Daugiau straipsnių

Namai, kur paveikslas virsta lova: įvertinkite, kaip pasikeitė 33 kv. m butas

Ida Mažutaitienė
GYVENIMAS redaktorės pavaduotoja
Šaltinis:

Įsigijote butą, kuris reikalauja kardinalaus atnaujinimo, o gal seniai gyvenami namai jau prašyte prašosi naujų sprendimų ar net kapitalinio remonto? Interjero dizainerė Jovita Bingelytė dalijasi patirtimi, kaip pavyko atnaujinti 33 kv. m butą Mažeikiuose. Galite ir patys įvertinti, kaip pavyko įgyvendinti „prieš ir po“ projektą, o dizainerė pasidalijo mintimis, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, kiek trunka toks remontas ir kiek apytiksliai jam reikia susitaupyti?

Jovitos Bingelytės atnaujintas butas

Naujas nediduko buto veidas

Dažnai manome, kad nedidukų butų likimas – amžina vietos stoka, nepatogumas ir susispaudimas. Visai neseniai nedidelį 33 kv. m butą kardinaliai atnaujinusi interjero dizainerė Jovita Bingelytė pasakoja, kad tokio buto funkcionalumas, erdvės pojūtis ir jaukumas priklauso nuo daugybės detalių. Pasak moters, vienas esminių dalykų – suvokti ir išsiaiškinti būsto funkciją, o tada – tinkamai išnaudoti erdves, apgalvoti sprendimus, kurie nulems erdvės ir šviesos pojūtį net labai mažame butuke.

J. Bingelytė pasakoja, kad vienas pirmų darbų, kuriuos padaro pradėdama projektą, – išsiaiškinti klientų poreikį. Mažeikių buto savininkė pirko jį iš buvusių šeimininkų su tikslu atnaujinti ir nuomoti. „Kadangi siekis yra būtent trumpalaikė nuoma, klientė rinkosi biudžetinį remonto variantą, bet norėjo įrengti butą stilingai, šiuolaikiškai ir moderniai. Kad tie, kurie apsistos čia, vertintų dizainą ir jaukumą. Galbūt būtų linkę daugiau sumokėti už nuomą, bet gyventi kokybiškiau ir šiuolaikiškiau įrengtame bute“, – kalbėjo dizainerė.

J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas
J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas

33 kv.m butas – nedidelis, jame – vonios kambarys, atskira virtuvė ir su miegamuoju sujungta svetainė. Pašnekovė tikino, kad vienas iš esminių atnaujinimo tikslų buvo paversti būtą šviesesniu ir erdvesniu.

Svarbus kiekvienas žingsnis

Kiekviena buto detalė turi savo funkciją, ji gali prisidėti prie patogesnio gyvenimo, netrukdyti arba kaip tik – užtverti praėjimą, mažinti erdvę ar tamsinti butą.

„Taigi, kaip minėjau, labai svarbu išsiaiškinti funkciją – kam būstas bus skirtas. Ar šeimininkai gyvens patys, ar nuomos, jei nuoma, labai svarbus veiksnys ir tai, ar trumpalaikė ar ilgalaikė, mat gyventojų poreikiai skiriasi. Jei kalbame apie ilgalaikę nuomą, reikia apgalvoti daiktų pasidėjimo klausimus, o mažos kvadratūros butuose tai itin aktualu“, – komentavo interjero dizainerė.

Pasak Jovitos, dizaineris planuodamas erdvę turi galvoti apie kiekvieną čia gyvensiančio žmogaus žingsnį, kad jam būtų patogu. „Daiktų pasidėjimo vietos svarbios, aišku, ir trumpalaikei nuomai. Pavyzdžiui, svarbu apgalvoti, kur įėjus į butą pasikabinti drabužius, kur turėtų stovėti siurblys, o valymo priemonės? Juk trumpalaikės nuomos butus dažnai ateina valyti valytojos, taigi, turi būti kur pasidėti valymo priemones, patalynę. Svarbu ir kiek asmenų gyvens, kokius prietaisus norima matyti virtuvėje, kas yra svarbu kiekviename kambaryje, ko tikimasi?“ – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Kaip Mažeikių butas keitė veidą

Kalbėdama konkrečiai apie Mažeikių buvo projektą J.Bingelytė pasakojo, kad buvo nuspręsta griauti seną vonios ir tualeto sieną, mat anksčiau tai buvo atskiros patalpos. „Mes sujungėme ir padarėme bendrą vonios kambarį. Buvo atsisakyta pačios vonios, o jos vietoje suformavome erdvę dušui, taip pat tilpo ir nemažas praustuvas su spintele, klozetas ir gyvatukas“, – detalėmis dalinosi interjero dizainerė.

