Daugiau straipsnių

Patarimai svajojantiems apie naujus namus: kaip taupyti ir kiek reiktų sutaupyti?

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Būsto įsigijimas – vienas svarbesnių gyvenimo įvykių, todėl jam reikia tinkamai pasiruošti. Visų pirma, įvertinti finansines galimybes ir situaciją rinkoje. Kaip taupyti ir kiek reiktų sutaupyti, atsako „Luminor“ banko kredito produktų skyriaus vadovė Olga Kazanavičienė.

Asociatyvi nuotr. ir Olga Kazanavičienė
  • Pradiniam įnašui reikėtų pradėti taupyti kiek įmanoma anksčiau, kad sukauptumėte reikalingą sumą palaipsniui.
  • Geriausia yra nusistatyti, kokį procentą nuo savo pajamų kiekvieną mėnesį paskirsite pradiniam būsto paskolos įnašui sukaupti.
  • Kai kurie taupydami pinigus atideda į atskirą sąskaitą, kad sukauptos lėšos būtų aiškiai atskirtos ir taupydami labai lengvai matytumėte rezultatą. Tad neretas taupymą pradeda nuo naujos sąskaitos atidarymo.
  • Kiek laiko prireikia sukaupti pradiniam įnašui, priklauso nuo to, kur ir kokį būstą norite įsigyti, taip pat nuo to, kokios yra Jūsų pajamos ir kiek pinigų kas mėnesį galite atidėti.
  • Skirtinguose regionuose būsto kaina gali svyruoti labai smarkiai, ji priklauso nuo būsto vietos, statybos metų, energetinės klasės ir kitų įvairių faktorių. Paprastai bankai, suteikdami paskolą, pageidauja, kad gyventojas pats būtų sukaupęs apie 15 proc. būsto vertės.
  • Jei svarstote galimybę įsigyti naujos statybos būstą, greičiausiai bankai Jums lengviau suteiks būsto kreditą, nes įkeičiamas turtas bus labiau likvidus, nei senos statybos būstas. Dėl tos priežasties bankai gali taikyti palankesnes būsto paskolos sąlygas.
  • Tačiau už seną būstą greičiausiai mokėsite pigiau arba turėsite galimybę įsigyti didesnio ploto būstą. Aišku, pasirinkimas, ką pirkti, su sąlyga, jog bankas finansuos tiek naujos arba senos statybos būstą, lieka kliento pusėje.