Daugiau straipsnių

Namų įrengimo tendencijos: kam skiriamas didžiausias dėmesys ir ko nerekomenduoja ekspertai

Šaltinis:
Pranešimas spaudai
„Pranešimas spaudai“ - tai naujienų agentūrų, juridinių ir fizinių asmenų sukurti bei platinami pranešimai apie paslaugų, gaminių, įmonių ar įstaigų naujienas ir pan. Spręsdama dėl turinio publikavimo UAB „15min“ atsižvelgia į informacijos aktualumą, naudą visuomenei, viešąjį interesą. Už šio turinio skelbimą UAB „15min“ nėra atlyginama. Redakcija turi teisę pranešimus redaguoti, trumpinti, papildyti, šalinti tekste esančias nuorodas ir pavadinimus.

Namai – saugumo ir jaukumo uostas, tačiau jį reikia susikurti, neretai tai – ilgas ir sudėtingas procesas, tačiau šiuolaikinių tendencijų ir funkcionalių sprendimų žinojimas gali jį palengvinti. Tvarkingų namų ambasadorė Toma Šokelė pasakoja apie naujausias šių dienų būsto įrengimo tendencijas, kurios buvo pristatytos renginyje „Projektas: „Namai“.

Interjeras

Natūralios medžiagos

Pastaraisiais metais vis daugiau naujakurių ieško ne tik ilgaamžių sprendimų, bet ir investuoja į natūralias medžiagas. Viena tokių – molio tinkas sienoms. Ši medžiaga ne tik nereikalauja didelės priežiūros, bet ir yra ilgaamžė, o per laiką atsiradusius įbrėžimus galima lengvai pataisyti patiems, nekviečiant profesionalių meistrų komandos.

Asmeninio arch. nuotr./ Renginys „Projektas: „Namai“
Asmeninio arch. nuotr./ Renginys „Projektas: „Namai“

Didžiausi molio tinko privalumai, anot T. Šokelės, – natūrali sudėtis, jis nekelia alergijos, gaminant nenaudojamos kenksmingos medžiagos, nėra papildomo kvapo. Molio tinkas itin universalus, gali būti naudojamas tiek gyvenamųjų, tiek ir visuomeninių patalpų įvairioms erdvėms. Jis yra nedegus, todėl jį dažnai renkasi tinkuoti aplink židinį, jis taip pat yra pralaidus vandens garams, tai sumažina pelėsio atsiradimo riziką.

Populiarumo viršūnėje tarp natūralių medžiagų taip pat išlieka ąžuolas, naudojamas ne tik grindims, baldams, bet ir durims, laiptams, palangėms. Pagrindinės jo savybės – patvarumas, geras šilumos laidumas, ilgaamžiškumas, lengva priežiūra ir universalumas. Natūralus ąžuolas kuria ne tik jaukumą namuose, tačiau ir būsto pridėtinę vertę, jeigu ateityje nuspręstumėte jį parduoti.

Akmuo

Planuojantys namus sutinka, kad natūralus akmuo suteikia prabangos, tačiau tokios medžiagos neretai reikalauja didesnės priežiūros. Šiandien rinkoje tam jau galima rasti alternatyvų – dirbtinį akmenį. Jis atsparus aplinkos poveikiui, lengvai prižiūrimas, pasižymi puikiomis estetinėmis savybėmis.

Dirbtinis akmuo savo tekstūra ir raštais primena gaminius iš natūralaus akmens, tinka gyvenamosioms bei viešosioms erdvėms, yra neporėtas arba ypač mažai porėtas, atsparus dėmėms, įbrėžimams, nekeičia spalvos. Akmens naudojimo galimybės pakankamai plačios – stalviršiams virtuvėje, voniai, stalams, plautuvėms ir praustuvams, sienų plokštėms, grindims, laiptams, palangėms, židinio apdailai, lauko ir vidaus paviršiams.

Shutterstock nuotr./Interjeras
Shutterstock nuotr./Interjeras

Grindys

Liejamos grindys – tai besiūlės, tvirtos, ypač lengvai prižiūrimos grindys. Jų paviršius atsparus cheminiams ir mechaniniams pažeidimams, drėgmei ir UV spinduliams, į šią dangą neįsigeria dėmės. Liejamos grindys gali būti atnaujinamos šlifuojant kas 7–12 metų. Kaip pasakoja renginių ciklo pranešėja, tokios grindys sparčiai populiarėja dar ir dėl to, kad jas galima lieti tiek ant betono, tiek ant plytelių, o tai aktualu atliekantiems namų remontą. Liejant vonios kambaryje jos, veikia kaip hidroizoliacija.

Nestandartinių dydžių plytelės

Įsirengiantys namus plyteles jau naudoja ne tik grindų ir sienų dangai, bet ir kaip akmens plokščių pakaitalą, gamina iš jų trokštamo dizaino stalviršius. T. Šokelė atskleidžia gudrybę, kad norintys vizualiai padidinti mažą erdvę turėtų rinktis didesnių matmenų ir šviesesnes plytelės.

