-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per 13 karantino savaičių – 13 Lietuvą drebinusių ir gluminusių kriminalų

Įžūlių, pavojingų nusikalstamų išpuolių pasitaiko kiekvienu laikmečiu, tačiau pastarosios 13 savaičių pasižymėjo keistų, brutalių, sveiku protu sunkiai suvokiamų kriminalų ar itin apmaudžių nelaimių gausa. Beje, tiek teisėsaugos pareigūnai, tiek visuomenės saugumo specialistai iš anksto prevenciškai įspėjo, kad per karantiną kriminogeninė situacija tikriausiai bus įtempta – taip ir nutiko.
Karantino laikotarpiu
Karantino laikotarpiu visuomenė buvo po padidinamuoju policijos stiklu. Kriminalinės suirutės išvengti pavyko, tačiau neapsieita be aukų: nušautas policininkas. / 15min koliažas

Kasdien apie nusikaltimus, nelaimes bei būdus jų išvengti visuomenę informuojantys 15min žurnalistai tapo specifinės karantino kriminalinės kronikos metraštininkais.

Baigiantis velnio tuzino skaičiumi paženklintam karantino savaičių etapui, 15min primena 13 įvykių, reiškinių, tendencijų, kurios drumstė su pandemija kovojusios visuomenės rimtį, mažino gyventojų saugumo jausmą ir tapo iššūkiais teisėsaugai.

Platino virusą, priešinosi policijai, spruko nuo medikų

Kaip tik pirmąją karantino dieną, kovo 16-ąją, 15min pasakojo istoriją, kaip iš Prancūzijos grįžęs ir sukarščiavęs plungiškis užsiminė apie norą nusižudyti, bet policiją pasitiko su peiliu.

Tą pirmadienį į BPC kreipėsi vienas sunerimęs pilietis, pranešęs, kad jo draugas nori nusižudyti. Pranešėjas užsiminė, kad vyras neseniai grįžo iš Prancūzijos, jam pakilo temperatūra.

Atvykę pareigūnai ir medikai įkalbinėjo vyrą juos įsileisti gražiuoju, tačiau šeimininkas durų neatidarė. Nerimaudami dėl vyro gyvybės pareigūnai priėmė sprendimą išlaužti duris. Vyras pasitiko policiją su peiliu, bet buvo nuginkluotas, surakintas antrankiais ir perduotas medikams.

Karantino pirminiame etape, balandžio 7-ąją, iš Santaros klinikų buvo pabėgusi dėl koronaviruso tirta moteris. Vėliau buvo patvirtinta, kad vilnietė iš tiesų serga. Sprukdama ji ne tik sukėlė pavojų sau, bet ir aplinkiniams: pacientė per visą Vilnių keliavo namo į Vilkpėdės rajone viešuoju transportu. Įtariamoji palyginti greitai buvo sulaikyta, jai iškelta baudžiamoji byla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros ligoninės infekcinių ligų klinika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Santaros ligoninės infekcinių ligų klinika

Kiek anksčiau, balandžio 2-ąją, Klaipėdos rajone dėl saviizoliacijos pažeidimo irgi buvo iškelta baudžiamoji byla. Vieno Klaipėdos rajono daugiabučio gyventojai pranešė apie virusu infekuotą moterį, kuri žinodama, jog serga, vis tiek išeina iš namų. Atvykę pareigūnai aptiko moterį lauke vedžiojančią šunį. Ji dėvėjo kaukę, bet nemūvėjo pirštinių.

Dar viena panaši istorija, kuomet policijai teko gaudyti iš Santaros klinikų su dukra pasprukusią moterį, kurioms įtartas koronavirusas, fiksuota kovo viduryje, savaitgalį prieš pat karantiną. Nors vėliau patvirtinta, jog ši šeima iš Zarasų rajono sveika, toks neatsakingas kai kurių visuomenės narių elgesys buvo tik patvirtinimas, kad be griežtų karantino apribojimų gyventojų sveikatos užtikrinimas nėra įmanomas.

Nuo šaulio kulkos žuvo policininkas

Gegužės 29 d. rytą Telšių apskrities VPK pareigūnas Saulius Žymantas kartu su kolege pasibeldė į Stasio Braso namus.

Naktį namuose Birbiliškės k. (Mažeikių r.) šis vyras grasino savo žmonai, tačiau iki atvykstant policijai pasišalino. Todėl ryte pareigūnų ekipažas atvyko patikrinti, galbūt S.Brasą ras namie.

Šis durų savo pažįstamam policininkui S.Žymantui neatidarė, o po trumpo pokalbio pradėjo šaudyti.

Policijos archyvo nuotr./Saulius Žymantas su keturkoju pagalbininku Grantu kinologų varžybose 2017 m. buvo iškovojęs antrąją vietą
Policijos archyvo nuotr./Saulius Žymantas su keturkoju pagalbininku Grantu kinologų varžybose 2017 m. buvo iškovojęs antrąją vietą

Be neperšaunamos liemenės buvęs policininkas žuvo vietoje, o jo porininkė sužalota į koją.

S.Brasas po šūvių padegė namus. Iš pradžių manyta, kad jis galėjo pasprukti į miškus, todėl buvo mestos didžiulės pajėgos jo paieškoms. Tačiau po kelių valandų sudegusiame name rastas jo kūnas.

Tarnybos metu žuvęs S.Žymantas buvo vienas geriausių šalies kinologų, beveik du dešimtmečius ištikimai tarnavęs policijoje.

Nusikaltimai – lyg mafijos laikais

Visuomenę įbaugino gegužės 18-osios įvykiai, kurie priminė mafijos laikus. Greitkelyje vidury dienos imituota avarija, o iš prabangaus „Jaguar“ vairuotoją ištraukę užpuolikai jį ne tik žiauriai sumušė, apiplėšė, tačiau ir paleido šūvius.

Po kelių dienų surengtoje spaudos konferencijoje Kauno apskrities policijos vadas ramino žmones, kad greitkeliu jie gali važinėti drąsiai. Auka ir užpuolikai pažinojo vienas kitą ir taip aiškinosi tarpusavio santykius.

VIDEO: Kruvinas išpuolis greitkelyje prie Kauno buvo planuotas iš anksto, 2 nusikaltėliai jau sučiupti

Ne tiek daug dėmesio sulaukęs, bet ne ką mažiau įžūlus išpuolis kovo 22 dieną įvykdytas sostinėje, kur Karaliaučiaus gatvėje sudeginti 3 automobiliai.

Tyrimą atlikę kriminalistai išsiaiškino, kad tai – reketininkų darbas, kurie iš savo aukos reikalavo 10 tūkst. eurų. Prieš tai jie vyrą gatvėje užpuolė ir sumušė, tačiau nukentėjusysis pareigūnų pagalbos atsisakė.

Be smurto pasibaigęs, bet itin keistas incidentas užfiksuotas Varėnos rajone, kur birželio 8 dieną du automobiliai užblokavo kelią mikroautobusui.

Išlipę vyrai ėmė kratyti autobusiuko vidų, o vairuotojas negalėjo suprasti, kas vyksta, ir galvojo, kad jį tikrina pareigūnai. Tačiau paaiškėjo, kad šie vyrai nieko bendro su teisėsauga neturi.

VIDEO: Neeilinis įvykis Varėnos rajone: sustabdę mikroautobusą į vidų brovėsi grėsmingi vyrai

Protestas prie Seimo: pareigūnus išvadino fašistais

Balandžio 24-ąją, penktadienį, prie Seimo surengta nesankcionuota akcija, kurios metu apie 10 protestuojančių asmenų automobiliais važinėjo aplink pastatą ir naudojo garsinį signalą.

Įsikišus policijai, vienas iš piliečių nesutiko pateikti savo dokumentų, tad buvo sulaikytas jėga. Vaizdai iš sulaikymo pasklido internete, įrašus viešino ir policija.

VIDEO: Vilniaus policijos pareigūnų pokalbis su KET pažeidėju

Visuomenė pasidalijo į dvi dalis: vieni keikė pareigūnus, kurie esą trukdė žmonėms laisvai išreikšti savo pažiūras, kiti policininkų veiksmus teisino, kritikuodami nepagarbų, nedalykišką pačių protestuotojų elgesį.

„Sadistai prakeikti, fašistai“, – vedamas į policijos tarnybinį automobilį pareigūnus koneveikė sulaikytasis.

