-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausia dovana – valgoma: ką pirkti, o ką ruošti patiems? Idėjos, patarimai, receptai

Per kelis pastaruosius metus atsirado daugiau sąmoningumo renkant Kalėdų dovanas – nemažai žmonių suvokė, kad persistengti neverta, geriau maža dovana „iš širdies“, nei paskubomis išrinktas „bet kas“. Daug kas pastebi, kad vis labiau populiarėja valgomos dovanos, panašu, daiktų daugelis persisotinome, o gal norisi ir pataupyti. Ir visgi artėjant šventėms apima virpuliukas – „kuo nustebinti giminaičius ir draugus“. Kartu su žinomomis maisto tinklaraštininkėmis žeriame idėjų ir receptų!
Valgomos dovanos
Valgomos dovanos / Vida Press nuotr.

Apie ką verta pagalvoti iš anksto

Jei nutarėte teikti valgomą dovaną, pirmiausiai verta apsispręsti, pirkti ją ar gaminti patiems. Įvertinkite savo užimtumą bei gebėjimus virtuvėje – šiaip ar taip, dovanoti verta ne kulinarinius eksperimentus, o ką nors, kas nustebins gerąja prasme, gerai atspindės jūsų gebėjimus. Gal tai bus meduolinis namelis, gal sausainių rinkinys, o gal indelis karališko pašteto.

Tačiau jei virtuvėje jaučiatės silpnokai, puiki idėja – ką nors valgomo ar geriamo nupirkti. Tačiau tokiu atveju verčiau rinktis nekasdienius produktus, panaršyti, ką įdomaus gamina vietiniai smulkieji gamintojai. Gal tai bus rinkinys lietuviško kokybiško šokolado, įdomus actas, panetonė (it. panettone) ar visas itališkas saliamis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Juodųjų serbentų actas
Tinklaraštininkės nuotr. /Juodųjų serbentų actas

Dar vienas momentas – visada galvokite apie tą, kuris tą dovaną gaus. Pirmiausiai verta išsiaiškinti, ar žmogus nėra kam nors alergiškas, o gal ko nors akivaizdžiai nemėgsta. Tarkime, kepiniai su riešutais tikrai netiks tam, kas jiems alergiškas, o aliejus su trumais nepradžiugins žmogaus, kurį net sutąso nuo trumų aromato.

Pagaliau, pasvarstykite, ar tai bus „greito valgymo“ dovana, ar kai kas, ką gavusysis galės skanauti ir vėliau. Jei dovanosite greitai valgomą dovaną, tarkime pyragą ar paštetą, galbūt verta gavėją apie tai įspėti. Priešingu atveju rizikuojate atvykti į svečius su pyragu ir pamatyti ten dar kelis saldėsius, kuriuos ir šiaip gali kilti sunkumų suvalgyti. Tad gal visgi geresnis variantas – dovanoti ką nors negendančio, kuo žmogus džiaugsis skanaudamas švenčių įtampai jau nuslūgus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai

Valgoma dovana gali būti ir ne visai rimta, ją galima ruošti labai žaismingą. Tarkime, jei nuostabiai marinuojate įvairias daržoves, galite paruošti gražų kelių stiklainėlių rinkinuką. Jei sutarta, kad jūsų dovana bus užkandžių rinkinys, galite pririnkti įvairių sūrių, daržovių, čatnių ir suformuoti iš viso to „sūrių lentą“ ar „sūrių vainiką“, „sūrių eglutę“ milžiniškoje lėkštėje.

Dar viena smagi idėja – dovanoti valgomas puokštes, kurias galima suformuoti iš įvairiausių daržovių, žalumynų – tarkime, ilgų parūkytų dešrelių, aitriųjų paprikų, ridikėlių, smidrų, brokolių ir pan. Žinoma, pageidautina, jog dovanos gavėjas adekvačiai įvertintų tokį jūsų valgomą pokštą-dovaną.

Vida Press nuotr./Uogienė
Vida Press nuotr./Uogienė

Jei dovanosite valgomą dovaną, verta pagalvoti apie gražią jos pakuotę – gal tai bus stiklainėlių rinkinys dėžutėje, gal pintinėlė ar smagus maišelis su margintais meduoliais. Įteikę valgomą dovaną, jei ji jautri laikymo sąlygoms, pasakykite gavėjui, kaip ją laikyti, o ant savos gamybos konservų, sirupų galite užklijuoti etiketes, kas tai yra ir kiek laiko galioja.

Tinklaraštininkių idėjos

Ko gero, nieko stebėtino, kad maisto gaminimą savo darbu ir malonumu pamėgusios tinklaraštininkės labai palankiai vertina valgomas dovanas. Kalbinta trijulė mėgsta valgomus dalykus ir ruošti dovanoms, ir pačios gauti šį tą skanaus. Apie savo šių metų planus pasakojo ir idėjomis dalijosi tinklaraštininkė, knygų autorė Asta Černė, tinklaraštininkė, konditerė bei maisto žurnalistė Elžbieta Monkevič bei tinklaraštininkė ir profesionali kulinarė, subproduktų žinovė Laura Galkinaitė.

Asta Černė prisipažįsta, jog valgomas dovanas ji labai mėgsta– tiek jas dovanoti, tiek sulaukti tokios dovanos pati. „Manau, kad rankų darbo valgomos dovanos yra meilės, dėmesio, švelnumo ženklas“, – sako ji.

Moteris pasakoja, jog mėgsta dovanoti naminius sausainius, pavyzdžiui, imbierinius, migdolinius, avižinius ar panašius, granolą, sūdytą karamelę, naminį riešutų kremą, šokoladinį padažą, sirupą kavai, kuris gali būti moliūgų, imbierinis ar vanilinis, naminius saldainius.

„Manau, kad valgomoms dovanoms geriausiai tinka tie skanėstai, kurie šalia to, jog yra skanūs, yra patogūs gražiai supakuoti, be to – yra kiek ilgesnio galiojimo laiko – kad dovanos gavėjas nesijaustų įpareigotas čia pat suvalgyti“, – pastebi tinklaraštininkė.

Ji sako, jog jei reikėtų išrinkti savo TOP 3 valgomas dovanas, būtų nelengva, bet, ko gero, jos dėliotųsi taip: jaukūs sausainiai, traški granola bei sūdyta karamelė. Šių skanėstų receptais iš savo naujausios knygos „Saulėta virtuvė. Saldumynų knyga“ A.Černė ir dalijasi.

Migdoliniai sausainiai

Išeis apie 20 sausainių / Paruošite per 10 min. / Kepsite 15 min.

Ingredientai:

  • 3 stiklinės (300 g) migdolų miltų;
  • 1 stiklinė (200 g) smulkaus cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • 1 citrinos žievelių;
  • 3 didelių kiaušinių baltymai;
  • 1 stiklinė (100 g) migdolų riekelių;
  • miltelinio cukraus.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Dubenyje sumaišykite migdolų miltus, cukrų, vanilinį cukrų ir nutarkuotas citrinos žieveles. Šiems sausainiams reikia smulkaus cukraus. Jei po ranka tokio nėra, smulkintuvu šiek tiek pamalkite paprastą baltąjį cukrų (tokio kristalai – stambesni). Tik nesusmulkinkite jo iki miltelių!

3. Kitame inde kiaušinių baltymus elektriniu plakikliu išplakite iki minkštų putų. Sudėkite į sausų produktų mišinį ir išmaišykite – išeis tiršta tešla. Kabinkite jos po šaukštą ir drėgnais delnais formuokite nedidelius kamuoliukus. Kiekvieną kuo kruopščiau iš visų pusių apvoliokite migdolų riekelėmis. Jei nelabai limpa, kamuoliukus šiek tiek paspauskite delnais.

4. Sausainius sudėkite į kepimo skardą atokiau vieną nuo kito. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol gražiai pagels. Tik iškepę sausainiai bus labai minkšti ir trapūs, todėl palikite juos atvėsti pravertoje orkaitėje, tik paskui išimkite iš skardos ir dėkite į lėkštę. Sandariame inde kambario temperatūroje sausainiai puikiai išsilaikys apie savaitę.

