Daugiau straipsnių

Vaiko kambaryje – erzinanti netvarka: 7 interjero idėjos, padėsiančios to išvengti

Šaltinis:

Išmokyti vaiką tvarkytis – užsiėmimas kartais, atrodo, prilygstantis Sizifo darbui. Būdų tą daryti apstu – nuo demonstravimo savo paties pavyzdžiu, apdovanojimų sistemos iki žaidimų. Vis dėlto, realistiškai žiūrintys tėvai susitaiko, kad ne vienerius metus teks gyventi chaoso sąlygomis.

Vaikų kambarys

Aišku, visuomet norisi, nors kartais greičiau apsikuopti, bent prieš atvykstant svečiams, arba tiesiog laisviau – ne stumdant po kojomis išverstus daiktus – judėti po namus. Kaip beskambėtų, bet greitojo susitvarkymo galimybės ir efektyvumas neretai priklauso nuo paprasčiausių interjero sprendimų. Štai keli patarimai, kurie padėtų bent truputį lengviau palaikyti tvarką vaikų kambariuose.

Sieninė spinta

Kaip rašoma „House beautiful“ portale, neretai sieninėse spintose yra tiek daug erdvės, kad išnaudojame ją ne visą. Ypač jei vaikai dar maži, jų drabužių nėra tiek daug ir jie paprastai užima mažiau vietos nei suaugusiųjų rūbai. Taigi spintose bei lentynose galime priglausti ir kitus daiktus, ne tik drabužius.

123RF.com nuotr./Vaikų kambarys
123RF.com nuotr./Vaikų kambarys

Pavyzdžiui, jei turite sieninę spintą, kelias apatines lentynas galite palikti didesnių ar tokių, kurie netelpa į mažesnes lentynėles žaislų sandėliavimui – ten galėtų būti sudėti kamuoliai, raketės ar dėžės su kaladėlėmis bei lego konstruktoriumi. Tokie žaislai, net tvarkingai sudėti šalia sienos ar komodos, labai matomi ir sudaro netvarkos pojūtį, o ką jau kalbėti apie kaladėlių dėžes. Šiuos žaislus suslėpus tiesiog spintos apačioje ir užvėrus duris, kambarys atrodys kur kas erdvesnis.

Įvertinkite spintų lentynų aukštį

Lentynų aukštis daugeliui atrodo visiškai niekinga detalė ir nereikšminga smulkmena. Vis tik šitaip manyti yra didelė klaida. Pirmiausia tą sužino tie, kurie susiplanuoja per žemas lentynas, į kurias sunku ką nors įtalpinti, todėl sandėliavimas spintoje tampa labai ribotas. Vis tik, svarbu nepasirinkti ir per didelių tarpų tarp lentynų, nes patirtis rodo, kad užpildyti visą lentynos aukštį būna paprasčiausiai nepatogu.

Juk nekrausime drabužių ar kitų daiktų vienų ant kitų iki begalybės, net ir dėl paprastos priežasties – juos tada sunku išsitraukti. Taigi – nuspręsdami šį dalyką pasitarkite su bičiuliais, o dar geriau – specialistais. Vienas iš patarimų – didesnes palikti būtent apatines ir viršutines lentynas. Jose tiesiog galėsite sudėti dėžes, krepšius ar didesnius daiktus.

123RF.com nuotr./Vaikų kambarys
123RF.com nuotr./Vaikų kambarys

Vis tik, jeigu to nesuplanavote iš anksto, patartina įsigyti patrauklių sandėliavimo dėžučių ir jomis naudotis net dedant į spintą dėliones, lėles ar kitus žaislus. Išrūšiavus juos į dėžutes ir sudėjus tvarkingai, kambarys atrodys kur kas patraukliau.

Būkite išradingi – tai puikūs interjero akcentai

Tiek norint palaikyti tvarkingesnius namus, tiek ieškant, kaip jiems įpūsti naujos gyvybės ar akcentų, būtina mąstyti, kaip mėgstama sakyti, „out of the box“ – netradiciškai. Dažnai atsakymus jums pasufleruoja patys jūsų namai.

Apsidairykite – seni lagaminai gali tapti naujomis ir labai stilingomis vaikų žaislų dėžėmis, o prireikus – vieta trumpam prisėdimui. Pavyzdžiui, neveikiantis židinys gali tapti kamuolių vieta. Taip pat, jei turite laiptus – išnaudokite vietą po jais. Ten gali atsirasi knygų lentyna, vaiko žaidimų erdvė, dviračių ar paspirtukų vieta ir pan.

Išnaudokite sienas

Vaiko kambarys dažniausiai nebūna pati didžiausia namų erdvė, todėl būtina ją suplanuoti protingai, kad ji būtų stilinga ir funkcionali. Vienas iš patarimų – ką galima, tą „patupdyti“ ant sienų. Pavyzdžiui, kam pirkti pastatomą piešimo lentą, kuri užims daug vietos – juk galima ją pritvirtinti prie sienos, panašiai kaip mokyklinę lentą.

Taip pat verta pagalvoti ir apie nedidelių lentynėlių tvirtinimą prie sienos. Kaip pavyzdį paimkime jau aptartą piešimo lentos idėją – jei dėžutė su kreidutėmis neturės savo vietos – bus ant žemės, greičiausiai keliaus po visą kambarį, kartu su kreidelėmis.

O jei šalia piešimo lentos būtų pritvirtinta nedidelė dėžutė, tikėtina, kad piešimo reikmenys ir apsigyventų ten. Visada galvokime ir apie patogumą. Jei matome, kad vienas ar kitas daiktas kažkodėl dažnai atsiranda konkrečioje vietoje, reikia galvoti – kaip jį būtent ten tvarkingai ir stilingai įkomponuoti, nes galbūt šeimyniškiams taip yra tiesiog patogiau.

123RF.com nuotr./Vaikų kambarys
123RF.com nuotr./Vaikų kambarys

Tokiu pat principu galime elgtis ir, pavyzdžiui, su lempomis. Vaikų kambaryje dėti jas ant komodos, lentynos galbūt ne pats geriausias variantas – ir dėl saugumo. Taigi, parinkę tinkamą vietą, galime pritvirtinti prie sienos. Galbūt verta prie sienų pritaisyti ir kelis laikiklius, ant jų galima sukabinti įvairiausių dalykų, kuriuos mėgsta mažyliai – herojų kostiumai, prijuostės, jei žadžia virtuvėlėje, galiausiai – tądien nenešiojamas džemperis. Svarbiausia, kad tie daiktai turėtų vietą ir nesimėtytų kur papuola.

Žaismingos „etiketės“ tvarkai

Ši idėja apima ir tvarkos, ir žaismingumo, ir įdomių interjerų sprendimų temą. Norint palaikyti tvarką, savaime aišku, turime žinoti – kur yra kokio daikto vieta. Kartu su vaiku – sau ir mažyliui – pasigaminkite savotiškas etiketes, kurios sufleruos, kur turėtų gulėti koks daiktas.

Nors iš pažiūros neatrodo stilinga mintis, bet viskas priklauso nuo požiūrio. Sakykime, jei turite stalą su stalčiais, kuriuose planuojate dėti skirtingus žaislus. Viename – lego kaladėles, kitame – žaisliukus iš vaikų mėgstamų šokoladinių kiaušinių, trečiame – pieštukus. Vietoje rankenėlių, meistriškai galite pritvirtinti būtent minėtus dalykus – lego kaladėlę, žaisliuką, pieštuką ir pan. Nauda bus dviguba – ir kambarys bus žaismingesnis, ir visiems bus aiškiau, kur kokio daikto vieta.

Atviros lentynos

Ne visų mylimos, bet dažnai naudingos. Aišku, jei jose nuolat daiktai bus sumesti kaip papuola, jos nesukurs tvarkos jausmo, tačiau sudėjus į jas kai kuriuos daiktus, vis geriau, nei jie būtų tiesiog ant grindų ar pergrūstų lentynų. Dažniausiai atvirose lentynose nugula knygos, jei pačios lentynos dar ir spalvotos, žaismingos, prideda kambariui gyvybės.

123RF.com nuotr./Vaikų kambarys
123RF.com nuotr./Vaikų kambarys

Nepamirškite landų

Visi žino, kad kuo daugiau namai apkrauti daiktais, tuo netvarkingesni jie atrodo. Būtina išnaudoti visas įmanoma vietas, landas ir daiktus sandėliuoti jose. Kalbant apie vaikų kambarį – neretai pamirštama palovė. Mažiau naudojami žaislai, jau minėti kamuoliai, riedlentės ar kiti daiktai puikiai galėtų pasislėpti jose.

Svarbu išnaudoti ir vietas, liekančias laisvomis tarp baldų, lentynų ir lovų. Jose dažnai gali „įsikomponuoti“ mažas minkštas krėslas su sandėliavimo talpa viduje. Galbūt ten gali atsirasti nedidelė rūbų kabykla, ar, jei tinka pagal plotį, tiesiog atremtos kopėčios, ant kurių tvarkingai sukabinsite vaiko drabužius, kuriuos jis apsirengs rytoj į mokyklą ar darželį.