Buto virtuvė liko ten, kur ji ir buvo prieš tai, tačiau nemažai pokyčių išgyveno ir ji. „Pasikeitė kai kurios sienos, o atskirai suprojektavome ir nišą, kur tilptų šaldytuvas bei indaplovė. Palikome nemažai vietos darbastaliui, jei norėtųsi ką nors pasigaminti. Tikrai išėjo puiki virtuvė, kuri tiktų ne tik trumpalaikei, bet ir ilgalaikei nuomai. Virtuvės erdvė neperkrauta, bet joje tilpo ir apvalus valgomasis stalas. O pačiai virtuvei parinkta neutrali spalva, kad ji susilietų su visa šiltų rusvų tonų gama“, – sprendimus aiškino J.Bingelytė.

J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas
J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas

Koridoriuje, tik įėjus, nišoje tilpo suprojektuoti visa nemažą spintą, kuri skirta pasikabinti lauko drabužius, taip pat ir spinta susidėti valymo priemonėms, siurbliui bei lyginimo lentai.

„Kalbant apie svetainę, joje bendrai išėjo trys atskiros suprojektuotos zonos. Laisvalaikio zona, poilsio zona su sofa, televizoriumi ir TV staliuku. Vienas įdomesnių dalykų, kas buvo panaudota, – per visą sieną einanti tokia spinta, kurioje yra paslėpta lova. Ji išsitraukia ir svetainė virsta miegamuoju, tai padaryta, siekiant sutaupyti vietos, nes jei ta lova būtų tiesiog pastatyta, net praeiti būtų sunku. Šis sprendimas labai tinka mažoms erdvėms. Beje, iš abiejų lovos šonų suprojektuotos dvi spintos, kur galima tiesiog pasikabinti drabužius ar susidėti daiktus“, – esminius svetainės pokyčius aptarė pašnekovė.

Tiesa, pridūrė, kad šalia TV staliuko buvo suprojektuotas ir nedidelis darbo stalas, tai aktualu tiems, kurie atvyksta laikinai darbo reikalais – kad būtų patogi vieta prisėsti prie kompiuterio ir atlikti reikiamus darbus.

J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas
J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas

„Pats stilius, kaip ir tarėmės su kliente, iš pradžių – modernus ir minimalistinis. Stengtasi, kad baldai nebūtų sunkūs, kuo daugiau baldų ant kojelių, kad sukurtų lengvumo jausmą. Siekta, kad ir ta spinta su lova nebūtų masyvios, kad būtų graži ir taptų interjero puošmena. Dėl to kilo mintis ir ten įkomponuoti paveikslą, kad suskleidus lovą tai neatrodytų kaip tiesiog plokštė ar didelė spinta, o kad būtų kaip meno kūrinys, puoštų butą. Tiesa, kad būtų jaukiau, dar įkomponavome pintų Balio stiliaus detalių, nes taip pat tai įneša lyg lengvos atostogų nuotaikos“, – komentavo interjero dizainerė.

Esminė taisyklė – įsivertinti biudžetą

Trukmė, pasak Jovitos, per kiek pavyksta įgyvendinti panašaus pobūdžio projektą „prieš ir po“ tokiam 33 kv.m. butui, priklauso nuo kelių veiksnių. Pirmiausia, ar užsakovas pats labai įsitraukęs, kiek jis organizuoja ir prižiūri procesus, ar samdo komandą: „Iš mano patirties, kad ir mažas butas būtų, nebūna, kad viskas daug greičiau, nes yra tam tikri etapai, kuriuos vis tiek turi praeiti. Turi padaryti vienus žingsnius, tam, kad galėtum žengti kitus. Taigi, įrengimas trunka preliminariai nuo 8 iki 12 mėnesių. Aišku, čia kalbu jau apie „prieš ir po“ variantus, kur reikalinga visiška buto rekonstrukcija.“

O jeigu remontas yra tik kosmetinis, kai nereikia keisti elektros instaliacijos, sanmazgų, o galima apsieiti tik su sienos perdažymu, grindų ir baldų pakeitimu bei dekoru, tada galima „susispausti“ į 6 mėnesius.

J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas
J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas

Kalbant apie biudžetą, vėlgi reikėtų išskirti, remontas kosmetinis ar iš pagrindų. „Jei atnaujiname viską nuo iki – ir apdaila, ir elektros instaliacija, ir santechnika, esu išsivedusi tokį vidurkį, kad kainuoja apie 1000 Eur vienam kv.m, bet į šią sumą jau įtraukta viskas – meistrų darbai, statybinės ir apdailos medžiagos, dekoras, baldai, buitinė technika ir pan. Kitaip tariant – įskaičiuojant viską viską, taip pat ir dizainerės paslaugas“, – įžvalgomis dalinosi interjero dizainerė.

Sutaupyti įmanoma tada, pasak pašnekovės, jei žmogus pats labai įsitraukia į procesą ir, pavyzdžiui, samdosi pavienius meistrus, kurie tam tikrus darbus padaro pigiau. „Bet tokiais atvejais, neretai pamatome broką. Atsiranda konfliktinių situacijų, nes samdant pavienius meistrus, kad jie atliktų konkrečius darbus, pavyzdžiui, išvedžiotų elektrą ar sutvarkytų santechnika, susiduriama su problema, kad tie meistrai nėra orientuoti į galutinį viso buto rezultatą. Dažnai būna, kad jie ateina, padaro darbą, už kurį jiems sumokėta ir eina į kitą projektą, o atėjęs kitus darbus atlikti meistras jau ima skųstis prieš tai buvusiojo darbais.

Tada būna labai sunku prisikviesti jį atgal ar atrasti tikrą tiesą – kuris čia ką padarė ir ką turi taisyti, ypač žmogui, kuris labai daug su statybos darbais nesusijęs. Taigi, viena vertus, tokiu būdu galima sutaupyti, bet kartais gali sudaryti ir daugiau problemų bei užimti kur kas daugiau laiko. Todėl tam tikrais atvejais geriau samdyti komandą, kuri turi savo darbų vadovą, jis už viską ir yra atsakingas, o nesusipratimų išvengiama. Tada viso proceso metu tarpusavy bendrauja iš esmės trys žmonės – savininkas, dizaineris ir darbų vadovas“, – svarbius akcentus įvardijo J.Bingelytė.

Tęsiant apie pinigus, dizainerė pabrėžė itin svarbų dalyką, kad žmonės, besirengiantys vienokiam ar kitokiam remontui, turėtų realistiškai įsivertinti biudžetą. Jovita rekomenduoja nepatingėti ir pasidaryti sąmatos lentelę, susirašyti punktais kiekvieną darbą, sužinoti kainas – ir medžiagų, ir darbų, ir paslaugų. Bandyti patiems susidaryti bent preliminarią sąmatą, o jei tą padaryti sunku – kreiptis į dizainerį, jis galėtų padėti: „Nes viena didžiausių problemų, kad norai neretai prasilenkia su galimybėmis. Nemaža dalis žmonių, kurie pradeda daryti remontą, nepasigilina į rinkos kainas, kas kiek kainuoja. Pradeda remontą ir supranta, kad jiems neužtenka pinigų jį pabaigti.“

J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas
J. Bingelytės nuotr./Jovitos Bingelytės atnaujintas butas

Kitas dalykas, pasak dizainerės, įvertinti ir pačias galimybes – atsiranda klausimų, ar galima griauti vieną ar kitą sieną, butuose reikia žinoti, kas leidžiama kapitaliniam remontui, kada reikia paruošti projektą, derinti su savivaldybe, visi šie dalykai irgi užtrunka, taigi būtina jais pasidomėti.

Jovita siūlo pasidomėti ir tokiu iš pažiūros gal nesusijusiu dalyku – ar namas neplanuojamas renovuoti. Pasak pašnekovės, yra buvę atvejų, kai neilgai trukus po remonto, namą imama renovuoti, tada dažniausiai keičiami radiatoriai, santechnikos stovai, o tai reiškia, kad teks lupti plyteles, griauti, mat atverti inžinerines sistemas, renovuojant namą, būna privaloma. Taigi, interjero dizainerės teigimu, norint įgyvendinti sėkmingą „prieš ir po“ projektą, reikėtų pasiruošti skirti laiko „namų darbams“, o svarbiausia – labai gerai įvertinti savo galimybes – tiek finansines, tiek laiko, kurį planuojama skirti šiam itin svarbiam darbui.