Astos Černės nuotr. /Migdoliniai sausainiai
Astos Černės nuotr. /Migdoliniai sausainiai

Migdolinė granola su kokosais ir spanguolėmis

Kiekis: 1 orkaitės skarda / Paruošite per 5 min. / Kepsite 20 min.

Ingredientai:

  • 4 stiklinės (400 g) stambių visų grūdo dalių avižinių dribsnių;
  • 1 stiklinė (160 g) migdolų;
  • 1 stiklinė (100 g) migdolų riekelių;
  • 1 šaukštelis malto cinamono;
  • ½ šaukštelio druskos;
  • ½ stiklinės (165 g) klevų sirupo;
  • ½ stiklinės (110 g) tirpinto kokosų aliejaus;
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto;
  • 100 g kokosų traškučių;
  • 50 g džiovintų spanguolių.

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C (iš viršaus ir iš apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Avižinius dribsnius dubenyje sumaišykite su migdolais, cinamonu
ir druska.

3. Atskirame inde šluotele išmaišykite klevų sirupą su kokosų aliejumi ir vanilės ekstraktu. Supilkite į dubenį su avižiniais dribsniais ir migdolais, kruopščiai išmaišykite, kad neliktų sausų ingredientų.

4. Paruoštą masę tolygiu sluoksniu paskleiskite kepimo skardoje. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Įpusėjus kepimo laikui, praverkite orkaitės dureles, pamaišykite granolą, kad vienodai apskrustų, ir kepkite toliau.

5. Granolą visiškai atvėsinkite (vėsdama ji taps traškesnė), tuomet įmaišykite kokosų traškučius ir džiovintas spanguoles.

6. Sandariame inde kambario temperatūroje granolą galite laikyti apie mėnesį.

Astos Černės nuotr. /Granola
Astos Černės nuotr. /Granola

Sūdyta karamelė

Išeis apie 300 ml / Paruošite per 20 min.

Ingredientai:

  • 1 ½ stiklinės (300 g) cukraus;
  • 120 g sviesto;
  • ¾ stiklinės (190 g) riebios (35–36 proc.) grietinėlės;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto jūros druskos.

Gaminimas:

1. Cukrų suberkite į indą storu dugnu – didelį puodą arba gilią keptuvę. Kaitinkite ant vidutinės kaitros nemaišydami, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Tuomet mediniu šaukštu pradėkite lėtai maišyti masę nuo puodo ar keptuvės kraštų link vidurio. Kai visas cukrus išsilydys, kaitinkite toliau palengva maišydami, kol jo spalva taps tamsiai gintarinė. Vos pajutę lengvą dūmo kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir iš karto nukaiskite puodą ar keptuvę.

2. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir maišykite, kol jis ištirps. Toliau maišydami plona srovele supilkite kambario temperatūros grietinėlę ir viską išsukite iki vientisumo. Kai sudėsite sviestą ir supilsite grietinėlę, masė ims smarkiai burbuliuoti, todėl būkite atsargūs, kad tyškantys purslai nenudegintų.

3. Jeigu supylus grietinėlę karamelė iškart sukietės, statykite puodą arba keptuvę ant labai silpnos kaitros ir maišydami trumpai pakaitinkite, kol gausite vientisą masę.

4. Galiausiai į karamelę įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnį jūros druskos (didesnį arba mažesnį – pagal savo skonį).

5. Atvėsinkite karamelę iki kambario temperatūros ir supilkite į stiklainėlį. Sandariai uždarytą ją šaldytuve galite laikyti iki 2 savaičių. Šaldytuve karamelė sutvirtės, todėl prieš patiekdami ją valandai palikite kambario temperatūroje arba pašildykite karšto vandens vonelėje.

Astos Černės nuotr. /Sūdyta karamelė
Astos Černės nuotr. /Sūdyta karamelė

Laura Galkinaitė pasakoja, kad praėjusiais metais beveik visos jos dovanotos dovanos buvo valgomos, šiais metais didžioji dalis jų bus tokios pat. Kaip pagrindines ji įvardija vytintą kiaulienos išpjovą, antienos kojelių rillette ir brandintą džiovintų vaisių ir riešutų pyragą.

Laurai lygiai taip pat patinka ir gauti tokias dovanas, jai tinka daug kas, pavyzdžiui, mėsa ir alyvuogės, aliejus, kava ir pan.

Žemiau rasite net 4 Lauros receptus, pagal kuriuos galima sukurti nuostabias valgomas dovanas:

Vytinta vištos krūtinėlė su apelsinais ir viskiu
Receptas: Naminė vytinta vištos krūtinėlė su apelsinais ir viskiu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 1.00 vnt. (geriau kaimiška)
Druska: 0.50 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Pankolių sėklos: 0.50 arbat. š.
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Apelsino žievelė: 1.00 arbat. š. (kupinas)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (kupinas)
Viskis: 30.00 ml
Kaip gaminti

1. Inde, kuriame laikysite vištos krūtinėlę, sumaišykite druską, pipirus, česnako miltelius, pankolių sėklas, apelsino žievelę, viskį. Įtrinkite mišiniu krūtinėle, sandariai uždenkite ir laikykite šaldytuve 2 paras. Laikymo periodu stenkitės krūtinėlę pavartyti.

2. Po 2 parų vištos krūtinėlę nuplaukite, gerai nusausinkite, įtrinkite paprikos milteliais. Krūtinėlę suvyniokite į marlinį audinį arba lengai apsukite popieriniu rankšluosčiu, pakabinkite šiltoje vėdinamoje vietoje (pvz.: virš gartraukio) ir vytinkite 5-7 dienas. Stebėkite, kad krūtinėlė apvystų, bet ne visiškai sukietėtų.

 

Suskleisti
Vytinta kiaulienos nugarinė su česnakais ir degtine
Receptas: Vytinta kiaulienos nugarinė su česnakais ir degtine
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 700.00 g (nugarinės)
Druska: 1.00 valg. š. (kupinas)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Mairūnas: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Degtinė: 40.00 ml
Česnakai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Nupjaustykie nuo nugarinės visus riebaliukus, plėveles ir gysleles. Inde, kuriame sūdysite nugarinę sumaišykite druską, pipirus, smulkintas česnako skilteles, žoleles ir degtinę. Įdėkite į indą nugarinę, apvoliokite sūdymo mišiniu ir laikykite uždengę šaldytuve 3 paras kiekvieną dieną pavartant vieną – du kartus.

2. Pasisūdžiusią nugarinę išimkite iš sūdymo mišinio, labai gerai nusausinkite ir įtrinkite saldžiosios paprikos milteliais. Nugarinę suvyniokite į marlinį audinį arba lengai apsukite popieriniu rankšluosčiu, pakabinkite šiltoje vėdinamoje vietoje (pvz.: virš gartraukio) ir vytinkite 7-10 dienų. Stebėkite, kad nugarinė apvystų, bet ne visiškai sukietėtų.

 

Suskleisti
Vytintos kiaulienos išpjovos pjūvis
Receptas: Vytinta kiaulienos išpjova su žaliąja citrina ir džinu
4 asmenims
Pagaminsite per 12 val.
5.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g (išpjovos)
Druska: 0.50 valg. š.
Džinas: 30.00 ml
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 arbat. š. (galima naudoti ir daugiau, pvz., 3 šaukštelius)
Kaip gaminti

1. Nupjaustykite nuo išpjovos visus riebaliukus, plėveles ir gysleles.

2. Inde, kuriame sūdysite išpjovą, sumaišykite druska, cukrų, džiną, pipirus, česnako miltelius ir žaliosios citrinos žievelę. Įdėkite į indą išpjovą, apvoliokite sūdymo mišiniu ir laikykite uždengę šaldytuve 3 paras kiekvieną dieną pavartydami 1–2 kartus.

3. Pasisūdžiusią išpjovą išimkite iš sūdymo mišinio, labai gerai nusausinkite ir įtrinkite saldžiosios paprikos milteliais. Tada suvyniokite į marlinį audinį arba lengvai apsukite popieriniu rankšluosčiu ir pakabinkite šiltoje vėdinamoje vietoje (pvz.: virš gartraukio). Vytinkite 5–7 dienas. Stebėkite, kad išpjova apvystų, bet ne sukietėtų visiškai.

