Daugiau straipsnių

Žiūrit į langus ir skauda galvą? Kaip nenusiplūkti didžiajame šveitime

Šaltinis:

Pavasaris – langų valymo metas. Nori nenori, kai tik saulė pašviečia, tenka traukti valymo priemones ir imtis darbo, kad langų rėmai būtų švarūs, o patys stiklai blizgėtų. Ką daryti, jeigu neturite išmanaus langų roboto, kuris turėtų pagreitinti šį darbą?

Langų valymas

Valyti langus galime pirktinėmis priemonėmis, įvairiais valikliais, specialiais šepečiais ir šluostėmis. Dažnas jau esame atradę, kas veikia geriausiai, bet jeigu tik ieškote, ką galite panaudoti iš priemonių, turimų namuose, išmėginkite šiuos patarimus, rašoma homesandgardens.com.

Kaip išvalyti langą be dryžių ir nuo ko pradėti?

„Hillarys“ langų ekspertai pirmiausia pataria pasirūpinti langų apdaila – nukabinti ir išvalyti užuolaidas, žaliuzes ir pan. Po šio darbo jau galima imtis ir langų valymo bei pasigaminti naminio valiklio su actu, kuris padės pašalinti visus nešvarumus.

Pasak ekspertų, naminiai tirpalai puikiai tinka langams valyti. Jie siūlo į kibirą šilto vandens įpilti tris valgomuosius šaukštus acto arba sumaišyti actą ir vandenį lygiomis dalimis. Nors iš pradžių valant gali sklisti acto kvapas, jis turėtų greitai išnykti.

123RF.com nuotr./Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyves chemines valymo priemones
123RF.com nuotr./Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyves chemines valymo priemones

Patariama dirbant šį darbą nepamiršti mūvėti guminių pirštinių, kad išvengtumėte rankų odos sudirgimo ir išsausėjimo. Ekspertai rekomenduoja pirmiausia pasirūpinti langų rėmais. „Svarbu pradėti valyti rėmus, kad vėliau nešvarus vanduo nepatektų ant valomų langų stiklų“, – aiškina specialistai. Nuvalę rėmus drėgna kempine, pašalinsite didžiąją dalį nešvarumų. Jeigu nešvarumai sunkiai įveikiami, pabandykite pasinaudoti švelniu valikliu.

Apskritai pradėdami valyti langus, nuvalykite nuo jų purvą, dulkes ir kitus nešvarumus šepetėliu ar tiesiog susiurbkite, rašoma goodhousekeeping.com. Šis darbas labai svarbus, nes neleidžia valikliui susimaišyti su nešvarumais ir virsti tiesiog purvina koše, kuri dar labiau apsunkins langų valymą. Šį parengiamąjį darbą ypač svarbu atlikti tada, jei langai ypač nešvarūs.

Stiklus patariama valyti mikropluošto šluoste Z formos judesiu, kad išvengtumėte tepliojimosi ir išvalytumėte kiekvieną kampelį. Vandens perteklių pašalinti galite specialiu guminiu valytuvu.

Nesirinkite saulėtos dienos langams valyti

Saulėtos dienos nėra pačios tinkamiausios langams šveisti. Kodėl? Ant stiklų užpurkštas valiklis greitai džius, todėl bus sunku juos gerai nuvalyti, gali likti negražių nubėgusių dėmių ir ruožų. „Patariama langus valyti tuomet, kai diena yra kiek apniukusi, arba pradėti nuo tų langų, kurie yra pavėsyje“, – sako valymo ekspertė Carolyn Forte, rašoma goodhousekeeping.com.

Netaupykite valiklio

Dabar langų valiklių pasirinkimas tikrai platus, todėl atradę tinkamą – netaupykite. Kaip pastebi valymo ekspertė, valiklis padeda ištirpdyti ir pašalinti purvą, o jeigu jo naudosite per mažai, valant liks dryžių ir darbą turėsite kartoti iš naujo.

Jeigu nenorite naudoti pirktinio valiklio, naudokite acto ir vandens mišinį. Specialistė sako, kad, jeigu jūsų vanduo labai kietas, galite naudoti distiliuotą vandenį.

Kad stiklas blizgėtų, įberkite į vandenį kelis šaukštus krakmolo: 1 litrui šalto vandens reikia 1 valg. š. krakmolo, ir šiuo mišiniu blizginkite langus.

Guminis langų valytuvas – už ar prieš?

Šis pasirinkimas daugeliui atrodo tikrai puikus, nes greitai ir efektingai galite pašalinti vandens perteklių nuo lango. Tačiau kur slypi bėda? „Jūs valote langus, tačiau kur nubėga vanduo? Ant grindų arba ant palangės“, – sako C.Forte. Pasak jos, toks valytuvas labiau tiks dideliems langams, o mažesniems reikėtų vengti jį naudoti.

Saulėtos dienos nėra pačios tinkamiausios langams šveisti.

Visgi, jei pasitelkiate guminį langų valytuvą ir jis jums palengvina darbą, tiesiog po lango apačia pasitieskite rankšluostį ar kitą audinį, kuris gerai sugeria drėgmę.

Kaip nepervargti?

Neskubėkite visų langų nuvalyti per vieną dieną. Patariama langus valyti ne visus iš karto, o po vieną kambarį. Be to, toks pasiskirstymas jums padės išvengti nuovargio, norint viską įveikti vienu kartu. C.Forte sako, kad valydami langus iš vienos pusės vertikaliai, o iš kitos – horizontaliai, lengvai pastebėsite, kur liko nenuvalyti ruožai.