Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai ant „Vogue“ viršelio po Olenos Zelenskos atsirado ir Volodymyras Zelenskis?

Ukrainos pirmąją ponią Oleną Zelenską ant populiaraus žurnalo „Vogue“ viršelio pakeitė jos vyras, pats šalies vadovas Volodymyras Zelenskis? Tokia nuotrauka pastaruoju metu dalijamasi internete. Ji nėra autentiška – kas pamena užpernykštę fotosesiją, nesunkiai atpažins kai kuriuos elementus: prezidentas „vilki“ tuos pačius drabužius, sėdi tokia pačia poza ir tame pačiame fone, net galvą puošia ta pati šukuosena. Vienintelis skirtumas – aplink žmogų jo veidu prikrauta dolerių pilnų maišų.
Olena Zelenska ir Ukrainos moterys
Olena Zelenska ir Ukrainos moterys / Socialinių tinklų nuotr.

Nesunku suprasti, kad O.Zelenskos nuotrauka buvo pakeista, prie jos kūno pridedant V.Zelenskio veidą. Pluoštai pinigų aplink yra nuoroda į Vakarų teikiamą pagalbą Ukrainai ir nuolatinius prezidento prašymus paremti dar labiau.

Anksčiau šaipėsi karikatūromis

Tariamo viršelio nuotrauka be jokių paaiškinimų neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Volodymyras Zelenskis ant „viršelio“ palygintas su sukčiais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Volodymyras Zelenskis ant „viršelio“ palygintas su sukčiais

Atvirkštinė vaizdo paieška rodo, kad šia nuotrauka dalijamasi ir kituose socialiniuose tinkluose, ypač – rusiškose paskyrose.

Fotografijoje aplink „V.Zelenskį“ sudėlioti dolerių maišai neabejotinai yra užuomina į jo prašymus paremti Rusijos užpultą šalį.

Patyčių dėl to Ukrainos prezidentas sulaukia jau seniai. Pavyzdžiui, tam buvo skirtas ne vienas grafitis, tariamai atsiradęs įvairiose Europos sostinėse. Iš tiesų šios karikatūros buvo sukurtos kompiuteriu taip, kad atrodytų lyg nupieštos ant šių miestų šaligatvių.

Ekrano nuotr. iš vk.com/Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio grafitis ypač paplito prorusiškose socialinių tinklų paskyrose
Ekrano nuotr. iš vk.com/Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio grafitis ypač paplito prorusiškose socialinių tinklų paskyrose

Taip pat skaitykite: Iš Volodymyro Zelenskio toliau „šaiposi“ įvairiuose miestuose? Ne, šaipomasi tik internete

Taip pat skaitykite: Melagingas grafitis keliauja po pasaulį: pirma buvo Lenkijoje, dabar „atsirado“ Madride

Taip pat skaitykite: Iš Volodymyro Zelenskio šaiposi toliau, bet Briuselyje jo karikatūros nenupiešė

Taip pat skaitykite: Volodymyro Zelenskio karikatūra – vėl Madride, bet jos iš tiesų ir vėl nėra

Kad šiuo „viršeliu“ tai pat šaipomasi, rodo ir frazė greta V.Zelenskio atvaizdo – esą straipsnio pavadinimas: „Vyro, dėl kurio Nigerijos sukčiai atrodo apgailėtinai, portretas“. Jame yra užuomina į apgavikus, kurie bando išvilioti pinigų, internetu siųsdami istorijas apie tariamai paveldėtus milijonus ir pan.

Oleną Zelenską ant viršelio kritikavo

Kartu su tariama V.Zelenskio nuotrauka randama dar viena panaši, kurioje ta pačia poza sėdi O.Zelenska. Kaip tik ši yra originali fotografija, kuria buvo iliustruotas žurnalo „Vogue“ rašinys apie Ukrainos prezidento žmoną.

„Drąsos portretas: Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska“, – straipsnis tokiu pavadinimu buvo publikuotas 2022 m. liepą specialiame internetiniame žurnalo numeryje. Jis buvo išspausdintas ir spalio žurnale.

Rusijos karui Ukrainoje tęsiantis jau šeštą mėnesį, „Vogue“ paruošė ypatingą skaitmeninį numerį. Jo viršelį papuošė Ukrainos pirmosios ponios O.Zelenskos nuotrauka.

Ji – itin svarbi veikėja kovoje prieš Rusijos agresiją, diplomatė, daug ir garsiai kalbanti apie emocinius bei fizinius karo padarinius ukrainiečiams, tuomet rašė žurnalas.

Taip pat skaitykite: Olenos Zelenskos vizito Paryžiuje atgarsiai: ar ji tikrai keliavo išlaidauti?

Moteris buvo įamžinta sėdinti ant marmurinių laiptų griežtai saugomame prezidento rūmų komplekse Kyjive, Ukrainoje.

O.Zelenską fotografavo žymioji Annie Leibovitz, o žurnalistė Rachel Donadio paruošė atvirą moters pasakojimą apie santuoką su Ukrainos prezidentu, Rusijos inicijuoto karo padarinius jos šaliai, šeimai ir pačios vaidmenį nuožmios kovos akivaizdoje.