 

Suskleisti
Brandintas vaisių ir migdolų pyragas
Receptas: Kalėdinis brandintas vaisių ir migdolų pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Džiovinti vaisiai: 900.00 g (tinka įvairios razinos, serbentai, spanguolės, figos, datulės, slyvos, abrikosai, persikai, ožerškio (goji) uogos)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir sultys)
Brendis: 300.00 ml (arba romo)
Rudasis cukrus: 25.00 g
Migdolai: 100.00 g (plokštelių)
Migdolų miltai: 110.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š. (miltelių)
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Muskatas: 0.25 arbat. š. (tarkuoto)
Kalendros: 0.25 arbat. š. (maltų)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Sviestas: 220.00 g (kambario temperatūros)
Miltai: 170.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Stambesnius vaisius pasmulkinkite, kad būtų vienodo dydžio gabalėliai, suberkite į puodą. Sudėkite citrinos ir apelsino žieveles, įpilkite 150 ml romo (likęs bus skirtas laistymui). Sudėkite džemą, cukrų, druską ir išmaišykite. Palikite vaisius pastovėti 6 val. arba per naktį.

2. Kitą dieną vaisių mišinį užvirkite. Maišydami virkite 10 minučių, o tada atvėsinkite.

3. Migdolų miltus sumaišykite su plokštelėmis ir prieskoniais.

4. Sviestą išsukite, kol taps purus ir pabals. Sukant muškite vieną po kito kiaušinius.

5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.

6. Į dubenį su vaisiais įmaišykite migdolų miltų ir prieskonių mišinį, išplaktą sviestą ir miltus.

Kepimas:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 150C temperatūros (be vėjelio). Į kepimo formą įklokite kepimo popierių. Sukrėskite pyrago masę, padaužykite formą į stalą, kad iš tešlos išeitų oro burbulai. Kadangi brandintą kalėdinį pyragą kepu ir dovanoms, aš naudoju mažas vienkartines formeles.

2. Kepkite pyragą 50 minučių, sumažinkite kaitrą iki 125 laipsnių ir kepkite dar 1–1,5 valandos arba kol viršus bus gražiai tamsiai rusvas. Jei kepsite mažesnėse formelėse, kepti reikės trumpiau. Aš kepiau 50 minučių 150 laipsnių temperatūroje ir 30 minučių 125 laipsnių. Iš vienos normos išeina 6 vnt. žvaigždės formelės (skersmuo 12,5 cm) pyragėliai.

3. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir dar karštą subadykite plonu pagaliuku. Atvėsinkite, išimkite iš formos, sudrėkinkite alkoholiu ir supakuokite. Pakuojama taip: 1 sluoksnis maistinė plėvelė arba kepimo popierius, antras – folija, trečias – polietileninis maišelis arba sandari plastikinė dėžutė. Padėkite pyragą bręsti savaitei. Brandinkite sausoje, vėsioje vietoje – šaldytuvas tam netinka. Aš brandinu įstiklintame balkone.

4. Po savaitės išpakuokite, sudrėkinkite alkoholiu ir vėl taip pat supakuokite. Ir taip kas savaitę. Paskutinę savaitę pyrago jau nelaistykite. Pyragą kepu prieš mėnesį, tai būna 4 jo laistymai. Kad būtų patogiau drėkinti, galite naudoti purkštuką. Beje, nebūtinai brandintas kalėdinis pyragas turi būti drėkinamas tuo pačiu alkoholiu, kurį pylėte į tešlą. Galite naudoti įvairias stiprias vaisines trauktines – spanguolių, apelsinų ir panašiai.

Suskleisti

Konditerė, tinklaraštininkė, maisto žurnalistė ir receptų autorė Elžbieta Monkevič taip pat pritaria savo kolegėms, jog valgomos dovanos yra labai geras dalykas.

„Man labai sunku įtikti su nevalgomom dovanom, bet labai vertinu valgomas ir pati dažnai tokias dovanoju, – sako ji. – Jei, tarkim, turi ką nors padovanoti žmogui, kurio negali nustebinti jokia dovana (pažįstu ir tokių žmonių!), labai džiaugiuosi, kad galiu jiems padovanoti, pavyzdžiui, savo keptos duonos. Paskutiniu metu dovanoju ruginę raugo duoną – skanu, patogu. Arba net konservuotų daržovių stiklainį. Tai taip pat gali būti tortas ar pyragas. Graži pakuotė ir štai – puiki dovana!“

Ji taip pat pasakoja dovanojanti savo darbo chinkalius. Ypač kai žino, jog bus pataikyta, o apdovanotieji tai įvertins. „Įsivaizduojat, kaip gera, tarkim prieš mėnesį tapusiems tėveliams, gauti visą dėžę šaldytų blynelių arba kitokio šaldyto patiekalo? Labai džiaugiuosi, kad dabar tai vis dažniau vertinama. Anksčiau, tarkime, tortas vestuvėms buvo tik būtinas priedas prie dovanos, net nebuvo galvojama, kad tai irgi ir laikas, ir, be abejo, išlaidos“, – pastebi ji. Tiesa, priduria Elžbieta, prieš ruošiant valgomą dovaną verta pagalvoti apie jų gavėjų skonius ir alergijas, jei jų yra.

Annos Chostegian nuotr. /Stori minkšti meduoliai
Annos Chostegian nuotr. /Stori minkšti meduoliai

Jau kokius 8 metus nedovanoju gėlių. Man geriausios gėlės yra smidrai, prieskoninės žolelės, daržovių puokštė.

Ji pasakoja, jog šiuo metu jau yra dovanoms paruošusi kalėdinių keksų, dar planuoja kepti sausainių dovanoms. „O mane pačią puikiai nuteikia gero aliejaus butelis, kimchi kibiriukas, vaisiai. Jau kokius 8 metus nedovanoju gėlių. Man geriausios gėlės yra smidrai, prieskoninės žolelės, daržovių puokštė“, – nustebina ji ir priduria, jog net meduolių kepimas, dekoravimas geroje kompanijoje taip pat gali tapti puikia dovana visiems kartu gerai leidžiant laiką.

Elžbietos Monkevič nuotr./Valgoma puokštė
Elžbietos Monkevič nuotr./Valgoma puokštė

Valgomų dovanų receptai

Džemai ir čatniai:

Obuolių čatnis
Receptas: Obuolių čatnis
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 71
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1500.00 g (nuluptomis odelėmis ir be sėklalizdžių)
Rudasis cukrus: 750.00 g (muskovado)
Razinos: 500.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (garstyčių grūdeliai)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (maltas)
Druska: 1.00 arbat. š.
Obuolių sidro actas: 700.00 ml
Kaip gaminti
  1. Obuolius supjaustykite nedideliais kubeliais. Svogūnus sukapokite smulkiai. Visus produktus sumaišykite dideliame prikaistuvyje. Kaitinkite ant vidutinio stirpumo ugnies, kol užvirs. Virkite apie 30 min., neuždengusios prikaistuvio dangčiu. Masė turi sutirštėti.
  2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti. Atvėsusį čatnį sudėkite į švarius, sausus stiklainėlius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
  3. Pikantiško skonio obuolių čatnis puikiai tinka prie mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptos vištienos, jautienos, kumpio ar kiaulienos pjausnių. Į obuolių čatnį įmaišius kreminio sūrio, jis tampa puikiu pikantišku užtepu ant skrebučių, riestainių ar krekerių. O į tą patį čatnio recepto įmaišius alyvuogių aliejaus, jame galima marinuoti mėsą.  
Suskleisti
Slyvų, obuolių ir svogūnų čatnis
Receptas: Slyvų, obuolių ir svogūnų čatnis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 42
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 450.00 g (mėlynųjų)
Obuoliai: 200.00 g (saldžiarūgščių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuotos šaknies)
Actas: 250.00 ml (raudonojo vyno)
Rudasis cukrus: 250.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (džiovintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: 1.00 arbat. š. (0,5 - kiniškų penkių prieskonių mišinio)
Kaip gaminti
  1. Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
  2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
  3. Susmulkinkite česnakus.
  4. Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Moliūgų ir pomidorų čatnis
Receptas: Moliūgų ir pomidorų čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 36
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 350.00 g
Pomidorai: 200.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Razinos: 50.00 g (geltonųjų)
Rudasis cukrus: 200.00 g
Imbieras: 1.00 arbat. š. (nugriebto)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (po 0,5 arbat. š. - juodųjų ir kvapniųjų žirneliais)
Vynas: 250.00 ml (balto arba obuolių acto 6 proc.)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą ir pomidorus supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Nuvalykite ir smulkiai supjaustykite česnakus ir svogūną.
  3. Sugrūskite pipirus. Jei neturite grūstuvės, galite naudoti pipirų žirnelius.
  4. Sudėkite visus produktus į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
  5. Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Svogūnų džemas
Receptas: Svogūnų džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Aliejus: 50.00 ml
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (3 - 4 šakelės šviežių arba 1 arbat. š. - džiovinto)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir kepkite ant mažos kaitros, kol svogūnai susmegs.
  2. Nuolat maišykite. Jeigu naudojate džiovintus čiobrelius, įberkite jų iš karto.
  3. Šviežius žalumynus sukrėskite kepimo pabaigoje.
  4. Į apkeptus svogūnus supilkite vyną ir actą. Kaitinkite, kol išgaruos.
  5. Įberkite druskos ir pipirų, išmaišykite.
  6. Svogūnus sukrėskite į sietelį, kad nuvarvėtų aliejus.
  7. Puikiai tinka kaip pagardas prie ožkų pieno sūrio, paukštienos patiekalų ir pašteto.

 

Suskleisti
Slyvų čatnis
Receptas: Slyvų čatnis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.4 / 31
Receptas
Ingredientai
Slyvos: 400.00 g
Svogūnai: 200.00 g (saldaus)
Razinos: 50.00 g
Cukrus: 100.00 g („muscovado“)
Čili paprikos dribsnių: 1.00 arbat. š.
Garstyčių sėklos: 1.00 arbat. š. (geltonųjų)
Actas: 150.00 ml (obuolių)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, perpjaukite į keturias dalis. Kubeliais supjaustykite svogūną.

2. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo. Virkite apie valandą laiko, nepamiršdami vis pamaišyti.

3. Dar karštą čatnį supilstykite į sterilizuotus stiklainius.

 

Suskleisti
Svarainių džemas
Receptas: Svarainių džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 99
Receptas
Kaip gaminti

1. Svarainius supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklas ir sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis, beveik permatomomis riekelėmis.

2. Berkite svarainius į puodą, užpilkite stikline vandens ir ant nedidelės ugnies pavirkite, kol svarainiai kiek suminkštės. Nukoškite (likusio vandens nebereikės).

3. Iš cukraus ir 500 ml vandens išvirkite sirupą, užpilkite juo svarainius ir palikite pernakt.

4. Kitą dieną svarainius nusunkite, tada sirupą užvirkite, sudėkite į jį svarainius, nukelkite nuo ugnies ir palikite, kol atvės. Taip pakartokite dar 2 kartus. Paskutinįjį kartą svarainius sirupe pavirkite 3–5 minutes, o tada supilkite į paruoštus stiklainėlius.

Suskleisti
Šaltalankiai
Receptas: Pikantiškas čatnis su šaltalankiais
6 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Šaltalankiai: 500.00 ml
Svogūnai: 2.00 vnt. (galite eksperimentuoti ir naudoti saldžiuosius ar raudonuosius)
Aliejus: 2.00 valg. š. (ar sviesto)
Actas: 250.00 ml (sidro)
Rudasis cukrus: 200.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt. (geriau mažiau sultingi, nulupti ir supjaustyti kubeliais)
Persikai: 2.00 vnt. (nulupti ir supjaustyti kubeliais)
Salierų stiebai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, nykščio dydžio gabaliukas, nuluptas ir sutarkuotas)
Kaip gaminti

1. Storadugniame puode svieste pakepinkite svogūnus, pasūdykite, įberkite pipirų ir supilkite visus likusius ingredientus, išskyrus šaltalankius. Užvirkite ir kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 20 min. Galiausiai sudėkite uogas ir pavirkite dar 5 min. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

2. Sukrėskite išvirtą čatnį į nedidelius iškaitintus stiklainėlius ir gerai užsukite. 

Suskleisti
Moliūgų džemas
Receptas: Aromatingas moliūgų džemas su migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Cukrus: 300.00 g
Vanduo: 1.00 st.
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt. (perpjauta išilgai, arba 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos)
Migdolai: 50.00 g (plokštelių ar lazdelių)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite moliūgą stambiais kubeliais, berkite į puodą, supilkite vandenį, citrinos sultis, dėkite vanilės ankštį ir virkite ant nedidelės kaitros apie 20–30 min., kol moliūgas išvirs ir sukris.

2. Išimkite vanilės ankštį ir gautą masę sutrinkite įmerkiamu elektriniu trintuvu (blenderiu). Supilkite cukrų ir pavirkite dar apie 10 min., kad skystis nugaruotų ir masė sutirštėtų. Likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos suberkite ir migdolų plokšteles (tačiau jų galite ir nenaudoti, tada šį žingsnį praleiskite).

3. Supilkite į nedidelius pasterizuotus stiklainėlius ir laikykite šaltai. Skanaus!

Suskleisti

Sausainiai, meduoliai, meduoliniai nameliai:

Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“
Receptas: Sviestiniai sausainiai iš 3 ingredientų
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 175.00 g (kambario temperatūros)
Rudasis cukrus: 85.00 g
Miltai: 200.00 g
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir mediniu šaukštu ištrinkite iki vientisos masės.

2. Suberkite ir įmaišykite miltus, rankomis užminkykite vientisą, nelimpančią tešlą.

3. Padalinkite tešlą perpus ir iš kiekvieno gabalėlio suvyniokite maždaug 5 cm storio volelį. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 1 val. arba kelioms dienoms į šaldytuvą. Šaldiklyje tešlą galima ir užšaldyti iki 1 mėnesio.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (arba 160C su ventiliatoriaus funkcija).

5. Tešlą supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, sudėliokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 10 –12 min.

6. Atvėsinkite kepimo skardoje.

Suskleisti
Imbieriniai sausainiai
Receptas: Imbieriniai ruginių miltų sausainiai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Agavų sirupas: 50.00 ml
Imbieras: 0.50 arbat. š. (miltelių)
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 100.00 ml
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Soda: 0.50 arbat. š.
Baltasis šokoladas: 100.00 g (dekoravimui)
Aliejus: 1.00 arbat. š. (dekoravimui)
Saldainiai: 1.00 sauja (spalvotų; dekoravimui)
Kaip gaminti

1. Pašildykite medų, suberkite į jį sodą ir gerai išmaišykite.

2. Didesniame inde sumaišykite ruginius miltus, druską ir visus prieskonius. Supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, agavų sirupą bei medų su soda ir išminkykite tešlą.

3. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir maždaug valandai palikite šaldytuve.

4. Kai tešla atvės, plonai ją iškočiokite ir formelėmis išpjaustykite norimos formos sausainius. Jei norėsite kabinti anteglutės, padarykite juose skylutes kaspinui praverti.

5. Suformuotus sausainius išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir 7-10 minučių kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje.

6. Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės išlydykite šokoladą, įmaišykite šaukštą aliejaus ir supilkite į konditerinį maišelį su maža skylute gale.

7. Atvėsusius sausainius dekoruokite šokoladu bei spalvotais sausainiais.

Suskleisti
Sviestiniai sausainiai su riešutais
Receptas: Sviestiniai sausainiai su pekanų iešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š. (galite berti ir bulvių)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 160.00 g (ištirpinto)
Cukrus: 150.00 g (labiausiai tinka smulkus rudasis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Vanilės pupelių pasta: 0.50 arbat. š. (arba keli lašai ekstrakto)
Pekaninių karijų riešutai: 120.00 g (susmulkintų; ir dar keliolika jų puselių sausainių viršui)
Kaip gaminti

1. Vidutiniame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Atidėkite šį mišinį į šalį.

2. Kitame didesniame dubenyje sumaišykite ištirpintą dar šiltą sviestą su cukrumi, tada įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ar pastą, gerai išmaišykite.

3. Į skystąjį mišinį suberkite miltus ir kapotus pekanus, kruopščiai išmaišykite, kad neliktų sausų miltų. Tešla atrodys drėgnoka ir sunkiai minkoma – taip ir turi būti.

4. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis ar šaukštu gnybkite maždaug graikinio riešuto dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite skardoje. Kai visus sudėliosite, mažiausiai valandai, geriau – kelioms, o galima ir nakčiai dėkite skardą į šaldytuvą.

 

5. Sausainiams pabuvus šaldytuve, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kiekvieną sausainį įspauskite po nesmulkintą pekano riešuto puselę, pabarstykite druska (ji suteiks balansą, atsvers saldumą – tačiau galite ir neberti).

6. Kepkite apie 10 min., kol sausainiai kiek iškils ir paruduos, tačiau neperkepkite. Leiskite kiek atvėsti dar skardoje, o vėliau perkelkite ant grotelių kepiniams vėsinti ar į plačią lėkštę.

Suskleisti
Lazdyno riešutų sausainiai
Receptas: Lazdyno riešutų sausainiai vos iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 90.00 g (šviesių)
Cukrus: 40.00 g (šviesaus muskavado)
Sviestas: 90.00 g (kambario temperatūros)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.

2. Lazdyno riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.

3. Į trintuvo indą beriame lazdyno riešutus ir smulkiname iki smulkių trupinių. Tada dedame visus kitus ingredientus išskyrus sviestą ir sukame, kol ingredientai susimaišys.

4. Gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą dedame į trintuvą su kitais ingredientais ir pulsuojančiu rėžimu sukame, kol viskas suiims į vieną masę. Kai jau matome, kad masė darosi vientisa būtinai nustojame sukti, nes kitaip keisis sausainių tekstūra.

5. Gautą masę padaliname į 12 dalių ir rankomis suvoliojame rutuliukus.

6. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame kad išeitų sausainių forma. Svarbu palikti tarpus tarp sausainių, nes kepant jie padidės. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 20-30 minučių.

7. Kepame sausinius 15-17 minučių, kol šiek tiek apskrus.

8. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.

9. Sausainių viršų galite apšlakstyti šokoladu, bet labai skanu ir be jo.

Suskleisti
Stori minkšti meduoliai
Receptas: Stori minkšti meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 13
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Medus: 100.00 g
Miltelinis cukrus: 125.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (L dydžio)
Miltai: 300.00 g
Kakava: 50.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (kupini)
Mielės: 25.00 g
Meduolių prieskoniai: 2.00 valg. š. (galima berti ir 3)
Apelsino žievelė: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (meduoliams patepti)
Šokoladas: 100.00 g (juodojo arba pieniško, glaistui)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite medų, sviestą, miltelinį cukrų ir prieskonius nedideliame prikaistuvyje ir ištirpinkite. Pravėsinkite ir įmaišykite kiaušinį.

2. Miltus sumaišykite su kakava, apelsino žievele, kepimo milteliais ir druska. Į miltus sutrupinkite mieles ir sutrinkite. Supilkite sviesto ir medaus masę, užminkykite tešlą.

3. Suformuokite rutulį, įvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms.

4. Tešlą kočiokite maždaug 5 mm storio lakštais. Spauskite nesudėtingos formos meduolius, geriausiai tinka su stambiomis apvaliomis detalėmis. Patepkite juos lengvai paplaktu baltymu. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 12–15 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

5. Iškepusius meduolius atvėsinkite ant grotelių. Padėkite į sandariai uždaromą dėžutę ir palikite bent parai pastovėti – meduoliai turi būti minkšti. Prieš patiekdami ištirpinkite šokoladą ir paglaistykite juo meduolius.

Suskleisti
Kalėdiniai meduoliai
Receptas: Minkšti ir purūs meduoliai
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 13
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Kakava: 1.50 valg. š.
Medus: 200.00 g
Sviestas: 125.00 g
Meduolių prieskoniai: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml
Soda: 1.50 arbat. š.
Cukrus: 0.50 puodelis
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt.
Kiaušinio baltymas: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Dieną prieš kepant meduolius išsijokite miltus ir kakavą, sumaišykite juos dideliame dubenyje.

2. Sumaišykite grietinėlę su soda, palikite keletui minučių. Medų išvirkite su meduolių prieskoniais, nukelkite nuo ugnies ir įdėkite į gautą masę sviesto. Maišykite, kol visiškai ištirps.

3. Baltymus išplakite iki standžių putų, pamažu pridėkite cukraus ir supilkite trynius.

4. Į miltus su kakava įmaišykite išplaktus kiaušinius, medų su prieskoniais, grietinėlę su soda, gerai viską išmaišykite. Paruošta tešla bus minkštoka, tad ją suvyniokite į plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą 24 valandoms.

5. Meduolių kepimo dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į 3–4 mažesnes dalis. Tešlą iškočiokite po gabalėlį (likusią dalį laikydami šaldytuve), iš formos išpjaustykite bet kokias meduolių formas. Orkaitėje kepiniai išsipučia, todėl geriau iškočiokite tešlą kuo ploniau.

6. Kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą su suformuotais meduoliais dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite 5–7 minutes (didesniems kepinukams gali prireikti ir 10 minučių).

7. Šie meduoliai yra minkšti ir purūs vos tik iškepę, o laikydami juos sandariame inde galėsite tuo minkštumu mėgautis ir ilgiau.

Suskleisti
Cinamoniniai sviestiniai sausainiai
Receptas: Cinamoniniai sviestiniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 33
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 305.00 g (230 g tešlai ir 70 g įdarui)
Cukraus pudra: 0.75 st. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir įdarui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis; tešlai)
Miltai: 2.25 st. (tešlai; ir dar 2 šaukštai įdarui)
Rudasis cukrus: 0.25 st. (įdarui)
Sirupas: 1.50 valg. š. (auksinio arba skysto medaus; įdarui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).

2. Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.

3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).

4. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

5. Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.

6. Kepkite apie 12–15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.

Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!

Suskleisti
Sausainiai „Kačių liežuvėliai“
Receptas: Sausainiai „Kačių liežuvėliai“ iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 112
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 60.00 g (minkšto; plius dar šiek tiek formai patepti)
Cukraus pudra: 60.00 g
Kiaušinio baltymas: 60.00 g (apie du baltymai; kambario temperatūros)
Miltai: 75.00 g
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.

2. Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10 mm paprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakirpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuokite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).

3. Kepkite apie 8-10 minučių arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.

Suskleisti
Minkšti imbieriniai sausainiai
Receptas: Minkšti ir labai imbieriniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 49
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š.
Imbieras: 5.50 arbat. š. (2,5 malto ir 3 tarkuoto šviežio)
Muskatas: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 150.00 arbat. š. (geriau tamsaus)
Sviestas: 110.00 g
Margarinas: 110.00 g (kuo geresnės sudėties)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Medus: 3.00 valg. š. (arba melasos)
Cukrus: 3.00 valg. š. (pavoliojimui)
Kristalizuotas imbieras: 100.00 g (sukapoto)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 2 dideles kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.

2. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, kepimo miltelius, cinamoną, muskatą, druską ir pipirus.

3. Kitame dubenyje mediniu šaukštu ar elektriniu plaktuvu iki purios, balsvos masės išsukite sviestą, margariną ir rudąjį cukrų. Maišydami į gautą masę supilkite kiaušinį, melasą (arba medų), vanilės ekstraktą, dėkite tarkuotą šviežią imbierą. Galiausiai supilkite sausąjį produktų mišinį ir pamaišykite tik tiek, kad viskas susimaišytų, pabaigoje suberkite kapotus kristalizuoto imbiero gabalėlius. Tešla bus lipni ir minkšta, neišsigąskite.

4. Į didelę lėkštę suberkite apvoliojimui skirtą cukrų.

5. Dviem šaukštais imkite po gabaliuką tešlos, meskite į lėkštę su cukrumi ir pavoliokite formuodami rutuliuką. Dėkite visus tokius cukruotus tešlos rutuliukus ant paruoštų kepimo skardų, kiekvieną jų kiek paspauskite.

6. Kepkite sausainius 10–12 min., įpusėjus kepimo laikui skardas sukeiskite vietomis.

7. Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.

Suskleisti
Meduoliai
Receptas: Trapūs imbieriniai meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Medus: 90.00 g
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 90.00 g
Vanduo: 50.00 ml
Sviestas: 140.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Miltai: 500.00 g
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (smulkiai maltų)
Kaip gaminti

1. Į nedidelį puodą storu dugnu dėkite medų, berkite cukrų, supilkite vandenį ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pakaitinkite, kol cukrus ištirps, pamaišykite šluotele, o tada sudėkite sviestą ir vėl palaukite, kol jis ištirps. Suberkite prieskonius, nukaiskite, perpilkite į dubenį, kuriame patogu minkyti, ir palaukite, kol pravės.

2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į dubenį su medaus-sviesto mišiniu. Išminkykite vientisą, gana kietą tešlą. Suvoliokite ją į rutulį, apdenkite maistine plėvele ir dėkite į šakdytuvą bent 3 val., bet galima ir pernakt.

3. Išimtą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstytos plokštumos, išspauskite norimos formos meduolius ir dėkite juos į miltais pabarstytas skardas.

4. Iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min. – stebėkite, kas vyksta orkaitėje, jei meduoliai yra plonesni, smulkesni ir dėl to greitai runda, gali užtekti ir 7–8 min., o dideniems prireiks ir 11–12 min.

Suskleisti
Imbieriniai biscotti
Receptas: Imbieriniai biscotti
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 70.00 g („Dansukker“ cukraus „Farinas“)
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Miltelinis cukrus: 120.00 g („Dansukker“)
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 420.00 g (kvietinių)
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š.
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (¾ - malto)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ - malto arba 4 valg. š. - meduolių prieskonių)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite aliejų, cukraus miltelius, cukrų ir kiaušinius dubenyje.
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, imbierus, cinamoną, gvazdikėlius ir muskatus.
  3. Visus sausus produktus įmaišykite į kiaušinių mišinį.
  4. Padalykite tešlą perpus ir iškočiokite į pailgus ritinėlius.
  5. Padėkite ritinėlius ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir šiek tiek suplokite.
  6. Kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 175 °C 20 minučių.
  7. Tada išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti maždaug 10 minučių.
  8. Supjaustykite tešlą įstrižai 2 cm storio riekelėmis.
  9. Sudėkite jas atgal į kepimo skardą ir kepkite dar 5–7 minutes. Išjunkite orkaitę ir leiskite sausainiams džiūti apie 2 valandas.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
Receptas: Kalėdiniai imbieriniai meduoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 48
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g (tinka ir margarinas)
Cukrus: 225.00 g („Panevėžio Plius“)
Sirupas: 280.00 ml („Dansukker“ auksaspalvio)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - didelis - tešlai ir 1 - baltymas - glajui)
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Soda: 1.00 arbat. š. (1,5 - valgomosios)
Miltai: 480.00 g (kvietinių)
Miltelinis cukrus: 240.00 g („Dansukker“ cukraus miltelių - glajui)
Kaip gaminti
  1. Praleiskite puikų laiką su vaikais kepdami žavius meduolius, kuriais galėsite papuošti ir savo kalėdinę eglutę! Naudokite įvairias formas, kurių galite parsisiųsti čia, ar pasiruoškite savo formas.  Iškepę meduolius, kvieskite vaikus glajumi dekoruoti meduolių!
  2. Ištirpinkite sviestą, cukrų ir sirupą. Palikite mišinį atvėsti. Į atvėsusį mišinį įmaišykite plaktą kiaušinį,  prieskonius ir sodą. Suberkite miltus ir palikite per naktį. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite meduolius. Kepkite apie 8 minutes 200 °C temperatūroje.
  3. Sudėkite visas glajaus sudedamąsias galis į dubenį ir plakite elektriniu plaktuvu, kol mase taps vientisa ir standi. Glajumi dekoruokite meduolius.
  4. Pagaminsite per 1 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Kalėdinis namelis
Receptas: Kalėdinis imbierinis namelis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 85
Receptas
Ingredientai
Miltai: 5.00 st.
Cukrus: 1.00 st.
Medus: 1.00 st. (natūralus arba dirbtinis)
Sviestas: 250.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kakava: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (malti)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į puodą, sumaišykite su cukrumi, prieskoniais, kakava ir medumi.
  2. Pakaitinusi nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite masei atvėsti.
  3. Atvėsusią masę sukrėskite į gilų dubenį ir plakite elektriniu plakikliu. Plakdama įmuškite kiaušinius.
  4. Maišydama mediniu šaukštu pamažu suberkite miltus.
  5. Tešlą baikite minkyti rankomis. Suspauskite ją į kamuolį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.
  6. Susiruošusi kepti namelį, tešlą išimkite iš šaldytuvo ir ant miltais pabarstytos lentos iškočiokite kuo plonesnį lakštą – maždaug 2–4 mm storio.

Išsamesnę informaciją, kaip gaminti Kalėdinį namelį, rasite straipsnyje „Kalėdinio namelio statybos“.

Suskleisti

Paštetai ir kiti rimti užkandžiai:

Grybų paštetas
Receptas: Grybų paštetas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 400.00 g
Grybai: 60.00 g (džiovintų baravykų)
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 3.00 vnt. (raudonųjų)
Lydytas sūrelis su česnaku: 130.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis)
Petražolės: 1.00 sauja (pundelis)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus baravykus mirkykite per naktį.
  2. Pievagrybius nuplaukite, pasmulkinkite, apšlakstykite aliejumi ir pakepinkite orkaitėje.
  3. Svogūnus susmulkinkite ir kepinkite svieste, kol pasidarys skaidrūs.
  4. Suberkite nusunktus baravykus ir troškinkite apie 10 minučių.
  5. Įmaišykite lydytą sūrelį, smulkintas petražoles, pagal skonį įberkite druskos.
  6. Sudėkite pakepintus pievagrybius ir viską sumalkite iki vientisos masės.
  7. Paštetą sukrėskite į stiklainiuką ir palaukite, kol atvės.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Viščiukų kepenėlių paštetas
Receptas: Viščiukų kepenėlių paštetas
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis susmulkintas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų arba šviežių)
Grietinėlė: 5.00 valg. š.
Brendis: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus su česnaku iki minkštumo. Sudėkite kepenėles ir pamaišydami kepkite apie 10 minučių.

2. Supilkite grietinėlę, pašildykite iki grietinėlė užvirs. Šliūkštelėkite brendžio, pamaišykite, nukaiskite, suberkite čiobrelius, pipirus ir druską ir išmaišykite.

3. Sutrinkite masę trintuvu iki tyrės, supilkite į indą ir atvėsinkite. Laikykite šaldytuve.

4. Valgykite užsitepę ant duonos ar skrebučių.

Suskleisti
Sūrūs įvairių sėklų krekeriai su morkomis
Receptas: Sūrūs įvairių sėklų krekeriai su morkomis be glitimo
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 1.00 st.
Saulėgrąžos: 1.00 st.
Kanapių sėklos: 1.00 st. (gliaudytų)
Moliūgo sėklos: 1.00 st.
Linų sėmenys: 0.25 st. (nemaltų)
Druska: 0.75 arbat. š.
Morkos: 1.00 vnt.
Garstyčių sėklos: 1.00 arbat. š. (jeigu nemėgstate, galite nedėti)
Vanduo: 1.00 st. (verdančio)
Aliejus: 3.00 valg. š. (tinkamo kepimui)
Kaip gaminti

1. Sumaišykite birius produktus: moliūgų, saulėgrąžų, kanapių, garstyčių sėklas, linų sėmenis, miltus, druską.

2. Į gautą mišinį supilkite verdantį vandenį, aliejų ir labai smulkiai sutarkuotą morką. Viską gerai išmaišykite.

3. Leiskite tešlai pastovėti 20 min., kad ji šiek tik sutirštėtų, o vėliau padalykite į 2 lygias dalis.

4. 2 kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi ir silikonine mentele ar šaukštu tešlą ant jų išsklaidykite kuo plonesniu sluoksniu.

5. Kepkite iki 160C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kaitinimas viršus/apačia, be vėjelio) apie 2 val. Praėjus valandai, stebėkite, kaip kepa (jeigu norisi papildomo traškumo, praėjus valandai galite švelniai patepti aliejumi) – krekeriai turi išdžiūti, apskrusti ir pasidaryti traškūs. Tada jau galite traukti iš orkaitės ir pjaustyti, kol jie karšti arba tiesiog atvėsinti ant grotelių ir sulaužyti gabalėliais.

Atvėsusius krekerius laikykite sandariame inde.

Suskleisti
Veršio kepenėlių ir baravykų paštetas
Receptas: Veršio kepenėlių ir baravykų paštetas šventėms
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Veršio kepenys: 400.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š. (arba taukų; kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Sviestas: 300.00 g (po šaukštą kepenų ir baravykų kepimui, o likęs -pačiam paštetui)
Baravykai: 330.00 g (kepurių)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Šalotinis svogūnas: 3.00 g (pjaustytų)
Actas: 2.00 arbat. š. (šerio)
Laurų lapai: 3.00 vnt. (nedideli)
Čiobreliai: 0.75 valg. š. (lapelių)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Mėtos: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Kaip gaminti

1. Kepenėles nuplaukite, nulupkite nuo jų jas gaubiančią membraną, supjaustykite nestorais griežinėliais, išpjaukite iš jų nereikalingus gyslingus audinius. Kepenėlių griežinėlius dėkite į keptuvėje įkaitintus taukus, idėję kepenėles įdėkite šaukštą sviesto. Kepkite kepenėles, kol gražiai apskrus, apverskite, pagardinkite druska, pipirais, kepkite dar kelias minutes. Kepimo metu laistykite kepenėles keptuvėje esančiais riebalais. Labai svarbu kepenėlių neperkepti, viduje jos turi likti rausvos!

2. Baravykus supjaustykite kubeliais, dėkite į keptuvėje ištirpintą šaukštą sviesto ir kepkite maišydami kelias minutes, sudėkite pjaustytus svogūnus, česnakus, kepkite maišydami dar kelias minutes arba kol svogūnai suminkštės. Baigiant kept sudėkite prieskonines žoleles.

3. Sudėkite keptas kepenėles ir baravykus į maisto smulkintuvą su S formos peiliuku. Įjunkite smulkintuvą ir smulkinant, pamažu, kubelis po kubelio sudėkite sviestą. Nedėkite sviesto kubelio tol, kol prieš tai įdėtas kubelis pilnai neįsiliejo į kepenėlių masę. Šis procesas panašus į majonezo darymą. Turi gautis glotni kepenėlių ir sviesto emulsija. Sudėję visą sviestą supilkite actą, paragaukite ar netrūksta druskos ir pipirų.

4. Pašteto masę pertrinkite per smulkų sietelį, sudėkite į indelius, papuoškite viršų lauro lapeliais ir užpilkite ploną sluoksnį tirpinto lydyto sviesto. Paštetą palaikykite per naktį šaldytuve, kad subręstų.

Suskleisti
Moliūgų sėklų ir saulėgrąžų krekeriai
Receptas: Krekeriai iš moliūgų ir saulėgrąžų sėklų
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Saulėgrąžos: 70.00 g
Linų sėmenys: 2.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Speltų miltai: 100.00 g (pilno grūdo)
Vanduo: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi kepimo skardas išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Moliūgų sėklas, linų sėmenis ir saulėgrąžas elektriniu smulkintuvu susmulkinkite iki vientisos masės (tą galite padaryti ir akmeninėje prieskonių grūstuvėje rankomis). Suberkite šią masę į dubenį, sudėkite likusius ingredientus – miltus, sezamų sėklas ir druską – ir įpilkite 100 ml vandens. Sumaišykite viską, kad būtų tvirtos konsistencijos tešla. Jei tešla pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandį, kol sutvirtės.

3. Ant miltuoto darbastalio iškočiokite tešlą į 3 mm storumo lakštą, ir norimo dydžio formele (tiks ir stiklinaitė) išpjaukite iš tešlos krekerius. Juos perkelkite į paruoštas skardas, palikdami nedidelius tarpus (krekeriai labai nedaug, bet pasiplės kepdami). Iš tešlos likučių ir vėl suformuokite ploną lakštą, kol visą tešlą supjaustysite.

4. Kepkite apie 10–12 min., arba kol patamsės. Leiskite atvėsti ir patiekite su norimais priedais – sūriu, užtepėlėmis, rikota, medumi, džemais...

Suskleisti

Riešutai ir saldainiai:

Migdolų saldainiai su kakava
Receptas: Migdolų saldainiai su kakava
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 200.00 g (ir dar 50-100 g migdolų plokštelių)
Cukrus: 200.00 g
Vanduo: 100.00 ml
Kakava: 2.00 arbat. š. (miltelių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Migdolus užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 5 minutes. Tada perplauti šaltu vandeniu. Pašalinti luobeles ir lengvai padžiovinti orkaitėje arba keptuvėje.

2. Paruoštus migdolus sutrinti elektriniu trintuvu.

3. Cukrų sumaišyti su vandeniu ir išvirti karamelę. Virti apie 10 minučių. Ar karamelė jau paruošta, galima patikrinti: įlašinti karamelės lašą į šaltą vandenį ir po kelių sekundžių jis turi minkštai ritinėtis tarp pirštų.

4. Į paruoštą karamelę sudėti smulkintus riešutus ir masę dar pakaitinti apie 1 minutę nuolat maišant.

5. Nukaisti ir suberti kakavos miltelius. Maišant po vieną sudėti kiaušinius. Toliau maišant masę virti ant nedidelės kaitros, kol ji atlips nuo sienelių ir sulips į rutulį. Palikti truputį atvėsti, kad būtų galima imti į rankas.

6. Iš masės suformuoti rutuliukus ir juos apvolioti migdolų drožlėse. Atvėsinti šaldytuve.

Suskleisti
Šokoladiniai saldainiai su avietiniu įdaru
Receptas: Šokoladiniai saldainiai su avietiniu įdaru be pridėtinio cukraus
3 asmenims
Pagaminsite per 7 val.
4.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Avietės: 140.00 g (šviežių)
Cukrus: 35.00 g (nerafinuoto kokosų)
Klevų sirupas: 60.00 g
Juodasis šokoladas: 200.00 g (ne mažiau kaip 70 proc. kakavos)
Kaip gaminti

Pastaba: Jums reikės silikoninės minikeksiukų formelės (viršaus skersmuo 4,5 cm). Galite naudoti ir popierines keksiukų formeles.

1. Iš vakaro užmerkiame anakardžius. Jei skubate, galite procesą pagreitinti: anakardžius dėkite į dubenėlį, užliekite verdančiu vandeniu ir palikite 30 min. Procesą pakartokite 2 kartus, kol anakardžiai suminkštės. Masė bus rupesnė, tačiau skoniui tai įtakos neturi.

2. Nedideliame elektrinio trintuvo inde išsukame mirkytus anakardžius. Sukame ilgiau, kad liktų kuo mažiau gabaliukų. Pilame klevų sirupą (50 g) ir dar kartą išsukame. Sudedame avietes (125 g), kokosų aliejų ir viską išsukame iki vientisos masės. Jei mėgstate, galite įlašinti kelis lašus citrinos sulčių, bet nebūtina.

3. Pagamintą masę laikome šaldytuve, kol išlydysime šokoladą. Jei išėmus masę iš šaldytuvo ji bus labai tiršta, sudėkite likusias avietes ir, jei reikia, supilkite likusį klevų sirupą. To daryti nereikia, jei gauta masė slysta nuo šaukštelio.

 

4. Virš garų vonelės išlydome juodąjį šokoladą. Tirpdome lėtai, nedaug maišydami.

5. Keksiukų formeles dedame ant mažos kepimo skardos, kuri tilptų į šaldytuvą. Į formeles pilame po šaukštelį šokolado taip, kad tolygiai pasiskirstytų. Pavartome, kad kraštai irgi užsipildytų šokoladu. Į vidurį dedame po šaukštelį su kaupu avietinio įdaro, o tada užpilame kiekvieną formelę likusiu šokoladu. Dedame į šaldytuvą atvėsti mažiausiai 4 valandoms.

Patarimas: kaip išlydyti šokoladą garų vonelėje?

Ją paruošti labai paprasta. Jums reikės puodo ir metalinio arba keraminio indo. Indą reikia uždėti ant puodo taip, kad dugnas nesiektų vandens ir tvirtai laikytųsi. Puode vandens turėtų būti nedaug. Kai vanduo užverda, ugnį reikia sumažinti iki labai nedidelės, ant viršaus dėti indą su šokoladu, sulaužytu gabalėliais. Štai ir viskas!

Suskleisti
Šokoladiniai saldainiai
Receptas: Naminiai šokoladiniai saldainiai su migdolais ir slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 250.00 g (lazdelių)
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Cukrus: 100.00 g
Vanduo: 50.00 ml
Šokoladas: 400.00 g (pieniško)
Kaip gaminti

1. Į keptuvę suberti migdolų lazdeles, cukrų ir įpilti vandens. Nuolat maišyti ir kepti, kol vanduo išgaruos. Tada sumažinti kaitrą ir nuolat maišyti. Kai riešutai gražiai apskrunda ir įgauna rusvai auksinę spalvą, paskleisti juos ant skardos, kad atvėstų.

2. 2/3 dalis šokolado nuolat maišant išlydyti dubenyje ant garų. Kai šokoladas visiškai išsilydo, dėti dubenį ant stalo ir suberti likusį šokoladą. Maišyti, kol visas šokoladas ištirps iki vientisos masės.

3. Slyvas supjaustyti juostelėmis ir suberti kartu su riešutais į šokolado masę. Gerai išmaišyti ir naudojant šaukštą suformuoti ant kepimo popieriumi išklotos skardos „kupstelius“. Palikti, kad atvėstų ir šokoladas sustingtų.

Suskleisti
Chalvos saldainiai
Receptas: Kokosiniai migdolų chalvos saldainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 100.00 g
Medus: 30.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminame migdolų sviesto: dedame 100 g migdolų į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepame 10–12 minučių. Ištraukus atvėsiname.

2. Atvėsusius riešutus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir malkite. Pradėjus gali atrodyti, kad nieko neišeis, tačiau kantriai laukite ir po kokių 8–10 min. gausite nuostabiai švelnų kremą. Tik nepilkite vandens!

3. Įkaitinkite mažą keptuvę ir ant vidutinės ugnies (5-a kaitlentės padala) nuolat maišant pakaitinkite medų. Medus šiek tiek suputos, kai tai atsitiks, dar maišykite ir kaitinkite 4–5 minutes. Tada sumažinkite kaitrą (3-ia kaitlentės padala) ir supilkite migdolų sviestą – maišykite apie 30 sekundžių ir nukelkite nuo kaitros. Iškart supilkite kokoso drožles ir gerai išmaišykite.

4. Masę iš karto sudėkite į silikoninę formą saldainiams, o jeigu tokios neturite, drąsiai galite formuoti rutuliukus tarp delnų ar dėti į skardelę ir suformuoti stačiakampį, kurį paskui supjaustysite norimo dydžio batonėliais.

5. Masei atvėsus, dėkite saldainius į šaldytuvą, ten ir laikykite.

Rekomenduojama suvartoti per savaitę, nors nežinia, kiek porcijų reikia pagaminti, kad užtektų visai savaitei. Skanaus!

Suskleisti
Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su druska ir paprika
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (ideliai tinka druskos dribsniai)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (išbandykite ir rūkytą papriką)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Ištirpinkite sviestą ir pilkite į dubenį su migdolais, labai gerai rankomis išmaišykite, kad riešutai vienodai pasidengtų. Pilkite migdolus į skardą ir pakepinkite apie 10 min. Išimkite skardą iš orkaitės, suberkite druską, papriką, vėl labai gerai išmaišykite, sulyginkite ir kiškite į orkaitę dar 4-5 min.

Suskleisti
Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

Dideliame dubenyje paplakite kiaušinio baltymą ir vandenį, suberkite į gautą plakinį migdolus ir gerai apvoliokite. Sumaišykite visus sausuosius priedus ir berkite ant riešutų bei darsyk gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Berkite į skardą, šią kiškite į įkaitintą orkaitę ir pamaišydai kepinkite, kol migdolai bus pasidengę sausa traškia auksiška plutele – 15-20 min.

Suskleisti
Skrudinti migdolai
Receptas: Skrudinti migdolai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 250.00 g (plikytų)
Cukrus: 250.00 g („Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“)
Vanduo: 0.75 ml
Kaip gaminti
  1. Į prikaistuvį suberkite migdolus, granuliuotą cukrų ir supilkite vandenį. Padidinkite viryklės kaitrumą ir laukite, kol užvirs vanduo ir mišinys ims burbuliuoti. Dažnai maišykite.
  2. Sumažinkite kaitrumą ir laukite, kol vanduo visiškai išgaruos, o cukrus kristalizuosis.
  3. Cukrus turi aptirpti – sulipti gabalais aplink riešutus.
  4. Išpilkite migdolus ant kepimo popieriaus ir atskirkite vieną nuo kito šakute.

Receptas „DANSUKKER“

Suskleisti
Karameliniai saldainiai
Receptas: Karameliniai saldainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 200.00 ml
Sirupas: 280.00 ml („Dansukker“ šviesiojo)
Cukrus: 270.00 g („Panevėžio Plius“)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tinka ir margarinas)
Actas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kaip gaminti
  1. Visus produktus, išskyrus sviestą ir actą, sudėkite į prikaistuvį. Užvirinkite.
  2. Virkite, kol pasikeis mišinio spalva, t. y. maždaug 45 minutes.
  3. Norėdami įsitikinti, kad karamelė paruošta, įlašinkite jos į šalto vandens puodelį. 
  4. Jei karamelė sukietėja – karamelė paruošta. Pridėkite sviestą ir actą.
  5. Iš karto pilkite mišinį ant riebalais patepto marmurinio paviršiaus ar kepimo popieriaus.
  6. Mišiniui pakankamai atvėsus, rankomis jį susukite ir tempkite– kuo daugiau tempsite, tuo lygesnis bus galutinis produktas.
  7. Galiausiai supjaustykite gabaliukais.
  8. Patarimas: jei mišinys per daug sukietėja tempiant, pašildykite jį mikrobangų krosnelėje.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Marcipaniniai saldainiai
Receptas: Marcipaniniai saldainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 36
Receptas
Ingredientai
Marcipanų masė: 200.00 g
Šokoladas: 100.00 g (pieniško)
Saulėgrąžų aliejus: 1.00 arbat. š.
Papuošimai: (įvairių) 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Visų pirma rankomis suformuokite norimo dydžio marcipanų masės rutuliukus, taip pat galima pasinaudoti sausainių formelėmis.
  2. Išlydykite pienišką šokoladą karšto vandens vonelėse.
  3. Išlydytą šokoladą iškart sumaišykite su saulėgrąžų aliejumi.
  4. Mirkykite suformuotą marcipanų masę į išlydytą šokoladą ir papuoškite.
  5. Įdėkite saldainius į šaldytuvą 30 min.
  6. Skanaus!

Receptą atsiuntė Ieva Bagdonaitė

Suskleisti
Imbieriniai triufeliai
Receptas: Imbieriniai triufeliai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 100.00 ml (plakamosios)
Sviestas: 75.00 g (nesūdyto)
Miltelinis cukrus: 75.00 g („Dansukker“)
Sirupas: („Dansukker“ šviesiojo) 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (0,5 - malto)
Gvazdikėliai: 1.00 g (maltų)
Šokoladas: 200.00 g (pieninio)
Meduoliai: (10 - 12 imbierinių - papuošimui) 10.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Prikaistuvyje sumaišykite plakamąją grietinėlę, sviestą, cukraus miltelius, šviesųjį sirupą ir prieskonius.
  2. Užvirinkite. Susmulkinkite šokoladą ir sudėkite į grietinėlės mišinį. Maišykite, kol šokoladas ištirps.
  3. Padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Imbierinius meduolius sutrupinkite.
  4. Suformuokite triufelių rutuliukus ir pavoliokite meduolių trupiniuose.
  5. Laikykite sausoje ir vėsioje vietoje.

Receptas DANSUKKER“

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius