Daugiau straipsnių

Netikėti būdai, kur galite panaudoti valgomąją sodą

Šaltinis:

Valgomoji soda – tai puiki priemonė, kurią dažnas turime savo namuose. Ją galime panaudoti pačiose įvairiausiose situacijose – net tik valyti namus, bet ir, pavyzdžiui, pasitelkti tada, kai norime išnaikinti nemalonius kvapus.

Valgomoji soda

Portalai healthline.com ir homesandgardens.com dalinasi, kur tinka valgomoji soda, kadangi jos panaudojimo būdų tikra galybė.

Dezodorantas

Iš tikrųjų, žmogaus prakaitas yra bekvapis, o kvapą įgauna tik tada, kai yra suskaidomas bakterijų pažastyse. Šios bakterijos prakaitą paverčia rūgštinėmis atliekomis, kurios ir suteikia prakaitui nemalonų kvapą

Valgomoji soda dažnai naudojama kaip natūralus dezodorantas prakaito kvapui panaikinti.

Pabandykite valgomąją sodą sumaišyti su trupučiu kokosų aliejaus, taukmedžio sviesto ar kukurūzų krakmolo, kad pasigamintumėte naminį dezodorantą.

Panaikinkite nemalonų kvapą šaldytuve

Ar kada nors atidarėte šaldytuvą ir susidūrėte su netikėtai nemaloniu kvapu? Tikėtina, kad kai kurie jūsų šaldytuve esantys maisto produktai per ilgai užsibuvo ir pradėjo gesti. Šis kvapas gali išlikti ilgai po to, kai ištuštinsite ir išvalysite šaldytuvą.

Soda gali padėti įveikti nemalonų šaldytuvo kvapą neutralizuodama blogus kvapus. Įdomu tai, kad ji pašalina kvapo daleles, o ne tik maskuoja jų kvapą. Norėdami išbandyti, ar šis būdas veikia, pripildykite puodelį valgomosios sodos ir padėkite jį šaldytuvo gale.

Namų kvapas

Valgomoji soda yra saugi alternatyva pirktiniams oro gaivikliams, nes joje nėra cheminių medžiagų ir ji neutralizuoja kvapo daleles. Tam, kad susikurtumėte savo oro gaiviklį, jums reikės nedidelio stiklainio, trečdalio puodelio sodos, 10–15 lašų mėgstamo eterinio aliejaus, virvelės arba kaspinėlio.

Į stiklainį įpilkite sodos ir eterinių aliejų. Uždenkite jį audiniu arba popieriumi, tada apriškite virvele ar kaspinėliu ir pastatykite svetainėje, miegamajame, vonios kambaryje arba virtuvėje. Kai kvapas pradės silpnėti, tiesiog pakratykite stiklainį.

Išbalinkite drabužius

Geriamoji soda – nebrangus būdas balinti ir valyti skalbinius. Remiantis senesniais tyrimais, soda veikia sąveikaudamas su dėmėse esančiomis rūgštimis.

Norėdami išbandyti šį būdą balinti skalbinius, į įprastą skalbimo miltelių kiekį įberkite 1/2 puodelio (110 g) valgomosios sodos. Ji taip pat padeda suminkštinti vandenį, todėl gali prireikti mažiau skalbiklio nei įprasta.

Panaikinkite nemalonų šiukšliadėžės kvapą

Pilni šiukšlių maišai dažnai skleidžia nemalonų kvapą, kuris gali pasklisti virtuvėje ir kitose namų vietose. Geriausias būdas panaikinti kvapą – tiesiog išnešti šiukšles, tačiau iki to laiko galite užkirsti kelią nemaloniam kvapo plitimui.

Tyrimuose pažymima, kad šiukšlių konteinerių dugne paskleidus valgomosios sodos, šiukšlių kvapas gali sumažėti 70 proc.

123RF.com nuotr./Balti skalbiniai
123RF.com nuotr./Balti skalbiniai

Pridegęs puodas

Išvalyti pridegusį puodą gali būti visai paprasta, jeigu turite valgomosios sodos.

