Daugiau straipsnių

Dažymo ekspertas A.Dryžas atskleidė, kaip atgaivinti ir terasas, ir lauko lysves po šaltojo sezono

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kartu su pavasario šiluma mūsų rankų prisilietimų laukia nesulaukia darbai lauke: medinių fasadų ir lauko lysvių dažymas, terasų ir lauko baldų aliejavimas po žiemos, matyt, yra darbas numeris vietas.

Terasos atnaujinimo darbai

Kaip tinkamai pasirinkti dažymo įrankius, dažus ir kitas priemones, leisiančias terasoms suklestėti įsibėgėjant šiltajam sezonui – klausėme „Tikkurila“ dažų eksperto Audriaus Dryžo.

Kristinos Kanišauskaitės-Šaltmerės nuotr./Dažų ekspertas Audrius Dryžas
Kristinos Kanišauskaitės-Šaltmerės nuotr./Dažų ekspertas Audrius Dryžas

Audriau, kodėl kartais aliejus lupasi nuo medinės terasos: kaip reikėtų teisingai aliejuoti?

– Jei dengiama pernelyg storai, nesurenkant aliejaus pertekliaus, pernelyg daug sluoksnių, aliejus ima formuoti plėvelę, panašią į lako. Ji drėgnu laikotarpiu neduoda medienai tinkamai išdžiūti (tai negerai pačiai medienai) ir yra drėgmės „atkeliama“ nuo medienos.​

Tad dengiant medieną ar atnaujinant rekomenduojame aliejuoti vienu (kartais tik dviem) taupiu sluoksniu, neformuojant plėvelės. Šiuo atveju daugiau – nėra geriau.

Gal galėtumėte patikslinti, ar terasoms skirti aliejai tinka liepteliams virš vandens ar medinėms lysvėms?

– Ilgą laiką liepteliams ir medinėms lysvėms buvo naudojami įprasti aliejai, tačiau laikai ir supratimas keičiasi.​ Keičiasi ir mūsų požiūris į gamtą.

Sodo lysvių mediniams elementams geriausia naudoti aliejus „Tikkurila Patio Verso“, kurie neturi medžiagų, galinčių pakenkti mikroorganizmams ir augalams. ​Šis aliejus gali būti 4 spalvų: pilkas, žalias, rudas ir juodas.

Mediniams liepteliams naudoti rekomenduočiau natūralių aliejų mišinį „Saaristo Laituriöljy“.

„Tikkurila“ arch. nuotr./Terasos atnaujinimo darbai
„Tikkurila“ arch. nuotr./Terasos atnaujinimo darbai

Kaip reikėtų paruošti terasą peraliejavimui?

– Gal tik pirmą kartą terasos atnaujinimas gali atrodyti sudėtingiau. Tačiau atnaujinant pakanka nuplauti nešvarumus, mikroorganizmus, seno aliejaus likučius su terasoms skirtu plovikliu, naudojant plovimo šepetį ar aukšto slėgio vandens įrenginį su terasų plovimo antgaliu.

Tuomet nudžiovinus pašlifuoti iki norimo glotnumo (​tam naudoti galima terasų aliejavimo komplekte esantį šlifavimo padą). Na, o nuvalius dulkes aliejuoti patogiu terasų aliejavimui skirta aliejavimo kempine.

Ar bus didelės nuodėmė, jei laukui sukurtus aliejus naudosime ir viduje? Pavyzdžiui, maisto pjaustymo lentelėms atnaujinti?

– Lauko produktuose bus padidinti biocidinių medžiagų kiekiai, kurie gali sudirginti mūsų kvėpavimo takus, odą, bendrą savijautą. Deja, bet negalimas ir priešingas variantas, t. y. jei panaudosite medinių lentelių aliejų lauko stalviršiui, jis taps geru maistu dumbliams.

Ar galima aliejuoti terasas, naudojant įprastus volelius, teptukus?

– Vienas iš tokių paprastesnių būdų naudoti nesipukuojančias šluostes, audeklą. Toks būdas, kai aliejuje gali būti iki ausų.

Kiekvienas atsirenka sau patogiausią būdą, bet puikiai aliejumi dengti galima: voleliu ir teptuku (čia bus labai skirtingas pojūtis ir rezultatas aliejuojant tam skirtu aliejavimo teptuku).

ideo|237910}

Kaip patys aliejai veikia aliejuojamą terasą?

Aliejai saugo medieną trejopai: ​impregnuoja nuo drėgmės ir tokiu būdu stabdo medienos trūkinėjimus.

Spalvinti aliejai turi nuo UV spindulių saugantį barjerą ir saugo nuo medienos pilkėjimo, ​taip pat pasižymi apsauga nuo fungicidinių medžiagų ir nepageidaujamos „žalumos“ augimo. ​

Lauko sąlygomis medinėms terasoms galime rinktis tiek tradicinius, tiek ir naujos kartos aliejus.

Daugiau eksperto patarimų galite rasi šiame video.