Daugiau straipsnių

Kaip atsikratyti pelėsio namuose?

Šaltinis:

Atsikratyti pelėsio namuose yra svarbu ne tik estetiniu požiūriu, bet ir dėl jūsų sveikatos. Pelėsis gali sukelti alergijas ir kitus sveikatos sutrikimus, todėl svarbu nedelsiant imtis veiksmų jo pašalinimui.

Pelėsis

Pelėsis ne tik skleidžia nemalonų kvapą, gadina paviršius ir audinius, bet ir yra kenksmingas sveikatai, gali sukelti rimtas alergines reakcijas ir kitokius negalavimus, todėl namuose pastebėję pelėsį, jokiu būdu neignoruokite ir priemonių imkitės tuoj pat.

Pelėsio žala sveikatai ir namams

Pelėsio sporos gali išsisklaidyti ore ir patenka į kvėpavimo takus, kur gali sukelti įvairias sveikatos problemas. Pelėsio sporos yra įkvėpiamos ir tai gali sukelti alerginę reakciją arba pabloginti jau esančios alergijos simptomus. Be to, tam tikri pelėsio tipai gali gaminti toksinus (mykotoksinus), kurie gali būti žalingi žmonių sveikatai.

Ilgalaikis buvimas patalpose, kuriose yra pelėsis, gali sukelti kvėpavimo takų sutrikimus, tokius kaip sloga, čiaudulys, kosulys, kvėpavimo sunkumai ir kt. Tai gali būti ypač problemiška žmonėms, turintiems jau esančių kvėpavimo problemų, tokių kaip astma.

Pelėsis dažnai auga ant šlapių ar sugedusių statybinių medžiagų, pvz., sienų, grindų, lubų ir kitų paviršių. Jis gali prasiskverbti į medžiagas ir sukelti struktūrinius pažeidimus, įskaitant sienų, grindų ir stogų puvimą

Pelėsis gali sugadinti orą patalpose, sukelia nemalonų kvapą, kuris gali ilgai išlikti net po pelėsio pašalinimo.

Jei pelėsis yra pastato sienose ar grindyse, tai gali sumažinti namo vertę ir pareikalauti didelių sąnaudų jo atnaujinimui.

Taigi, pelėsis yra kenksmingas namuose dėl potencialiai žalingo poveikio sveikatai, pastatų struktūroms ir bendrai gyvenimo kokybei. Svarbu užkirsti kelią pelėsiui atsirasti namuose ir jį pašalinti, jei jis jau yra pastate.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad pelėsio šalinimas yra ilgalaikis procesas, ir svarbu reguliariai atlikti profilaktinius veiksmus, kad užkirstumėte kelią jo atsiradimui ateityje.

Shutterstock nuotr./Pelėsis
Shutterstock nuotr./Pelėsis

Keletas žingsnių, kaip atsikratyti pelėsio namuose:

Patikrinkite drėgmės šaltinius. Pelėsis dažnai auga dėl didelės drėgmės. Patikrinkite namo stogą, sienų sandarumą, vamzdžius ir kitus galimus drėgmės šaltinius. Pašalinus šiuos problemos šaltinius, sumažės pelėsio augimo tikimybė.

Užtikrinkite ventiliaciją. Užtikrinkite gerą ventiliaciją namuose. Tai padės sumažinti drėgmės lygį ir pelėsio augimo galimybes. Taip pat svarbu reguliariai vėdinti kambarius.

Pašalinkite pelėsį nuo paviršių. Jei pelėsis jau auga, jį nedelsiant reikia pašalinti nuo paviršių. Tai galite padaryti šiais būdais:

  • Išvalykite pelėsį šiltu vandeniu ir muilu.
  • Naudojant specialius pelėsio valymo produktus, kurie yra prieinami prekybos vietose.
  • Jei pelėsis įsiterpęs į sienas arba grindis, gali būti reikalinga profesionali pelėsio valymo paslauga.

Išmeskite pelėsio gavusius daiktus. Daiktai, kuriuose aptikote pelėsio požymių (pvz., drabužiai, kilimai, drobės), turi būti išmesti arba profesionaliai išvalyti ir išdžiovinti.

Naudokite dezinfekavimo priemones. Po pelėsio pašalinimo paviršius reikia dezinfekuoti specialiomis priemonėmis, kad užkirstumėte kelią pelėsiui atinaujinti.

Nepamirškite prevencijos. Kad pelėsis nebesidaugintų, būtina užkirsti jam kelią. Stenkitės išlaikyti normalų drėgmės lygį namuose, nuolat vėdinkite kambarius ir kontroliuokite kondicionierių ar šildymo sistemą. Jei reikia, naudokite oro drėkintuvus.

Profesionali pagalba: Jei pelėsio problema yra labai rimta, jis išplitęs, geriausia kreiptis profesionalų pagalbos. Specializuoti pelėsio valymo specialistai gali tiksliai nustatyti problemos mastą ir efektyviai ją išspręsti.