Ant puodo dugno pabarstykite gausų kiekį valgomosios sodos ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų apdegusias vietas. Užvirinkite mišinį ir kuriam laikui palikite. Paskui išplaukite puodą įprastu būdu. Jei lieka dėmių ar pridegusio maisto likučių, paimkite šveistuką, įpilkite nedidelį kiekį indų ploviklio ir atsargiai jas pašalinkite.

Naikinkite piktžoles

Piktžolės dažnai turi gilias šaknis, todėl jas sunku išnaikinti nenaudojant cheminių priemonių. Ką galite padaryti, jeigu po ranka tokių neturite? Tikinama, kad valgomoji soda, kurioje yra daug natrio, sukuria nepalankią aplinką piktžolėms.

Keliomis saujomis valgomosios sodos pabarstykite piktžoles, pavyzdžiui, ant šaligatvio. Patariama vengti naudoti valgomąją sodą piktžolėms naikinti gėlynuose ir soduose, nes ji gali pakenkti ir kitiems augalams.

Išvalykite orkaitę

Ne visi mėgsta naudoti aštraus kvapo cheminius valiklius, tačiau kokios išeitys, kai reikia išvalyti pridegusią orkaitę? Išbandykite naminę sodos ir vandens pastą, kurią užtepkite ant paviršių ir užpurkškite actu bei leiskite jai putoti, kad pašalintumėte tikrai įsisenėjusius nešvarumus. Actą purkškite ir kartokite pagal poreikį, kol lengvai nuvalysite bet kokius prikepusius maisto likučius.

123RF.com nuotr./Orkaitė
123RF.com nuotr./Orkaitė

Iššveiskite pajuodusius puodelius

Jeigu mėgstate gerti arbatą, ypač, juodąją, arba kavą, greičiausiai pastebėjote, kad lieka žymių, kurių paprastai nenuvalysi. Štai čia pravers soda – ja lengvai pašalinsite nešvarumus vienu brūkštelėjimu. Įberkite sodos į puodelį ir iššveiskite kempinėle ar tiesiog patrinkite pirštai - nešvarumai greitai išnyks kaip dūmas.

Pasirūpinkite nutekamaisiais vamzdžiais

Kartą per savaitę paleiskite karštą vandenį į kriaukles, dušą ir vonią, tada įpilkite maždaug pusę puodelio valgomosios sodos į nutekamuosius vamzdžius. Palikite maždaug 15 minučių ir nuplaukite karštu vandeniu.

Jeigu jums dažnai užsikemša kriauklė, galite išmėginti šį receptą: įpilkite šiek tiek sodos, užpilkite acto ir kuriam laikui palikite. Tada verdančiu vandeniu viską nuskalaukite. Kai kuriais atvejais šis receptas padeda atkimšti kriauklę be didelių pastangų.

Iššveiskite dušą

Norėdami greitai ir be rūpesčių atsikratyti kalkių ir kitų apnašų, paimkite drėgną mikropluošto šluostę ir pabarstykite ant jos nedidelį kiekį valgomosios sodos bei užlašinkite kelis lašus indų plovimo skysčio.

Patrinkite šluostę, kad susidarytų muilo putos, ir nušveiskite dušo sieneles ir stiklus. Dušo padėklą pabarstykite soda, įpilkite šlakelį indų ploviklio ir patrinkite drėgnu šepetėliu. Viską nuplaukite karštu vandeniu ir nusausinkite sausa šluoste.

Atnaujinkite plyteles

Jeigu plytelės ir jų tarpeliai pajuodavo, pradėjo pelyti, pakeitė spalvą, pabandykite sumaišyti dvi dalis valgomosios sodos ir vieną dalį vandenilio peroksido. Naudokite seną dantų šepetėlį ir juo ištepkite nešvarias vietas. Palikite 20 minučių ir nuplaukite švariu vandeniu

Ko nepatartina valyti su soda?

Nors daugelį metalinių paviršių galite nušveisti valgomąja soda, būkite atsargūs, jei valote aliuminio indus. Niekada nenaudokite jos sidabrui ir auksui valyti, jei tai antikvariniai, paauksuoti servizai ar marmuriniai paviršiai. Taip pat venkite valyti marmurinius stalviršius ir keramines kaitlentes.