Jis atsisakė lipti į tarnybinį automobilį, rėkė, kad savo noru to nedarys, kad jį sulaiko neteisėtai, nes jis nieko blogo nepadaręs.

„Sadistai prakeikti, fašistai“, – vedamas į policijos automobilį pareigūnus koneveikė sulaikytasis.

„Ačiū, pareigūnai. Puiki mūsų policija! Nuostabi šalis yra Lietuva. Išvilkote žmogų, kaip šunį. Už ką? Kad pypino? Mes laisvi rinktis“, – su viena pareigūne diskutavo filmuotojas „advokatas“.

Vėliau Policijos departamento atstovams dėl šio sulaikymo teko teikti paaiškinimus visuomenei, pažymint, jog pareigūnai elgėsi teisėtai, o administracinių nusižengimų protokolai surašyti 6 asmenims.

Jie vairavo girti: VSAT, FNTT, VST pareigūnai, teisėjas

Egzistuoja ratas žmonių, kuriems, kaip sakoma, jūra iki kelių – jie linkę vairuoti išgėrę, nepriklausomai nuo jokių aplinkybių. Tačiau prie temos „Girtas vairuotojas“ matyti pareigūno, valstybės tarnautojo pavardę pasitaiko ne kasdien.

Per karantiną pribloškė sostinės teisėjas Mindaugas Striaukas. Erudicija, kompetencija, tiesa, ir keliais prieštaringai vertintais nuosprendžiais garsėjantį teisininką policija neblaivų prie „Škoda“ vairo sustabdė ankstų darbo dienos rytą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Mindaugas Striaukas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Mindaugas Striaukas

Panašiai įkliuvo ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnas: Specialiųjų užduočių valdybos tyrėjas sostinėje sulaikytas neblaivus (1,87 prom.) prie „Opel“ automobilio vairo.

Blogai pasivažinėjimas apsvaigus (nustatytas 1,71 prom. girtumas) baigėsi ir Viešojo saugumo tarnybos jaunesniajam specialistui. Jonavos rajone esančiame Svilonėlių kaime nuo kelio nuvažiavo ir vertėsi šio pareigūno vairuojamas motociklas: jis susižeidė pats ir sužalojo kartu vykusią keleivę.

Dar vienas neatsakingą elgesį iliustruojantis pavyzdys – Vilniaus rajone girto (2,5 prom.) pasieniečio vairuojama „Škoda“ rėžėsi į VW. Į ligoninę patikrinimui teko nuvežti du vaikus, laimė, rimtesnių sužalojimų jie nepatyrė.

Šuolis į Nemuną ir kitos beprotiškos gaudynės

Beatodairiškų bandymų sprukti nuo policijos pasitaiko neretai, tačiau karantino metu tokios pavojingos gaudynės prie visuotinio susikaupimo, žinoma, neprisidėjo. Istorijų būta ir tiesiogiai susijusių su koronaviruso aktualijomis. Pavyzdžiui, kaukės nedėvėjusio vyro šuolis Kaune į Nemuną.

Kai patruliai bandė sulaikyti kaukės nedėvėjusį kaunietį, vyras šoko į ledinį Nemuno vandenį.

Kaunietis dėl kaukės nedėvėjimo sykį buvo įspėtas, o kai įspėjimo nepakako ir patruliai bandė pažeidėją sulaikyti – pastarasis šoko į ledinį upės vandenį. Ištraukti vyrą iš Nemuno prireikė ugniagesių, o dėl savo poelgių bėgliui teko pasiaiškinti teisme.

Balandžio pradžioje Vilniuje nufilmuotas tikriausiai apsvaigusios „Porsche“ vairuotojos visureigio persekiojimas, o gegužės pirmosiomis dienomis Nuo Panevėžio policijos sprukusio „Volkswagen“ vairuotojo gaudynės baigėsi stiklo dūžiais ir tyrimu dėl narkotikų.

Balandį 15min rašė apie nesutramdomą Kybartų kalinį, kuris grotomis du sykius užlipo ant bendrabučio stogo. Pirmą sykį šį kalinio-voro šou vyras motyvavo tuo, kad spruko nuo prižiūrėtojo, kuris artinosi prie jo nedėvėdamas apsauginės kaukės.

