Daugiau straipsnių

Skalbimo mašinos turi dureles su langu, o indaplovės – ne: ar kada susimąstėte, kodėl?

Šaltinis:

Dažnas savo gyvenimo neįsivaizduoja be skalbimo mašinos ir indaplovės, kurios palengvina buities darbus. Bet ar kada atkreipėte dėmesį, kad įprastai skalbimo mašinos turi dureles su langu, per kurį galima stebėti „veiksmą“, o štai indaplovės to neturi? Pasirodo, tam yra paaiškinimas.

Skalbimo mašina, indaplovė

Kodėl daugelis skalbimo mašinų turi langus?

Ar visos skalbimo mašinos turi langus? Tikrai ne. Rinkoje galima rasti dviejų tipų skalbimo mašinas: kai drabužius galima dėti per priekį ir durelės yra su langu arba kai dedama iš viršaus, o priekyje nėra jokio lango, rašoma „Diary of spaces“.

Durelės su langu padeda matyti, kas vyksta jūsų skalbimo mašinoje. Pavyzdžiui, norint patikrinti skalbiamus drabužius, nebūtina laukti skalbimo pabaigos, kad galėtumėte atidaryti dureles ir pažiūrėti – viską galite matyti per langą.

123RF.com nuotr./Skalbiniai
123RF.com nuotr./Skalbiniai

Daugelis žmonių stebisi, kodėl skalbimo mašinose yra langai, kai jie neatlieka jokios funkcijos – atsakymas iš tikrųjų gana paprastas. Štai kelios priežastys:

  • Kad būtų matomas skalbimo mašinos vidus. Tai bene akivaizdžiausia priežastis, kodėl skalbimo mašinoje turi būti langas – kad vartotojas matytų, kas vyksta mašinos viduje, ir užtikrintų, jog viskas veiktų sklandžiai.
  • Skalbimo ciklui stebėti. Skalbimo mašinos turi daug skirtingų nustatymų ir parinkčių, todėl gali būti sunku sekti, kas vyksta skalbimo ciklo metu. Langas leidžia vartotojams pamatyti, kuriame etape tuo metu esama, o prireikus, galima atlikti pakeitimus.
  • Leidžia sutaupyti laiko. Kai yra langas, nereikia kartas nuo karto atidarinėti durelių, kad patikrintumėte drabužius.
  • Taupoma energija, nes nereikia atidarinėti skalbimo mašinos durelių taip sustabdant skalbimą.
  • Padeda pademonstruoti skalbimo mašinos savybes ir dizainą – daugelis jų yra su stilingais, akį traukiančiais langais, kurie tarsi išryškiną prietaisą.
  • Padeda sulaikyti garsą. Skalbimo mašinos gali skleisti pakankamai didelį garsą, tad durelės su stiklu leidžia jį bent kiek sumažinti.

Turbūt esate atkreipę dėmesį ir į tai, kad skalbimo mašinų durelių stiklas yra išgaubtas. Tam yra rimta priežastis – tai padeda išlaikyti mašiną nepralaidžią vandeniui.

Be to, stiklo forma taip pat padeda apsaugoti drabužius nuo įstrigimo gręžiant. Jei skalbimo mašina turėtų plokščią langą, drabužiai galėtų įstrigti šalia jo – dėl to galėtų būti netinkamai išskalbti. Išgaubtas stiklas padeda vis judinti drabužius skalbimo mašinoje.

Kodėl indaplovės neturi langų?

Nors būtų naudinga ir įdomu pamatyti, kas vyksta indaplovėje, gamintojai daro prielaidą, kad naudotojams nebūtina žinoti, kaip plaunami indai. Taigi, jie indaplovėse langų neįrengia, nes tam nėra poreikio, rašoma „Washing solution“.

Vis dėlto yra ir rimtesnė priežastis nei ši, kodėl indaplovėse nėra stiklinio lango. Ar žinojote, kad stiklas gali sudužti, jei įkais labiau nei optimali jo temperatūra? Nors skalbimo mašinose dažniausiai būna durelės su langu ir tame nėra nieko blogo, indaplovėse naudojama kur kas daugiau karščio tam, jog būtų gerai išplauti ir išdžiovinti indai.

Indaplovės durelėms reikia tinkamos izoliacijos, kad būtų galima palaikyti tinkamą temperatūrą. Norint turėti jose langą, reikėtų išpjauti skylę ir užsandarinti stiklą vandeniui nepralaidžia tarpine. Be to, laikui bėgant, tarpinė gali įtrūkti, o vanduo išsilietų ant grindų.

Jei nuspręsite į indaplovę sumontuoti stiklinį langą, jis kainuos daug pinigų ir nebus patikimas.

„My kitchen apex“ priduria, kad kita priežastis, kodėl indaplovėse nėra langų, yra ta, jog paprasčiausiai būtų sunku matyti vidų plovimo metu. Tai praktiškai būtų neįmanoma dėl bėgančio karšto vandens garų.