Daugiau straipsnių

Kokį turtą vadinsime likvidžiu, o kokį mažai likvidžiu ir kodėl? Atsako ekspertė

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Kas yra būsto likvidumas, kas jį lemia ir kodėl apie tai reikia galvoti renkantis būstą? Kaip įvertinti, ar perkamas būstas bus likvidus? Kas gali pagelbėti šiame kelyje? Į šiuos klausimus atsako „Luminor“ banko kredito produktų skyriaus vadovė Olga Kazanavičienė.

Olga Kazanavičienė ir asociatyvi nuotr.
  • Likvidus yra toks turtas, kurį pakankamai lengva parduoti už palankią rinkos kainą. Tai yra svarbu, nes bankas, skolindamas ilgam laikui, paprastai stengiasi įvertinti, kokios galimybės būtų nepatirti nuostolių, jei tektų įkeistą turtą parduoti tuo atveju, jei klientas taptų nemokus.
  • Turto likvidumą gali nulemti įvairūs aspektai – vieta, statybos metai, statybos kokybė, ar pastatas yra/ buvo renovuotas, tuometinė situacija rinkoje, infrastruktūrą.
  • Apie būsto kainas ir jo likvidumą visada geriausia pasikonsultuoti su nekilnojamojo turto specialistais. Geras NT brokeris taip pat neretai padeda išsigryninti svarbius argumentus.
  • Priimant sprendimą taip pat verta pasitarti ir su banko specialistais.
  • Taip pat nederėtų pamiršti, kad Registrų centras taip pat pagal jau įvykusių sandorių kainų vidurkį taip pat nustatinėja vidutines kainas kiekvienoje konkrečioje vietoje, todėl priimant sprendimą nereikėtų pamiršti ir to aspekto.

​​​​​​​