Daugiau straipsnių

Sovietmečio butas Kaune – su potencialu: sauna balkone, garinis dušas ir moderni virtuvė

Dalia Daškevičiūtė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Lietuvoje sovietmečiu statyti daugiabučiai turi neišnaudoto potencialo, o juos renovuojant labiau kreipiamas dėmesys į pastato energetinį efektyvumą nei į gyvenamosios erdvės pagerinimą – tuo įsitikinusi architektė Laima Čijunskaitė, kurios įgyvendintas projektas Kaune neleidžia abejoti, kad potencialo turi ne tik nauji būstai.

Sovietmečio butas Kaune

Pirtis balkone, garinis dušas, šviesus miegamasis ir moderni virtuvė – viskas įmanoma, jei pasitelki vaizduotę.

Būstas turi atitikti savininko gyvenimo būdą

LUNAARCH studijos įkūrėja, įgyvendindama šį projektą, pradėjo nuo švaraus lapo – architektei atėjus, sovietinio buto pertvaros jau buvo išgriautos ir paruoštos naujai pradžiai, tad su būsto savininke jos ieškojo funkcinio sprendimo, kuris geriausiai atlieptų užsakovės gyvenimo būdą.

Aistės Rakauskaitės nuotr./Laima Čijunskaitė
Aistės Rakauskaitės nuotr./Laima Čijunskaitė

L.Čijunskaitės teigimu, interjero kūrimas neatsiejamas nuo užsakovo bei architekto santykio: „Užsakovo intelektualumas, abipusis įsiklausymas ir bendradarbiavimas duoda pagrindą kokybiškam projektui įgyvendinti. Tad šiuo atveju esu be galo dėkinga užsakovei už jos indėlį, abi sutarėme, kad kiekviena detalė ir sprendimas turi būti kokybiški ir estetiški, ar tai būtų grindų danga, ar saunos lentelių kvapas, ar langų rankenos. Abi kartu sukūrėme jaukią ir įdomią erdvę.“

Pirmas aukštas – bendravimui, antras – poilsiui

Butas Kaune – dviejų aukštų, 155 kv. m ploto. Jį perkuriant pirmas aukštas skirtas bendravimui – suprojektuota modernaus dizaino virtuvės ir svetainės erdvė su didele sala, taip pat vonios kambarys bei drabužinė. Čia vyrauja tamsesnis ir ryškesnis koloritas.

Antras aukštas skirtas poilsiui, jame suprojektuoti du miegamieji, vonios kambarys su gariniu dušu ir laisvai pastatoma vonia, taip pat drabužinė ir sauna. Kadangi šis aukštas – poilsio ir namų SPA erdvė, jame dominuoja šviesūs, žemiški atspalviai, akcentuojamas jaukumas ir ramybė.

Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune
Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune

Saugojo kiekvieną aukščio centimetrą

Anot architektės, sudėtingiausia šiame projekte buvo suvaldyti buto erdves dėl šviesos trūkumo ir žemų lubų: „Stengiausi saugoti kiekvieną aukščio centimetrą, tad buvo nemenkas galvosūkis, kaip išvedžioti naujas elektros, šildymo instaliacijas, neprarandant daug patalpos aukščio ir vengiant gipsinių kaktų.“

Sąmoningai rinkomės veidrodinius ir stiklo paviršius, kurie praplečia erdves, sukuria lengvumą.

Visi sprendimai buvo įgyvendinti stengiantis vizualiai paaukštinti ir praplėsti erdves. Todėl interjere dominuoja lengvas koloritas, natūralios medžiagos – ąžuolinės grindys ir laiptai, korpusiniams baldams pasirinkta ąžuolo faneruotė, natūralūs audiniai.

Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune
Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune

„Sąmoningai rinkomės veidrodinius ir stiklo paviršius, kurie praplečia erdves, sukuria lengvumo įspūdį. Daug dėmesio skyrėme apšvietimui, nes tai vienas esminių jaukių namų elementų. Visi šviesos šaltiniai vienodo šviesos šiltumo. Čia daug toršerų, valdomų jungikliu, nišose ir beveik visuose korpusiniuose balduose integruotas LED apšvietimas“, – paaiškina architektė.

Sauna balkone ir garinis dušas

Antrojo aukšto vonios kambaryje įrengtas garinis dušas. Tai alternatyva garinei pirčiai, kai yra mažiau vietos. Patalpą galima naudoti kaip dušą, o, esant poreikiui, įjungti garo generatorių ir mėgautis garais.

Vis tik netikėčiausia ir įdomiausia buto dalis yra sauna, kurią nuspręsta įkurti įstiklintame, nenaudojamame balkone. „Su užsakove vis pajuokaudavome, kad jos namai, o ypač antrojo aukšto vonia – tai mini SPA centras. Tad, tęsiant šią tematiką, atėjo mintis įrengti ir sauną“, – paaiškina L.Čijunskaitė.

Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune
Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune

Įrengti sauną balkone nebuvo sudėtinga – patalpa apkalta maumedžio lentelėmis ir joje pastatyta elektrinė krosnelė.

„Esminių pokyčių balkone atlikti neprireikė, išlaikėme esamas konstrukcijas ir išorinį vaizdą. Pakeitėme plastikinius langus į medinius, o grindis bei sienas apšiltinome ir įrengėme patalpoje ventiliaciją. Taip pat suplanavome garso sistemą ir jaukų apšvietimą.“

Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune
Aistės Rakauskaitės nuotr./Butas Kaune

Sauną nuo miegamojo skiria tik stiklinė pertvara. Ji pasirinkta siekiant, kad į vidaus erdves patektų kuo daugiau šviesos. Be to, iš kambario matoma sauna suteikia jaukumo net ir ja nesinaudojant, taigi sprendimas yra ne tik funkcinis, bet ir estetinis.

Keičia požiūrį į sovietinius butus

Šis buto projektas Kaune praplečia suvokimą apie sovietmečiu statytų butų galimybes. Kaip pastebi architektė, tokių daugiabučių mūsų šalyje labai daug, jie įkurdinti žaliose erdvėse, tačiau požiūris į juos dažniausiai nėra teigiamas.

„Daugiabučių kvartaluose ir pačiuose daugiabučiuose potencialo yra išties daug, tik gaila, kad retas kuris tuo pasinaudoja. Šiuo metu sovietinių daugiabučių renovacija vyksta paviršutiniškai, dėmesys sutelktas į energetinį efektyvumą. Pastatas tik aprengiamas nauju, šiltesniu rūbu, tačiau nėra sprendžiama, kaip pagerinti erdvę: galbūt padidinti langus, kad patektų daugiau šviesos, praplatinti balkonus ir įrengti terasas, suformuoti kiemelius, kuriuose malonu leisti laiką ir bendrauti. Esminiai pagerinimai sukurtų papildomos vertės pastatui ir ten gyvenantiems, skatintų tokių namų patrauklumą“, – sako L.Čijunskaitė.