Daugiau straipsnių

Plytelių labirintuose: kaip išsirinkti, kas madinga ir kokiose erdvėse tinka labiausiai

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Greičiausiai nerastume nė vienų namų, kuriuose nebūtų plytelių. Tai išties patvari ir ilgaamžė danga, išsiskirianti savo dizainu ir naudojimosi ypatybėmis. Šiandien plyteles žmonės renkasi ne tik vonioje – itin dažnai dėl savo patvarumo jos pasitelkiamos visuose namuose.

Vonios interjeras

Plytelių įvairovė tokia didelė, jog nesunku pasiklysti renkantis. Yra keletas svarbių niuansų, kuriuos turėtumėte žinoti, kad plytelės jūsų namuose atitiktų jūsų lūkesčius ir atrodytų moderniai – apie tai kalba ir „Senukų“ ekspertai.

– Pakalbėkime apie plyteles. Jas žmonės renkasi ne tik vonios kambaryje, bet ir visuose namuose. Kokius plytelių kaip grindų dangos privalumus išskirtumėte?

– Privalumų tikrai daug. Tai ir pritaikymo įvairovė, ilgaamžiškumas, atsparumas ugniai, mechaniniams pažeidimams, purvui, drėgmei, be to, jos efektyvesnės esant grindiniam šildymui. Plyteles netgi galima kloti ant esamų paviršių, nereikalingas stabilus ir tobulai lygus paviršius.

– Kaip pasirinkti plyteles vonioje ir virtuvės kambaryje? Į ką turėtume atsižvelgti?

– Visų pirma, reikėtų išskirti pagrindinius plytelių tipus, t.y. plytelės pagal medžiagiškumą skirstomos į:

  • Keraminės plytelės – rekomenduojamos naudoti sienų dangai tiek vonioje, tiek virtuvėje.
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
  • Akmens masės plytelės – patvaresnės nei keraminės, bet ir atsparesnės dėmėms ir įbrėžimams. Šios plytelės išsiskiria ypatingai maža vandens absorbcija. Tinka naudoti visose patalpose (sienoms ir grindims) bei lauke.
„Senukai“ nuotr./Virtuvės interjeras
„Senukai“ nuotr./Virtuvės interjeras
  • Stiklo mozaikinės plytelės – tvirtos, ilgaamžiškos, atsparios drėgmei. Dažniausiai naudojamos dušo zonoje ar kaip dekoro elementas.
„Senukai“ nuotr./Virtuvės plytelės
„Senukai“ nuotr./Virtuvės plytelės

Jei plyteles klojate ant grindų, būtina atkreipti dėmesį į jų slidumą. Slidumas, vaikštant su avalyne, žymimas R9–R13, kur R9 – pačios slidžiausios plytelės, R11-R13 – mažiausiai slidžios. Tam, kad išvengtumėte traumų, rinkitės matinio atspalvio plyteles su įspaustomis rievėmis. Klojant plyteles ant vonios sienų, jų slidumas nėra aktualus.

Kitas parametras – plytelių atsparumas dėvėjimuisi. Jį nurodo PEI klasė, o ant plytelių tai žymima skaitmenimis nuo 1 iki 5. Kadangi patalpoje bus vaikštoma basomis ar kambarine avalyne, nebus purvo, voniai puikiai tiks 1-2 klasės plytelės.

– Daugelis baiminasi, kad plytelės – šalta danga. Kas gali padėti įveikti šį „trūkumą“ arba – kaip paneigti tokį stereotipą?

– Geriausias sprendimas šiuo atveju yra kilimai: jie suteikia šilumos, taip pat jais galima atskirti ir atskiras namų erdves (pavyzdžiui, svetainę). Esant grindiniam šildymui, toks trūkumas šaltuoju metų laiku eliminuojamas, o šiltuoju metų laiku – puikiai atlieka vėsinimo funkciją. Nepamirškime, kad plytelių danga yra pati atspariausia braižymams ir nusidėvėjimui – tad būtina atsižvelgti į kiekvieno kliento prioritetus ir lūkesčius.

„Senukai“ nuotr./Interjeras
„Senukai“ nuotr./Interjeras

– Plytelių pasirinkimas itin platus. Ką turėtume žinoti prieš renkantis? Kokios tendencijos šiuo metu vyrauja?

– Pirmiausia reikia įsivertinti poreikius: kokioje patalpoje plytelės bus dedamos (pagal paviršių ir gamintojo nurodomas klases). Tendencijos – natūraliau atrodančios medžiagos, o populiarūs išlieka betonas ir akmuo, marmuro poreikis jau mažesnis.

Plytelių pasirinkimas yra išties didelis, tačiau prieš einant į parduotuvę, reikėtų išsigryninti pageidaujamą plytelių spalvinę gamą ir medžiagiškumą ir žinoti, ką planuojate rinktis – marmuro, betono, akmens imitacijos ar vienspalves plyteles.


Pastebime, kad pastaraisiais metais daugėja klientų, kurie perka tas pačias plyteles tiek sienoms, tiek grindims arba atitinkamai komponuoja to paties rašto skirtingus plytelių dydžius.

„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras
„Senukai“ nuotr./Vonios interjeras

Tendencija rodo, kad plytelių matmenys didėja. Šiuo metu vienas populiariausių matmenų 60x120 cm, bet prekyboje jau turime ir 120x120 cm bei 120x280 cm plytelių. Tokios plytelės reikalauja mažiau priežiūros, kadangi yra mažiau siūlių. Atitinkamai šios plytelės yra rektifikuotos, t.y. žymiai tikslesnės. Gamintojai rekomenduoja tarp jų palikti tik 1,5-2 mm glaisto tarpą, tuo metu tarp nerektifikuotų plytelių reikėtų formuoti 3-5 mm tarpą.

„Senukai“ nuotr./Plytelės interjere
„Senukai“ nuotr./Plytelės interjere


Jei praėjusiais metais ant bangos buvo spalvoti, ryškūs plytelių raštai, tai šiais metais vėl grįžtame prie natūralumo ir švelnių raštų. Niekada iš mados neišeinančios yra medžio imitacijos plytelės, kurios sukuria natūralų jaukumą ir šilumą namuose bei puikiai tinka derinti su vinilinėmis grindimis.

„Senukai“ nuotr./Plytelės interjere
„Senukai“ nuotr./Plytelės interjere

Pas mus galite rasti įvairaus dydžio ir rašto plyteles: šiais metais pasirodė ir 60x120 cm formato medžio imitacijos plytelės, taip pat rasite ir marmuro bei klasika jau tapusias, vadinamąsias „Calacatta“ plyteles su su nauju – aukso atspalviu, tikro akmens imitacijos plyteles, Terazzo plyteles – nuo smulkių iki stambių raštų, 2 ir 3 cm pločio akmens masės plyteles – kurios puikiai tinka bet kurioje namų erdvėje: balkonuose, terasose, takuose, šaligatviuose ir net važiuojamojoje dalyje (2 cm plytelės atlaiko iki 700 kg apkrovą, kai 3 cm – 3,5 tonos).

„Senukai“ nuotr./Plytelės lauke
„Senukai“ nuotr./Plytelės lauke

Galima rinktis įvairiausių paviršių – nuo matinių, poliruotų, satinato, lappato. Tačiau populiariausias išlieka būtent matinis paviršius

– Plytelių matmenys taip pat labai įvairūs – ką turėtume žinoti, jeigu norime itin mažų arba itin didelių plytelių?

– Šiuo metu populiarėja didesnio formato plytelės. Rekomenduoju jas rinktis, kadangi išgaunamas prabangesnis vaizdas – mažiau dalomas plytelių raštas atrodo ne tik patraukliau, bet ir išgaunamas „ramesnis“ vaizdas. Prieš renkantis pirmiausia reikėtų įsivertinti, ar tai naujos/senos statybos būstas (nuo to priklauso sienų lygumas), kas dažnai turi ir įtakos renkantis plytelių formatą. Nelygias sienas turintiems didelių plytelių formatas nėra tinkamas.

– Ką turėtume žinoti apie plytelių priežiūrą, kad netektų dirbti kasdien?

– Pasirinkus blizgias plyteles reikia įsivertinti, kad ant jų bus labiau matomi vandens lašai, tačiau jos labai lengvai valosi. Tuo tarpu matinio paviršiaus plytelės bus praktiškesnės, nes ant jų mažiau matosi nešvarumai, tačiau jos kur kas sunkiau valosi.

„Senukai“ nuotr./Plytelės interjere
„Senukai“ nuotr./Plytelės interjere