Daugiau straipsnių

Apskaičiavome: kiek kainuotų to paties buto paskolos įmoka ir jo nuoma?

Kristina Aržuolaitienė
Verslo žurnalistė
Šaltinis:

Nuomotis ar pirkti savo būstą? Šis klausimas vis iškyla ir lietuviams. 15min kartu su nekilnojamojo turto bendrovėmis „Inreal“ bei banku „Luminor“ apskaičiavo, kiek kainuotų vieno, dviejų ir trijų kambarių buto nuoma bei jo paskolos įmoka Vilniuje.

Pašilaičiai

Tipinio vieno kambario buto plotas šiuo metu svyruoja tarp 25–38 kv. m, dviejų kambarių – 35–58 kv. m, trijų kambarių – 55–75 kv. m.

Arminas Karalius, „Inreal“ NT brokeris, skaičiuoja, kad vidutinė vieno kambario buto pardavimo kaina 2023 metų I ketvirtį Lietuvoje buvo 92 tūkst. eurų, dviejų kambarių – 154 tūkst. eurų, trijų kambarių – 209 tūkst. eurų.

Atitinkamai, nuomos kaina buvo: 430 eurų/mėn., 650 eurų/mėn. ir 910 eurų/mėn.

Paskola ar nuoma?

Skaičiuojant, kiek atsieitų tokio būsto paskola, „Luminor“ vertino idealias sąlygas, o prielaidos buvo tokios:

  • Paskolos terminas – 30 metų.
  • Pradinė įmoka 15 proc.
  • Vieno asmens darbo užmokestis – 1 799 eurų (prieš mokesčius), kai skolinasi ne vienas asmuo, o šeima, skaičiuota, kad abu uždirba po tokią pačią sumą.
  • 6 mėn. EURIBOR dydis dabar – 3,06 proc.
  • Klientai neturi daugiau jokių finansinių įsipareigojimų (lizingo, vartojimo paskolų ir pan.)

Vertinti trys atvejai: žmogus ima paskolą vienas; skolinasi pora; šeima su 2 vaikais.

Žydra Rakauskaitė, „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovė, 15min yra teigusi, kad, augant EURIBOR palūkanų normoms, šie skaičiavimai taip pat gali keistis iš esmės.

Rinkos tikisi, kad dėl ne taip sparčiai mažėjančios infliacijos Europos Centrinis Bankas (ECB) imsis agresyvesnės politikos, o dėl to EURIBOR vasarą kils iki daugiau nei 4 proc.

Be to, pasak Ž.Rakauskaitės, reikalavimus pajamoms bankas nuolat peržiūri, tad šie skaičiavimai nereiškia, kad bankas tikrai suteiks tokią sumą.

Šiuo metu, pavyzdžiui, vienas asmuo, banko skaičiavimu, negalėtų su paskola pirkti trijų kambarių buto, nes pajamos būtų per mažos – žmogus turėtų uždirbti bent 2 500 eurų (netto), kad vienas gautų paskolą tokio dydžio būstui.

„Luminor“ skaičiavimais, 85 proc. būsto vertės paskolos suma „Inreal“ įvertintam būstui – vieno, dviejų ir trijų kambarių – atitinkamai būtų 78 200 eurų, 130 900 eurų ir 177 650 eurų.

Kas išryškėjo?

Taigi, įvertinus abiejų įmonių skaičiavimus, matyti skirtumai tarp nuomos ir paskolos mokėjimų – dažnu atveju nuoma kainuoja pigiau, nei mėnesinė paskolos įmoka bankui.

Už vieno kambario nuomą per mėnesį tektų atseikėti 430 eurus, o paskolai tektų skirti 430–470 eurų. Už dviejų kambarių buto nuomą Vilniuje per mėnesį išleistume 650 eurų, o jo paskola mėnesiui kainuotų 727–770 eurų.

Norint išsinuomoti trijų kambarių būstą, tektų kišenę patuštinti 910 eurų per mėnesį, jo paskola atsieitų 986–1070 eurų mėnesiui.

Paskolos įmokos ir nuomos mokestis už to paties ploto būstą vienodas visiems, nepriklausomai nuo to, ar paskolą ima ir būstą perka vienas žmogus, pora ar šeima su dviem vaikais.

Pirkti ar nuomotis?

Tai pirkti ar nuomotis? Atsakyti į šį klausimą A.Karalius vienareikšmiškai negali. Jis sako, kad būsto pirkimas už nuomą yra patrauklesnis tol, kol kainos auga greičiau nei palūkanos.

„Kita vertus, perkant būstą sau – gyvenimui, ilgam laikui, turint reguliarias pajamas, pastovią darbovietę, yra geriau nei nuomotis“, – pastebi brokeris.

„Inreal“ nuotr./ Arminas Karalius, „Inreal“ NT brokeris
„Inreal“ nuotr./ Arminas Karalius, „Inreal“ NT brokeris

Taip, pasak jo, yra todėl, kad, mokant paskolą už būstą, dalis įmokos skiriama jam išpirkti, o nuomojantis pinigai mokami už galimybę naudotis būstu.