Daugiau straipsnių

Butą Lazdynuose suremontavo mažiau nei už 10 tūkst. – tapo šviesus ir šiuolaikiškas

Dalia Daškevičiūtė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Ar įmanoma sąlyginai nedidelėmis išlaidomis padaryti senos statybos buto remontą ir dar pakeisti baldus? Tikrai taip, jei esate pasirengę medžioti nuolaidas, o kai kuriuos darbus pasidaryti patys. Tai rodo ir vilnietės, paveldėjusios standartinį būstą sostinės Lazdynų mikrorajone, istorija.

Buto Lazdynuose transformacija

Apie tai, kaip senos statybos tamsus, standartinio išplanavimo dviejų kambarių butas buvo paverstas šviesiu ir šiuolaikišku, pasakoja jo interjero dizainą kūrusi Sandra Jaskevičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Svetainė prieš remontą
Asmeninio albumo nuotr./Svetainė prieš remontą

„Šį butą jauna moteris paveldėjo, tačiau neturėjo didelių santaupų remontams, todėl buvo nuspręsta nekeisti būsto išplanavimo, jokių sienų negriauti ir pageidauta kuo mažiau išleisti statybos, santechnikos bei elektros darbams. Didžiausias savininkės noras buvo, kad būstas taptų šviesesnis, nes jis išties buvo tamsus, o rudos bei gelsvos sienos, taip pat erdvių perkrovimas baldais šviesumo irgi nepridėjo“, – pasakoja interjero dizainerė.

Dviejų kambarių butas Lazdynuose – erdvus, 49 kv. m, jame yra koridorius, atskiri vonios ir WC kambariai, nedidelė virtuvė, erdvi svetainė ir miegamasis, taip pat pailgas balkonas. Visoms šioms erdvėms buvo įpūsta naujos gyvybės.

Asmeninio albumo nuotr./Svetainės interjeras po remonto
Asmeninio albumo nuotr./Svetainės interjeras po remonto

Anot S.Jaskevičiūtės, daugiausia investicijų pareikalavo elektriko bei santechniko darbai, nes be to nebuvo įmanoma apsieiti: reikėjo pakeisti vamzdžius, kranelius, pajungti skalbimo mašiną bei gartraukį, taip pat prireikė įrengti porą papildomų kištukinių lizdų stalviršyje ir pakeisti elektros jungtukus iš senovinių į šiuolaikinius. Elektros instaliacija bute nebuvo keista.

Taupant kaštus, nuspręsta atsisakyti baldininkų ir baldų ieškoti populiariausiose šalyje nedidelių kainų parduotuvėse, o ne gaminti pagal užsakymą. Taip pat pati buto šeimininkė su artimais pagalbininkais nulupinėjo tapetus, tinkavo ir perdažė sienas – taip nemenkai sutaupė.

Vienas iš įdomesnių sprendimų – kad koridoriaus sieninę spintą nuspręsta ryškiai perdažyti ir taip kardinaliai atnaujinti bendrą prieškambario vaizdą. „Ši žaisminga detalė atrodo tarsi meninė instaliacija, o geometrinio rašto spalvos atspindi pagrindines bute esančias spalvas“, – sako spintą perdažiusi interjero dizainerė.

Asmeninio albumo nuotr./Butas Lazdynuose prieš ir po remonto
Asmeninio albumo nuotr./Butas Lazdynuose prieš ir po remonto

Siekiant padaryti būstą šviesesnį, pasirinkti šviesūs – beveik balti – sienų dažai, o viena siena, kuri buvo ypač nelygi, buvo padengta tapetu su betono imitacija. Tai padėjo paslėpti sienos nelygumus, o betono imitacija darniai integravosi į bendrą erdvę.

Siekiant darnios integracijos, koridoriaus medinės lentelės taip pat buvo perdažytos iš „ryžos“ į nubalintą rusvą spalvą.

Taip pat pasirinktos šviesios kambarių užuolaidos ir kitos šviesios detalės – tai vizualiai išplėtė erdvę, atrodo, kad bute padaugėjo vietos.

Asmeninio albumo nuotr./Miegamojo interjeras po remonto
Asmeninio albumo nuotr./Miegamojo interjeras po remonto

S.Jaskevičiūtė priduria, kad, išlaikant vieną spalvos paletę, net ir esant juodos spalvos elementams, bute galima sukurti vientisą šviesų interjerą.

„Teko imtis ir grindų pertvarkos. Kadangi būsto grindys – kreivos, norint dėti laminatą ar parketą būtų pirmiausia reikėję jas tiesinti. Tai būtų buvusi labai didelė investicija, todėl nuspręstas svetainei ir miegamajam rinktis pilką kiliminę dangą vietoj tamsiai rudos.

Svetainėje pilkas atspalvis tamsesnis, nes joje daugiau vaikščiojama ir leidžiama daug laiko, tad toks sprendimas praktiškesnis, bus mažiau matomos dėmės. O svarbiausia, tokios kiliminės dangos spalvos irgi suteikia šviesumo būstui“, – paaiškina S.Jaskevičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Virtuvės interjeras po remonto
Asmeninio albumo nuotr./Virtuvės interjeras po remonto

Virtuvėje buvo pasirinkta stumdoma sala, kuri atlieka dvi funkcijas – ant jos patogu ruošti maistą ir valgyti; ją galima stumdyti ten, kur patogu, tai kartu šiek tiek sutaupė erdvės. Dalis baldų bei buitinės technikos buvo palikta senų, o kita dalis įsigyta.

Balkono taip pat laukė pokyčiai – jame buvo išklotos medinės grindys, viena siena meniškai spalvingai nudažyta, o kitos sienos nudažytos baltai, taip pat parinkti funkcionalūs balkono baldai. Taip ryškiai žalia spalva kadaise dažytas balkonas virto jaukiu, šviesiu vasaros kambarėliu.

Prieš kelerius metus taip suremontuoto buto ir pakeistų baldų sąmata, įtraukiant elektriko, santechniko ir interjero dizainerės paslaugas, iš viso siekė apie 8000–8500 Eur. Dabartinėmis kainomis tai atsieitų apie dešimt tūkstančių. Ir visgi įsirenginėjantieji būstus arba darantieji remontą žino, kad tai – gana nedidelės išlaidos, pabrėžia S.Jaskevičiūtė.

Norite pasidalinti savo istorija – parašykite mums gyvenimas@15min.lt ir mes su jumis susisieksime!