Anot tvarkingų namų ambasadorės, renkantis grindų dangą, reikėtų pasitikrinti plytelių parametrus, kurie padės išsirinkti tinkamiausias namams:

Plytelių slidumą, su avalyne. Žymimas R raide ir skaičiumi nuo 9 (gana slidžios plytelės) iki 11 (priskiriamos itin neslidžios plytelėms, jos yra šiurkštintu paviršiumi ir skirtos lauko erdvėms).

Plytelių slidumą basomis kojomis. Žymimas raidėmis. A – erdvėms, kur vaikštoma basomis, sausomis kojomis. B – dušo kabinos, danga aplink baseinus. C – mažiausiai slidi danga.

Plytelių atsparumą nusidėvėjimui, pasigilinti, iš kokios medžiagos jos pagamintos, ar plytelės keramikinės, ar akmens masės ir kita.

Shutterstock nuotr./Plytelės
Shutterstock nuotr./Plytelės

Ilgaamžės baldinės plokštės

Baldinių plokščių pasirinkimas ypač platus, tačiau pirmenybė neretai teikiamai praktiškiems ir ilgaamžiams sprendimams. Populiariausios plokštės – laminuota medžio drožlių plokštė ir vidutinio tanko medžio dulkių (plaušų) plokštė. Baldinės plokštės gali būti dengtos – melaminu, akrilu, natūraliu metalu, natūraliu medienos lukštu.

„Melaminu dengtos plokštės yra kiek pigesnės, labiau prieinamos, turi didelį dekoro ir spalvų pasirinkimą, o tai žavi namų šeimininkus. Visgi yra ir labiau lepios, lyginant su akrilu dengtomis plokštėmis. Pastarųjų pasirinkimas siauresnis, tačiau naujakurius traukia tuo, kad ant paviršiaus nesimato kiekvienas pirštų prisilietimas – tai aktualu virtuvėje, kur sukamės ne visada itin švariomis rankomis“, – skirtumus įvardina T. Šokelė, geriau žinoma „Susitvarkyk“ pavadinimu.

Ji pastebi, kad šiuo metu naujakuriai vis daugiau dėmesio skiria natūralumui, tai suteikia jaukumo pojūtį, tokios medžiagos yra ilgaamžiškesnės, gali būti atnaujinamos. Medienos lukštų baldinės plokštės gali būti aliejuojamos, vaškuojamos ir dažomos, tačiau nėra tokios atsparios UV spinduliams.

Shutterstock nuotr./Interjeras
Shutterstock nuotr./Interjeras

Jungikliai tampa dekoro akcentu

Nors jungikliai ir rozetės ilgai buvo planuojami tik kaip funkcionalūs akcentai, šiandien jie gali tapti dekoro elementu, identiškai sutapti su sienų dažais arba priešingai – išsiskirti. Ekspertė rekomenduoja jungiklių nepalikti namų įrengimo pabaigai. Su elektriku išsamiai aptarti, kur ir kokias montavimo dėžutes pasirinkti. Šiandien vienas jungiklis gali atlikti ne vieną funkciją bei taip priartėti prie gyvenimo išmaniuose namuose.

Energiją ir laiką taupanti buitinė technika

Namų tendencijas diktuoja ir dėmesys aplinkai, todėl vis daugiau dėmesio skiriama buitinei technikai, kuri būtų draugiška aplinkai. Renkantis buitinę techniką, anot T. Šokelės, verta įsivertinti savo poreikius, technologinę pažangą, energinę klasę, palyginti prietaisų parametrus.

Anot baldinių medžiagų ir jų apdirbimo įmonės „Trukmė“ rinkodaros vadovės Redos Salominienės, interjero tendencijos – nuolat kintančios ir atnaujinant ar įsirengiant namus lengva pasiklysti, tačiau būtent tam ir naudingos ekspertų rekomendacijos. Šio renginio idėja gimė, siekiant užmegzti glaudesnį santykį tarp klientų, dizainerių ir savo paslaugas teikiančių įmonių.

„Visuomet svarbu dalintis, tik taip galima sukurti šį tą naujo. Šių mūsų renginių esmė – bendrakūra, drauge su kitomis septyniomis įmonėmis sutelkėme interjero dizainerius ir architektus bei kuriančius savo namus, taip sukurdami erdvę naujoms idėjoms gimti, o kartu ir parodydami jiems, jog rinka nestovi vietoje, tad „daryti taip, kaip visada“ būtų klaida ir visuomet galima tobulėti“, – sako įmonės atstovė, viena iš renginių organizatorių. Planuojama, kad šio formato nemokami renginiai taps tęstiniais ir į juos profesionalus ar besidominčius interjeru kvies reguliariai.