Daugiau straipsnių

Ingrida seną šiltnamį pavertė jaukia pasisėdėjimų vieta: prireikė tik minimalių išlaidų

Ema Miliūnaitė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Ingridos Lipnickienės galvoje vis užgimsta naujos mintys, ką būtų galima padaryti ar prikelti antram gyvenimui. Taip nutiko ir praėjusį pavasarį, kai moteris ilgai žiūrėjo į seną šiltnamį, svajodama apie tai, kaip jį nugriaus ir pagaliau atsivers vaizdas į gamtą. Vis dėlto praėjus pusmečiui, šiltnamis tebestovi – tik jau yra tapęs jaukia pasisėdėjimų vieta. „Man belieka padekoruoti ir susirinkti laurus“, – juokdamasi prisipažįsta Ingrida, atskleisdama, kas iš tiesų įgyvendina jos idėjas.

Ingridos Lipnickienės dekoruotas šiltnamis

Savomis rankomis atnaujino šiltnamį

Kai Ingridos šeima įsigijo sodybą, šalia jos stovėjo senas šiltnamis, kurį iš pradžių ketino nugriauti, nes užstojo vaizdą į tvenkinį, mišką. Vis dėlto jis ne tik nebuvo nuverstas, bet ir tapo jaukia vieta.

„Jis buvo toks didžiulis, baisus, – šypsosi I.Lipnickienė. – Tačiau nutiko taip, kad kitam šiltnamiui nepasiruošėme žemės. Nusprendėme esamą sumažinti ir likusią dalį panaudoti įkuriant vietą, kurioje, būnant lauke, galima pasislėpti nuo vėjo, lietaus, pažaisti vaikams.“

Asmeninio albumo nuotr./Ingrida Lipnickienė
Asmeninio albumo nuotr./Ingrida Lipnickienė

Kaip teigia Ingrida, jai jau kurį laiką norėjosi turėti tokią vietelę, nes ne visada gera išeitis yra su, pavyzdžiui, svečiais susėsti namie.

„Terasoje turime kubilą, iš kurio išlipus nebūdavo, kur dėtis. Tarsi norėdavosi pertraukėlės, kai galėtum atsikvėpti, kuo nors pasivaišinti, atsigerti arbatos, tad visi šlapi eidavo į svetainę. Tai nusibodo“, – juokiasi I.Lipnickienė.

Taip praėjusį pavasarį gimė 33 kv. m šiltnamio atnaujinimo projektas, kuriame pirmas oficialus susibūrimas įvyko dar liepos mėnesį.

„Pirmas pobūvis, dėl kurio reikėjo specialiai dekoruoti šiltnamį, buvo mano dukros mergvakaris. Kadangi visko norisi daug, bet galimybių tiek nėra, pasiūliau merginoms jį rengti pas mus. Pranašavo lietų, todėl būtinai reikėjo, kad tuo metu šiltnamis jau būtų baigtas. Taip vasaros viduryje startavome grandioziškai, – šypteli I.Lipnickienė.

– Visoms labai patiko, buvo gražu. O ir po vestuvių čia buvo vakarėlis, nes be proto lijo.“

Pasisėdėjimo vietą šiltnamyje Ingridos šeima sukūrė savomis rankomis. Šeimyna pati yra rekonstravusi ir namą, todėl šiltnamis, anot moters, sunkumų nesukėlė.

„Tokie jau esame, viską patys darome. Į namą meistrai buvo įėję tik prijungti židinio sistemos ir signalizacijos. Daugiau dėl nieko nėra atvykę, – tikina I.Lipnickienė. – Aš užsimanau įvairių projektų ir noriu, kad jie būtų padaryti vakar. Kantrybės, mes, moterys, neturime.

Tik mes su vyru sukamės darbuose, reikia vaikais pasirūpinti, todėl daug ką daro 79-erių vyro tėvukas – mūsų auksarankis. Man tik lieka padekoruoti ir susirinkti laurus.“

Šiltnamio atnaujinimas daug nekainavo

Anot Ingridos, šeimai šiltnamį atnaujinti pavyko su minimaliomis investicijomis. Moters teigimu, jame naujos yra tik nusipirktos lemputės ir pakeisti išdužę langai – visa kita surinkta iš jau seniau turėtų daiktų arba įsigyta iš antrų rankų.

„Šiltnamis buvo atitvertas per pusę, padarytos grindys, iš šalia esančio garažo atvesta elektra. Visa kita – detalėse. Daiktų labai daug yra, – juokiasi I.Lipnickienė. – Viskas išėjo savaime. Liepą pardaviau savo mokymų studiją, kurioje liko dalis baldų – juos parsigrūdau namo ir pastačiau šiltnamyje.

Vėliau prisiminiau, kad senieji sodybos šeimininkai paliko kilimus, kuriuos norėjau išmesti jau šimtus kartų, bet vis neprisiruošėme išvežti. Juos išsitraukiau – puikiai tiko ant grindų. Taip ir nešiau daiktą po daikto, komponavau, dėliojau.“

Ingridos teigimu, būtent už langus bei lemputes tik ir teko susimokėti – tai kainavo apie 330 eurų.

„Dabar dar labai pamėgau sendaikčius – vis užlekiu eidama pro šalį, paimu kokią lėkštelę, komplekčiuką. Kainuoja 50 centų ar eurą, net gėda sakyti, bet jie tokie gražūs, kad atrodo kaip prabangiausi indai“, – tikina I.Lipnickienė.

Asmeninio albumo nuotr./Ingridos Lipnickienės dekoruotas šiltnamis
Asmeninio albumo nuotr./Ingridos Lipnickienės dekoruotas šiltnamis

Ingrida juokdamasi tvirtina, kad pajautimo interjerui kurti tikrai neturi, o visa šiltnamio gražumo paslaptis – daiktų gausybė.

„Ten viskas tikrai be stiliaus, bet kažkaip visumoje, kai užsidega lemputės, atrodo jaukiai, – šypsosi I.Lipnickienė. – Smagu, kai kam nors patinka, pagiria, pasisemia įkvėpimo.“

Asmeninio albumo nuotr./Ingridos Lipnickienės dekoruotas šiltnamis
Asmeninio albumo nuotr./Ingridos Lipnickienės dekoruotas šiltnamis

Nors šiltnamis tapo jaukia vieta, kur galima prisėsti išgerti arbatos ar kavos, jo ateitis – niūri. Kaip sako Ingrida, šeimos planuose yra pasistatyti kitą namelį, kuris būtų su židiniu, lauko virtuve.

„Kaip mano vyras aiškina: Jeigu pasakiau, kad padarysiu, nereikia kas pusę metų priminti. Neaišku, kada šiltnamio laikinumas baigsis – ar po metų, ar po dvejų, – juokiasi I.Lipnickienė. – Jis neturi jokio apšiltinimo, todėl turbūt nebus galima sėdėti žiemą, nes bus labai šalta. Tik aš pažįstu savo vyrą – greitai naujo namelio man tikrai nepastatys, todėl dar džiaugsimės šiltnamiu.“