Daugiau straipsnių

Ką privalu žinoti norintiems ekologiško būsto?

Šaltinis:

Ekologiškumo aspektas tampa vienu iš vyraujančių mūsų šalies kokybės kriterijų. Auga poreikis ekologiškų, alergijų ir kitų sunkių susirgimų nesukeliančių statybinių medžiagų. Tai proga statytojams privalu įrodyti, kad galime gyventi tvariau ir draugiškiau su aplinka.

Sodrumo ir gylio turinčios spalvos interjere

Ekologiško būsto įrengimas apima tvarių ir ekologiškų medžiagų bei projektavimo principų įtraukimą į statybos procesą.

Dalinamės keletu žingsnių, į kuriuos reikėtų atsižvelgti įrenginėjant ekologišką būstą:

  • Suplanuokite dizainą, atsižvelgdami į ekologiškumą. Apsvarstykite galimybę naudoti pasyvų saulės energijos dizainą, kuris naudojasi natūralia saulės energija šildymui ir apšvietimui. Rinkitės medžiagas, kurios yra atsinaujinančios, perdirbamos arba biologiškai skaidžios.
  • Pasirinkite ekologiškas statybines medžiagas: aplinkai nekenksmingos statybinės medžiagos, tokios kaip regeneruota mediena, bambukas, kamštiena, perdirbtas metalas ar betonas. Apsvarstykite galimybę naudoti izoliaciją, pagamintą iš perdirbtų medžiagų.
  • Įdiekite energiją taupančias sistemas: pvz., saulės baterijas elektrai ir karštam vandeniui ruošti, LED apšvietimą.
  • Taupykite vandenį: įrenkite vandenį tausojančias funkcijas, pvz., mažo srauto tualetus ir dušo galvutes, lietaus vandens surinkimo sistemas ir sausrai atsparų kraštovaizdį.
  • Rinkinės tvarų kraštovaizdį: pvz., sodinkite vietines augalų rūšis, sumažinkite velėnos kiekį ir vietoje cheminių trąšų naudokite mulčią ir kompostą.
  • Dirbkite su profesionalais, kurie specializuojasi ekologiškų būstų statybos ir projektavimo srityse, siekdami užtikrinti, kad jūsų namai būtų pastatyti pagal aukščiausius ekologiškus standartus.
  • Stebėkite energijos suvartojimą: kai namas bus pastatytas, stebėkite jos suvartojimą, kad įsitikintumėte, jog išnaudojate visas energiją taupančias sistemas.
  • Pastato energetinis efektyvumas – vienas iš esminių ekologiškumo aspektų. Be šių labai svarbių savybių, egzistuoja daugybę kitų faktorių, kurie gali nulemti pastato vertę: šildymas, vėsinimas, vėdinimas ir t. t.
  • Pasidomėkite gaminių sertifikavimo sistema. Kiekvienas produktas pasižymi jam būdingu aprašymu, kuriame būna nurodyta sudėtis bei kitos savybės, pateiktas naudojimo būdas, rekomenduojama priežiūra. Projektuose labai tiksliai aprašomos techninės specifikacijos. Jose privaloma tvarka nurodomi konkretūs reikalavimai būsimame objekte taikomoms medžiagoms ir darbų technologijoms. Šių sprendinių realizavimą stebi ir kontroliuoja techninės priežiūros atstovai viso statybos proceso metu. O iškilusias abejones galima patikrinti laboratorinių ekspertizių metu.

Tikimės, kad atkreipę dėmesį į šiuos parametrus apsigyvensite sau ir aplinkai draugiškame būste, kuris bus tvarus, taupys energiją ir tausos aplinką.