Daugiau straipsnių

Sigita atnaujino 4 kambarių butą: kodėl nusprendė pasilikti senas grindis ir negriauti sienų

Asta Kaušakienė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Tinklaraštininkė Sigita Petrunina juokiasi, kad jai remontai patinka. Ne vienus namus įsirengusi ir juos remontavusi moteris šioje sferoje jaučiasi kaip žuvis vandenyje. Jau porą mėnesių ji su šeima gyvena naujuose namuose ir dalinasi jų pokyčiais bei patarimais, kurie jai pasiteisino remonto metu.

Sigita atnaujino 4 kambarių butą

Sigitos šeimos butas – pastatytas apytiksliai 1970-aisiais metais, jame – keturi kambariai. „Kai pirmą atėjome apžiūrėti šio buto, mane labai sužavėjo spinta per visą sieną, jos faneruotos durys, kurios dabar madingos. Kaip sakoma, mados sukasi ratu, todėl dėjome daug pastangų, kad remonto metu spintą išsaugotume ir galėtume vėliau naudotis. Pakeitėme tik spintos rankenėles, kad būtų šiek tiek šiuolaikiškesnis vaizdas“, – prisimena Sigita.

Paslėptos grindys ir neišgriautos sienos

Panaši situacija nutiko ir su grindimis. Sigita prisimena, kad pirmą kartą lankantis bute grindys buvo užklotos popieriumi, nes ten buvo atliktas kosmetinis remontas.

„Tam tikra prasme butą pirkome kaip katę maiše, dorai neapžiūrėję grindų. Kampelį atidengę žinojome, kad ten parketas, tačiau visas jo grožis pasimatė tik nuėmus popierius. Parketas buvo įgavęs purviną rudai oranžinę spalvą ir net nesimatė paties medžio grožio.

Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą
Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą

Mes žinojome, kad nepaisant pirminio vaizdo, norime išsaugoti ąžuolines grindis. Susiradome meistrą, kuris pasidalino savo patirtimi ir patarimais, įkvėpė ir tai, kad jis buvo restauravęs šimtametes grindis ir užsienyje, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje“, – prisimena Sigita.

Ji priduria, kad dideliu privalumu išsaugant grindis tapo ne tik tvarumas, bet ir galimybė sutaupyti. Šis pasirinkimas kainavo pigiau palyginti su tuo, jeigu visame bute būtų reikėję sudėti naujas kokybiškas grindis.

Paklausta apie tai, ar keitė buto išplanavimą, Sigita atsako, kad pasirinko sienų negriauti ir išlaikyti esamas erdves tokias, kokios jos yra. „Kai kėlėmės į šį butą, mums buvo labai svarbu tai, kad visi vaikai turėtų po atskirą kambarį, todėl nenorėjome griauti sienų. Vienintelė vieta, kur išplanavimas pasikeitė – tai vonios ir tualeto erdvė“, – pasakoja S.Petrunina.

Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą
Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą

Daugiausiai jėgų pareikalavusi vonia

Būtent vonios ir tualeto zona pareikalavo daugiausiai jėgų. „Mes turėjome nulupti du sluoksnius plytelių nuo grindų ir sienų, o gal netgi ir visus tris. Dar radome papildomą mūro sieną, kuri buvo neaišku kam skirta. Teko pasukti galvą, kaip viską suplanuoti, kad naudotis vonios kambariu būtų patogu ir praktiška“, – kalba pašnekovė.

Ji prideda, kad labai norėjo žalios spalvos vonios erdvės, todėl teko apsilankyti ne vienoje parduotuvėje, kad atrastų svajonių plyteles. „Kai suradau idėją internete, labai aiškiau pamačiau viziją, kokios noriu vonios, kaip ji turi atrodyti. Mes dar ir išdažėme tualete sieną ir lubas žaliai, o vonioje vyrauja žalia ir baltos spalvos“, – sako Sigita.

Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą
Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą

Prieš pardavimą bute buvo padarytas kosmetinis remontas ir visos sienos išdažytos šviesia spalva. Tačiau kai meistrai pradėjo ruoštis dažymo darbams, gruntuoti, visi nudažyti paviršiai pradėjo luptis. „Tai reiškė, kad sienos prieš aną dažymą nebuvo paruoštos tinkamai ir dėl to mūsų remontas kaip reikiant užsitęsė, nes reikėjo darbą pradėti nuo pradžių.

Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą
Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą

Rinkausi vanilės spalvą – šviesią, su gelsvu atspalviu. Kadangi dalis kambarių pietinėje, o kiti šiaurinėje pusėje, spalva nuo apšvietimo atrodo skirtingai. Nenorėjau kiekvienam kambariui galvoti skirtingų spalvų ir atspalvių, nes man atrodė, kad geriau kiekvienas kambarys būna it švarus popieriaus lapas, kur interjerą galima sukurti renkantis skirtingas užuolaidas, tekstilę ir kitus dalykus“, – sako tinklaraštininkė.

Virtuvės pokytis – rinkosi tamsiai raudoną

Išties turbūt retai dabar pamatysime spalvotas virtuves – daugelis renkasi baltas, šviesių atspalvių virtuves, tačiau Sigita nusprendė kitaip: „Galvojome apie tamsaus medžio virtuvę, tačiau turime tamsiai vyšninės spalvos. Planuodama šią erdvę nusprendžiau atsisakyti viršutinių spintelių, kad būtų daugiau erdvės, be to, yra didelė spinta, kur galime sudėti virtuvės rakandus“, – dalinasi Sigita.

Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą
Asmeninio archyvo nuotr./Sigita atnaujino 4 kambarių butą

Ji juokiasi, kad remontą tikrai mėgsta ir jai patinka ieškoti sprendimų, stebėti, kaip jie persikelia į realybę. „Mums išties labai pasisekė, kadangi mes turėjome labai gerą meistrą, kuriuo pasitikėjome ir kurio nereikėjo kontroliuoti. Jeigu būtų buvę atvirkščiai, turbūt mano nuotaika būtų kitokia, – juokiasi Sigita, pridurdama, kad remontas truko apie pusę metų. – Dabar esame tame etape, kai namuose – malonioji dalis. Ieškai, kaip dar galėtum pagražinti erdves, kur koks daiktas labiau tiktų ir ką dar galima padaryti, kad viskas suskambėtų darniai“.