Daugiau straipsnių

Ne vieną remontą „išgyvenusi“ Sigita dalijasi savo patirtimi: ką svarbu žinoti ir kur galima sutaupyti

Asta Kaušakienė
GYVENIMAS žurnalistė
Šaltinis:

Tinklaraštininkė, turinio kūrėja Sigita Petrunina pasakoja, kad dabartinis remontas jos gyvenime – trečias. „Kiekvienas jų vyko skirtingu laiku, tad ir patirtys – skirtingos“, – sako ji, paklausta apie tai, ar remontas nėra varginanti patirtis.

Sigita Petrunina

Su Sigita esame kalbėjusios ne kartą – pastarasis pokalbis sukosi apie šeimos pasirinkimą namą užmiestyje iškeisti į butą miesto centre. Būtent šiose erdvėse ir vyko pirmi du remontai, o šiuo metu remontas vyksta naujausiame įsigytame bute, kuris, kaip pažymi Sigita, atitinka jų didelės šeimos poreikius.

Su pašnekove kalbamės apie tai, kokias gudrybes verta žinoti atliekant remontą, ką verta išsaugoti bute / name ir kas padėtų sutaupyti, nes remontas, kaip visi puikiai numanome, dažniausiai gerokai peržengia suplanuoto biudžeto ribas.

Geri meistrai – pusė darbo

„Nors tai bus treti mūsų šeimos namai ir su remontu esame susidūrę, tokio dydžio darbai atliekami pirmą kartą – jų nesame darę. Pavyzdžiui, remontas pirmuose namuose vyko etapais, neturėjome tam daug pinigų, todėl juokauju, kad gyvenome nuolatiniame remonte, nes vis atsirasdavo, ką name patvarkyti“, – pasakoja Sigita.

Antri namai į kuriuos persikraustė šeima, buvo mažesnio ploto ir juose daugiau mažiau viskas tiko, tad prireikė remonto tik voniai ir virtuvei bei sienoms.

„Treti mūsų būsimi namai, kuriuose iki mūsų gyveno tik viena šeima, šiandien remontuojami iš pagrindų – t. y. nuo elektros instaliacijos iki santechnikos ir šiokio tokio perplanavimo. Pavyzdžiui, šie namai bus patys pirmi, kuriuos pirmiausia suremontuosime, o tik paskui įsikraustysime, nes anksčiau procesas būdavo atvirkštinis.

Man šiandien sunkiausia, kad reikia susiplanuoti, kur, tarkime, bus vienas ar kitas elektros lizdas, ir tai labai vargina, nes privalai labai daug dalykų numatyti į priekį. Čia mažai vietos improvizacijai, nes tiesiog turi parodyti meistrui, kur išvesti laidą. Labai laukiu to etapo, kai prasidės kūryba ir bus galima kurti namuose jaukumą“, – pasakoja Sigita.

Paklausta apie tai, ką vertėtų žinoti pradėjus remontą, pašnekovė sako, kad, jeigu nedarote remonto patys, labai svarbu yra geri meistrai.

„Tai yra tikras deficitas, tad tenka kaip reikiant padirbėti, kad juos surastum. Už gerą meistrą kalba jo darbai ir žmonės, kuriems jis dirbo. Be to, geri meistrai savo reputaciją tikrai saugo. Šiuo atveju siūlau pasitelkti draugus, pažįstamus ir paklausinėti jų rekomendacijų, patyrinėti grupes socialiniuose tinkluose, kur galite atrasti įvairių atsiliepimų ir rekomendacijų. O radę – skambinkite iškart ir rezervuokite laiką, nes geri meistrai yra labai užimti, tad planavimas yra kertinis pagrindas.

Dar vienas niuansas – meistrai dažniausiai turi nuolaidų įvairiose statybinių prekių parduotuvėse, o tai padės sutaupyti“, – sako S.Petrunina, pabrėžianti, kad geras meistras – pusė darbo.

Sutaupyti nemažą sumą pinigų galima ir tuomet, jeigu renkatės darbus atlikti patys, ypač, kuriems nereikia ypatingo pasiruošimo. „Netaupyti patarčiau elektros ir santechnikos darbams – tai labai svarbūs pamatiniai darbai, todėl rinkitės tik profesionalus“, – sako pašnekovė.

O gal galima ką nors išsaugoti?

Sigita sako, kad nereikia turėti lūkesčių, jog remontas atsieis pigiai, nes tiek darbų, tiek statybinių medžiagų kainos yra didelės ir vis labiau auga.

„Žinoma, kai kur galite bandyti sutaupyti, bet turite tai gerai apgalvoti. Galima rinktis pigesnes medžiagas, tačiau kruopščiai įsivertinti, ar jos kokybiškos, ieškoti pigesnės, bet ne prastesnės alternatyvos. Be to, viena, kai statomas naujas būstas, o kita – kai remontuojamas senas butas. Pastaruoju atveju galite bandyti išsaugoti tam tikrus dalykus.

Tarkime, mes pasirinkome remontuojamame bute išsaugoti ąžuolinį parketą – dar apžiūrinėdami butą atkreipėme dėmesį į grindis ir žinojome, kad jas tikrai saugosime ir restauruosime. O ir išsikviestas meistras patvirtino, kad tikrai reikia grindis išsaugoti – tai padėjo mums sutaupyti ir laiko, ir pinigų“, – sako Sigita.

Ji priduria, kad bute nusprendė išsaugoti ir seną spintą, kuri sukuria tam tikrą aurą ir yra viso būsimo interjero atskaitos taškas. „Tai yra kaip ir buto istorija, tad ją tikrai verta išsaugoti. Manau, kad jos vidų mes įrengsime šiuolaikiškai, tačiau duris išlaikysime“, – sako Sigita ir siūlo pasitarti su specialistais, kurie atsakys, ką galima išsaugoti namuose – nuo grindų, durų iki šviestuvų.

Namai, kuriuose netrūks magijos ir autentikos

Tinklaraštininkė sako, kad atsižvelgiant į tai, kur yra butas ir kada pastatytas, daro įtaką ir jo įrengimui. Tad vienoks interjeras tinka dangoraižyje esantiems būstams, o visai kitoks – esančiam miesto centre.

„Aš nuo savęs nepabėgsiu – tad tie daiktai, kurie yra dabartiniuose namuose, persikels ir į naujus. Man labai svarbu individualumas ir noriu, kad namai atspindėtų žmones, kurie juose gyvena. Nenoriu vaikytis madų, daryti taip, kaip pas visus, noriu spalvų. Minimalizmas yra tikrai ne man. Namai turi patikti tiems, kas juose gyvena, nereikia bandyti kam nors įtikti ar patikti. Iš to, ką matau socialinėje erdvėje, autentikos šiuolaikiniuose interjeruose yra labai mažai – tai lyg bespalvis gyvenimas ir nuglaistytas minimalizmas“, – kalba Sigita.

Ji priduria, kad naujuose namuose, skirtingai nei kaip dabar įprasta daugeliui žmonių, virtuvė ir svetainė bus įkurdintos atskirai: „Išties pastebiu pasaulinę tendenciją, kad vis dažniau šios dvi erdvės yra atskiriamos. Matyt, žmonės jau nori uždaros virtuvės dėl kelių priežasčių, pavyzdžiui, kad bendrose erdvėse nesijaustų gaminamo maisto kvapų. Uždara virtuvė dažniausiai tai išsprendžia“, – sako Sigita.