Daugiau straipsnių

Vorų atsikratote juos susiurbdami? Nustebsite, ką galite rasti po pusmečio

Šaltinis:

Kad ir kaip mylėtume gamtos sutvėrimus, visa pagarba kažkur išgaruoja, jei tie sutvėrimai vorų pavidalu įsitaiso mūsų namuose. Tuomet vorų atsikratyti bandoma originaliais ir, deja, drastiškais būdais – pavyzdžiui, prilipdant juos prie lipnios plėvelės ir išmetant arba susiurbiant. Tik pastarasis variantas – ypač neveiksmingas. Ar žinote, kodėl?

Vorų siurbimas nepadės

Kaip rašo švedų žurnalas „Illustrerad Vetenskap“, kurį cituoja ohmymag.co.uk, nors gyvenimas siurblyje nėra labai malonus vorams, tačiau jie yra gana atsparūs įvairiems aplinkos veiksniams, tad vorai ne tik gali ten išgyventi daugiau nei du šimtus dienų, tačiau ir rasti kelią atgal į jūsų namus.

Anot žurnalo, jei voras, kurį susiurbėte, bus neblogai pasimaitinęs, jis gali sulėtinti savo metabolizmą tiek, kad galėtų ilgai išgyventi be maisto. Na, neslėpkime, galimai maisto jis ras ir siurblyje – juk veikiausiai būsite susiurbę trupinių ir pan.

Išgyvena tik patelės

Tiesa, kaip rašo kita švedų žiniasklaidos priemonė „Expressen“, cituojanti biologę Kajsą Mellbrand, itin galinga siurblio jėga, įtraukusi vorą, gali jį ir nužudyti, nes tai jautrus gyvis.

Netgi buvo atliktas tyrimas prieš šešiolika metų, siekiant patikrinti, kiek „efektyvu“ yra siurbliu susiurbti vorus ir vabzdžius. Po dešimties dienų patikrinus siurblio turinį paaiškėjo, kad išgyveno tik vorų patelės, o jų kiaušinėliai bei vorų patinai žuvo.

O štai vorų ekspertė Maggie Hardy portalui ABC.net.au teigia, kad susiurbtam ir išgyvenusiam vorui reikės pagyti nuo patirtų sužalojimų (įbrėžimų ar net galimai nutrauktų kojų).

Vis dėlto, vorai gali išgyventi žemą oro slėgį ir mažą gravitaciją – t. y. gyvenimo sąlygas siurblyje. Juk dar prieš penkiasdešimt metų atliktas tyrimas atskleidė, kad vorai gali išgyventi kosmose!

Išgyvenimas įmanomas tam tikruose siurbliuose

ABC.net.au šia tema netgi pasikalbino buvusį siurbių dizaino inžinierių Simoną Lockrey, kurio paklausė, tai ar išties gali vorai išsivaduoti iš siurblio? „Jeigu yra laisvas kelias atgal ir siurblys išjungtas, tai padaras gali išsmukti iš siurblio. Tai reiškia, kad jei į siurblį įtrauktas voras išgyveno, veikiausiai buvo paviršių, prie kurių voras galėjo prisikabinti, ir kad buvo pakankamai didelių landų, pro kurias jis galėjo prasmukti.“

Šis ekspertas teigia, kad kartais pabėgimas iš siurblio nėra įmanomas, nes kai kurie prietaisai sukurti taip, kad vidinės jų „durelės“ atsidarytų tik į vidų, bet ne į išorę. Tai daugiau būdinga rankiniams siurbliams, o iš likusių siurblių vorai gali pasprukti.

Tad verčiau paieškokite humaniškesnių priemonių vorams iš savo namų išgyvendinti. Tarkime, galite sugauti jį į stiklinį indą ir paleisti lauke ar laiptinėje (mat dalis vorų yra prisitaikę gyventi tik viduje).