Daugiau straipsnių

Perkate senos statybos būstą? Kaip neįsigyti katės maiše?

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Nekilnojamojo turto rinkoje tvyrant aukštoms būstų kainoms, gyventojai dažniau atsigręžia į senesnės statybos būstą. Specialistai pataria, į ką atsižvelgti perkant tokį būstą, kad įsigytas turtas vėliau nepareikalautų didelių investicijų.

Perkate senos statybos būstą? Kaip neįsigyti katės maiše?

Jeigu žmogus ketina pasiimti būsto paskolą ir įsigyti senos statybos būstą, jis turėtų įvertinti, ar bankas jo pasirinktą pirkinį pripažins užstatu – tikrai ne visi būstai atitinka banko kriterijus užstatui.

„Luminor“ banko būsto paskolos produkto vadovė Žydra Rakauskaitė sako, kad bankas nefinansuoja buto įsigijimo, jei jis yra avarinės būklės name, nepakeistas namo stogas, vamzdynas ir pan., arba butas šildomas kietu kuru. Taip pat užstatu bankui nebus pripažintas kambarys bendrabutyje su bendro naudojimosi patalpomis (pvz., bute nėra virtuvės ar atskiro sanitarinio mazgo). Paskola nebus suteikta ir butui rūsyje arba pusrūsyje, jei į jį patenka mažai šviesos arba išvis nėra langų.

123RF.com nuotr./43 kv.m. buto Vilniuje interjeras
123RF.com nuotr./43 kv.m. buto Vilniuje interjeras

„Bankas, suteikdamas paskolą, vertina, ar įkeičiamas turtas yra likvidus, todėl kai kuriais atvejais gali atsisakyti finansuoti būsto įsigijimą. Tą faktorių svarbu įvertinti, kad vėliau netektų prarasti pardavėjui sumokėtų rankpinigių“, – sako Ž.Rakauskaitė.

Bankas taip pat nepaskolins lėšų butui įsigyti, jei Registrų centre nėra įteisinti būsto pakeitimai. Pavyzdžiui, senos statybos name gali būti be leidimų padaryti reikšmingi pakeitimai, kurie susiję su namo laikančiąja konstrukcija ar fasadu – t.y. išgriautos sienos arba įrengti stoglangiai. Tokiems pakeitimams reikalingi leidimai ir projektai, tad jeigu jie neįteisinti Registrų centre, bankas negali suteikti finansavimo.


Būsto paskola suteikiama tuo atveju, jei faktinė situacija sutampa su kadastrine buto byla – arba pakeitimai įregistruoti Registrų centre, arba atstatyta kadastrinėje byloje fiksuota situacija. Šis aspektas svarbus ir tuomet, kai būstas įsigyjamas be paskolos, nes įsigyjant registracijos duomenų neatitinkantį būstą anksčiau ar vėliau teks patirti papildomų rūpesčių ir išlaidų.

„Luminor“ atstovė taip pat rekomenduoja prašyti pardavėją pateikti Registrų centro išrašą ir taip įsitikinti, jog perkamam turtui nėra uždėti jokie apribojimai, pvz., areštas ar uzufruktas (asmens teisė naudoti svetimą daiktą ir gauti iš jo pajamas). Taip galima išvengti daugybės sudėtingų situacijų ir praradimų.

Išaugus energijos kainos, svarstant įsigyti senos statybos būstą, taip pat verta pasidomėti namo šildymo sistema – ar ji nėra technologiškai pasenusi ir gali užtikrinti tolygų viso pastato šildymą.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas



„Neretai senos statybos būstas turi savito žavesio – pirkėjus patraukia ne tik šiek tiek mažesnė kaina, patraukli gali pasirodyti ir aplinka ar netradicinis būsto išplanavimas, tačiau reikėtų skirti laiko ir susirinkti informaciją apie būsto juridinę situaciją, galbūt susisiekti su namo bendrija ar administratoriumi, kurie pateiktų informaciją apie realią situaciją ir planuojamus veiksmus. Nors tai gali atrodyti komplikuota, bet gali išgelbėti nuo tam tikrų nemalonumų, kurių nenori nė vienas, svajojantis apie nuosavus namus“, – sako „Luminor“ banko būsto paskolos produkto vadovė Žydra Rakauskaitė.

„Luminor“ banko duomenimis, praėjusiais metais 44 proc. visų klientų, ėmusių būsto paskolą NT įsigyti, pirko pilnai įrengtus butus.


Tipinis pavyzdys: jei suteikiamos būsto paskolos suma yra 80 tūkst. Eur, o kintama metinė palūkanų norma 5,54 %, vienkartinis sutarties mokestis – 400 Eur, sutarties trukmė – 25 metai, minimalus banko paslaugų mokestis – 1,30 Eur per mėnesį, hipotekos įregistravimo mokestis VĮ „Registrų centras” – 8,60 Eur, tai mėnesio įmoka mokant anuiteto metodu, yra 493 Eur, bendra paskolos gavėjo mokama suma – 148 753 Eur, o bendros paskolos kainos metinė norma – 5,74 %.

Svarbu: įkeistas turtas turi būti apdraustas. Notaro mokesčiai, turto vertinimo ir draudimo išlaidos bankui nėra žinomos, todėl neįtrauktos į bendros paskolos kainos metinę normą. Įsipareigojimų pagal kredito sutartį įvykdymas bus užtikrinamas nekilnojamojo turto hipoteka. Įkeitęs turtą ir nevykdydamas kredito sutartimi prisiimtų įsipareigojimų, galite prarasti nuosavybės teisę į nekilnojamąjį turtą.