų pasiūlymų. Tai oficialus dokumentas – ekspertų nuomonę pasirašė ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Daugiau apie tai

 

2017 spalio 24 diena

Seimo komisija įtaria, kad A.Skardžius galimai protegavo „Baltic Energy Group“.

Daugiau apie tai

2017 rugsėjo 29 diena

VSD atleidžia žvalgybos pareigūną Tomą Jakučionį, susijusį su Artūru Skardžiumi.

Daugiau apie tai

2017 rugsėjo 27 diena

Artūro Skardžiaus šeimos įmonė Baltarusijoje gavo paskolą iš daug interesų Lietuvoje turinčio Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ banko. Tikėtina, kad suma siekė pusę milijonų eurų. Lietuviai verslininkai – tarp jų ir Snieguolė Skardžiuvienė – Baltarusijoje vystė energetikos verslą. Tai paaiškėja Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje, kuriame tiriama A.Skardžiaus veikla.

Daugiau apie tai

 

2017 rugsėjo 20 diena

Artūras Skardžius 15min žurnalistus išvadina melagiais ir „fake news“. O į klausimus ir toliau neatsako.

Daugiau apie tai

2017 rugsėjo 20 diena

Artūro Skardžiaus siūlytos įstatymo pataisos sudarė galimybes kai kurioms verslo grupėms pasipelnyti valstybės sąskaita. Tokią išvadą pateikia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, įvertinę politiko teiktus pasiūlymus dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo.

Daugiau apie tai

2017 rugsėjo 5 diena

15min nepalieka šios istorijos nuošalyje ir atskleidžia, kad politiko Artūro Skardžiaus šeima valdo baltarusišką įmonę, kuri gamina elektrą ir brangiai ją parduoda Baltarusijos valstybiniam koncernui „Belenergo“. Išsukti pelningą energetikos verslą jiems padėjo įtakingas baltarusis – buvęs to paties „Belenergo“ vadovas. Šio baltarusiško verslo Skardžiai ėmėsi po to, kai Seime nepavyko prastumti jiems naudingo įstatymo.

Daugiau apie tai

 

2017 liepos 13 diena

VSD nutaria pradėti aiškinsis savo pareigūno Tomo Jakučionio ryšius su energetikos įmonėmis.

Daugiau apie tai

2017 liepos 13 diena

15min atskleidžia, kad Artūro Skardžiaus giminės – žvalgybos darbuotojai, susiję su energetika ir rusišku kapitalu. Slaptosiose tarnybose dirbantys sutuoktiniai Tomas ir Audronė Jakučioniai nuomoja žemę saulės energetikos įmonėms, kurios buvo susijusios su Rusijos elektros pardavėjais. Jakučionių giminaitis Artūras Skardžius kaip tik tuo metu Seime teikė pasiūlymus, naudingus giminaičių nuomininkams. Kai visa tai vyko, žvalgybos pareigūnas T.Jakučionis turėjo ginti Lietuvos interesus energetikos srityje.

Daugiau apie tai

2017 birželio 27 diena

STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Artūro Skardžiaus galimo piktnaudžiavimo. STT pranešė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas atsižvelgus į faktines aplinkybes. Baudžiamasis kodeksas numato, kad tyrimas turi būti pradėtas esant bent minimaliam pagrindui manyti, kad buvo padaryta nusikalstama veika.

Daugiau apie tai

2017 birželio 22 diena

Seimas nutaria pradėti parlamentinį tyrimą socialdemokrato Artūro Skardžiaus atžvilgiu. Sprendimas priimtas vienbalsiai.

Daugiau apie tai

2017 birželio 21 diena

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą dėl A.Skardžiaus galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto.

Daugiau apie tai

2017 birželio 16 diena

Seimo narys Artūras Skardžius laikinai stabdo narystę socialdemokratų partijoje. Taip pasielgti jis nusprendė po 15min atlikto tyrimo, kuris parodė politiko finansinius ryšius su vėjo energetika užsiimančiais verslininkais.

Daugiau apie tai

2017 birželio 15 diena

15min atskleidžia, kad Artūro Skardžiaus Seime registruotų dokumentų autorius – energetikams atstovaujantis advokatas. Skaitmeniniai pėdsakai rodo, kad mažiausiai prie dviejų šio Seimo nario registruotų pasiūlymų prisidėjo šiuo metu vėjo energetikų interesus ginantis advokatas Paulius Koverovas.

Daugiau apie tai

2017 birželio 15 diena

Socialdemokratai Artūrą Skardžių patys įduoda Antikorupcijos komisijai. LSDP frakcija Seime pati inicijuoja tyrimą dėl savo nario Artūro Skardžiaus interesų.

Daugiau apie tai

2017 birželio 14 diena

Po 15min tyrimo braška Artūro Skardžiaus kėdė Seimo komisijoje, tyrimą pradeda ir socialdemokratai. Atskiri tyrimai dėl A.Skardžiaus inicijuojami tiek Seime, tiek jo partijoje.

Daugiau apie tai

2017 birželio 14 diena

Seimo narys Artūras Skardžius kasmet gauna dešimtis tūkstančių eurų iš verslininkų, kurių interesus gina parlamente. Jo brangiai išnuomotuose žemės sklypuose sukasi vėjo jėgainių verslas, o pats A.Skardžius aktyviai sukasi apie Seimo sprendimus, naudingus jo žemės nuomininkams. Jam kasmet išmokama pinigų suma tiesiogiai priklauso nuo elektros supirkimo kainos. „Dovydai, žiūrėk, gal tu norėtum savo akytes man parodyti? Ateitum kaip tikras žurnalistas, sakytum: „Aš čia drąsus esu tyrėjas, toks ir toks“, – prieš publikuojant tekstą kalbėjo Seimo narys A.Skardžius, išgirdęs 15min žurnalisto Dovydo klausimus apie finansinius ryšius su vėjo jėgainių statytojais. Čia ir gimė garsioji grotažymė #ParodykAkytes, kuri ilgainiui tapo korupcijos simboliu.

Daugiau apie tai