Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai populiarių gėrimų gamintoja dalyvavo prekyboje ukrainiečių vaikais?

Rusijos propaganda apie tai, kas dedasi Ukrainoje, kurią beveik prieš dvejus metus užpuolė, virsta farsu. Prie senų melagienų apie neva kuriamus karius-mutantus ir atakuojančius genetiškai modifikuotus uodus sukurta dar viena panaši. Sena legenda apie tariamai juodojoje rinkoje pardavinėjamus organus papildyta nauja informacija – esą už vaikus šiam tikslui mokėjo bendrovė „Coca Cola“.
Ukrainiečių berniukas ilsisi pabėgėlių palapinėje prie Ukrainos ir Lenkijos sienos
Ukrainiečių berniukas ilsisi pabėgėlių palapinėje prie Ukrainos ir Lenkijos sienos / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Pardavinėja tamsiajame internete?

Apie tai dar praėjusiais metais prabilo Rusijos Valstybės Dūmos vicepirmininkė Ana Kuznecova. Ji kaltinimus žinomai kompanijai metė per spaudos konferenciją dėl vaikų teisių pažeidimų Ukrainoje.

„Mūsų kariai, išvaduodami Sviatogorską (miestą už maždaug 150 km į šiaurę nuo Donecko – red. past.), vaikų namuose rado dokumentų apie vaikų pardavinėjimą“, – paskelbė politikė.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Anna Kuznecova pareiškė, neva žinoma gaiviųjų gėrimų gamintoja „Coca-Cola“ mokėjo už vaikus iš Ukrainos
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Anna Kuznecova pareiškė, neva žinoma gaiviųjų gėrimų gamintoja „Coca-Cola“ mokėjo už vaikus iš Ukrainos

A.Kuznecovos žodžius, nuskambėjusius rudenį Maskvoje surengtoje spaudos konferencijoje, citavo „Izvestija“, „DonPress“, „EurAsia Daily“, kiti rusiški portalai ir tinklalapiai.

Jos komentaro vaizdo įrašas buvo paskelbtas „Telegram“ kanale „Zvezdanews“, „YouTube“, memų tinklalapyje „9GAG“, vaizdo įrašų talpinimo tinklalapyje „BitChute“, žinomame kaip kraštutinių dešiniųjų, sąmokslo teoretikų, neapykantos kurstytojų priebėga.

Dūmos vicepirmininkės žodžiais, dokumentuose esama nuorodų į britų britų privačias karines bendroves. „Viena iš mokėtojų buvo kompanija „Coca-Cola“, – tikino politikė.

Donecko liaudies respublikos (DNR) žmogaus teisių ombudsmenė Darja Moroz savo ruožtu aiškino, esą situacija, kai vaikai pagrobiami ir negrąžinami motinoms, nėra nauja.

Prieš tai Rusijos užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Rodionas Mirošnikas paskelbė, esą „daugiau nei 23 tūkst. iš Ukrainos išvežtų vaikų atsidūrė Europos šalių teritorijoje be priežiūros“. Anot jo, nepilnamečių niekas neprižiūrėjo, kai jie buvo išsiųsti į kitas Europos valstybes.

„Izvestija“ taip pat priminė, kad rugpjūčio pabaigoje Rusijos programišių grupė „RaHDIt“ pranešė, neva darknete (tamsiajame internete) plinta skelbimai, kuriuose siūloma pirkti ukrainiečių vaikus organams arba seksualinei vergovei.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova panašiu metu pareiškė, kad Ukraina yra viena iš pasaulio lyderių juodosios transplantologijos srityje.

Taip pat skaitykite: Legenda lengvatikiams pašiurpinti: Ukrainos kariai užsienyje tampa organų donorais

A.Kuznecova dar pridėjo, kad maždaug 7 proc. Ukrainos biudžeto pajamų sudaro įplaukos iš „juodosios implantologijos“ — tai neva siekia maždaug 2 mlrd. dolerių (1,83 mlrd. eurų). „Mes suprantame, kad ši sistema įtvirtinta valstybės lygmeniu“, – aiškino ji.

Ukrainos žiniasklaida citavo ir įrodymais nepagrįstus politikės teiginius, esą šioje šalyje veikia profesionali grobikų gauja fondas „Baltasis angelas“ ir esą „prievarta buvo pagrobti apie 856 vaikai“, kurie vėliau buvo parduoti tamsiajame internete.

Parėmė dešimtimis milijonų

Teiginiai apie tariamus vaikų grobimus ir pardavimą juodojoje rinkoje organų transplantacijoms nebuvo pirmi. Šis rusų propagandininkų naratyvas, išpopuliarėjęs karo metu, tapo patogiu pramanu agresijai ir nusikaltimams žmogiškumui pateisinti.

Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Organų transportavimas (asociatyvinė nuotr.)
Nacionalinio transplantacijos biuro nuotr./Organų transportavimas (asociatyvinė nuotr.)

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtoja apsimetusi rusė jau anksčiau buvo paskleidusi melų apie Ukrainoje neva veikiančias slaptas laboratorijas, kuriose buvo rasta vaikų organų ir kūnų.

Taip pat skaitykite: ESBO stebėtoja apsimetusi rusė prakalbo apie organams parduodamus ukrainiečių vaikus

Internete paplitusiame vaizdo įraše stebėtoja prisistačiusi Vera Vajman rusiškai pasakojo apie slaptas laboratorijas, kur tariamai buvo išimami vaikų organai. Tuo esą užsiėmė nacionalinės gynybos batalionai, gaudavę už tai pinigus, o vaikų organai buvo „siunčiami į užsienį, įforminant siuntinius kaip grūdų eksportą“.

Tačiau nė viena iš šių istorijų nėra teisingos. A.Kuznecovos kaltinimai dėl prekybos Ukrainos vaikų organais paskelbti be įrodymų, tai patvirtinančių dokumentų. Nei Dūmos vicepirmininkė, nei kiti Rusijos pareigūnai ar kariuomenė nepaskelbė net minėtų tariamai rastų dokumentų dėl vaikų pardavinėjimo.

Nėra jokios dokumentais pagrįstos prekybos organais schemos, nėra pagrįstų įrodymų ir oficialaus patvirtinimo, kad ji egzistuoja. Todėl „Coca-Cola“ ryšio su tokiu tinklu negalima patvirtinti.

Priešingai – kompanija yra tarp Ukrainos rėmėjų, aktyviai teikia jai humanitarinę pagalbą.

Taip pat skaitykite: Naujas melas: rusai neva gelbsti ukrainiečius nuo nelegalios prekybos organais

„Coca-Cola Company“ ir „Coca-Cola HBC“ (išpilstymo įmonė) investuoja šioje šalyje jau tris dešimtmečius. Tiesa, prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai, saugumo sumetimais gamyba buvo sustabdyta, ribotu formatu dirbama tik ten, kur tai yra saugu.

Kaip skelbiama kompanijos tinklalapyje, iki šiol skirta 30 mln. JAV dolerių finansinės pagalbos ir produktų Raudonajam Kryžiui, kitoms pabėgėliams padedančioms organizacijoms.

„Mūsų komandos Ukrainoje teikia humanitarinę pagalbą ligoninėms, pagalbos pabėgėliams centrams ir bendruomenėms, įskaitant didelio kiekio vandens, maisto ir būtinos įrangos pristatymą į vietos ligonines bei medicinos įstaigas.

Be to, mūsų kolegos dirba savanoriais: atveža gėrimus ir vaistus, gamina maistą, padeda pabėgėliams ir teikia socialinę paramą visuose Ukrainos regionuose“, – nurodo kompanija.

„Coca Cola“ nuotr./„Coca Cola“ reklama
„Coca Cola“ nuotr./„Coca Cola“ reklama

„Coca-Cola“ teikia paramą savo darbuotojams Ukrainoje. Šie patys yra skyrę finansinių aukų, savanoriauja teikdami humanitarinę pagalbą pasienyje.

Padeda evakuoti ir ne vien vaikus

Minėtas fondas „Baltasis angelas“ yra policijos pareigūnų grupė, vadovaujama Rustamo Lukomskio.

Sakartvelo faktų tikrinimo tinklalapio „Myth Detector“ teigimu, jie dirba nedideliuose Donecko srities miesteliuose netoli fronto linijos.

„Baltasis angelas“ tiekia vietos gyventojams maistą, vaistus ir būtiniausius reikmenis, o prireikus užtikrina evakuaciją. Regione veikia penki evakuacijos ekipažai, kuriuose dirba policijos pareigūnai: Avdijivkos, Bachmuto, Velykonovosylkovo, Marijinkos ir Lymano rajonuose.

