Daugiau straipsnių

Užpuolė vaisinės muselės? Sprendimai, kaip kuo greičiau jas išguiti

Šaltinis:

Rudens gėrybės gali tapti tikru vaisinių muselių traukos centru. Namuose nuvilnijęs jų būrys tikrai nesuteikia daug džiaugsmo, todėl patartina nesnausti.

Vaisinės muselės

Kaip rašoma homesandgardens.com, jei pastebėjote vaisines museles, geriau veikite greitai. Nepaisant jų nedidelio dydžio, jos greitai dauginasi, tad ilgainiui namuose jų turėsite visą koloniją. Ir nors jos nekanda ir nesimaitina žmogaus krauju, tačiau yra žinoma, kad platina bakterijas ir kitus ligų sukėlėjus tiek ant maisto, tiek ant bet kokių paviršių.

Tad kaip jas išvaikyti?

Pasigaminkite naminį purškalą

Vienas paprasčiausių būdų kovoti su vaisinėmis muselėmis namuose – naminis purškalas, pagamintas iš vieno litro vandens ir 14 lašų citrinžolių aliejaus. „Gerai išmaišykite ir purkštuvu išpurkškite šį tirpalą ant visų paviršių, kuriuos mėgsta vaisinės muselės“, – sako „Fantastic Pest Control“ kenkėjų kontrolės ekspertas Jordanas Fosteris.

123RF.com nuotr./Vaisinės muselės
123RF.com nuotr./Vaisinės muselės

Paruoškite spąstus

„Šiam metodui reikės stiklainio, plastikinės plėvelės obuolių (arba bet kokio kito acto), pernokusių ar rauginamų vaisių, – sako J.Fosteris.

Prieš uždengdami stiklainį plastikine plėvele, pirmiausia į jį sudėkite masalą. Tada dantų krapštuku plastikinėje plėvelėje pradurkite keletą mažų skylučių ir palikite spąstus ten, kur pastebėjote vaisinių muselių antplūdį.

„Aštrus kvapas pritrauks vaisines museles, – aiškina kenkėjų kontrolės ekspertas. – Joms pavyks patekti į stiklainį pro mažas skylutes, bet jos negalės ištrūkti.“

Arba, užuot naudoję plastikinę plėvelę, panašių rezultatų galite pasiekti naudodami popierinį piltuvėlį. Ekspertas rekomenduoja pasigaminti piltuvėlį su nedidele anga viename gale – tokia, kad musės galėtų pro ją prasiskverbti. Tada įdėkite piltuvėlį į stiklainį (plačiąja puse į viršų, o siaurąja – į apačią), bet būkite atsargūs, kad neliestumėte dugno ar viduje esančio skysčio.

Obuolių actas

Tiesiog sumaišykite maždaug 1/4 puodelio obuolių acto ir 1 valgomąjį šaukštą indų ploviklio. Supilkite mišinį į nedidelį dubenėlį, puodelį ar indą ir padėkite netoli vaisinių muselių atsiradimo vietos. Jas pritrauks actas, bet jos negalės ištrūkti iš mišinio, pataria Kimberly Baker iš „Clemson Extension“ maisto sistemų ir saugos programos komandos.

Ką daryti, kad vaisinių muselių pritrauktume kuo mažiau?

Pirmiausia pagalvokite apie virtuvėje esančius prinokusius vaisius ir daržoves, kurios traukia vaisines museles. Maistą laikykite uždengtą arba sandariai uždarytą, išmeskite visus sudžiūvusius, supuvusius ar pelėsio požymių turinčius produktus. Kai kuriuos produktus galima laikyti šaldytuve, kad jų galiojimo laikas pailgėtų dar keliomis dienomis.

Norint atsikratyti vaisinių muselių namuose, pirmenybė turėtų būti teikiama valymui. Nedelsdami išvalykite išsiliejusius skysčius ir įsitikinkite, kad buteliai ir skardinės yra išplauti, prieš mesdami juos į šiukšlių dėžę, sako Megan Wede, „Done Right Pest Solutions“ bendrasavininkė.

Ji taip pat pataria po naudojimo išdžiovinti šluostes, kempines ir skalbimo šluostes. Kai šios valymo priemonės nepakankamai gerai išdžiovinamos, dauginasi bakterijos, traukiančios vaisines museles.

Per kiek laiko atsikratysime vaisinių muselių? Jei vaisinių muselių antplūdis yra nemažas, problemos sprendimas gali užtrukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių.

Atsikračius nemalonumų, geriausia imtis prevencinių priemonių. Reguliariai išnešdami šiukšles ir nepalikdami pernokusių vaisių, galite išvengti šių muselių ateityje.