Daugiau straipsnių

Renkatės grindis? Išsamus gidas, kuris padės atrasti geriausią sprendimą ir neapsigauti

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Grindys namuose yra lyg ta vyšnia ant torto, kadangi vaidina didžiulį vaidmenį kuriant interjerą ir galutinį namų vaizdą. Daugelis turi ne vieną kriterijų, kurį turi atitikti idealios grindys: norisi maloniai vaikščioti basomis, kad priežiūra būtų itin lengva ir paprasta, o ir netektų išlaidauti ateityje, pavyzdžiui, norint jas atnaujinti.

Interjeras

Tad ar egzistuoja idealios grindys? Štai patarimai, kuriais dalijasi „Senukų“ ekspertai, nuvesiantys jus į tobulų grindų pasaulį.

– Kokioms grindims šiuo metu žmonės teikia pirmenybę ir kodėl? Kas šiuo metu ant bangos?

– Klientai, kurie įsirenginėja sau namus, ieško kuo natūraliau atrodančių grindų dangų. Didžioji dalis ištikimi laminuotoms medžio plaušo grindims dėl savo kainos ir kokybės santykio bei galimybės patiems sumontuoti grindis pasirinktoje patalpoje.

Populiariausia laminato dangos pasirinkimas yra Vokietijoje gaminamo „Kronotex“ laminato MAMMUT 33kl/AC5 su papildomu atsparumu drėgmei.

Klientai vis dažniau renkasi ir vinilines dangas dėl savo unikalių savybių: jos patvarios ir atsparios drėgmei, todėl jas galima kloti visuose namuose, netgi ir vonioje.

Didėja susidomėjimas ir parketlentėmis, nes natūralaus medžio grindys sukuria didesnį prabangos ir natūralumo įspūdį. Natūralaus medžio paviršius yra šiltesnis, malonesnis, tačiau reikalauja daugiau priežiūros nei aukščiau išvardinti dangų variantai. Visgi, natūralių grindų rekomenduojama vengti ypač drėgnose patalpose ar ten, kur didesni srautai žmonių dėl galimo paviršiaus pažeidimo.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad populiarėjant grindiniam šildymui, jam puikiai tinka visos aukščiau išvardintos grindų dangos.

123RF.com nuotr./Interjeras
123RF.com nuotr./Interjeras

– Į kokias savybes rekomenduotumėte atkreipti dėmesį renkantis grindis, kad jos ilgai tarnautų ir dailiai atrodytų?

– Iš estetinės pusės rekomenduojama rinktis kuo natūraliau atrodančias medžiagas. Pagrindinė priežastis – natūralumas nesensta ir ilgainiui mažesnė tikimybė, kad nusibos.

Prieš imantis grindų montavimo darbų, būtina užtikrinti tinkamą grindų pagrindo paruošimą, kitu atveju, pinigai, investuoti į pačią grindų dangą, bus paleisti vėjais.

Viena svarbiausių funkcinių savybių yra atsparumo klasės. Renkantis laminuotas grindis rekomenduojame rinktis ne žemesnės nei 33 / AC5 atsparumo klasės, vinilines – ne mažiau 0,3 mm dėvėjimosi sluoksnio, o parketlenčių dėvėjimosi sluoksnį – ne mažiau nei 2,5 mm.

Visos grindys – tiek laminuotos, vinilo ar parketlentės gali tarnauti ilgai, jei bus tinkamai prižiūrimos po montavimo. Svarbu po šio darbo ant visų baldų, stalų ar kėdžių kojelių suklijuoti specialius paminkštinimus, kurie apsaugos grindis nuo braižymosi.

– Vienodos grindys namuose už ar prieš? Ką apie tai kalba tendencijos ir interjero dizaineriai? Ar, pavyzdžiui, parketlentės tiks vonioje?

– Rekomenduojama išlaikyti kuo vientisesnį interjerą, įskaitant ir naudojamas medžiagas grindims. Taip pat techniškai kloti dangą yra paprasčiau – nereikia „sudurti“ skirtingame aukštyje esančios grindų dangos.

Tiesa, vonioje rekomenduojame dėti plyteles arba vinilines grindų dangas, kurių imitacinis raštas yra ypač artimas parketlenčių (natūralaus ąžuolo ir spalvos), kadangi vinilinės grindų dangos nebijo drėgmės. Be to, jos būtų puikus pasirinkimas ir alternatyva plytelėms, kurios yra šaltos.

Svarbu montuojant vinilines grindų dangas vonioje atsižvelgti į tai, kad vanduo nepatektų po grindimis, kitu atveju gali susidaryti pelėsis.

123RF.com nuotr./Interjeras
123RF.com nuotr./Interjeras

– Kokie grindų raštai šiuo metu madingiausi? Vienu metu itin populiarus buvo „eglutės“ raštas – ar jis vis dar patrauklus naujakuriams?

– Dauguma klientų atsižvelgia į tvarumą ir ilgaamžiškumą, o ne kasmetines tendencijas, tačiau „eglutės“ raštas vis dar išlieka labai populiarus pasirinkimas tarp naujakurių. Eglutės arba kitaip „Herringbone“ montavimo tipas pasitelkiamas tiek laminuotose grindyse, tiek parketlentėse, vizualiai suteikia modernumo įspūdį, kaip pavyzdžiui Vokietijos gamintojo Kronotex natūralaus ąžuolo imitacijos modelis. Šiuo metu populiarėja ypač panašios į „eglutę“ „Chevron“ montavimo tipo parketlentės, kas yra tikroji prabangos klasika. Nuo „Herringbone“ montavimo tipo jos skiriasi tuo, kad lentos galai yra grupuojami 45° kampu. „Senukų“ parduotuvėse galite rinktis iš 2 „Chevron“ tipo parketlenčių kolekcijų.

Visgi dažniausias montavimo būdas išlieka klasikinis – kuomet lentelės sujungiamos išilgais kraštais, kadangi montuojant šiuo būdu nereikia didelių įgūdžių. Šioje grupėje dizainų ir stilių pasirinkimas ypač platus – galima rinktis storesnio, siauresnio pločio lentučių, su V4 sujungimo grioveliais ar be jų. O ir montavimas ypač paprastas – su „Click“ sistema nenaudojant klijų.

123RF.com nuotr./Interjeras
123RF.com nuotr./Interjeras

– Kokie skirtingų dangų privalumai ir trūkumai? Kokios grindys ilgaamžiškiausios ir kokias galėsime atnaujinti nusidėvėjus?

– Visos grindys gali tarnauti ilgai – jei bus laikomasi gamintojų rekomendacijų, dėl priežiūros.

Jeigu kalbėtume apie vinilą, norint sukurti vientisą vaizdą, šią dangą galime naudoti ir vonios kambariuose, didesnės trinties patalpose. Tai vis dažnesnis dangos pasirinkimas viešoms komercinėms ir namų erdvėms. Vinilo naudotojų ratas didėja dėl aukšto atsparumo drėgmei ir yra ypač mėgstamas naujakurių, kurių namuose grindys išlietos lygiai. Klientai dažniausiai renkasi „Domoletti“ prekinio ženklo kolekcijas, kurios pasižymi aukščiausia atsparumo klase, pritaikyta net komercinės paskirties patalpoms (t.y. 33kl / AC5).

Laminuotos medienos plaušo grindys – tai puikus kainos ir kokybės santykis bei pasirinkimas, norintiems sukurti vizualiai patrauklų interjerą. Plati spalvų ir raštų įvairovė ir lengvas montavimas yra itin patrauklu klientams, tačiau tokios grindys mažiau atsparios drėgmei ties lentelių sujungimo vieta.

Parketlentės pranašios savo natūralumu, kvapu, ant jų malonu vaikščioti – tai pagrindiniai medienos pliusai. Tai vienintelė danga, kurios paviršius naudojimo periodu gali būti atnaujintas net 2-3 kartus. Tačiau mediena yra natūrali medžiaga ir jos paviršius yra minkštesnis nei laminatas, todėl lengviau pažeidžiamas. Taip pat mediena gali reaguoti į paliktus skysčius, šaltį bei karštį.

Klientams visada siūlome įsivertinti savo poreikius ir norintiems natūralumo – siūlome parketlentes; jeigu auginamas augintinis ir galimas mechaninis dangos pažeidimas – tiks vinilinė dangą. Renkantis tarp kainos ir poreikio atsparumui – geriausia rinktis laminatą.

– Kokių ilgių ar pločių grindų dangos šiandien yra populiarios?

– Kelerius metus matome tendenciją, kad klientai vis dažniau renkasi didesnio ilgio lentas, pavyzdžiui, Vokietijos gamintojo „Kronotex“ laminuotos medienos plaušo grindys yra 1,8 metro ilgio (standartas 1,3 m). Vizualiai mažesnės patalpos atrodo didesnėmis, kuomet sumontuojamos ilgos grindų lentos, o ir vizualiai ilgos lentos visuomet atrodo prabangiau.