Daugiau straipsnių

Didžiausios skalbimo klaidos: vėl nusivylėte ištraukę drabužius iš skalbyklės?

Šaltinis:

Skalbimas – neatsiejama namų ruošos dalis. Deja, pasitaiko, kad, ištraukę drabužius iš skalbyklės, nusiviliame išvydę sugadintą audinį ar mūsų netenkinantį rezultatą. Kokias klaidas darome skalbdami?

Moteris prie skalbyklės.

Drabužiai ir namų tekstilė kiekvienuose namuose skalbiama skirtingu dažnumu. Vienur skalbinius į būgną žmonės meta kasdien, kitur didysis skalbimas vyksta savaitgaliais.

Kad ir kaip būtų, tai gana dažnas, įprastas ir pabaigos neturintis buities darbas. Vis dėlto, nors jį atliekame metai iš metų, klaidų ne visada pavyksta išvengti.

Netinkamai išrūšiuojame

Kad baltų marškinėlių negalima skalbti su juoda suknele ar raudonomis kelnėmis, jau tikriausiai ir taip aišku. Net mažas ryškios spalvos ruoželis gali nepataisomai sugadinti šviesius drabužius. Geriausiai vienu kartu sudėti panašių atspalvių skalbinius.

Na, o pirmąjį kartą skalbiant tam tikrus rūbus, pavyzdžiui, mėlynus džinsus, juodą suknelę, apskritai geriausiai dėti į skalbyklę po vieną. Ypač jei nesate tikri dėl jų audinių dažymo kokybės.

Dėmesio! Jeigu turite daug ryškių drabužių ir dažnai nerimaujate, kad jie gali nudažyti vieni kitus, įsigykite specialią priemonę – skalbti skirtas dažus sugeriančias servetėles. Jos lengvai išspręs rūšiavimo pagal spalvas problemą.

Vida Press nuotr./Skalbiniai
Vida Press nuotr./Skalbiniai

Ne ta programa

Pagal spalvas sudėtas krūveles reikėtų išrūšiuoti ir pagal audinį. Labai ploni drabužiai, kuriems reikalinga ypatinga priežiūra, turėtų būti skalbiami pagal vienokią, itin švelnią programą, o atsparesni – pagal kitą, su didesniu apsukų skaičiumi.

Parinkti tinkamą režimą – itin svarbu. Skaitykite etiketes ir nustatykite audiniams galimą naudoti vandens temperatūrą. Taip pat skalbimo ciklą priderinkite atsižvelgdami į audinių nešvarumo lygį. Labai suteptiems visada reikės ilgesnio ir smarkesnio režimo.

Neparuošiame skalbinių

Drabužiai, turintys metalinių detalių, užtrauktukų, gali sugadinti kitus skalbinius. Atkreipkite dėmesį, kokio audinio rūbus dedate skalbti drauge. Užtrauktukus patartina užtraukti iki galo. Suklijuokite lipnias juosteles, pavyzdžiui, prisiūtas prie striukių rankovių.

Drabužius, turinčius metalinių sagtelių (pavyzdžiui, liemenėles), skalbkite specialiuose maišeliuose. Sagų, dedant į skalbyklę marškinius, priešingai, rekomenduojama nesegti – su didele jėga įsisukus būgnui, jos gali išplyšti. Taip pat išsitampys sagų skylutės.

Dėmesio! Į būgną nedėkite dailiai sulankstytos patalynės, rankšluosčių, staltiesių – prasčiau išsiskalbs. Verčiau prieš skalbdama ištaršykite audinius.

Triname dėmes

Šiurkščiais judesiais bandydami ištrinti dėmę iš audinio, rūbą galime sugadinti, jis greičiau susidėvės. Norint išvalyti nešvarumus, nereikia naudoti fizinės jėgos, verčiau pritaikyti veiksmingas priemones.

Dėmių valiklių esama įvairių rūšių, skirtų skirtingiems audiniams. Naudokite juos pagal instrukciją. Taip pat pagelbėti gali įvairios liaudies priemonės: citrinų rūgštis, soda, actas. Tiesa, visada, norint išimti dėmę, reikia prisiminti, kad veikti reikia kuo greičiau. Antraip purvas įsigers ir niekas nebepadės.

Per daug skalbiklio

Skalbimo priemonių yra kelių formų: skalbimo gelis, milteliai, skystasis skalbiklis, kapsulės. Pasirinkite, kuri patraukliausia. Verta žinoti, kad alergiškiems žmonėms patartina naudoti skystos konsistencijos produktus, nes jie geriau išsiskalauja ir nelieka nuosėdų, galinčių dirginti odą. Vis labiau populiarėja kapsulės. Jas patogu naudoti, be to, neįmanoma perdozuoti.

Deja, tai dažna klaida pasirinkus skalbimo miltelius ar skystuosius skalbiklius. Per didelis kiekis gausiai putoja ir drabužiai nespėja išsiskalauti. Tai kenkia ne tik jautriai odai, bet ir audiniui. Taip pat skalbyklei. Priemones visada naudokite, kaip nurodyta instrukcijoje.

123RF.com nuotr./Skalbimas
123RF.com nuotr./Skalbimas

Minkštiklis – ne visada

Daugelis, skalbdami drabužius, ypač rankšluosčius, patalynę, mėgsta naudoti ne tik skalbiklį, bet ir minkštumo, atsparumo dėmėms, o dažnai ir gaivų aromatą suteikiantį audinių minkštiklį. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį, kad jis tinka ne visiems skalbiniams. Šios informacijos ieškokite drabužių ar namų tekstilės etiketėje.

Perkrauname būgną

Jeigu pridedate pilną būgną skalbinių, kad net nelieka oro tarpo, nesitikėkite, kad skalbimo kokybė bus gera. Tikėtina, kad galiausiai ištrauksite ne tik neišskalbtus, bet ir skalbimo priemone suteptus drabužius.

Be to, pergrūdus būgną, gadinama skalbimo mašina. Skalbinių turėtų būti nei per mažai, nei per daug. Specialistai pataria: jei skalbyklėje telpa 5 kg drabužių, geriausiai įdėti 4,5 kg.