Daugiau straipsnių

Nekilnojamojo turto brokerė atskleidė, ką pamiršta ketinantys pirkti žemės sklypą namo statybai

Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Į ką gi reikėtų atsižvelgti, jei ketinate įsigyti žemės sklypą nekilnojamajam turtui statyti? Vienokių ėjimų prireiks, jei pirkinys skirtas jums, visai kitų, jei žadate investuoti.

Žemės sklypas

„Pati galvodama apie žemės sklypo ar nekilnojamo turto objekto įsigijimą, esu linkusi patarti. Siūlyčiau pirmiausia pradėti nuo vidinės pajautos.

Prieš perkant žemės sklypą būtina jame ramiai pabūti ir pamėginti pajausti, ar ši vieta pasiruošusi jus priimti. Jei nuojauta kužda, kad taip, tik tuomet verta įsigyti žemę ir imtis namo statybos“, – pataria nekilnojamojo turto brokerė Gitana Dernovaitė.

Nuo 2017 metų nusipirkti ir parduoti pageidaujamus objektus žmonėms padedanti pašnekovė neslepia, kad vis mažiau sandorių įvyksta be NT brokerio tarpininkavimo. O jei brokeriai ir iš perkančiojo, ir iš parduodančiojo pusės, sandoriai ne tik paspartėja, bet lengviau susitariama ir dėl abiem pusėms tinkamos kainos.

Asmeninio arch. nuotr./Nekilnojamojo turto brokerė G.Dernovaitė
Asmeninio arch. nuotr./Nekilnojamojo turto brokerė G.Dernovaitė

Taigi į ką atkreipti dėmesį ir kas pasufleruos, kad ši vieta būtent jums:

  • Intuicija ir namų jausmas net tuomet, kai dar nė vienos plytos jūsų nusižiūrėtame sklype nėra.

  • Vieta. Kartais žmogus vos tik atvykęs į vietą, kurioje įsivaizduoja savo būstą, ima pastebėti jam kliūvančius dalykus: ne tokia sklypo forma, ne tokie medžiai auga ir t. t. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad žemės sklypas mieste visuomet brangs. O rajone šiuo metu galima pirkti su subsidija. Bet klausimas, į kurį būtina atsakyti sau: ar nusižiūrėta vieta leis pasijusti tarsi namuose?

  • Dokumentų analizė. Juose turėtumėte matyti, kokia sklypo paskirtis, ar jame galima pastatyti tai, ką norisi. Šiuo atveju ne visuomet pirkėjui gali pagelbėti NT brokeris. Kartais praverčia ir architektas. Šis specialistas gali įvertinti sklypo paskirtį, esantį užstatymo plotą.

  • Aukštingumo klausimas. Prieš įsigyjant sklypą visuomet verta pasiskambint, pvz., į regiono parko direkciją ir rajono savivaldybę, pasidomėti, ar galėsite sklype statyti norimo aukščio ir ploto namą.

  • Ne mažiau aktualūs klausimai: sklypo nuožulnumas, reljefas, ar nėra šalia aukštos įtampos laidų.

  • Geologinis tyrimas atskleis sklypo istoriją. Jis parodys, kokio tvirtumo pamato prireiks jūsų statomam būstui. Vienokio reikės ten, kur žemė kieta, kur žvyras, ir visai kitokio arti vandenų, kur daug drėgmės. Geologiniai tyrimai leis įsivertinti, kas yra po žeme. Jei po žeme priversta statybinių atliekų, neaugs jokie želdiniai. Ne dažnai, bet ir tai pasitaiko Lietuvoje.

  • Svarbu įsivertinti sklype esančią augmeniją: pušis dažnai gali trukdyti pastatyti norimus namus (jos nebus galima nukirsti, ji priklauso tų medžių kategorijai, kurių sklype negali pajudinti).

  • Ar privesta elektra? Jei ne, dar kartą pagalvokite, ar tikrai norėsite investuoti keliasdešimt tūkstančių. Šiuo metu tai bet kokį sklypą išbrangina.

  • Apie planuojamo žemės sklypo formą visuomet verta padiskutuoti su architektu: tai gali suteikti namui savitumo. Ekspertas patars, koks atstumas būtinas iki kelio ir komercinių zonų.

  • Kaimynai. Prieš perkant sklypą rekomenduojama pavaikščioti ir susipažinti su artimiausiais kaimynais.

  • Investicija. Jai sklypo ieškote norėdami investuoti, perkant verta dairytis sklypų naujai suformuotuose kvartaluose, nes prisistačius žmonėms namų sklypai įprastai brangsta.

  • Nepamirškite derėtis ir priimti sprendimų neskubant. Dabar tam labai tinkamas laikas. Sudėtingiau, kai į vieną vietą pretenduoja po kelis norinčius. Tuomet jau nėra kada svajoti, reikia greičiau pirkti.