VIDEO: Ant Kybartų pataisos namų stogo užlipo nuteistasis

Išskirtinėmis galima pavadinti ir patrulių vaizdo registratoriumi nufilmuotas įnirtingas gaudynes Čekoniškėse, kur nepilnametis senu, išregistruotu automobiliu beatodairiškai spruko nuo persekiotojų. Jaunuolis su pusgyve „Audi“ nuo policijos spruko taip greitai, kad vis dingdavo iš akiračio.

VIDEO: Nufilmuota, kaip beatodairiškai nepilnametis su „Audi“ sprunka nuo policijos

Visgi gaudynės baigėsi palyginti saugiai tiek jam pačiam, tiek pareigūnams.

Kaip karantino „pažiba“ gali būti primintas ir Rietave įkliuvęs girtas motorolerio vairuotojas. Medingėnų kaime sustabdytam motoroleriu vinguriavusiam 60 metų vyriškiui buvo nustatytas 2,20 prom. neblaivumas. Negana to – vyras neturėjo teisės vairuoti, buvo be šalmo, motoroleris neįregistruotas, neapdraustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, jam neatlikta privaloma techninė apžiūra.

Lyg to dar būtų maža, vairuotojas turėjo apie 1 litrą tikriausiai naminės degtinės ir du pakelius kontrabandinių cigarečių – už pastaruosius nusižengimus skiriama atskira administracinė nuobauda.

Vilniaus rajone nukrito lėktuvas, žuvo žmonės

Į tokio pobūdžio nelaimes, kaip aviakatastrofos, visuomenė visuomet reaguoja jautriai: visi supranta, kad tai baisūs, dažniausiai ir itin rimtomis pasekmėmis paženklinti įvykiai.

Todėl pranešimas apie nukritusį lėktuvą karantino ramybės laikotarpiu nuskambėjo itin dramatiškai. Juolab orlaivis sudužo tą pačią dieną, kurios ryte Utenos rajone jau buvo žuvę trys žmonės per automobilio avariją.

Gegužės 9-osios, šeštadienio, popietę Vilniaus rajone, Pakenės kaime, nukrito lėktuvas „Piper PA–38 Tomahawk“.

Nelaimės metu žuvo du žmonės. Mokomuoju lėktuvu skrido Vilniaus S.Dariaus ir S.Girėno aeroklubo vadovas, bene geriausias Lietuvos akrobatinio skraidymo meistras Donaldas Bleifertas. Kartu su juo buvo Italijos pilietis.

Netrūko siaubingų avarijų

Metų pradžioje dėl švelnios žiemos nelaimių skaičius keliuose buvo sumažėjęs, o paskelbtas karantinas dar labiau pagerino šią statistiką.

Dvi avarijos buvo itin skaudžios: žuvo po 3 žmones.

Tačiau atšilus orams ir sušvelninus draudimus, pasipylė tragedijos. Dvi iš jų buvo itin skaudžios: žuvo po 3 žmones.

Pasvalio rajone, gegužės 5-osios pavakarę, kelyje „Via Baltica“ kaktomuša susidūrė „Audi“ ir „Toyota“.

Įtariama, kad nelaimės kaltininkas – „Audi“ vairuotojas. Vietoje žuvo du šio automobilio keleiviai, o netrukus ligoninėje užgeso ir jo paties gyvybė.

Tris gyvybes nusinešė ir avarija kelyje Ripaičiai–Kirdeikiai. Ten tiesiame ruože nuo kelio nuvažiavo ir apvirto automobilis.

Galbūt pasekmės nebūtų tokios skaudžios, jei automobilis tiesiog būtų nulėkęs į pievą. Tačiau jis susidūrė su kliūtimi – šalia kelio sukrautais stulpais.

Siautė ir padegėjai, ir sprogdintojas

Pastaraisiais mėnesiais fiksuota daugybė padegimų, keli jų buvo itin įsimintini.

Brutalus išpuolis Kaune įvykdytas prieš vieno žinomo mediko šeimą. Žaliojoje gatvėje sudegė 3 automobiliai – du „Range Rover“ ir „VW Passat“.

„Tai yra brutalus aktas tiek prieš mūsų šeimą, tiek prieš visuomenę“, – bendraudamas su 15min sakė chirurgas.

Skaitytojo nuotr./Sudegęs automobilis
Skaitytojo nuotr./Sudegęs automobilis

Kėdainiuose tyčia sukeltame gaisre prarasta turto už dešimtis tūkstančių eurų. Gegužės 11-osios rytą atvykus ugniagesiams, rąstinis garažas degė atvira liepsna. Visiškai sudegė viduje buvę 2017-aisiais pagaminti automobiliai „Toyota Land Cruiser“ ir „Audi Q7“ bei šalia pastato stovėjęs 2019-ųjų metų automobilis „Škoda Octavia“. Taip pat sudegė 2014 m. pagamintas motociklas „Harley Davidson“ ir 2018 m. pagamintas motociklas „Honda Goldwing“.

O Tauragėje vandalo taikiniu tapo savivaldybės darbuotojo automobilis. Po variklio dangčiu jis pakišo galingą petardą, kuri visiškai suniokojo „Opel“ priekį.

Iš pradžių policija sučiupo niekuo dėta netoliese buvusį apsvaigusį vyrą. Tačiau peržiūrėjus vaizdo kamerų įrašus, paaiškėjo tikrasis įtariamasis.

VIDEO: Sulaikytas automobilį sprogdinęs vyras jau buvo žinomas policijai

Nukentėjęs Tauragės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Raulinavičius teigė, kad net neįsivaizduoja, kas ir kodėl galėjo jam kerštauti, tačiau panašus išpuolis jo gyvenime – ne pirmas.

Tragiškai žuvo kūdikiai ir vaikai

Pastaraisiais mėnesiais nutiko ne viena nelaimė, kuri pasibaigė kūdikių ir vaikų mirtimis.

Balandžio 10-ąją prisigėręs tėvas Šilutėje atsigulė ant vos pusantrų metų mažylio ir jį mirtinai prispaudė.

Kelmės rajone 39-erių metų dviejų vaikų mamai pareikšti įtarimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo po to, kai iš Kelmės rajono į ligoninę atvežtas negyvas pernai gimęs kūdikis. Ant jo kūno medikai pastebėjo ne vieną smurto žymę.

Birželio 11 dieną Kaune, Savanorių prospekte, pro buto langą persisvėręs iškrito ir žuvo 5 metų vaikas.

Plepų kaime nedidelis gaisras, kilęs gegužės 5-osios rytą, baigėsi itin tragiškai. Vonioje užsidegė laidai, o ugnis persimetė ant labai degių plastmasinių plytelių. Ugnis neišplito, bet nuodingi dūmai pasklido po kambarį, kur miegojo 4 metų mergaitė ir 6 metų berniukas.

Jie buvo skubiai išvežti į ligoninę ir pakeliui perduoti medikams, tačiau jų gyvybių išgelbėti nepavyko.

Siautėjo vandalai ir kapų plėšikai

Kovo mėnesį per dvi savaites trijų jaunuolių gauja Telšių apskrityje sugebėjo padaryti 15 nusikaltimų. Netikėtai sustojus mokslo metams, laisvalaikį jie leido vogdami. Paaugliai taikinių nesirinko – laužėsi į tris bažnyčias, mokyklą, muziejų, parduotuves ir kavines.

Gegužės 4-ąją Strepeikių kaime patruliavę pareigūnai pastebėjo du išniekintus kapus. Netrukus sučiupti įtariamieji prasitarė girdėję apie senosiose Evangelikų liuteronų kapinaitėse palaidotus kareivius, tad mirusiųjų ramybę drumstė esą dėl ginklų.

Tarp gegužės 15 dienos pavakarės, 16 val. ir gegužės 16 dienos ryto Vilniuje, Rasų senosiose kapinėse, vandalams užkliuvo Jono Basanavičiaus kapas. Jis buvo ištryptas ir apspjaudytas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jono Basanavičiaus kapas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jono Basanavičiaus kapas

Kapines išniekino ir Salomėjos Nėries anūkas Bernardas Bučas. Jis norėjo įbauginti antstolę, todėl prie jos biuro durų prikrovė kryžių. Juos jis atitempė iš karo kapinių, taip suniokodamas pirmojo pasaulinio karo laikus menantį turtą.

Gegužės 2 dieną padegtas vienas iš Kėdainių simbolių – „Vaivorykštės“ pėsčiųjų tiltas. 4 nusikaltimu įtariami asmenys tokiu būdu pridarė 25 tūkst. eurų žalos.

Sprogimai daugiabučiuose baigėsi laimingai

Daugiabučiuose nugriaudėjo du didžiuliai sprogimai, tačiau abu jie baigėsi laimingai – žūčių išvengta.

Rusnėje daugiabučiame name gegužės 24-osios naktį sprogo dujų balionas. Nuo sprogimo bangos išdužo langų stiklai, išvirto dvi buto sienos, apgadintas balkonas ir bendro naudojimo laiptinė.

Visą butą sugriovęs sprogimas, laimingo atsitiktinumo dėka, nepražudė ten gyvenusios 94 metų senolės.

Kupiškyje balandžio 30-ąją įvyko nelaimė, kurios galbūt ir buvo galima išvengti. Krantinės gatvės gyventojai iki sprogimo visą savaitę skundėsi dėl problemų su dujomis, bet niekas reaguoti į skundus neskubėjo.

Galiausiai naktį sprogo dujos viename bute pirmajame aukšte. Per sprogimą būstas buvo visiškai suniokotas, o į ligoninę išvežta mama su dukra.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje

Girtavimo, smurto, agresijos banga

Gegužės viduryje policija santūriai informavo, kad karantino metu keičiasi nusikalstamumo statistika: pareigūnai registravo 7 proc. mažiau nusikaltimų.

Tuo metu apie visuomenės saugumą išmanantys specialistai paskleidė nerimą keliančių žinių: esą pandemija pastūmėjo lietuvius nusikalsti, o nusikalstamumo situacija artimiausiu metu tik prastės.

Ekspertai prognozavo, kad sparčiai prastėjant ekonominei situacijai, augant nedarbui, nusikalstamumo lygis šalyje ir toliau sparčiai augs: daugės vagysčių iš prekybos centrų, gyvenamų, ūkinių patalpų, retai lankomų nekilnojamo turto objektų bei sukčiavimų internetinėje erdvėje.

Suprasti akimirksniu

  • Policijos skelbtais duomenimis, nuo kovo 16 d., kuomet šalyje paskelbtas karantinas, buvo sumažėję sukčiavimų (56 proc.), seksualinių prievartavimų (82 proc.), išžaginimų (68 proc.), sunkių sveikatos sutrikdymų (50 proc.), viešosios tvarkos pažeidimų (41 proc.), plėšimų (40 proc.), nesunkių sveikatos sutrikdymų (35 proc.), vagysčių (16 proc.), stambių vagysčių (32 proc.), narkotikų platinimo (18 proc.) ir turto sunaikinimo atvejų (10 proc.).
  • Nerimą kėlė didėjantis nužudymų skaičius (padidėjo nuo 15 iki 26 nužudymų, arba 73 proc.), vairavimas neblaiviems, kai nustatomas didesnis nei 1,5 prom. girtumas (35 proc. daugiau), nežymių sveikatos sutrikdymų (11 proc. daugiau), žmogaus terorizavimo ir turto pasisavinimo atvejų (10 proc. daugiau).

Kaip yra sakęs policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, akivaizdu tai, kad viešose vietose sumažėjus žmonių srautui, registruojama mažiau nusikalstamų veikų, tačiau nerimą kėlė namuose esančių asmenų elgesys ir daromos nusikalstamos veikos.

Brutaliausias toks karantino metu nuskambėjęs nusikaltimas – dvigubas grupinis nepilnamečių išžaginimas Šalčininkuose. Pareigūnai buvo sulaikę net 5 gerai policijai žinomus įtariamuosius (gimusius 1992 m., 1989 m., 2003 m., 2000 m ir 1977 m.), nuo kurių nukentėjo dvi 17-metės.

Balandžio 8-ąją Kaune, bute P.Višinskio gatvėje, rasti dviejų žmonių kūnai: vyras (gim. 1976 m.) nusižudė, prieš tai tikriausiai pasmaugęs moterį (gim. 1979 m.).

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

LKPB vadas R.Kiškis: „Į 90-uosius tikrai negrįžome, nors staigmenų – buvo“

Nusikalstamumo tendencijas ne tik karantino metu, bet ir nuolat analizuojantis Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) šiam laikotarpiui rengėsi, kartu su Europolu mėgindamas analizuoti būsimas grėsmes ir laukiančius iššūkius. LKPB viršininkas Rolandas Kiškis 15min dabar pripažino, kad apskritai pasirengimas karantino kriminogeninei padėčiai pasiteisino, tačiau dalis prognozių nepasitvirtino.

Vienas R.Kiškio paminėtų iškalbingiausių pavyzdžių – nelegali prekyba apsaugai nuo COVID-19 skirtų priemonėmis. „Ta prekyba beveik nevyko“, – sakė viršininkas, pabrėžęs, kad policijai pakako atlikti vos keletą reidų ir prevencinių akcijų.

Visi nužudymai buvo buitiniai ir yra išaiškinti. Tiesa, nesitikėjome tokio didelio jų skaičiaus.

Kriminalistus taip pat maloniai nustebino, kad drastiškai neišaugo sukčiavimo elektroninėje erdvėje mastai. Vien tai, kad daugeliu atvejų prekyba persikėlė į internetą, galėjo tapti nusikaltėliams pasipelnymo šaltiniu, tačiau gyventojų budrumas ir pareigūnų priežiūra lėmė, kad dauguma sandorių įvyko saugiai, sąžiningai.

Pareigūnų siekiamus rezultatus apkartinusi statistikos dalis – išaugęs žmogžudysčių skaičius. Kaip sako R.Kiškis, smurto artimoje aplinkoje atvejų didėjimas prognozuotas, nes per karantiną žmonėms teko daugiau laiko leisti namuose, kai kam galbūt stigo veiklos, įtampų papildomai kėlė ir alkoholio vartojimas. Tačiau nesitikėta, kad buitinio smurto padariniai taip dažnai bus kritiniai – virs nužudymais.

- Ar galima jūsų žodžiais konstatuoti, kad kriminogeninės suirutės per karantiną Lietuvoje išvengėme?15min pasiteiravo LKPB vadovo R.Kiškio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Kiškis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolandas Kiškis

– Manau, kad tikrai, taip. Šiam laikotarpiui su Europolo kolegomis ruošėmės, dauguma prognozių pasitvirtino, buvome pasirengę užtikrinti saugumą. Pastaruoju metu teko girdėti netgi buvusių kolegų pareiškimų, kad grįžtame į 90-uosius, tačiau su tokiu vertinimu nesutinku. Nieko panašaus! Man lakmuso popierėlis yra sunkių ir labai sunkių nusikaltimų skaičius. Statistika rodo, kad tokių nusikaltimų mažėja, žvelgiant į ilgalaikę tendenciją – padėtis gerėja.

– Subjektyviu vertinimu, per karantiną įžūliausiais, labiausiai visuomenės nerimą sukėlusiais nusikaltimais galima įvardinti policininko nužudymą Mažeikių rajone ir „Jaguar“ vairuotojo užpuolimą greitkelyje ties Kaunu. Ar sutinkate, ar jus asmeniškai labiau pribloškė kažkoks kitas išpuolis?

– Iš esmės, galėčiau sutikti. Tačiau ne tik per karantiną, bet ir visais laikais itin įžūlių, didelio rezonanso nusikaltimų retsykiais pasitaiko. Pastaruoju metu tokie nusikaltimai sukelia itin didelį atgarsį ne dėl savo dažnumo ar baisumo, o dėl to, kad informacija apie tokius įvykius šiais laikais sklinda labai sparčiai ir plačiai. Internetu naujienas gali sužinoti net pensininkai, tad žinios apie rimtus įvykius sparčiai pasiekia kur kas didesnę nei ankstesniais laikmečiais auditoriją.

– Visgi kas per pastarąsias 13 karantino savaičių jums tapo didžiausia staigmena?

– Nesitikėjome tokio didelio nužudymų skaičiaus. Nors visos žmogžudystės, galima sakyti, buvo buitinės ir yra išaiškintos, prognozavome smurto padidėjimą, bet nesitikėjome tiek nužudymų.

Jei tu linkęs į agresiją, per karantiną, būnant namuose ir ypač vartojant alkoholį, ši rizika labai padidėja. Dabar jau pastebime, kad mažėjant karantino apribojimų ir gyvenimui grįžtant į įprastesnę vagą, nusikalstamumo tendencijos taip pat grįžta į mums įprastą lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius