Daugiau straipsnių

Grindys ir vonia jaukiems namams: patarimai, kaip išvengti brangių klaidų ir rasti geriausią sprendimą

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Grindys – vienintelė danga interjere, kurią nuolat liečia mūsų kūnas, o vonios kambarys – dažnai ta ypatinga vieta, kur norisi jaustis patogiai, jaukiai ir saugiai būnant savimi. Rinkdamiesi intymumą bei jaukumą kuriančias detales, joms keliame ypatingus kriterijus. Svarbus ne tik kainos ir kokybės santykius, bet ir estetinis vaizdas, medžiagiškumas, patogumas, patvarumas, eksploatavimo savybės, ilgaamžiškumas.

Įrengimo pavyzdys

Kaip nesuklysti ir pasiūlymų gausos atsirinkti tinkamiausius būtent jūsų namams – profesionaliais patarimais dalijasi „Senukų“ ekspertai, sulaukiantys bene visų įmanomų klausimų iš namus kuriančių, statančių, keičiančių žmonių.

Kokią grindų dangą, vienodą ar skirtingą, rekomenduotumėte rinktis jaukiems ir patogiems namams? Kokios tendencijos vyrauja?

Visais atvejais rekomenduojame išlaikyti kuo vientisesnį interjerą namuose, taip pat ir naudojamų medžiagų grindims atžvilgiu. Taip techniškai kloti dangą yra paprasčiau – nereikia „sudurti“ skirtingame aukštyje esančių paviršių.

Klientai, kurie įsirenginėja namus, ieško kuo natūraliau atrodančių grindų dangų. Didžioji dalis ištikimi laminuotoms medžio plaušo grindims dėl jų kainos ir kokybės santykio bei galimybės patiems sumontuoti grindis pasirinktoje patalpoje.

Vonioje rekomenduojame dėti plyteles arba vinilines grindų dangas, kurių imitacinis raštas yra ypač artimas parketlenčių (natūralaus ąžuolo ir spalvos). Kadangi vinilinės grindų dangos nebijo drėgmės, jos – geras pasirinkimas ir alternatyva plytelėms, kurios yra šaltesnės. Tačiau montuojant vinilines grindų dangas vonioje turi būti atsižvelgta, kad vanduo nepatektų po grindimis ir nesusidarytų pelėsis.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Įvairiausio rašto, prabangiai atrodančios grindų plytelės skatina žmonės jas kloti ne tik vonioje, bet ir visame būste. Į ką būtina atsižvelgti jas renkantis?

Pirmiausia reikėtų žinoti plytelių tipus bei skirtingų savybių žymėjimą, kad neklaidžiotume kataloguose ieškodami to, kas mums netinka.

Pagal medžiagiškumą yra išskiriami trys plytelių tipai:

1) keraminės plytelės – rekomenduojamos naudoti sienų dangai tiek vonioje, tiek virtuvėje;

2) akmens masės plytelės – tvaresnės nei keraminės, atsparesnės dėmėms ir įbrėžimams. Šios plytelės išsiskiria ypatingai maža vandens absorbcija. Tinka naudoti visose patalpose (sienoms ir grindims) bei lauke;

3) stiklo mozaikinės plytelės – tvirtos, ilgaamžės, atsparios drėgmei. Dažniausiai naudojamos dušo zonoje ar kaip dekoro elementas interjere.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Jei plytelės klojamos ant grindų, būtina atkreipti dėmesį į jų slidumą. Slidumas, vaikštant su avalyne, žymimas R9-R13, kur R9 – pačios slidžiausios plytelės, o R11-R13 – mažiausiai slidžios. Tam, kad išvengtumėte traumų, rekomenduojame rinktis matinio paviršiaus plyteles su įspaustomis rievėmis. Klojant plyteles ant vonios sienų, jų slidumas nėra aktualus.

Kitas parametras – plytelių atsparumas dėvėjimuisi. Jį nurodo PEI klasė, ant plytelių tai žymima skaitmenimis nuo 1 iki 5. Kadangi patalpoje bus vaikštoma basomis ar kambarine avalyne, nebus purvo, voniai puikiai tiks 1-2 klasės plytelės.

Pasirinkus blizgias plyteles reikia įvertinti, kad ant jų bus ryškiai matomi vandens lašai, tačiau jos bus labai lengvai valomos. Tuo tarpu matinio paviršiaus plytelės bus praktiškesnės, nes ant jų mažiau matosi nešvarumai, tačiau jas kur kas sunkiau nuvalyti.

Plyteles klojant ne tik vonioje, kokie jų patrauklumo argumentai nusveria pasirinkimą?

Pirmiausia – jų pritaikymo įvairovė. Plytelės efektyvesnės esant grindiniam šildymui, kuris vis dažniau įsirengiamas. Be to, plytelės – ilgaamžės, atsparios ugniai, mechaniniams pažeidimams, joms nekenkia drėgmė bei purvas.

