Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 16

Melagienų TOP-6: netiesai apie karą skleisti pasitelkė ir Vladimirą Putiną, ir vaikus narve

Vos prasidėjus karui Izraelyje, internete pasipylė melagienos, susijusios ir su šios šalies, ir su „Hamas“ veiksmais. Žmonės skleidžia melagingą informaciją apie naudojamus ginklus, sugadintą karinę techniką, įkaitais paimtus ar kitaip nukentėjusius žmones, net Rusijos vaidmenį. Portalas 15min apžvelgia kai kurias iš šių melagienų.
Izraelio kariai slepiasi nuo raketų per oro pavojaus signalą
Izraelio kariai slepiasi nuo raketų per oro pavojaus signalą / „SIPA“/„Scanpix“

Ukraina ginklų neperdavė

Nepraėjus nė parai nuo atakų pradžios internete, daugiausia – rusiškuose tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose, imta platinti žinia, neva „Hamas“ atakoms panaudojo NATO ukrainiečiams perduotus ginklus. Paskelbtas net įrašas, kuriame kažkas arabiškai padėkoja už ginklus ir nurodo dalinį, iš kurio jie tariamai gauti.

Spėjama, kad iš tiesų buvo filmuota Rusijoje, o ši galėjo kovotojams perduoti ginklus, perimtus kaip karo trofėjų.

Ekrano nuotr. iš topcor.ru/Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus
Ekrano nuotr. iš topcor.ru/Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus

„Hamas“ padėkojo Kyjivui už tai, kad pardavė jiems NATO ginklų Izraeliui pulti“, – vienas pirmųjų pranešė portalas pravda.ru.

Trumpoje žinutėje skelbiama, esą „Gazos Ruože valdantis palestiniečių islamistų judėjimas ir politinė partija „Hamas“ padėkojo Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio režimui už tai, kad pardavė jiems NATO ginklų“.

Taip pat skaitykite: „Hamas“ prieš Izraelį: kur slypi dešimtmečius rusenančio konflikto priežastys?

Tekste taip pat nurodyta, kad internete pasirodė ir kovotojų padėkos vaizdo įrašas. Jį galima rasti, pavyzdžiui, šiame kanale platformoje „YouTube“.

Netrukus žinia paplido socialiniuose tinkluose bei įvairiuose tinklalapiuose ir ne vien rusiškuose, kai kuriuose pranešimuose net nurodyta, esą ant granatsvaidžių matyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Mukačevo dalinio ženklas.

Izraelio žiniasklaidoje nebuvo jokių pranešimų, kad „Hamas“ kovotojai naudojo ukrainietiškus ginklus. Pirminiai pranešimai apie tariamai iš ukrainiečių gautus ginklus buvo anoniminiai, nepatvirtinti jokių oficialių šaltinių.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai „Hamas“ kovotojai Izraelį atakavo iš Ukrainos gautais ginklais?

Ukrainos Gynybos ministerijos Karinės žiniasklaidos centras vaizdo įrašą įvertino kaip keliantį daug abejonių: „Ukrainiečiai negalėjo to padaryti, nes mūsų Vakarų partneriai atidžiai stebi ginklus ir karinę techniką, kurią mums tiekia kovai su Rusijos agresoriumi.“

Ekspertų vertinimu, vaizdo įrašą galėjo paskubomis nufilmuoti vienas iš Rusijos informacinių ir psichologinių operacijų centrų.

Taip pat skaitykite: BBC: kaip „Hamas“ surengė žaibišką išpuolį, kurio niekas nelaikė įmanomu

Ukrainos gynybos žvalgybos teigimu, teroristų grupuotei ginklus, perimtus per kovas Ukrainoje, perdavė rusų pajėgos. Rusija šiuo metu esą ruošia plataus masto Ukrainos diskreditavimo Vidurio Rytuose kampaniją.

Sraigtasparniai – iš vaizdo žaidimo

Viename iš aktyviausiai platintų vaizdo įrašų tariamai matyti Izraelio sraigtasparniai, kuriuos esą numušė teroristų pajėgos. Iš tiesų šie kadrai paimti iš žaidimo.

„Tokių scenų Palestinoje dar niekada nematėte. Palestiniečių „Haryat“ kovotojai Gazos Ruože numušė 4 Izraelio karo sraigtasparnius ir nustebino pasaulį savo pasirengimu...“, – indiškai rašė vienas iš įrašų pasidalinusių internautų.

„Akimirka, kai nukrito 2 sraigtasparniai, priklausantys Izraeliui“, – kitas komentavo turkiškai.

Kai kuriuose aprašuose teigiama, kad buvo pašauti keturi sraigtasparniai, kituose – kad du.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Kadras su sprogtančiais sraigtasparniais yra iš kompiuterinio žaidimo „Arma 3“
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Kadras su sprogtančiais sraigtasparniais yra iš kompiuterinio žaidimo „Arma 3“

Šis vaizdo klipas paimtas iš simuliacinio šaudyklės vaizdo žaidimo „Arma 3“ ir jame nėra matomi tikri vaizdai iš Izraelyje vykstančių susišaudymų.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai vaizdo įraše matyti, kaip „Hamas“ šaudo į Izraelio sraigtasparnius?

Tą patį vaizdo įrašą galima rasti „YouTube“ platformoje. Vienas vartotojas juo pasidalijo spalio 3-iąją – keturios dienos prieš konflikto pradžią. Įrašas turi žymą „Arma3“, pavadinime taip pat nurodytas šis pavadinimas.

Vaiką filmavo ne per šį karą

Klaidinantys ir įrašai, kuriuose dalijamasi vaizdais, neva rodančiais, kaip filmuojama palestiniečių propaganda. Tačiau, nors šie kadrai ir yra susijęs su konfliktu tarp Izraelio ir Palestinos, jame nerodomi propagandinio vaizdo įrašo filmavimo užkulisiai ir tai vyko ne dabar.

Įraše matomas filmo apie palestinietį paauglį, kuris buvo įkalintas už dviejų žmonių subadymą, kūrimas.

Ekrano kopija iš „TikTok“
Ekrano kopija iš „TikTok“

Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo vaizdo įrašu iš neva propagandinio palestiniečių vaizdo įrašo, kuriame siekiama Izraelio gyventojus pristatyti neigiamai, filmavimo.

Tas pats vaizdo klipas pasirodė ir socialiniame tinkle X (anksčiau vadintame „Twitter“), susirašinėjimų programėlėje „Telegram“. „[Atsakymas] į klausimą, kaip filmuojama antiizraelietiška propaganda. Kaip patys galite atspėti iš kalbos, vaizdo įraše esantys žmonės yra arabų filmavimo grupė“, – paaiškino pastarosios vartotojas.

Šis vaizdo įrašas nėra naujas. Internete jis buvo viešinamas jau nuo 2022 m. Čia komentaruose prie jo galima rasti ir sumontuotą vaizdo klipą.

Taip pat skaitykite: Kitas karas – kita „suvaidintų žudynių“ banga: rodomas kadras iš seno filmo

Pabaigoje pateikiama nuoroda į vieną „TikTok“ kanalą, kur publikuojamas tas pats vaizdo įrašas, įkeltas dar 2022 m. balandžio 21 d. Tikėtina, kad tai yra originalus darbas, nes ant jo nėra vandens ženklo, priešingai nei ant visų kitų.

Aprašyme teigiama, kad tai yra trumpametražio filmo apie kalintį paauglį Ahmedą Manasrah filmavimo užkulisiai. Juostą, pavadintą „Empty place“ (angl. „Tuščia vieta“), galima rasti ir „YouTube“ platformoje.

Ekrano kopija iš „Youtube“
Ekrano kopija iš „Youtube“

Tuomet trylikametis A.Manasrah 2015 m. buvo suimtas Izraelio valdžios institucijų už dviejų izraeliečių – 20 mečio apsaugininko ir savo bendraamžio paauglio – subadymą peiliu. Policija dėl to apkaltino berniuką ir jo vos keliais metais vyresnį pusbrolį, kuris įvykio vietoje buvo nušautas policijos.

Ši byla tapo labai svarbi daug metų besitęsiančiame Izraelio ir Palestinos konflikte. Izraelio žydai A.Manasrah laikė teroristu, o palestiniečiai – neteisingo teismo auka, nubausta už nusikaltimą, kurį įvykdė jo pusbrolis.

Vaizdo įrašas, kuriame berniukas matomas gulintis su kraujuojančia galva viduryje gatvės, o izraeliečiai iš jo tyčiojasi, internete surinko milijonus peržiūrų, nors dabar jį rasti sudėtinga.

Būtent šis momentas atspindimas ir filme, ir neseniai internete pasklidusiame vaizdo įraše. Daug dėmesio sulaukė ir klipai, kuriuose matomas ant berniuko rėkiantis tardytojas.

Sulaikė ne Izraelio generolus

Vienas vaizdo įrašas, kuriame matyti neva teroristų sučiupti Izraelio generolai, visai nesusijęs nei su prasidėjusiu karu, nei su Izraeliu apskritai.

Įraše rodoma, kaip uniformuoti asmenys iš automobilių išsodina tris vyrus. „NAUJAUSIA INFORMACIJA: „Hamas“ kovotojai paėmė į nelaisvę kelis aukšto rango Izraelio generolus“, – aiškino kai kurie internautai.

Įrašu dalijasi ir lietuviai: „Hamas" kovotojai paėmė į nelaisvę kelis aukšto rango Izraelio generolus, keli sunaikinti vietoje.“

Vaizdo įraše iš tiesų įamžinti Azerbaidžano saugumo tarnybos suimti Kalnų Karabacho armėnų separatistų lyderiai.

Ant pareigūnų krūtinių aiškiai matomos raidės DTX – Azerbaidžano valstybės saugumo tarnybos ženklas. Tarnybos pavadinimas azerbaidžaniečių kalba yra Dövlət Təhlükəsizlik Xidməti, o santrumpa yra pirmosios kiekvieno žodžio raidės.

Be to, ant pareigūnų rankovių aiškiai matoma Azerbaidžano valstybės vėliava.

Apie šį suėmimą Azerbaidžano naujienų portalas news.az pranešė spalio 5 d. Pagrindinėje publikacijos nuotraukoje matyti tų pačių asmenų veidai, prie straipsnio pridėtas ir tas pat vaizdo įrašas, kuris paplito „Twitter“.

Šį vaizdo įrašą galima rasti ir Azerbaidžano saugumo tarnybos kanale platformoje „YouTube“. Vaizdo įrašo pavadinimas skelbia: „Asmenys, organizuojantys nelegalių ginkluotų grupuočių veiklą Karabache, buvo suimti“.

Straipsnyje ir vaizdo įrašo aprašyme pateikta daugiau informacijos apie suėmimą ir įraše matomus asmenis – Arkadi Arshaviri Ghukasyaną, Bako Sahaki Sahakyaną ir Davitą Rubeni Ishkhanyaną.

Taip pat skaitykite: Uniformuotieji – ne „Hamas“ teroristai, sulaikytieji – ne Izraelio generolai

Teigiama, kad eidami vadinamųjų Kalnų Karabacho Respublikos prezidentų ir laikinojo prezidento pareigas, jie kūrė ginkluotas grupuotes, pažeisdami Azerbaidžano Respublikos teisės aktus – organizavo jų veiklą, aprūpino šias neteisėtas ginkluotas grupuotes ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, karine įranga ir technika.

Vladimiro Putino kalba – pernykštė

Kremliui prabilus apie „didelę riziką“, kad į „Hamas“ ir Izraelio konfliktą įsitrauks trečioji šalis, internete imta platinti vaizdo įrašą, kuriame Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tariamai perspėja, kad Amerika neturėtų kištis į šį karą. Tai yra melas: šis vaizdo įrašas padarytas pernai gruodį ir išverstas neteisingai. Šių dienų įvykių V.Putinas visiškai neminėjo.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vladimiro Putino žodžiai buvo išversti neteisingai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Vladimiro Putino žodžiai buvo išversti neteisingai

Vaizdo įrašą su trumpa V.Putino kalba praėjus dviem dienoms nuo pirmųjų „Hamas“ atakų paskelbė viena socialinio tinklo X (buvusio „Twitter“) vartotoja.

„Svarbi naujiena. V.Putinas: įspėju, kad Amerika neturėtų kištis į Izraelio-Palestinos karą. Jei Amerika (tai) padarys, mes atvirai padėsime Palestinai“, – greta paaiškino ji.

Prezidentas įraše kalba apie branduolinį karą. Aiškina, kad jo grėsmė auga, ir patikina, kad Rusija jokiomis aplinkybėmis nežengs pirmo žingsnio, o tai esą reiškia, kad ir neatsakys į tokio ginklo panaudojimą.

Subtitruose paaiškinta, ką jis tariamai sako: „Amerika nori sunaikinti Izraelį. Kaip mes praeityje sunaikinome Ukrainą. Įspėju Ameriką. Rusija padės Palestinai. Ir Amerika negali nieko padaryti.“

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo JAV nesikišti į karą Izraelyje?

Pagal sakinį, kuriame V.Putinas paaiškina, esą Rusija nepanaudos branduolinio ginklo pirma ir neatsakys į jo panaudojimą, galima išsiaiškinti, kada jis buvo pasakytas.

Apie tai Rusijos vadovas kalbėjo 2022 m. gruodžio 7 d. per susitikimą su Žmogaus teisių tarybos nariais.

„YouTube“ galima rasti trumpą įrašą iš V.Putino kalbos per šį susitikimą, kuriame nuskamba ir žodžiai, kurie dabar platinami socialiniuose tinkluose. Jį pernai gruodžio 8-ąją savo kanale „YouTube“ paskelbė JAV dienraštis „USA Today“.

Ką V.Putinas kalbėjo per susitikimą, galima perskaityti šiame naujienų agentūros „Interfax“ tekste. Nei paskelbtajame, nei ilgesniame įraše, nei šiame straipsnyje neminima Palestina, pastarųjų dienų įvykiai Izraelyje ar galimas JAV kišimasis į juos. Negirdėti ir įspėjimo amerikiečiams nesikišti.

Vištų narve – ne įkaitai

Melagienų skleidėjai taikosi užgauti ir pačias jautriausias stygas – platina klaidinančią informaciją apie mažiausias Izraelyje užvirusio karo aukas.

Internete išplito vaizdo įrašas, kuriame matyti penki vaikai, užrakinti narve. Jį lydi komentarai, neva mažamečius izraeliečius pagrobė ir taip įkalino „Hamas“ kovotojai. Tai nėra tiesa – įrašas pasirodė dar iki grupuotės atakų prieš Izraelį, o vaikai nėra žydai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tiesa, kad įrašas padarytas ne prasidėjus karui, bet šie vaikai nebuvo pagrobti
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tiesa, kad įrašas padarytas ne prasidėjus karui, bet šie vaikai nebuvo pagrobti

Nei iš matomų, nei iš girdimų detalių neįmanoma suprasti, kas tiksliai vyksta. Tačiau daugybė internautų aiškina, neva vaikai yra izraeliečiai, o juos per spalio 7 d. pradėtą operaciją „al-Aqsa Flood“ pagrobė „Hamas“ kovotojai.

Ant kai kurių stop kadrų iš įrašo, kuriais taip pat dalijamasi, arabiškai parašyta „Prispaustas / įkalintas savo šalyje“, o žemiau – grotažymė, kurią pažodžiui galima išversti „Kinai neturi sprendimo“. Arabų kraštuose ji turi ne užgaulią, o ironišką reikšmę: „To neįmanoma pataisyti.“ Esą net jei kinai negali padėti, situacija beviltiška.

Taip pat skaitykite: Vištų narve uždarytų mažylių paslaptis: ar tikrai juos iš izraeliečių pagrobė „Hamas“?

Prie šių frazių pridėtos kelios šypsenėlės. Iš šių detalių galima spėti, kad vaizdo įrašas tėra koks nors pokštas ar parodija.

Minėta grotažymė apie kinus populiari trumpų vaizdo įrašų platformoje „TikTok“. Juokas, kuris girdimas įraše, taip pat greičiausiai atkeliavo iš šios platformos – jis panaudotas ne viename įraše.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuviai taip pat įspėja, kad vaikai nėra „Hamas“ įkaitai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lietuviai taip pat įspėja, kad vaikai nėra „Hamas“ įkaitai

Izraelio faktų tikrinimo tinklalapis „FakeReporter“ dar spalio 8-ąją, kitą dieną po pirmųjų „Hamas“ atakų, savo paskyroje socialiniame tinkle X (anksčiau „Twitter“) atkreipė dėmesį, kad įrašas su narve uždarytais vaikais buvo paviešintas mažiausiai prieš keturias dienas. Taip buvo nurodyta įrašo ekrano nuotraukoje. Kitaip tariant, bent tris dienas iki atakų pradžios.

„DĖMESIO: vaizdo įrašas, kuriame tariamai rodomi pagrobti izraeliečių vaikai narvuose Gazoje yra MELAGINGAS. Jie – NE izraeliečių vaikai, o vaizdo įrašas buvo paskelbtas prieš keturias dienas – prieš dabartinį karą. Prašome neskleisti šio žalingo vaizdo įrašo“, – įspėjo žurnalistai.

Kai kuriuose platinamuose įrašuose matyti vandens ženklas su „TikTok“ paskyros adresu @user6903068251281. Panašu, kad čia vaizdo įrašas paskelbtas pirmiausiai. Netrukus ir įrašas, ir pati paskyra buvo pašalinti.

Trečiadienį, spalio 11-ąją, paskyra buvo atkurta. „TikTok“ vartotojas – Gazos gyventojas – paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame pakomentavo pasklidusią melagingą informaciją apie įrašą.

Norvegijos faktų tikrinimo tinklalapis „Faktisk“ išvertė jo žodžius: „Mano žinutė komentatoriams: šie vaikai yra mano giminaičiai, ne sionistų vaikai. Be to, vaizdo įrašas buvo paskelbtas likus trims dienoms iki pastarojo įvykių eskalavimo. Prašau, nerašykite kvailų komentarų.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius