Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

20 „Labas“ ir „Sudie“: nuo „Yandex“ atėjimo iki „Barclays“ pasitraukimo

Apie įmonių investicijas Lietuvoje dažniausiai kalbama garsiai – jos netrunka pačios pasiskelbti, o raudoną juostą dažnai perkirpti pakviečia politikus. O štai apie išėjimus reta įmonė platina pranešimą spaudai, kur kas dažniau išjungia telefoną. 15min sudarė 20-uką įmonių, kurios praėjusiais metais atsidarė ir užvėrė duris Lietuvoje.
Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas
Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pateikiame 10 svarbiausių įmonių, kurios atėjo į Lietuvą ir 9, su kuriomis teko atsisveikinti. Dar vienai sąraše minimai įmonei iš pradžių pasakėme „sudie“, o kiek vėliau – „labas“, mat ji atnaujino savo veiklą Lietuvoje ir yra pernelyg gerai žinoma, kad liktų už kulisų.

Labas, „Yandex. Taxi“

Tikrai ne visi rusų kapitalo „Yandex. Taxi“ atėjimą į Vilnių sveikino. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras rekomendavo nesinaudoti programėle, jam antrino ir premjeras Saulius Skvernelis. O Vilniaus meras Remigijus Šimašius kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą, prašydamas įvertinti potencialią įmonės grėsmę nacionaliniam saugumui. Nors priešiškas sutikimas iš Vilniaus „Yandex. Taxi“ neišvijo, nuo šiol ji naujose rinkose atsidaro jau su kitu vardu – „Yango“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Oficialus „Yandex. Taxi“ prisistatymas

Sudie, „Barclays“

„Barclays“ operacijų centras gruodžio 4 dieną pranešė galutinai pasitraukiantis iš Lietuvos. Pranešama apie veiklos pertvarkymą ir dalies darbuotojų perdavimą Indijos IT bendrovei „HCL Technologies“, dalis darbuotojų bus atleisti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Barclays
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Barclays

Labas, „Moody's“

Tarptautinė kapitalo rinkų bendrovė „Moody's Corporation“, oficialiai paskelbusi apie planus Vilniuje atidaryti naują biurą Europoje, gruodžio viduryje įregistravo bendrovę „Moody's Lithuania“. „Moody's“ darbuotojų priėmimą planuoja pradėti 2019-ųjų sausį, jų skaičius per kelerius metus augs. „Verslo žinios“ rašė, kad „Moody's“ Vilniuje gali įdarbinti nuo 100 iki 200 specialistų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Moody's“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Moody's“

Sudie, „Small Planet Airlines“

Žlugo lietuviško kapitalo užsakomųjų skrydžių bendrovė „Small Planet Airlines“. Su finansiniais sunkumais susidūrusią įmonę iš pradžių siekta gaivinti restruktūrizuojant, tačiau teismas, nepatikėjęs, kad įmonės vadai turi tinkamą jos gaivinimo planą, prašymą atmetė, o Civilinė aviacijos administracija (CAA) sustabdė įmonės licenciją. „Small Planet Airlines“ neliko nieko kito kaip tik kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Small Planet“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Small Planet“

Labas, „Booking.com“

Tarptautinė viešbučių užsakymo internetu svetainė „Booking.com“ gegužę atidarė klientų aptarnavimo centrą Vilniuje, greta Ozo parko. Per penkerius metus kompanija planuoja įdarbinti iki 900 žmonių, šiemet – mažiausiai 200.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Technopolis verslo centras
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Technopolis verslo centras

Sudie, „Foodout“

Maisto pristatymo į namus lyderiais prisistatinėję Foodout.lt neteikia paslaugų: neveikia jų puslapis internete, mobilioji programėlė, o telefonu atsiliepęs vadybininkas minėjo technines problemas. Didžiuosiuose miestuose konkurencija tarp maisto pristatymo bendrovių šįmet ypač paaštrėjo. Įmonės veikla sustabdyta lapkričio 26 dieną.

Labas, „Bazaarvoice“

„Technopolyje“, Vilniuje, liepą atidarytas JAV bendrovės „Bazaarvoice“ biuras. Šiame pasaulio klientų aptarnavimo centre įmonė, siūlanti skaitmeninės rinkodaros paslaugas, iš viso įdarbins 80 žmonių. Lietuvą JAV kompanija pasirinko iš 15 valstybių, pasirinkimą nulėmė ir kaina.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Bazaarvoice“ biuro atidarymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Bazaarvoice“ biuro atidarymas

Sudie, „Danske Bank“

„Danske Bank“, anksčiau atsisakęs mažmeninės bankininkystės, dabar galutinai nutraukia veiklą Lietuvoje. Privačios bankininkystės atsisakęs bankas dabar nebedirbs ir su vietos verslu – aptarnaus tik dideles tarptautines įmones. Lietuvoje lieka „Danske“ paslaugų centras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Danske Bank“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Danske Bank“

Labas, „Hella“

Kauno rajone rugsėjį atidaryta 30 mln. eurų vertės elektronikos ir apšvietimo komponentų bendrovės „Hella“ gamykla. Lietuva ir konkrečiai Kauno LEZ gamyklos statyboms pasirinktas dėl gerai išplėtotos infrastruktūros, taip pat galimybės pritraukti dirbti aukštos kvalifikacijos darbuotojus.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./UAB „Hella“ atidarymas

Sudie, „Hochdorf“

Nuo 2010 metų Lietuvoje veikusi viena didžiausių Šveicarijos maisto gamybos įmonių „Hochdorf Group“ birželį pranešė, kad traukiasi iš šalies. Šveicarai skundžiasi aukštomis pieno kainomis, kurias sukėlė , anot jų, žemės ūkio politika Lietuvoje.

Labas, „Itaka“

Didžiausia Lenkijos poilsinių kelionių organizatorė „Itaka Holdings“, pernai mėginusi įsigyti vieną didžiausių Lietuvos kelionių organizatorių „Novaturas“, vasarį pradėjo savarankišką veiklą Lietuvoje.

Šiuo metu „Įtaka“ turistus skraidina tik iš Vilniaus oro uosto: žiemą – į Fuerteventurą Kanarų salyne, Marsa Alamą ir Tabą Egipte bei Portugalijos Madeirą Atlanto vandenyne, o vasarą – į Antaliją ir Bodrumą Turkijoje, Rivjerą Prancūzijoje, Graikijos Zakintą, Graikijos salą Korfu, Siciliją ir Madeirą. Nuo kitų metų bus pradėti skrydžiai ir iš Kauno.

123rf.com/Madeira
123rf.com/Madeira

Sudie, „TakeWay“

Save kaip sveiko maisto restoranų tinklą pozicionavęs „TakeWay“ bankrutuoja. 6 restoranų valdytoja bendrovė „Sveikatingumo projektai“ gegužę kreipėsi į teismą dėl bankroto inicijavimo.

V.Kopūsto/15min nuotr./„TakeWay“
V.Kopūsto/15min nuotr./„TakeWay“

Labas, TUI

Rugsėjį apie savo veiklos pradžią Lietuvoje paskelbė didžiausia turizmo paslaugas teikiančių įmonių grupė „TUI Group“. Pirmosiomis kryptimis iš Lietuvos taps Turkija, Kipras, Ispanija ir Italija. Tarptautinio kelionių prekės ženklo TUI pardavimus Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje vykdys rugsėjo 27 dieną Latvijoje įsteigta įmonė „TT Baltics“.

123RF.com nuotr./Kosta del Solis, Ispanija, Andalūzija
123RF.com nuotr./Kosta del Solis, Ispanija, Andalūzija

Sudie, „Taupkase“

Lietuvos banko valdyba pripažino „Taupkasę“, kredito uniją, nemokia ir visam laikui atšaukė kredito unijos licenciją. Skelbiama, kad „Taupkasė“ nebeturi teisės teikti finansinių paslaugų, o Lietuvos bankas kreipėsi į Kauno apygardos teismą dėl bankroto bylos šiai kredito unijai iškėlimo.

Labas, „Decathlon“

Lapkričio pabaigoje pirkėjams duris atvėrė parduotuvė „Decathlon“. Naujoje parduotuvėje bus galima įsigyti prekių 70-čiai skirtingų sporto šakų. Dalį jų lankytojai galės išbandyti dešimtyje sporto salelių. Šalia parduotuvės įrengta 500 kv. m sporto aikštelė, čia šiltuoju metų laiku lankytojai bus kviečiami ne tik išbandyti prekes, žaisti futbolą ar krepšinį, bet ir apsilankyti įvairių sporto šakų renginiuose.

Decathlon
Decathlon

Sudie, „Neriba.lt“

Sausį paaiškėjo, kad buitinės technikos ir elektronikos e-parduotuves jungianti bedrovė „Neriba.lt“ bankrutuoja. Jos problemos paaiškėjo dar 2017 metais, kai parduotuvė nustojo atsakinėti į klientų skundus – nekelti ragelio, neatsakyti į elektronines užklausas.

Labas, „Oracle“

Spalį „Oracle“ pranešė, kad Lietuvoje atveria pirmąjį programuotojų centrą, kuris veiks Kaune, ir ieško naujų talentų, pasirengusių dirbti strateginėse kibernetinio saugumo ir debesijos infrastruktūros srityse. šių metų kovo 5 d. „Oracle“ užbaigė lietuviškos įmonės „Zenedge“ – sėkmingo startuolio, teikiančio inovatyvius saugumo sprendimus – įsigijimo procesą. Ankstesnis įmonės pavadinimas „Zenedge Cybersecurity Suite“ keičiasi į „Oracle Web Application Security“, o pati įmonė tampa „Oracle Cloud Infrastructure“ (toliau OCI) verslo dalimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Oracle“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Oracle“


Sudie, „All About IT Europe“

JK informacinių technologijų konsultacijų ir personalo bendrovės „All About IT Europe“ padalinys Vilniuje paskelbė bankrotą, rašė naujienų portalas vz.lt. Ši bendrovė Lietuvoje savo padalinį atidarė 2016 m. m. rugpjūtį. 2017 m. pradžioje ji jau turėjo 115 darbuotojų. Tačiau netrukus komanda pradėjo mažėti. „Sodros“ duomenys rodo, kad šių metų pradžioje UAB „All About IT Europe“ dirbo 80 žmonių, o dabar – nei vieno.

Labas, „Centric“

Informacinių technologijų lyderė iš Nyderlandų „Centric“ kovą pranešė, kad atidaro biurą Kaune ir per ateinančius trejus metus žada įdarbinti apie 200 specialistų. Padalinys bus atsakingas už naujų produktų kūrimą ir esamų sprendimų palaikymą. Lietuvoje sutelkta komanda aktyviai bendradarbiaus su kolegomis iš Rumunijos, Skandinavijos ir Beniliukso šalių bei aptarnaus klientus iš viso pasaulio.

Sudie, „Keulė Rūkė“, labas, „Keulė Rūkė“

Restoranų tinklas „Keulė Rūkė“ šiemet nei atėjo, nei išėjo, bet savo gerbėjus gerokai pagąsdino. Spalio 30 dieną visi 4 restoranai „Keulė Rūkė“ Vilniuje ir Kaune užsidarė, o vienas restoranų akcininkų 15min pasakojo, kad bus bandoma parduoti įmonę. Jeigu to padaryti nepavyks, bus keliama bankroto byla.

Tiesa, jau lapkričio 25 dieną įmonė paskelbė vėl atverianti duris.

Tautvydo Padgursko nuotr./„Keulė Rūkė“ Stalino skulptūros
Tautvydo Padgursko nuotr./„Keulė Rūkė“ Stalino skulptūros

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius