Daugiau straipsnių

Ar dabar geras metas pirkti būstą?

Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Prieš metus būstas buvo įperkamas už vienokią sumą, o šiandien už ją jau nebegali nusipirkti, tenka daugiau savo pinigų įdėti. Taigi, maksimalus galimas būsto pasiskolinimas sumažėja“, – susiklosčiusią situaciją komentuoja nekilnojamojo turto „Capital Smart“ ekspertas Kęstutis Bružas.

Nekilnojamasis turtas

Jo tikinimu, šiandieninė rinkos situacija natūraliai apriboja gyventojų galimybes įsigyti naujus namus. Vertinant stipriai sukilusias bankų paskolų palūkanas, pirkėjų galimybės nusipirkti namus pagal turimas pajamas yra sumenkusios, todėl daug kas dairosi senos statybos būsto.

Tikrai ne visi iš karto perkantys būstą įsivertina, kad reikės finansų ne tik pradiniam banko įnašui, bet ir įsirengimui už savo pinigus. Bankas tik vėliau grąžins tuos pinigus.

Bankai turi pasitvirtinę savo normas. Taigi, įsirengę būstą iš nuosavų pinigų, vėl darysite jo vertinimą, nešite jį bankui ir tik tada gausite išmokos dalį.

Šis procesas natūraliai apriboja pirkėjus, o dar žinant šiandieninę situaciją su stipriai pakilusiomis palūkanomis pirkėjų galimybė nusipirkti būstą pagal esamas pajamas dar labiau sumenksta.

Matyt, todėl jau kurį laiką NT brokeriai stebi daugiau senos statybos būsto pardavimų. Žmonės jų remontą atideda, bet, kaip tikina, bent jau gali gyventi tik jį įsigiję.

Palūkanų svyravimų neišvengsime

K.Bružo teigimu, vertinant gyventojų galimybes ilgalaikėje perspektyvoje, matyt, naivu tikėtis, kad pasiėmus būsto paskolą iš banko svyravimų per 20 ar 30 metų rinkoje nepasitaikys. Tad nėra logiškų priežasčių sėdėti ir laukti kažko, gyventi reikia šiandien.

Žinoma, nepamirškime, kad, nusipirkus būstą plikomis sienomis, prireiks laiko ir pinigų jį įsirengti. Įsirenginėjimo procesas įprastai vyksta už didmeninę kainą. Taigi lėšų reikia daug daugiau nei tik paskolai.

Tuo metu banko ekspertai sako, kad netolimoje ateityje laimės tie, kurie bus atsidėję bent dalį grynųjų pinigų. O nekilnojamąjį turtą bus gera proga perpirkinėti iš tų, kurie dėl išaugusių palūkanų pigiai mes jį į nekilnojamojo turto rinką.

Pirkti dabar ar vėliau?

„Mano vertinimu, būstas turėtų būti komfortiškas esamam gyvenimo etapui. Nereikia prie jo prisirišti 15 metų. Pateiksiu pavyzdį: perka žmogus trijų kambarių būstą, nes kada nors bus šeimos pagausėjimas. O kada būtent?

Sako, kad dar tik planuose, nes dar nesusituokęs, vadinasi, kažkur po 3–5 metų. Bet jis jau dabar mokės už per didelį plotą (kambarį, kurio dar kurį laiką neprireiks)“, – dėmesį atkreipia pašnekovas.

Anot jo, per daug į priekį galvojant lengva išmesti pinigus. Išmintingiau būtų juos įdarbinti ir gauti grąžą gyvenant pagal šiandieninius poreikius.

Nors kartą šį kelią jau išmėginę žino, kad pasirinkti būstą nėra taip jau paprasta: galvoji apie vieną, o po daugybės apžiūrų noras pasikeičia. Bet toks tas kelias: negali iš anksto numanyti, ką įsigysi.

O gal palūkėti?

Kokių pokyčių tikėtis artimiausiu metu nekilnojamojo turto rinkoje?

Tikėtina, kad gyventojai, įsigiję po antrą būstą, jau netrukus ims kelti nuomos kainas. Įdomu tik, kaip reaguos nuomininkai, ar sutiks mokėti daugiau, o gal kelsis į regionus?

Bus ir tokių, kurie ims panikuoti ir mažomis kainomis pardavinės turimą nekilnojamąjį turtą. Forumai jau šiandien užversti gyventojų klausimais: parduoti antrą būstą ar geriau nuomoti? Taigi, ką daryti, sprendžia kiekvienas individualiai.

Tuo metu banko ekspertai neabejoja, kad geras laikas įsigyti būstą dar prieš akis, tiesa, tam prireiks daugiau grynųjų pinigų.