Dar vienas argumentas – plyteles galima kloti ant jau esamų paviršių, nereikalingas stabilus ir tobulai išlygintas pagrindas. Patrauklu ir tai, kad dėl plytelių pasirinkimo įvairovės galima sugalvoti ir suprojektuoti patraukliausių sprendimų namų interjere.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Kokios tendencijos renkantis plyteles šiuo metu vyraujančios?

Populiarios natūraliau atrodančios medžiagos: akmens, betono paviršiai, o marmuro populiarumas jau sumažėjęs.

Kadangi plytelių pasirinkimas yra išties didelis, tad rekomenduojame prieš einant į parduotuvę išsigryninti pageidaujamą plytelių spalvinę gamą ir medžiagiškumą – marmuro, betono, akmens imitacijos ar vienspalves plyteles rinksitės.

Pastebime, kad pastaraisiais metais daugėja klientų, kurie perka tas pačias plyteles ir sienoms, ir grindims arba atitinkamai komponuoja to paties rašto skirtingų dydžių plyteles.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Tendencijos rodo, kad plytelių matmenys didėja. Šiuo metu vienas populiariausių matmenų – 60x120 cm, bet prekyboje jau yra ir 120x120 cm bei 120x280 cm plytelių. Didesnio ploto plytelės reikalauja mažiau priežiūros, kadangi klojant prireikia mažiau siūlių. Atitinkamai šios plytelės yra rektifikuotos, t.y. žymiai tikslesnės.

Naudojant didesnio formato plyteles išgaunamas prabangesnis vaizdas – mažiau dalomas plytelių raštas atrodo ne tik patraukliau, bet ir išgaunamas „ramesnis“ vaizdas. Tačiau prieš renkantis pirmiausia reikia įsivertinti, kur jas naudosite – naujos ar senos statybos būste, nes nuo to dažnai priklauso sienų lygumas. Nelygias sienas turintiems būstams didelio formato plytelės nėra tinkamos.

Vonios kambarys atlieka itin svarbų vaidmenį kuriant jaukių ir patogių namų atmosferą, tad kokie esminiai šios erdvės projektavimo aspektai svarbūs?

Pirmiausia ir svarbiausia yra teisingas zonų namuose pagal jų paskirtį suplanavimas ir apsisprendimas dėl pasirinkimo – įrenginėsite vonią ar dušą? Taip pat reikia apgalvoti, kas naudosis vonia – vaikai, namų šeimininkai, svečiai? Ar skalbimo įranga bus toje pačioje erdvėje? Jei nėra galimybės skalbimo zonos įsirengti kitose patalpose, rekomenduojama integruoti, paslėpti įrangą balduose.

Jaukumas asocijuojasi su šiluma – taigi svarbu apgalvoti visus vonios kambario šildymo variantus. Dažniausiai bendrą namo šildymo sistemą vonioje papildo gyvatukas. Juk malonu po vonios procedūrų nusišluostyti šiltu rankšluosčiu ir apsigobti šiltu chalatu.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Apšvietimas vonioje taip pat atlieka svarbų vaidmenį. Tinkamai parinkta reguliuojama įranga padės sukurti ir jaukią aplinką, ir užtikrinti pakankamą šviesos kiekį. Geriausia, kai sukuriami keli apšvietimo scenarijai. Šiuo metu ypač populiarėja vonios veidrodžiai su LED apšvietimu.

Kokių atsiranda naujų vonios kambarių įrengimo tendencijų, kokios spalvos dominuoja, kokias naujoves siūlo gamintojai?

Pati ryškiausia tendencija – tai, kad vonia iš funkcinės higienos zonos virsta svarbia namų interjero visumą apimančia patalpa, kuriai skiriamas vis didesnis dėmesys estetiniu požiūriu. Siekdami užtikrinti harmoningą interjerą vonioje, daugelis gerai žinomų prekinių ženklų pristato vieningas kolekcijas visam vonios kambariui – nuo maišytuvo, vonios, dušo kabinos ir jos įrangos iki unitazo ar praustuvo. Vienas iš naujai „Senukuose“ pristatomų tokių prekinių ženklų yra DEANTE.

Šiuo metu vonios įrangoje dominuoja juoda spalva, bet dažnos ir kitos ryškesnės spalvos. Tarkime, vonios baldų spektre dera medžio atspalviai, jie derinami su juoda, pilka, taip pat žalia, mėlyna spalvomis.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Jei anksčiau maišytuvai, dušo komplektai dažniausiai būdavo chromo atspalvių, tai šiuo metu ypač populiarūs juodi, įvairūs aukso, vario ir žalvario, grafito atspalviai. Ryškėja baltos spalvos maišytuvų ir aksesuarų tendencija minimalios stilistikos interjeruose.

Dar viena ryškėjanti tendencija vonios kambaryje – potinkiniai maišytuvai ir dušo komplektai. Šie sprendimai padeda palaikyti harmonijos efektą, tuo pačiu – vonioje mažiau detalių, kur kauptųsi kalkių nešvarumai.

Pastebime, kad vonios įrangoje populiarėja daugiafunkciškumas, kuris padeda taupyti vietą ar įprastam įrenginiui suteikia papildomų funkcijų. Pavyzdžiui, praustuvo maišytuvas su integruotu bide dušeliu; potinkinis bide dušelis prie unitazo; praustuvės maišytuvas su ištraukiama galvute ir dušelio funkcija, veidrodis su papildomu LED apšvietimu ir panašūs sprendimai.

Kas lemia dušo ar vonios pasirinkimą, į ką reikėtų atkreipti dėmesį juos renkantis?

Vonios ar dušo pasirinkimą dažniausiai lemia numatomos patalpos dydis. Mažesnėse erdvėse dažniau pasirenkama dušo kabina, nuosavuose namuose – dažna tendencija vonia ir dušas toje pačioje patalpoje ar du atskiri vonios kambariai – dušas viename, vonia kitame ar net miegamojoje zonoje.

Ypač išpopuliarėjo tendencija – laisvai pastatoma vonia ir dušo sienelė, suteikianti erdvios patalpos įspūdį. Laisvai pastatomos vonios būna lengvų formų, erdvios, be jokių tarpelių, kuriuose gali kauptis dulkės. Išskirtinį akcentą sukuria prie vonios naudojami laisvai pastatomi maišytuvai.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Šiuolaikiniame vonios kambaryje vis dažniau naudojama tik dušo sienelė arba dušo durys nišoje, vietoje kabinos. Priežiūros atžvilgiu dušas nišoje yra patogesnis variantas. Tačiau durims montuoti reikalinga papildoma niša, o sienelės atveju reikalinga atsižvelgti į vandens taškymosi galimybę. Uždara dušo kabina padeda vandens ištaškymo išvengti.

Kokios tendencijos vyrauja dušų ir vonios baldų pasiūlos spektre?

Vandens paleidimo sistemose vyrauja termostatiniai dušo komplektai. Populiarėja dviejų tipų dušo variantai: potinkinis ir virštinkinė dušo sistema su stacionaria lietaus dušo galva viršuje.

Šiuo metu „Senukuose“ klientai gali rinktis iš gerai žinomų prekinių ženklų „Hansgrohe“, „Oras“, „Domoletti“, „Deante“,“ Invena“ abiejų tipų dušo komplektų plataus asortimento.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Vonios baldų pasiūlos spektre pastebime tendenciją rinktis spinteles su integruotais praustuvais ir pastatomais ant stalviršio dubens tipo praustuvais. Pastaruosiuose ypač populiarėja plonasienės briaunos gaminiai.

Kokių klaidų reikėtų vengti įsirengiant vonią ar dušą?

Vonios įrengimo darbai turi prasidėti nuo teisingo zonų suplanavimo ir elektros tinklų schemos. Saugumas – svarbiausia, tad reikia laikytis statybos reglamentuose numatytų reikalavimų, ypač diegiant elektros sistemą.

Prieš žengiant į apdailos etapą jau būtina žinoti kokio tipo santechnikos prietaisus naudosite – jei planuojami potinkiniai prietaisai, būtina turėti tikslias jų specifikacijas arba jau pačius maišytuvus ar dušo sistemas, kad būtųgalima tinkamai paruošti techninę įrengimo dalį.

Renkantis plyteles reikėtų neužmiršti, kad patalpoje bus ir kiti daiktai – vonios baldai, dušo kabina, vonia, apšvietimas. Gana dažnai nutinka, kad žmonės renkasi ir plyteles, ir baldus išraiškingų spalvų, kurie atsidūrę drauge vieni kitus užgožia.

Kokie akcentai vonios interjero erdvėje dera, kuria jaukumo ir darnos aplinką?

Klientams visada rekomenduojame kurti tam tikrą švarios erdvės įspūdį – neprimarginti patalpos ir išlaikyti tą pačią stilistiką. Jei pasirenkamas juodas maišytuvas, tai jis turi turėti „draugą“ šioje patalpoje – tai veidrodis ir dušo sienelė su juodais rėmais, juodas įmontuojamo unitazo mygtukas.

Jei praustuvas pasirenkamas ne standartinės baltos spalvos, tada ta spalva turi atsikartoti taip pat ir kitame elemente – unitazo puodas, vonios išorinės sienelės dalis. Jei keramika pasirenkama balta, – tai geriausia jei ji liktų dominuojanti ir kituose keramikos elementuose.

Vandens maišytuvų ir praustuvų spektre dominuoja ne tik spalvų, bet ir formų įvairovė. Tarkime, renkantis griežtos kampuotos formos praustuvą tikslinga naudoti analogiškos geometrijos maišytuvus ar dušo sistemas.

Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys
Atstovų nuotr./Įrengimo pavyzdys

Šiuo metu ypač patrauklūs naujos kolekcijos maišytuvai su krioklio tipo vandens srove. Rekomenduojame rinktis iš Vokietijos gamintojo „Hansgrohe“ „Vivenis“ kolekcijos, Skandinavų prekinio ženklo ORAS „Stela“ kolekcijos ar Italijos „Vicario Armando“ STILE kolekcijos.