Daugiau straipsnių

Tendencijų ekspertė V. Diaz: kokiuose namuose gyvensime 2024-aisiais?

Šaltinis:
Pranešimas spaudai
„Pranešimas spaudai“ - tai naujienų agentūrų, juridinių ir fizinių asmenų sukurti bei platinami pranešimai apie paslaugų, gaminių, įmonių ar įstaigų naujienas ir pan. Spręsdama dėl turinio publikavimo UAB „15min“ atsižvelgia į informacijos aktualumą, naudą visuomenei, viešąjį interesą. Už šio turinio skelbimą UAB „15min“ nėra atlyginama. Redakcija turi teisę pranešimus redaguoti, trumpinti, papildyti, šalinti tekste esančias nuorodas ir pavadinimus.

Žvilgtelėti į ateitį – tai visuomet vilioja tiek smalsuolius, tiek profesionalus ir visai nesvarbu, apie kokią sritį kalbame. Vizionierė, tendencijų ekspertė Victoria Diaz interjero dizaineriams skirtame renginyje „Interjero dialogai“ pasidalino šviežiomis dizaino ir gyvenimo būdo tendencijomis 2024-iesiems metams.

Interjeras

Namų interjeruose – daugiau kvapų kultūros

V. Diaz pranešime žiniasklaidai pasakoja, kad visame pasaulyje plinta tendencija namų erdvių atskyrimas pagal kvapus, kitaip tariant, skirtingos erdvės gali turėti savo aromatą.

Shutterstock nuotr./Namų kvapas
Shutterstock nuotr./Namų kvapas

„Patys kvapai nėra naujiena, jie jau iki šiol buvo plačiai naudojami viešosiose erdvėse, bet nuo šiol ateina ir į privačius interjerus. Be to, keičiasi ir populiarių aromatų tendencijos, populiarėja kvapai, kurie asocijuojasi su laime – naujo automobilio, knygos, šviežios duonos kvapas. Kitaip tariant, galvojama ne tik apie funkciją, bet ir jausmą“, – pasakoja tendencijų ekspertė. Kvapui skleisti gali būti naudojamos ne tik žvakės, namų kvapai, difuzoriai, bet ir, pavyzdžiui, specialūs dušo filtrai su aromatais.

Dizaineris atlieka daugiau funkcijų

V. Diaz pastebi, kad naujosios tendencijos rodo, jog iš dizainerio tikimasi ne tik efektyvaus erdvių suplanavimo, bet ir bendros atmosferos, namų nuotaikos kūrimo. Šiai idėjai antrina ir dizaineriams skirto renginio idėjiniai lyderiai, anot baldinių medžiagų ir jų apdirbimo įmonės „Trukmė“ rinkodaros vadovės Redos Salominienės, labai svarbus ir tarpusavio bendradarbiavimas tarp kūrėjų ir dizaineriams paslaugas teikiančių gamintojų.

Organizatorių nuotr./Victoria Diaz
Organizatorių nuotr./Victoria Diaz

„Visuomet svarbu dalintis, tik taip galima sukurti šį tą naujo. Šių mūsų renginių esmė – bendrakūra, drauge su kitomis septyniomis įmonėmis sutelkėme interjero dizainerius ir architektus, taip sukurdami erdvę naujoms idėjoms gimti, o kartu ir parodydami jiems, jog rinka nestovi vietoje, tad „daryti taip, kaip visada“ būtų klaida ir visuomet galima tobulėti“, – sako įmonės atstovė, viena iš renginių organizatorių. Planuojama, kad šio formato renginiai taps tęstiniais ir į juos profesionalus kvies reguliariai, trijuose didžiuosiuose miestuose.

Industrinis stilius įgauna švelnumo

Ilgai populiariausiu interjero stiliumi buvęs grubus industrinis stilius pamažu trauksis iš lyderio pozicijos. Kaip pastebi V. Diaz, šis stilius Lietuvoje yra plačiai paplitęs ir tai tikrai nereiškia, jog visoms toms erdvėms bus reikalinga renovacija, tačiau pamažu ateis laikas įsileisti šiek tiek pokyčių. Industriniame stiliuje atsiras daugiau glamūro, prabangos, švelnumo, minkštų formų, pastelinių spalvų, vintažinių detalių, medienos.

Namuose daugėja žaismingų detalių, absurdo elementų

Džiuginanti tendencija, jog vis plačiau plinta akį traukiantys išskirtiniai dekoro elementai, dėl kurių nereikia imtis remonto darbų, tačiau pati erdvė atrodo šviežiai.

„Vis populiaresni tampa žaismingi kilimai, jie anksčiau buvo tik fonas, tačiau šiandien tampa menu, atskira dekoro rūšimi. Galima rasti įvairių formų ir dydžių kilimų, kurie gali būti įperkami, įsigyjami atskirai ir vėliau komplektuojami. Daugėja erdvės žaidimams interjere“, – sako V. Diaz.

Shutterstock nuotr./Interjeras
Shutterstock nuotr./Interjeras

Ta pati erdvė atlieka daugiau funkcijų

Visame pasaulyje mažėjant nekilnojamojo turto įperkamumui formuojasi tendencija, kad skirtingos kartos pasilieka tuose pačiuose namuose. Ši tendencija nuo seno įprasta Pietų Europoje, tačiau vis labiau plinta ir po kitas šalis.

Visa tai, pasak tendencijų ekspertės, lemia daugiafunkciškumo populiarumo augimą, siekiant išsaugoti erdvę, dažniau įrengiamos permatomos pertvaros, erdvės atskiriamos lentynomis, kurios nesumažina ploto, tačiau padeda kurti privatumo jausmą.

Shutterstock nuotr./Interjeras
Shutterstock nuotr./Interjeras

Daugėja spalvų viešose vietose

Santūrios ir klasikinių spalvų viešosios erdvės pamažu keičiasi. V. Diaz dalinasi, kad nuo kitų metų galime tikėtis jose matyti daugiau skirtingų pastelinių atspalvių, ryškios geltonos, sodrios rudos. Tiesa, netruks ir visiškai baltos ar absoliučiai tamsių interjerų.