„Tai buvo patys baisiausi mėnesiai mano ir kiekvieno ukrainiečio gyvenime, – pripažino O.Zelenska. – Atvirai kalbant, nemanau, kad kas nors suvokia, kaip mums sekėsi tvarkytis emociškai“.

O.Zelenska taip pat fotografavosi tarp Ukrainos kariškių Antonovo oro uoste. Šiuo kadru siekta išryškinti tūkstančių Ukrainos moterų įsitraukimą į karą ir kovas fronto linijose.

Interviu O.Zelenska daug pasakojo apie ryšį su vyru, kurį atspindėjo įtaigūs kadrai. Vienoje iš nuotraukų pora pozavo prie medinio stalo, kitame kadre prezidentas prie savęs glaudė žmoną, stipriai ją apkabinęs.

Taip pat skaitykite: Ant „Vogue“ viršelio – Olena Zelenska: apie santuoką ir baisiausią laiką jos gyvenime

Pirmoji ponia fotosesijai pasipuošė ukrainiečių dizainerių „Bettter“, „Six“, „Hvoya“, „The Coat“, „Kachorovska“, „Poustovit“ drabužiais. V.Zelenskis vilkėjo žymiuosius karinio stiliaus žalius marškinėlius.

O.Zelenska interviu atskleidė, jog pirmosios ponios pareigos ir prieš karą, ir nuo jo pradžios vertė justi didžiulį spaudimą, kurio ji niekada nenorėjo. Moteris neslėpė – ji netroško, kad jos vyras kandidatuotų į prezidentus, nes numanė, kad tokiu atveju jų gyvenimas stipriai keistųsi.

Interviu sulaukė didelio dėmesio ne vien dėl jo temos ir herojės – kai kuriems neįtiko pats faktas, kad pirmoji ponia fotografavosi karo metu, ir esą nemoteriška pirmosios šalies ponios sėdėsena.

Taip pat skaitykite: O.Zelenskai – kirtis dėl „nemoteriškos“ pozos: atsaką kritikams davė tūkstančiai

Atsakydamos į šią kritiką, O.Zelenskos šalininkės socialiniuose tinkluose pradėjo akciją, pažymėtą grotažyme „sitlikeagirl“ (liet. „sėdėk kaip mergaitė“).

Ukrainos moterys pradėjo atkartoti O.Zelenskos pozą ant laiptų.

Viena pirmųjų prie šios akcijos prisidėjo ukrainiečių organizacija „Moterų žygis Ukrainoje“, kurioje pirmoji šalies ponia pristatoma „kaip asmenybė, veikiantis subjektas, o ne kaip savo vyro papildymas“.

Prie akcijos prisijungė ir daugiau ukrainiečių moterų. Jos pozavo ir su vaikais namuose, sandėliuose, rūsiuose, darbe ar ant miesto laiptų.

Taip pat skaitykite: Pirmosios Ukrainos poros nuotraukos melagienų taikinyje: „priklijavo“ net auksinį laikrodį

Savo palaikymą išreiškė ir neseniai Lietuvoje viešėjusi 2016-ųjų „Eurovizijos“ nugalėtoja atlikėja Jamala. Ji savo socialiniuose tinkluose pasidalijo nuotrauka, kurioje atkartojo O.Zelenskos pozą.

„Who run the world? (liet. kas valdo pasaulį?)“, – garsųjį posakį po nuotrauka panaudojo Jamala.

Lygino su Adolfu Hitleriu ir Eva Braun

Fotosesijai pozavę Zelenskiai rusų propagandos akiratyje atsidūrė ir dar dėl vienos priežasties. Esą panašiai fotosesijai kadaise pozavo Adolfas Hitleris su meiluže Eva Braun. Tačiau ši pora niekada nepuošė „Vogue“ viršelio.

„Vogue“ publikuotos nuotraukos stipriai suerzino rusų propagandininkus: fotomontažas, kuriame Ukrainos pirmoji pora neva pozuoja prie pinigais nukrauto stalo, žaibiškai apskriejo socialinius tinklus.

Jau netrukus po to prokremliškoje Rusijos televizijos kanalo laidoje imta tvirtinti, kad esą panašiai fotosesijai žurnalui „Vogue“ pozavo ir A.Hitleris su ilgamete meiluže E.Braun.

„Facebook“ nuotr./Olenos ir Volodymyro Zelenskių atvaizdas palygintas su Adolfo Hitlerio ir Evos Braun nuotrauka
„Facebook“ nuotr./Olenos ir Volodymyro Zelenskių atvaizdas palygintas su Adolfo Hitlerio ir Evos Braun nuotrauka

Taip pat skaitykite: Žurnalo fotosesijai pozavę Zelenskiai – rusų propagandos taikinyje: lygino su Hitleriu

Tačiau tai nėra tiesa – A.Hitleris meilužę uoliai slėpė nuo visuomenės akių, o „Vogue“ viršelio su tokia nuotrauka nebuvo.

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. Tokios Ukrainos prezidento V.Zelenskio nuotraukos nėra. Tai yra pakeista jo žmonos O.Zelenskos nuotrauka, ant „Vogue“ viršelio publikuota dar 2022 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius