-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 20

Kaip nesutrikdyti virškinimo per šventes: specialistė pataria, kokius derinius valgyti, o kokių – ne

Artėja svarbiausios metų šventės – Kūčios, kai su visa šeima sėsime prie šventinio stalo ragauti 12 patiekalų, ir Kalėdos, kai vėlgi lepinsimės sočiais pietumis su artimaisiais. Per šias dienas mes paragaujame tokios patiekalų gausos, kad su ja susitvarkyti mūsų virškinimo sistemai – tikras iššūkis. Kaip derinti maisto produktus ir patiekalus, kad nepersivalgytume, kalbamės su sveiko maisto technologe, lektore, portalo sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušiene.
Raminta Bogušienė
Raminta Bogušienė / P.Zaborskio ir 123rf.com nuotr.

Kai neįmanoma išvengti patiekalų įvairovės

Pasak specialistės, virškinimo sutrikimai pirmiausia susiję su persivalgymu, t. y. ne su maisto ragavimu ar degustavimu, bet valgymu be saiko. Tai esminė mitybos problema švenčių metu. Žinoma, prisideda ir patiekalų įvairovė, kai pavalgoma silkės, tuomet torto, paskui vištienos su balta mišraine ir galiausiai kavos ir pyragėliu.

„Žinoma, tokie maisto deriniai žalingi virškinimo sistemai. Jei valgome nesuderinamus patiekalus vieną po kito, reikia suprasti, kad pasekmės bus, dėl to šventės, kurios turėtų džiuginti, dėl sutrikusio virškinimo, apsunkimo, o gal ir rimtesnių simptomų daug laimės neatneš. Todėl valgant patariu prisiminti saiką ir susitelkti į maisto ragavimą, o ne į valgymą.

Kita strategija – išsirinkti patiekalus, kuriuos valgysite, užuot valgę viską iš eilės, kas yra ant stalo. Pavyzdžiui, pirmą Kalėdų dieną – tik mėsa su daržovėmis ar mišrainėmis ir želė tortas, antrą dieną – silkė ir kita žuvis su daržovėmis ar mišrainėmis ir desertas. Antrasis būdas geriau tinka tiems, kurie turi mėgstamus patiekalus ir mėgsta valgyti, o ne ragauti visko po truputį“, – patarė R.Bogušienė.

Mitai apie bulves

Kita vertus, apie maisto derinimą, pasak pašnekovės, yra daug mitų, pavyzdžiui, jos manymu, nepelnytai iš sveikos mitybos raciono yra išstumta bulvė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius