-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 10 05

Kauno žudynių metinės: žvilgsnis į šalį sudrebinusius įvykius (nuotraukos)

Lygiai prieš metus Kaune nuaidėję šūviai pradėjo painią dalies tautos dėmesį iki šiol kaustančią istoriją, neabejotinai pateksiančią į ateities istorijos vadovėlių puslapius.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Istoriją, pareikalavusią net keturių žmonių gyvybių. Istoriją, iš postų išvertusią aukščiausius šalies prokuratūros vadovus. Istoriją, visuomenėje pasėjusią įtampą bei teisiniam nihilizmui klestėti palankią atmosfetą.

Kai 2009 metais Drąsius Kedys tuomečio Seimo pirmininko Viktoro Muntiano padėjėjui, verslininkui Andriui Ūsui bei teisėjui Jonui Furmanavičiui viešai metė kaltinimus jo dukros tvirkinimu, niekas negalėjo įsivaizduoti, kad augaloto garliaviškio įniršis ir neslepiamas keršto troškimas galų gale pavirs kruvinu smurto protrūkiu.

Žingsniui, sukrėtusiam visą šalies visuomenę ir ant kojų sukėlusiam daugelį teisėsaugininkų, D.Kedys pradėjo ruošis iš anksto. Žudynes tiriančių prokurorų duomenimis, garliaviškis iki 2009 metų spalio 5-osios likus daugiau nei mėnesiui vienoje Kauno įmonėje užsisakė lipdukus su užrašu „Kauno keliai“, kurie vėliau buvo užklijuoti ant pačioje rugsėjo pabaigoje įsigyti seno baltos spalvos autobusiuko „VW Transporter“.

Spalio 5-oji – kruvinasis pirmadienis

6.30–7.00 val. iš vakaro autobusiuką „VW Transporter“ pasiėmęs iš jį savo kieme pusdienį saugojusio kaimyno, D.Kedys maždaug tokiu metu išeina iš Klonio gatvėje esančių namų.

8.05 val. Garliavos mietelio pašte vyro sesuo Neringa Venckienė Seimui, prezidentei bei aukščiausiems šalies pareigūnams išsiunčia 8 laiškus.

Tuo metu Kaune, V.Sladkevičiaus gatvėje, nušaunamas iš savo namų išėjęs teisėjas J.Furmanavičius.

8.00–9.00 val. liudininkai matė autobusiuką „VW Transporter“, skubantį Rokų link.

Po žmogžudystės praėjus daugiau nei valandai, miesto senamiestyje dirbo didžiulės Kauno teisėsaugininkų pajėgos. Iš Vilniaus į Kauną atvyko Kriminalinės policijos biuro darbuotojų grupė, generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis ir generalinio policijos komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas. Įvykio vietoje teisėsaugininkai iškėlė kelias pirmines žmogžudystės versijas. Tarp jų buvo ir variantas, kad šūvius į teisėją galėjo paleisti ir jį pedofilija viešai kaltinęs D.Kedys.

11.30 val. prie Violetos Naruševičienės namo, esančio Piliuonos g. 46A, liudininkai matė stovintį baltos spalvos „VW Transporter“.

12.00 val. namo grįžusi V.Naruševičienės dukra savo motiną randa negyvą. Tuo pat metu D.Kedžio vairuojamas „VW Golf”, kurį šis iš anksto buvo pasilikęs prie V.Naruševičienės namų, Gariūnų ir Kurtinių gatvių sankryžoje susidūrė su sunkvežimiu. Slėpdamas savo veidą, D.Kedys paliko automobilį ir pėsčias nuėjo viešojo transporto stotelės link.

12.20 val. Vaidoto gatvėje D.Kedys įlipo į maršrutinį taksi ir grįžo prie Piliuonos gatvėje palikto autobusiuko „VW Transporter”.

16.00 val. Kauno apygardos prokuratūroje surengtoje spaudos konferencijoje policijos generalinio komisaro pavaduotojas V.Račkauskas visuomenei oficialiai patvirtino, kad dėl abiejų žmogžudysčių pagrindinis įtariamasis yra D.Kedys. Prokurorai paskelbė įtariamojo paiešką, o Kauno policijos vadovas Algirdas Kaminskas papasakojo apie uždarytus kelius iš miesto.

18 val. D.Kedžio autobusiukas randamas Noreikiškėse, netoli Andriaus Ūso namų.

Kas vyko toliau

Balandžio 17 d. daugiau nei pusė metų nuo teisėsaugos besislapsčiusio D.Kedžio kūnas buvo rastas šalia Kauno marių. Ekspertai, kraujyje radę 3,7 promilės alkoholio, nustatė, kad vyras paspringo skrandžio turiniu.

Praėjus savaitei, D.Kedžio palaikai amžino poilsio atgulė greta Garliavos esančių Jonučių kapinėse. Atsisveikinti su dviem žmogžudystėmis įtariamu vyru susirinko apie 5 tūkst. žmonių.

Gegužės 14 d.  Kėdainių rajono apylinkės teismo teisėjas Bronius Varsackis paskelbė, kad D.Kedžio dukra turi būti nedelsiant grąžinta motinai Laimutei Stankūnaitei. Sužinoję šią teismo nutartį, žmonės pradėjo rinktis prie Venckų ir Kedžių namų Klonio gatvėje.

Į šią vietą po kelių valandų atvykusį ir teismo nutartį N.Venckienei ketinantį įteikti antstolį minia apmėtė žemėmis ir išvijo lauk.

Birželio 13 d. Alytaus rajone, Eigirdonių kaime, greta apvirtusio keturračio motociklo rastas A.Ūso lavonas. Prokurorai vėliau paskelbė, kad verslininkas mirė prigėręs vandenyje.

Birželio 21 d. Panevėžio apygardos teismo teisėjų kolegija paskelbė naikinanti gegužės 14 dienos Kėdainių rajono apylinkės teismo nutartį ir mergaitę paliekanti pas globėją N.Venckienę.

Iki šiol taškas nėra padėtas nė vienoje byloje, susijusioje su šia istorija. Temidės sargai nutarė mergaitės likimą nuspręsti tuomet, kai bus baigta tirti vadinamoji pedofilijos byla. Teisėjo J.Furmanavičiaus ir V.Naruševičienės nužudymo bylą prokurorai žada ištirti dar šįmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius