Daugiau straipsnių

Kaip nepermokėti už namų remontą?

Šaltinis:

Penkeri metai nuosavame bute ir jau galite planuoti jo remontą. Tik įėjus, matyt, dėmesį patrauks vietomis pakitusi sienų spalva, dėmės, atsiradusios dėl gyvenimiškų situacijų, ypač jei šioje erdvėje auga vaikai ir marširuoja naminiai gyvūnai.

Remontas

Taigi, klausimas, į kurį neišvengiamai teks atsakyti, remontuotis patiems ar ieškoti meistrų pagalbos?

Pasukus pirmuoju keliu iššūkių bus, bet ir antrasis vers detaliai apgalvoti veiksmus, kurių imsitės, kad po to netektų graužtis dėl neatliktų namų darbų.

Tad kokius klausimus verta sau užduoti ir ką reikėtų pasiplanuoti iki įsibėgėjant didžiajam namų remontui?

Esminiais rodikliais, nulemiančiais vidaus apdailos kainą, matyt, vis tik taps pasirinktos medžiagos ir meistrų įkainiai. Bet apie viską iš eilės.

123rf.com nuotr./Sienų dažymas
123rf.com nuotr./Sienų dažymas

Kainų palyginimas. Sutaupyti gali padėti skirtingų rangovų ar paslaugų teikėjų teikiamų paslaugų įkainių palyginimas. Pasirenkant tinkamiausią meistrą ar paslaugą verta pasikliauti ne vien kaina, bet atsižvelgti ir į turimą patirtį, atliekamų darbų kokybę ir pan.

Rekomendacijos. Prieš pasirinkdami meistrą, pasidomėkite jo ankstesnių darbų portfolio ir reputacija. Tai padės įvertinti būsimą rezultatą, apsaugos nuo nusivylimų ir finansinių praradimų.

Pirkinių čekiai. Paprašykite meistrų, kuriuos samdysite, pirkinių čekių, kuriuose būtų nurodytos atlikto darbo, medžiagų ir visų papildomų mokesčių sąnaudos. Tai padės suprasti, už ką mokate ir nustatyti galimas per didelio mokesčio ar nereikalingų išlaidų sritis.

Ištirti rinką. Prieš sutardami ir apsitardami su paslaugos teikėju ar rangovu atlikite kai kuriuos tyrimus, kad suprastumėte tipines išlaidas, susijusias su remontu ar būsimu projektu. Ši informacija padės išvengti nepagrįstų išlaidų.

Kuo didesnis asmeninis įsitraukimas. Visuomet verta apsvarstyti remonto „pasidaryk pats“ galimybes. Žinoma, atsižvelgiant į asmeninių įgūdžių ir remonto sudėtingumo lygį. Imtis per sudėtingų atnaujinimo namų projektų taip pat neverta dėl galimų klaidų, kurios gali išbrangti.

Kosmetinis remontas. Reguliariai prižiūrint savo namus, atliekant kosmetinius remonto darbus, galima išvengti brangaus remonto po kelerių metų.

Apie pasitikėjimą meistrais. Laikais, kai vis mažiau vieni kitais pasitikime ir vis nukenčiame dėl nesąžiningo elgesio, verta pagalvoti apie išankstinį atsiskaitymą su meistrais. Rinkoje gerą vardą pelnę meistrai profesionalai tikisi racionaliai pagrįsto finansinio užstato, bet tikrai ne visos sutartos pinigų sumos iš karto. Šiuo atveju, lietuvių liaudies patarlė: rūpinkis savimi, tuomet ir Dievas padės, įgauna naują prasmę. Taigi šioje situacijoje svarbu pasitikėti, bet nepermokėti.