Šie ekipažai kasdien važinėja iš Mirhorodo į Avdijivką baltu šarvuotu automobiliu, ant kurio matyti fondo logotipas. Jų komanda iš Donecko srities yra evakavusi daugiau kaip 5 tūkst. civilių gyventojų, įskaitant daugiau nei 400 vaikų.

VIDEO: Fondo „Baltasis angelas“ pareigūnai padeda ukrainiečiams

Kadangi vietos gyventojai dažnai nenori palikti savo namų, vienas iš pagrindinių „Baltojo angelo“ pareigūnų iššūkių – juos įtikinti. Nepavykus to padaryti, jie suteikia humanitarinę pagalbą likusiems gyventojams. Dėl veiklos pobūdžio fondas dažnai tampa dezinformacijos taikiniu, o Rusijos šaltiniai jį dažnai sieja su prekyba vaikais.

Ukrainos valstybės iždo tarnybos duomenimis, 2022 m. šios šalies biudžeto pajamos sudarė 1,491 trln. grivinų (dabartiniu kursu – 35,67 mlrd. eurų), pernai jos turėjo siekti 1,329 trln. grivinų (31,80 mlrd. eurų).

Pagrindiniai valstybės biudžeto pajamų šaltiniai buvo pridėtinės vertės mokestis už į Ukrainą importuotas ir šalyje pagamintas prekes, gyventojų pajamų mokestis ir kariniai mokesčiai, įmonių pelno mokestis, mokesčiai už žemės gelmių naudojimą, akcizo mokestis už importuotas prekes, importo ir eksporto mokestis.

123RF.com nuotr./Ukrainos grivinos
123RF.com nuotr./Ukrainos grivinos

Užpernai buvo gauta 480,6 mlrd. grivinų (11,51 mlrd. eurų) tarptautinės paramos.

Apie kokias nors pajamas iš prekybos vaikais ar jų organais nekalbama.

Priverstinai išvežė tūkstančius vaikų

Melagieną apie kompaniją „Coca Cola“ paskelbusi A.Kuznecova penkerius metus iki 2021-ųjų, kai tapo Valstybės Dūmos vicepirmininke, buvo Rusijos prezidento įgaliotinė vaiko teisių klausimais.

Taip pat skaitykite: Vėl propagandos auka: ar tikrai Olenos Zelenskos fondas įsipainiojęs į prekybą vaikais?

Ji aktyviai skleidžia dezinformaciją apie tai, kad Ukrainos vaikai grobiami ir parduodami į Vakarus.

Kaip žinoma, vienas iš okupantų įvykdytų karo nusikaltimų Ukrainoje yra priverstinis tūkstančių ukrainiečių vaikų nuo keturių mėnesių iki 17 metų amžiaus perkėlimas iš laikinai okupuotų teritorijų į Rusiją.

Šeši iš šių vaikų 2023 m. rugsėjį Hagoje papasakojo savo istorijas. Ukrainos valdžios institucijoms pavyko sugrąžinti juos į tėvynę.

Propaganda skleidžia įvairias legendas apie Ukrainoje veikiančias laboratorijas, kuriose tariamai ne tik išpjaunami organai, bet ir gaminamas biologinis ginklas, kariai paverčiami mutantais, neva dėl kurių Rusijai nesiseka pasiekti pergalės, uodus užkrečia mirtinomis ligomis ir paskleidžia į Rusiją.

Taip pat skaitykite: Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Taip pat skaitykite: Nepaliauja ieškoti bioginklo Ukrainoje: mojuoja negrabiai padirbtu „dokumentu“

Taip pat skaitykite: Kovoja ir su ukrainiečiais, ir su laboratorijomis: toliau nesėkmingai ieško bioginklo

Taip pat skaitykite: Propaganda imasi mokslinės fantastikos: laimėti esą trukdo Ukrainos kuriami mutantai

Taip pat skaitykite: Propagandos kontrpuolimas: vėl gąsdina mirtinas ligas platinančiais uodais

15min verdiktas: melas. Nėra patikimų įrodymų ir oficialaus patvirtinimo, kad egzistuoja prekybos Ukrainos vaikais ar jų organais schema. Todėl „Coca-Cola“ ryšio su tokiu tinklu negalima patvirtinti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius